Reklama

Reklama

Nemocnice na kraji města

(seriál)
  • Československo Nemocnica na okraji mesta (více)
Drama / Psychologický
Československo, (1977–1981), 18 h 21 min (Minutáž: 46–65 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hudba:

Jan Klusák

Hrají:

Ladislav Chudík, Miloš Kopecký, Eliška Balzerová, Josef Abrhám, Hana Maciuchová, Ladislav Frej st., Daniela Kolářová, Jana Štěpánková, František Němec (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Seriál nás provází osudy protagonistů spjatými ze všech úhlů pohledu s oddělením ortopedie. Do příběhu vcházíme ve chvíli, kdy do místní nemocnice je po autonehodě přivezen těžce raněný známý hokejista, reprezentant Přemysl Rezek, na oddělení primáře Sovy nastupuje mladá lékařka Alžběta Čeňková, právě sloužící, nezapomenutelný doktor Štrosmajer svérázně "chválí" sestru Huňkovou a primář Sova na rodinné oslavě začíná mít vážné obavy o svého syna Karla... A to zdaleka není celý výčet postav a událostí, které nás čekají v jednom z nejlepších Dietlových seriálů, podpořený skvělými hereckými výkony a vydařenými dialogy... Seriál měl původně třináct dílů, po velkém úspěchu pak bylo dotočeno dalších sedm. Roli primáře Sovy původně rozehrál Karel Höger, kterého po jeho úmrtí během natáčení nahradil právě Ladislav Chudík. (pfa)

(více)

Recenze (414)

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Ten dlouhý seznam nahoře, to není nic jiného než odhodlaná filmová armáda v plné polní, připravená podat ten nejlepší výkon. Armáda generálů, vysokých důstojníků, praporčíků, ale i frajtrů a vojínů. Jak může dopadnout výsledek bitvy, když mapy namaloval největší stratég Jaroslav Dietl? Celé rodiny vyjížděly z chat a chalup s dostatečným předstihem, aby nepropásly klání svých hrdinů. Doktor Štrosmajer se stal národní legendou a v druhé části se zaskvěla Dana Medřická v roli doktorky Fastové. Krásně naspsané, bravurně zahrané a natočené. Kdo by tvrdil, že je to bezduchá telenovela nebo snad dokonce sitkom, bude mít co dělat se mnou:) ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nechápu gloriolu "geniálního seriálu" a nechápu ani špínu, kterou na Nemocnici někteří házejí. Seriál, který mi stačilo vidět jednou, ale nijak zvlášť mě ani nezaujal, ani neznechutil. Je to prostě kvalitní řemeslo, dobrá "vypínárna" po těžkém dni. Klasické médium přenosu vlastních starostí do "jiného" světa... Sice to trochu zavání normalizačním sedativem, ale přesto Nemocnice svoje kvality to má (přinejmenší za toho Kopeckého si to tři hvězdy zaslouží)... ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Včera jsem náhodou viděl jeden z dílů Nemocnice a i když jsem si mlhavě pamatoval dokonce děj onoho dílu, překvapilo mne jak je to koukatelné i po tolika letech. A to i přes šílenou módu, odlesky do kamer od lesklých věcí, přesvícené noční scény, neuměle udělaný nemocniční výtah apod... Dietl ty osudy prostě podal věrohodně. Velkou zásluhu na tom mají asi hlavně herci, protože v seriálu se tenkrát vyskytli prakticky všichni z tehdejších serebrit. Nelze opomenout hudbu pana Klusáka, kdy i po tolika letech vám ústřední melodii zapíská každý... Za mne je to tedy za 4 umělé krčky. * * * * ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Učinil jsem reprízu cca po 20 letech a znovu se přesvědčil o tom, jaká je nostalgie potvora. Napálit tam nějakou tu hvězdu navíc, protože je to přece onen legendární seriál s armádou zvučných jmén, notoricky známou melodií a nepřekonatelným dr. Štrosmajerem, by bylo příliš snadné, ovšem zhodnoťme to objektivně. Legenda neznamená automaticky kvalitu, a i přes značné stáří má rozhodně seriál jako celek co nabídnout, nemluvě o porovnání s dnešními hnoji typu Ulice, Ordinace apod. Mistrně zmáklé dialogy a pestrý výběr hereckých klenotů včetně pozoruhodného génia Miloše Kopeckého. To vše je nesmrtelné. Nicméně mezi vady na kráse musím započítat x hluchých míst, příliš okaté studiové interiéry a pár nesympatických postav (Čunderlíková). Po součtu kladů a záporů mi tedy vychází čirý průměr...ale Milouš Kopeckých byl vážně frajer!! ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Je bez debat, že trojlístek herců Chudík, Kopecký a Vinklář zde vytvořili svoje životní role. Je bez debat, že scenárista Jaroslav Dietl napsal svoje nejzásadnější dílo. A režisér Jaroslav Dudek odvedl vynikající práci s herci a režíruje velmi zručně a bez chyb. Herci svými postavami vytvořili v seriálu do té doby nevídaný kult, který od té doby nebyl překonán, a zdá se, že ani nikdy nebude. Sova, Cvach, Štrosmajer a další se totiž překonávají velmi těžko a Jaroslav Dietl si se svými postavami uměl natolik vyhrát, že dnešní scenáristé seriálů blednou závistí. Přesto plný počet nedám, protože v některých pasážích se vytrácí rytmus a cit pro tempo, ale jinak je to povedený seriál. ()

Galerie (131)

Zajímavosti (153)

  • Jaroslav Dietl po nejakom čase povedal, prečo napísal postavu ženy ortopédky Alžběty Čeňkovéj (Eliška Balzerová) do príbehu seriálu: „Vtedy v tej profesii pracovalo skutočne málo žien. Alžběta Čeňková mala byť taká priekopníčka v takmer výhradne mužskom obore zdravotníctva." (Raccoon.city)
  • Presne po 20 rokoch od začiatku natáčania seriálu v roku 1997 časopis Xantipa urobil aranžovanú fotku takmer všetkých hlavných postáv ešte aj so žijúcim režisérom seriálu. (Raccoon.city)
  • V seriálu se ještě používají skleněné injekční stříkačky a jen výjimečně se objeví plastová. První plastová injekční stříkačka na jedno použití na světě byla vyvinuta společností Roehr Products v roce 1955. Stříkačka monoject se prodávala za 5 centů, ale lékaři si stále mysleli, že je levnější sterilizovat a znovu používat skleněné injekční stříkačky. Teprve po jejich vylepšení, která odstranila některé nedostatky, o ně začali mít lékaři zájem. Do tehdejšího Československa však dorazili o mnoho let později. (sator)

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Zemřela herečka Jana Štěpánková

Zemřela herečka Jana Štěpánková

21.12.2018

Česká herečka Jana Štěpánková zemřela. 84letá dáma nakonec nezvládla boj s těžkou nemocí, podle všeho zemřela již v úterý, dnes se s ní pak měli rozloučit její blízcí. Mezi její nejznámější role… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Ladislav Chudík 1924 - 2015

Ladislav Chudík 1924 - 2015

29.06.2015

Po těžké nemoci ve věku 91 let zemřel v bratislavské nemocnici herec Ladislav Chudík. Syn hutnického mistra projevoval zálibu v recitaci a herectví již na gymnáziu a později v ochotnickém kroužku.… (více)

Reklama

Reklama