Reklama

Reklama

Případy bratra Cadfaela

(seriál)
Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (1994–1998), 16 h 15 min (Minutáž: 75 min)

Předloha:

Edith Pargeter (kniha)

Hudba:

Colin Towns

Hrají:

Derek Jacobi, Michael Culver, Julian Firth, Terrence Hardiman, Mark Charnock, Toby Jones, Eoin McCarthy, Sean Pertwee, Ben Pullen, Natascha McElhone (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(13)

Píše se první polovina 12.století. Zatímco evropští králové se chystají na druhou křížovou výpravu, v Anglii vypuká občanská válka vyvolaná sporem o trůn mezi Štěpánem III. a jeho sestřenicí Matyldou. Do této nejisté doby, příznačně nazvané anarchie, umístila E.Petersová svého románového hrdinu, vojenského vysloužilce, benediktina a ''středověkého detektiva'', světaznalého Cadfaela. V první epizodě objevuje Cadfael při zaopatřování obětí exekuce ''přebytečné'' tělo a pátrá po jeho původu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele elizabeth_ba k tomuto seriálu (10)

Případy bratra Cadfaela (1994) 

Znovu viděno po velmi dlouhé době. Kladla jsem si otázku, zda se mi to bude opět tolik líbit. Samozřejmě, že ano! Naprosto krásně vystižena těžká doba tehdejšího válečného konfliktu, který sice (až na první díl) nestojí v popředí našeho vyprávění (tam máme jednoho zvláště sympatického světaznalého benediktina), přesto je tam stále přítomen. Derek Jacobi naprosto excelentní a vyskytlo se zde i několik dalších dobrých herců v epizodních rolích. Dokonce se chystám na přečtení předloh, což obvykle po zhlédnutí nedělám. Každopádně moje nejoblíbenější do obrázků převedená historická detektivka, pokud nepočítám komix o irské princezně Fidelmě a jejím anglosaském manželu Eadulfovi...😉 Malou kaňkou je neustálá změna představitelů zástupce šerifa a Cadfaelova přítele, Hugha Beringara. ()

One Corpse Too Many (1994) (S01E01) 

Dost zhuštěné zpracování knihy (jak píšou mí spolukomentátoři níže či výše - dle řazení příspěvků uživatelů), ale celkem hezké. Jediné, co podle mě drhne, je casting, přičemž problém mám především s výběrem „světských“ postav (především Adam Courcelle, zčásti i Hugh Beringar), ale zase to vyvažuje mistrný Cadfael Dereka Jacobiho. ()

The Sanctuary Sparrow (1994) (S01E02) 

Po přečtení knihy musím uznat, že se jedná o velmi vydařené zpracování smutného příběhu o jedné majetné měšťanské rodině. Drobné odchylky od předlohy nevadí. I casting se tentokrát povedl. Hned se chystám rozečíst a samozřejmě i zhlédnout další díl (myslím, že je to Ďáblův novic). Jen doufám, že se vyvedl podobně. ()

The Leper of St. Giles (1994) (S01E03) 

Jak už jsem uvedla v komentářích k předchozím, rozhodla jsem si přečíst jednotlivé knihy a následně zhlédnout jejich adaptaci. S předchozí (St Peter's Fair (S03E02)) jsem měla docela dost problém, i když bez znalosti předlohy se mi dříve líbila. Bála jsem se, aby se to nezopakovalo i u Malomocného u sv. Jiljí. Leč tyto obavy se ukázaly být liché. Ačkoli i tady došlo k několika úpravám dle předlohy a Hugh Beringar sem patřil asi tak, jako slečna Marplová do Nekonečná noc, přesto jeho přítomnost obrousila hrany, a tak ani tolik nevadilo nahrazení opata Radulfa, jeho předchůdcem na opatském stolci - Heribertem. Ačkoli Radulf by sem díky svým vlastnostem lépe zapadal, vzhledem k časovému řazení adaptací (odlišnému od pořadí knih) to nebylo možné. A jelikož jsme tu měli jsme asi nejhezčí pár celé série (Jonathan Firth, už po svém úspěchu v Covington cross, a Tara Fitzgerald, ještě úplně mladinká) moje jediná větší výtka směřuje k zapojení do děje Brana, chlapce od sv. Jiljí, který v knize sehrál mnohem větší roli. ()

The Virgin in the Ice (1995) (S02E01) 

Knižní předloze to odpovídalo zhruba asi jako Svatopetrský jarmark, ale tady mi to tolik nevadilo. Snad jedině, že podle knihy se to odehrává mimo opatství v Shrewsbury, takže bratr Jerome tam nemohl tolik prudit. Vůbec mu seriál (stejně jako bratru Oswinovi) přisuzuje mnohem větší úlohu (a tím i význam) než předloha... ()

The Devil's Novice (1996) (S02E02) 

Vím, že vměstnat tyto úžasné příběhy do 75minut je nesmírně těžké, ale po Svatopetrském jarmarku se mi tato epizoda zdá zatím nejhůře zpracovaná. Ani tak nevadí pozměněný konec příběhu jako absence klíčových postav příběhu - bratra Marka a Hugha Beringara v něm (ten se tam vlastně na začátku na chvilku a úplně zbytečně mihl, aby si vzal něco od Cadfaela a zase zmizel). Ještě, že tam ponechali aspoň Cadfaela. :-)A taky ta změna jmen z Roswity na Rossanu a z Isoudy na Isabelu atd. No a ani casting se podle mě moc nepovedl, tedy až na Merieta.   Přes všechny uvedené výtky je to ovšem pořád velice dobré, i když pozorného čtenáře knih to asi zklame každého... ()

A Morbid Taste for Bones (1996) (S02E03) 

Sice docela zhuštěné, ale velmi pěkné zpracování prvního knižního případu bratra Cadfaela. Po několika zhlédnutích jsem se konečně totiž pustila i do četby (kniha se mi líbila asi více, což je jen správné) a pak epizodu znova zhlédla. Kvůli délce jednotlivých epizod (a i kvůli tomu, že to bylo zařazeno někde doprostřed seriálu) vypuštěna jedna romantická linie a zbytečně došlo ke změně některých jmen (nechápala jsem), ale jinak  celé (kupodivu) odpovídalo představě, již jsem si v průběhu četby vytvořila, včetně Anny Friel v roli půvabné Sioned. Hned jsem se pustila do další knihy, takže brzo zhodnotím i Jeden mrtvý navíc... ()

St Peter's Fair (1997) (S03E02) 

Moc mě mrzí, že jsem u svého oblíbeného seriálu musela snížit hodnocení, ale nedalo se jinak. Dokud jsem nepřečetla knihu, byla jsem spokojená. Bohužel po jejím přečtení jsem byla zklamaná nejen absencí Beringarovy manželky Aline, která v knize krásně propojovala děj, ale i doplněním nadbytečného zohavení mrtvol etc. Zdálo se snad tvůrcům seriálu, že se do téhle epizody, kde se pro splnění cíle jde doslova přes mrtvoly, nehodí mateřství a oddaná láska? Ovšem Derek Jacobi jako vždy vynikající, to se musí uznat, i když jeho úloha oproti knize dost zveličena (a to tento sympatický mnich a bývalý křižák nepotřebuje). Tak snad další díl se mi bude líbit více. ()

The Raven in the Foregate (1997) (S03E03) 

Lepší než Pouť nenávisti, jelikož se to aspoň v hlavních bodech a charakterech hlavních osob drželo předlohy. Byla bych zůstala i na původním počtu hvězdiček, kdyby nebyla oddaná a laskavá někdejší chůva a nynější hospodyně (v knize se vyskytující) nahrazena krutým lordem Cassallem (v knize se nevyskytujícím), čímž vznikl paskvil, který podle mě úplně nedává smysl, včetně jakési zrady... V 75 minutách bych očekávala zjednodušení předlohy, nikoliv její zesložitění. No aspoň zcela nezměnili konec. A ten hledaný přívrženec Matyldy nebyl Sas ale Norman, jako většina představitelů tehdejší anglické šlechty. Začínám ovšem mít pocit, že to chce buď neznalost předlohy nebo seriálu. ()

The Pilgrim of Hate (1998) (S04E03) 

Hodnocení epizody jsem po přečtení knihy musela smazat a díl ponechám bez udělení hvězdiček. Jinak bych musela sáhnout po odpadu, protože jak tady, s prominutím, zprznili knižní předlohu, to se hned tak nevidí. Povedlo se zničit všechno hezké, když laskavost, věrnost, zbožnost a ušlechtilost nahradila vypočítavost, vychytralost, podlost, zlotřilost a podvody nejhoršího a nejhrubšího zrna... A tentokrát úplně pozměnili nejen konec příběhu, ale také povahy jednotlivých postav, a tím zcela také vyznění příběhu, včetně historických okolností a skutečností. Vypuštění některých ztěžejních postav už mě ani nemůže překvapit... Když si myslí, že realita vypadla drsněji, což je možné, ať si napíši vlastní příběh a nemrví povedený příběh, který kdyby věrně natočili, tak to dopadlo mnohem líp! ()

Reklama

Reklama