Reklama

Reklama

Druhý dech

(seriál)
Československo, 1988, 14 h 32 min (Minutáž: 65–71 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Abrhám, Vladimír Kratina, Naďa Konvalinková, Ivana Chýlková, Jiřina Bohdalová, Miloslav Štibich, Marek Vašut, Veronika Žilková, Stella Zázvorková, Alice Chrtková, Věra Kubánková (více)
(další profese)

Epizody(13)

Seriál z prostředí české vesnice. Tvůrci v něm zobrazili osudy a příběhy lidí, pracujících v zemědělství v 70. letech. Hlavní postavou je veterinář Ing. Jiří Vydra, který opouští své klidné místo na fakultě vysoké školy zemědělské, nevěrnou ženu i Prahu. Odchází na vesnici, kde přijímá místo zootechnika v nově otevíraném teletníku. Problém je v tom, že on téhle supermoderní veletovárně na telata nevěří. (Česká televize)

(více)

Recenze (141)

xentrixx 

všechny recenze uživatele

Netrpím rozhodně nostalgií po předlistopadovém režimu a jeho mnohých televizních "hitech", zdejších mizerných dvacet osm procent za tento seriál je však podle mého mínění nespravedlivě málo. Metaforicky řečeno se totiž v jeho případě podařilo z lejna našlehat docela chutnou šlehačku. No považte sami - divácky a scénaristicky méně atraktivní téma, než je prostředí kravína a teletníku, si lze představit jen stěží. Přesto se z něj autorům povedlo vykřesat zajímavě podané příběhy obyčejných lidí, potýkajících se s problémy všedního života (tehdy stejně jako dnes) - rozpady a navazování partnerských vztahů, konflikty na pracovišti i v soukromém životě, karérismem, protekcí, neoblíbeností v kolektivu a tak dále. Jézéďácké pozadí při tom diváka nijak neruší ani neirituje, navzdory době svého vzniku seriál není příliš obtěžkán propagandistickým balastem. Na skutečnosti, že je dívatelný, mají pochopitelně lví podíl vystupující herci, hlavně Vladimír Kratina, který ani v roli zemědělského inženýra, jdoucího s buldočí zarputilostí proti všem, neztrácí desperátsko- rebelský pel, typický pro většinu jeho rolí v jiných filmech. Josef Abrhám se zase vcelku zdatně zhostil postavy lehce podivínského "vědátora -potížisty", nepochopeného a odmítaného okolím. A Marek Vašut brilantně ztvárnil nesnesitelného primitivního a agresivního burana Václava Stehna. Hvězdný Petr Čepek se naopak musel smířit s pro něj nezvykle dobráckou a poněkud upozaděnou postavou traktoristy Šembery a byť z toho občas bolí zrak i sluch, poradil si s ní velmi dobře. Defilé dalších filmových hvězd celkovou "jedlost" snímku ještě o další stupeň zvyšuje - R. Brzobohatý, J. Bohdalová, J. Sovák, F. Husák, I. Chýlková. Takže celkově za tři, nezlobte se filmoví machři.... ()

pulula 

všechny recenze uživatele

Až tak černě bych to neviděla. Ano, seriál je poplatný době a odehrává se převážně v JZD nebo na schůzích, ale dá se na něj koukat určitě líp než na Zemana. Hraje v něm spousta skvělých herců (asi povinně) a pro mě je zajímavé vidět, jak svět tehdy ASI fungoval. Tehdy holt frčely kravíny, dnes jsou to nemocnice a ordinace :-) ()

Reklama

Rattlehead 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velice solidní seriál. Jistě, zdejší havloidi ho házejí do odpadu, protože to natočili zlí komunisté a občas se tam dokonce objeví slovo soudruh (jak hrozné; ale nebojte, vaši inteligenci jistě potěší současné seriály). "Druhý dech" vůbec není propagandistický, naopak ukazuje, jaké problémy v zemědělství panovaly, a rovněž většina rodin se zde rozpadá. Vlastně skoro nic zde nefunguje, jak by mělo. Takže kdo píše o "propagandistickém seriálu", má buď v hlavě nasráno, nebo viděl tak pět minut (anebo obojí). K hereckým výkonům - Chýlková na zabití (ale to ona je v každé roli), naopak kladně hodnotím Vašuta (úžasný primitiv), Kratinu (správný chlapák), Zázvorkovou (bodrá vesnická stařena) a dokonce i Bohdalku (kterou nemám rád, ale zde jí to prostě sedlo). A kde jinde uvidíte Petra Čepka v kladné roli? Zasloužené tři hvězdičky. ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Citlivě natočený seriál o normálních lidech, je to taková č-č-člověčinka, ovšem některé momenty zůstávají nadčasovými potřehy ze života, plus je tam pod povrchem ukryta velka kritika systému (například jak soudruzi postupem času přicházejí na to, jaká je ta intenzifikace živočišné výroby blbost, nebo jak okresní tajemník vytváří tlak na vyštípání schopného Vydry). Marek Vašut v roli zlouna je bezkonkurenčně GE-NI-ÁL-NÍ. Vůbec není pravda, že to je nejhorší český seriál, je někde uprostřed mezi Chalupáři (absolutní špička) a Ženy za pultem (absolutní dno). Zdejší komentáře jsou fakt úplně mimo mísu. Je jen vidět, že krávy, hnůj a soudruzi nejsou dneska v kurzu, avšak co v kurzu je, to nevím, páč na vékávéčka nekoukám. Vidět Chýlkovou, jak se v jednom kuse hrabe kravám mezi nohama, to je taky něco, co jen tak nezapomenete. A když ji přitom jednou posere kráva, tak jí kolemjdoucí jezeďák uchlácholí: nic si z toho nedělejte, paní inženýrko, to je čistý hovno, to ještě nebylo na zemi! :-DDD No prostě hlína maximální, na každý díl jsem se těšil a vychutnával si ho. Hynku, díky! ()

jasse 

všechny recenze uživatele

Hned v úvodu prvního dílu je inženýrem Vydrou vyslovena definice slova nebo označení etologie - a o tu v tomto seriálu vlastně šlo. Nakrmit národ (a to soběstačně) byl opravdu nesnadný úkol a zemědělci jak v živočišné, tak v rostlinné výrobě dělali  nemožné. Vymýšleli i nemožné projekty, jako byl velkokapacitní kravín, či teletník. Josef Abrhám si svého inženýra, který neustále připomínal zásady etologie, podle mě docela užil a jeho boj s větrnými mlýny zvládl perfektně. Taktéž Kratina - bravurně hraje nadšeného chovatele, který kvůli tehdejšímu šlendriánu ve všem skončí jako zlomený muž...a vůbec všichni ostatní předvádí naprosto uvěřitelnou ukázku, jak se tehdy žilo a pracovalo. Potěšilo mě mnohahvězdičkové i slovní hodnocení od několika uživatelů, a  ráda se k nim přidávám. Souhlasný komentář: nash. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (16)

  • V záběru na střechu převráceného Mercedesu je vidět vepředu na jeho boku připevněná kamera. (KM Phoenix)
  • Režisér Hynek Bočan hraje v úvodu 10. dílu (Digitální dojnice). Postává v hloučku přihlížejících u automobilové havárie. (triatlet)
  • Rodina Šesterova jezdí v seriálu vozem Moskvič 2137 bílé barvy, který v detailních záběrech řídí převážně paní Šesterová (Jana Hlaváčová). Bylo to z toho důvodu, že v reálném životě měla Jana Hlaváčová, narozdíl od Petra Čepka, řidičský průkaz. (cundak)

Reklama

Reklama