Reklama

Reklama

JAG

(seriál)
  • USA JAG (více)
Krimi / Drama / Akční / Mysteriózní
USA, (1995–2005), 174 h 17 min (Minutáž: 44–93 min)

Režie:

Bradford May, Tony Wharmby, Alan J. Levi, Jeannot Szwarc (více)

Hrají:

David James Elliott, Catherine Bell, Patrick Labyorteaux, John M. Jackson, Scott Lawrence, Zoe McLellan, Tracey Needham, Karri Turner, Chuck Carrington (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(226)

Obsahy(1)

Major Rabb (David James Elliot) a jeho kolegové z vojenské prokuratury vyšetřují případy na palubách lodí, vojenských ponorek i letadel. (oficiální text distributora)

Recenze (279)

movie 

všechny recenze uživatele

Trocha vojenského patosu i hrdosti namýchaná v přijatelných dávkách do každého dílů. Hereckého osazenstvo je sympatické, je to celkem inteligentní i když ano - hodně televizní a uniformy jsou skutečně nažehlené precizně. Úroveň televizních seriálů se v dnešní době přeci jen hodně zvedla, nicméně s přivřením levýho oka k tomu, že JAG už 11 let stará záležitost - dávám hezkých 70%. ()

darwin 

všechny recenze uživatele

Strašně propagandistický americký shit-seriál patrně z dílny Republikánské strany. Jedna hvězdička za krásnou Íránku Catherine Bell a časy, kdy jako malý kluk jsem tohle baštil. Tentokrát bych to nevystihl lépe než pohrobek. Možná ještě nakonec: "Ahmad Mohammad ovládá sever Súdánu, Mohammad Ahmad ovládá jih Súdánu. Mohammad Ahmad je šílený a nebezpečný naším zájmům, Ahmad Mohammad chce zase dobro pro svou zemi. V Súdánu se našly chemické zbraně. Vaše mise začíná." = SHIT ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Nasledováno všech 227 dílů. JAG je jedním z těch seriálů, které jsem v mládí sledoval, ale nikdy neviděl celé. V době počínajícího pirátění a stahování tu vždy byly atraktivnější věci, které jsem sháněl, ale přesto jsem ho jednou v životě chtěl dokoukat do konce a konečně se mi to splnilo. JAG je zvláštní seriál, který se měnil ve spoustě ohledů. Měnil se v závislosti na době a měnil se stylem vyprávění a příběhů. Harmon Rabb jr. a Sarah "Mac" MacKenziová (která po 1. řadě vystřídá nezajímavou Meg Austinovou) jsou dva právníci JAGu, kteří řeší veškeré případy spojené s námořnictvem či námořní pěchotou. Protože seriál začíná v půlce 90. let, odpovídá tomu styl i směřování příběhů. Rusko je stále víceméně nepřítel, jsou tu Korejci, Číňané, Kubánci, stín války ve Vietnamu. Přestože jsou hrdinové právníci, ona je mariňačka a on špičkový pilot a tak se jedná většinou o vyšetřování se spoustou akcí, cestuje se do jiných států, je tu spousta vojenské techniky. Díky spolupráci s agentem CIA Webbem se hrdinové připlétají do různých špionážních případů, teroristických spiknutí či mezinárodních průšvihů. Nechybí tu pátrání po Harmově ztraceném otci, je tu nemesis v podobě šíleného agenta Palmera; u soudu vidíme hrdiny výjimečně. Občas je tu i nějaký náznak paranormálna (nejspíše po vzoru Akta X). To jsou zhruba první 4 řady a tak na 4*. Od páté řady začne změna. Akce ustupuje soudním dramatům, v soudní síni tráví hrdinové většinu času. Je to realističtější, ale čím dál nudnější. Na jeden díl jsou většinou dva příběhy z nichž ani jeden nemá potřebný draj, často zředěný nějakými emočními problémy hrdinů. Ke konci se mění situace - válka s terorem v Iráku a v Afganistánu a seriál se stává progapagandistickou obhajobou americké vojenské politiky a padá to až někde k 1*. Místo tradiční akce se objevuje moderní válka v Iráku, která měl moc nebrala. Náměty jsou často hrozné hovadiny, politicky korektní témata atd.. Jsou tu mraky vedlejších postav, které jsou z 90% nezajímavé figurky a tak to táhnou ty prověřené. Zmatkařský, ale lidský Bud Roberts s nímž projdeme za seriál spoustou peripetií vztahu s jeho Harriet včetně nečekaných tragédií. Charismatický, přísný a spravedlivý admirál Chegwidden. A Harm s Mac. Zpočátku vyprázdněné figurky, které postupem získají hloubku - dva krásní lidé, posedlí prací, neschopni pořádného vztahu, kteří se kolem sebe 9 let motají a nejsou schopni udělat krok k tomu druhému (SPOILER - což scénáristi vyřeší v 15 minutách posledního dílu). To že si hrdinové po tom všem, co spolu prožili i po 9 letech důsledně vykají je podle mě dabingový fail, přímo epic fail. Trošku mi tím připomínali Muldera a Scullyovou. Každopádně herecky, technicky (akce, technika) bez výhrad a obdivuji seriál, který přešel z dob Odpadlíka a Walkera do dob CSI a Prison Break a udržel si jisté kvality. I přes všechno ale více než 3* nedám. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Seriál si pamatuji z dob, kdy jsem byl ještě malý. Vzpomínám si však, že kdykoliv jsem uslyšel tu trapnou znělku okamžitě jsem přepínal, a to bylo přepínání o dost komplikovanější a k jeho uskutečnění bylo potřeba vykonat výrazně větší práci, když nebyl dálkový ovladač. Tohle je pro mě jednoznačný zástupce odpadu a kdo to hodnotí jinak, tak mám vážné důvody pochybovat o jeho zdraví. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Po poměrně ucházejícím pilotním filmu jsem byl navnaděn, ale již během první série se dostavilo zklamání. Tahle námořnictvo propagující série není vyloženě špatná a v nejhorším se dá nějakej ten díl přežít, ale zabíjet čas se dá i zajímavěji. Herecké obsazení sází na atraktivitu a postavy na uhlazenost a nezbytnou spravedlnost. Díly se pak příležitostně tuní záběry na vojenskou/námořní/leteckou techniku a některé z dílů byly i originální. Kdyby to zařízli po první sérii, bylo by to také za 3, ale s postupujícími sériemi, jako obvykle, kvalita klesla. ()

Galerie (561)

Zajímavosti (44)

  • V epizóde si zahral cameo kontraadmirál Donald J. Guter, ktorý reálne zastával úrad generálneho prokurátora amerického námornictva (Judge Advocate General of the Navy) v období rokov 2000-2002. V epizóde teda hrá sám seba a objaví sa v závere ako kamarát kontraadmirála A. J. Chegwiddena (John M. Jackson). O to vtipnejšie pôsobí hláška, ktorú povie nakoniec. (koba)
  • Dopravné lietadlo, ktorým výprava cestuje do Južnej Kórei, vyzerá po pristátí inak, ako počas letu. Chýba tiež nápis spoločnosti "Oceanic." (koba)
  • Meg Austinová (Tracey Needham) má počas celej sezóny hodnosť "Lieutenant (junior grade)" („námorný mladší poručík“ - slovenský armádny ekvivalent je nadporučík). Medzi jej vojenské vyznamenania patrí Námorné vyznamenanie za zásluhy (Navy Meritorious Unit Commendation) a Medaila za službu pre národnú obranu (National Defense Service Medal). (koba)

Související novinky

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Reklama

Reklama