Reklama

Reklama

Vražedná čísla

(seriál)
  • USA Numb3rs (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (2005–2010), 84 h 34 min (Minutáž: 43 min)

Hrají:

David Krumholtz, Rob Morrow, Judd Hirsch, Alimi Ballard, Navi Rawat, Peter MacNicol, Dylan Bruno, Diane Farr, Aya Sumika, Sophina Brown, Michelle Nolden (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(118)

Na různých místech po městě se objevují mrtvoly znásilněných žen a policisté nemají žádné stopy, jak se k vrahovi dostat. Ale agentům FBI se brzy podaří pomocí matematiky a na základě údajů zakreslených v mapě určit přibližné teritorium, ve kterém pachatele hledat... (TV Nova)

Recenze (175)

Greenpeacak 

všechny recenze uživatele

. Nieže by som sa v matematika vyznal, ale niektoré riešenia záhad, ktoré chce vypočítať pomocou nejakého vzorca alebo pomocou nejakej teórie založenej iba na domnienkach poprípade nejakej anabáze mi pripadá troška sci-fi. Nechcem nášho mladého číselného mága podceňovať, ale niektoré jeho dedukcia sú v 80% prípadoch iracionálne a von koncom nezmyselné. A nemusím byť génius, aby som zistil pravdepodobnosť jeho výpočtov sú viac ako len málo pravdepodobné. Ale viac-menej, keď sa tým nebudem zaoberať, tak je to slušná kriminálka a dokážem sa prehrýzť cez premúdrené matematické výroky Charlesa. ()

Yardie 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý nápad, zapracovat matematiku do vyšetřování zločinu. Nevím, jak moc je to reálné a co z toho je opravdu v praxi možné, každopádně nápad dobrý. Možná by tam mohly být trošku více vysvětleny ty výpočty, protože ne až tak znalému člověku v matematice se z těch všech výrazů motá hlava. Případy jsou povětšinou zajímavé, i když mi tam chybí větší napětí ve vyřešení. Celkově je to takový průměr, nedonutilo mě to koukat na každý díl. Ale když mám čas a chuť, kouknu se. Howgh! ()

Reklama

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Poměrně zajímavý koncept "matematika ve službách kriminalistiky" mě nejen vzhledem k tomu, co studuju lákal. Bohužel výsledek moc nevybočuje z průměru, po několika dílech se mi stále nepovedlo si oblíbit jedinou postavu, zápletky jsou většinou hodně vykonstruované a u většiny rozuzlení mi tak nějak chybělo nějaké zadostiučinění, potěšení nebo cokoliv jiného. Schéma "matematika něco napadne - zkusí se s tím pracovat - matematikovi dojde, že udělal chybu - vymyslí nový postup - zločinec je dopaden nebo případ uzavřen" je pořád stejné a přívlastkem "napínavý" bych se zatím odvážila označit jeden jediný díl, což je u krimi thrilleru docela zásadní problém. ()

Rami odpad!

všechny recenze uživatele

Totální kravina a jedna z nejhorších kriminálek všech dob - takto bych klidně mohl označit tento seriál. Už jenom myšlenka, že by se případy měly řešit pomocí matematických vzorců namísto logické dedukce je naprostá ujetost. A i kdyby dal nějaký blázen dohromady soupis všech tabulek a vzorců, díky kterým by se mohla vypočítat nejpravděpodobnější možnost řešení případu, stále by to byla jen nejpravděpodobnější možnost (nepříklad 30% jistota, že někdo něco spáchal), kterou se pachatelé v reálném světě prostě neřídí. Navíc vše, co dotyčný matematik počítá celé vyšetřování, by dokázal pomocí selského rozumu vykoumat za pár okamžiků (pokuď by v té hlavě samozřejmě něco měl :-) ). Tady bych rád reagoval na názory, že je tento krimi-seriál oslavou inteligence a myšlení. Opak je pravdou. Hrdinové zde nemyslí, jen slepě využívají vzorce, do kterých dosazují čísla vytažená z klobouku. Namísto oslavy intelektu se jedná o vzívání bezmyšlenkovitého využívání zaběhnutých norem, chybného zjednodušování a konzumního zírání do bedny na něco, co je barevné, hýbe se to a je to na pokračování. A jelikož by samotné počítání příkladů zabralo cca 5 minut, musela se přidat omáčka v podobě "efektních" efektů a nějaké to koření v podobě naprosto plochého soukromého živote hlavních představitelů, s kterým se bohužel většina konzumentů dokáže velmi snadno ztotožnit. Dávám odpad (5%). ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Nemyslím si, žeby tento seriál vybočoval z pokojných vôd priemeru. Hoci sa produkcie ujali Tony a Ridley Scottovci, mám pocit, že pracovali v ojazdených koľajách podobne zameraných seriálov. Hoci je zaujímavé sledovať, ako môže matematika súvisieť s vyšetrovaním zločinov, všetko mi pripadá už dávno videné. ()

Galerie (659)

Zajímavosti (17)

  • "S Bixel St" je názov ulice za budovou, kde sídli FBI v seriály. V 4. epizóde 6. série s názvom "Autor neznámy" je spomínaný film Bixel Street. (ČSFD)
  • Během natáčení pilotního dílu herci Rob Morrow a David Krumholtz zjistili, že mají něco společného - jejich matky pracují jako zubařky. (viperblade)

Reklama

Reklama