Reklama

Reklama

Druhý dech

(seriál)
Československo, 1988, 14 h 32 min (Minutáž: 65–71 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Abrhám, Vladimír Kratina, Naďa Konvalinková, Ivana Chýlková, Jiřina Bohdalová, Miloslav Štibich, Marek Vašut, Veronika Žilková, Stella Zázvorková, Alice Chrtková, Věra Kubánková (více)
(další profese)

Epizody(13)

Seriál z prostředí české vesnice. Tvůrci v něm zobrazili osudy a příběhy lidí, pracujících v zemědělství v 70. letech. Hlavní postavou je veterinář Ing. Jiří Vydra, který opouští své klidné místo na fakultě vysoké školy zemědělské, nevěrnou ženu i Prahu. Odchází na vesnici, kde přijímá místo zootechnika v nově otevíraném teletníku. Problém je v tom, že on téhle supermoderní veletovárně na telata nevěří. (Česká televize)

(více)

Recenze (144)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Oldschoolový seriál s postavami ze života příliš propagandisticky nevyznívá. 1) Spíše tu vidíme mizerný soukromý život budovatelů socialismu, komunální bídu a otřesně působící vztah k dobytku a celkový marasmus dobové živočišné výroby. Netuším ovšem, jak to vypadá dnes._____ 2) Spoiler. Nečti, pokud jsi seriál neviděl až do konce! Sledujeme realismus do té doby nebývalý. Všimněte si, že dobro tentokrát nezvítězí, ba ani zdravé soudružské vztahy. Nový "přestavbový" tajemník zemědělské správy nakonec nic neudělá (možná to byl kritický záměr tvůrců) a Vydry se paradoxně zastane jeho úhlavní protivník. Rovněž ve vztazích nedochází k žádnému happy endu, naopak, vše končí tak, jak bylo lze očekávat. Rodiny se rozpadají, lidi se k sobě chovají hnusně. Jediná milá rodinka jsou Šesterovi (Čepek, Hlaváčová, Potměšil). Děti se svým rodičům odcizují a tím se optimálně připravují na úděl budovatelů socialistické vlasti._____ 3) Vlastně se divím, že seriál neskončil někde v trezoru. Inu, přece jen už řádila přestavba a premiérové vysílání seriálu skončilo několik dní před 17. listopadem 1989._____ 4) Komentátor M.B uvádí, že režisér po převratu některé scény (hlavně o KSČ) vystříhal. Nemám, jak bych toto tvrzení ověřil. Budu mu tedy věřit a hodnotím upravenou verzi._____ 5) Vynikající herci představují nejednoznačné postavy, často proměnlivého charakteru. Do paměti se mi zapsali zejména Stella Zázvorková (jeduplná ošetřovatelka skotu), Radoslav Brzobohatý (Sýkora, agronom JZD), Jiřina Bohdalová (matka Stehnová), Miloslav Štibich (otec Stehno), Jana Hlaváčová (matka Šesterová)._____ 6) Seriál nabízí i pár mladých pěkných kluků, byť v souladu s dobovou tendencí jsou jejich role jen marginální. Je tu 28letý přitažlivý Marek Vašut s knírem(!) jako ztělesnění vesnického vidláka (údržbář Stehno), 15letý budoucí režisér Jiří Strach (Vícha), 22letý Jan Potměšil (Šestera) či 22letý Jiří Langmajer (Sýkora)._____ 7) Věk protagonistů uvádím k roku natáčení - 1988._____ 8) Zaujala mě cimrmanovská třídní schůzka v učilišti. Už to viselo ve vzduchu..._____ 9) Poznámka k hodnocení: dát odpad či jednu hvězdičku "z principu" je projevem ignorantské nafoukanosti (v lepším případě) a většinou rovněž nevzdělanosti. Typickou ukázkou je mimořádně silně bučící koment kingika*. Na druhé straně ti, kteří sice seriál vnímají jako tříhvězdičkový, ale dávají čtyři nebo pět, aby vyrovnali negativní hlasy, si mohou se zmíněnými ignoranty podat pracky._____ 10) Dobovou atmosféru výstižně podtrhl song Karla Svobody s textem Jana Krůty: Vchází bez vyzvání / soumrak do tvých přání / den v mínusu / vrásky i ve spánku / číst jen první stránku / žít v poklusu. // Jako slunce vstává / s nocí zapadá / hned jsi vítěz a hned rána bolavá / druhý dech se s únavou střídá. // Vchází bez vyzvání / šance pro tvá přání / k nám vchází k nám._____ 11) Výstižný koment: nash.****. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Třináct případů inženýra Vydry. Raně normalizační mírně propagandistický skvost natočený paradoxně až koncem 80. let, tedy v době postupného politického tání...že ale ještě stále fičel mráz z Kremlu a z lokálního ÚV, je při sledování tohoto seriálu dosti patrné... Když se dívám na podobné skvosty, říkám si, jaká byla obrovská škoda toho promarněného uměleckého a hereckého potenciálu, když výkvět českého herectví na vrcholu tvůrčích sil ztrácel čas v podobných umělecky pokleslých projektech... ()

Reklama

Mulosz odpad!

všechny recenze uživatele

Naprosta bomba. Na www.televize.cz jsem cetl, ze je pro serial velka skoda, ze o nej divaci ztratili vlivem listpadovych udalosti roku 1989 zajem, nebot byl jednim z nejpovedenejsich. To se snad posrali v kine. Behem prvni pulhodiny jsem se chechtal vsem tem hlaskam a dialogum, jejichz soupis je zde v jednom z komentaru uveden. Posleze me to uz prestalo bavit a jen jsem se divil, co vsechno je mozne hrde napsat, natocit a odvysilat chvili pred padem rezimu. Jedina scena se neda vydrzet v klidu. Porad se mluvi o kravach, hnoji, teletniku, pracovnich podminkach. Pokud se v serialu resi neco mimo zemedelstvi, zejmena pokud jde o osobni problemy postav, vse susti papirem, pusobi neverohodne a uz vubec nemluvim o tom, jak je to zahrane. Ansamlu vevodi priserne existencialni Konvalinkova, rovnez muj oblibenec Abrham promlouva pres zuby, nebot vi, ze tuto roli urcite nezaradi mezi sve zivotni. Po druhem dile jsem mel chut serial odlozit, po tretim byl o tom presvedcen, ale nakonec jsem si to pro klid svedomi rozmyslel a pustil si jeste ctvrty. V nem videl, jak v JZD v tricetistupnovych mrazech zamrzla zumpa, proto ji museli rozbit dynamitem. Ne, ze bych bezne vidal, jak se vyhodi do vzduchu kupa hoven, v tomto jsem byl tedy nove obohacen, nicmene opravdu to stacilo. V teto scene je totiz velka symbolika. Nemam nic proti zemedelcum ani kravam, naopak si na produktech agrikultury rad pochutnavam, ale proti tomuto serialu toho mam mnohem vice, nez jsem tady napsal. Tleskam, az me packy boli, soudruzi. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

"To je čistý hovno, ještě nespadlo na zem" No, nakonec to nebyla taková katastrofa, jak jsem se obával. Fakt je, že základní linka je hodně slabá. Tím nemyslím ani tak problematiku krav jako spíš zoufale působící ústřední dvojici. Vadila mi hlavně postava Chýlkové, která má být zřejmě taková nekonvenční až střelená, ale ve výsledku byla pouze trapná. A ani Abrhám to příliš nezachraňoval. Nejhorší byly různé rádoby vtipné scény, když byli tihle dva sami. Naštěstí jsou některé vedlejší linky a vedlejší postavy zajímavější (nezapomenutelný je hlavně pan Stehno v podání Marka Vašuta). ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Není to taková hrůza, jak naznačuje zdejší hodnocení. Není to primárně politický škvár. Někoho může odpuzovat hodně přízemní prostředí, ale vztahy v něm jsou celkem solidně rozpracované. Bonusem je neuvěřitelné množství znamých herců ve velkých i menších rolích (např. Abrhám - nyní figuruje v Havlově Odcházení, ovšem také se musel zamazat od hoven...obrazně i doslova, Čepek to dává bez problémů, Konvalinková přehrává, Husák - hodně dobrý výkon, Vašut jako primitivní buran :), Žilková tárá po slovensky :), Bohdalová v roli tupé matky září, Zázvorková je drbna atd.). Vladimír Kratina v roli řídícího teletníku tomu dává svým lidovým přístupem dobrou čočku :) + jeho koníček fotbal, tím to u mě vyhrál. Na Druhý dech se dá v pohodě dívat, nemá se za co stydět (vzhledem k dobovým poměrům). 45%. PS: Roman Skamene jako inseminátor - to je megalaskonka :) . ()

Galerie (10)

Zajímavosti (16)

  • Při rekapitulaci předchozího dílu je ukázána konfrontace mezi Vydrou (Josef Abrhám) a Stehnem (Marek Vašut), avšak je naprosto rozdílná od té, která byla ukázána v předchozím díle. V díle Oči na kolotoči () Stehno praští Vydru sedícího na motorce a ten se i s ní svalí napravo do příkopu, v rekapitulaci ale vidíme Stehna jak praští Vydru a motorka padá vlevo na silnici a Vydra napravo do příkopu. (KM Phoenix)

Reklama

Reklama