Reklama

Reklama

Hříchy pro pátera Knoxe

(seriál)
Československo, 1992, 9 h 53 min (Minutáž: 54–67 min)

Režie:

Dušan Klein

Předloha:

Josef Škvorecký (kniha)

Scénář:

Dušan Klein

Hrají:

Zlata Adamovská, Miroslava Pleštilová, Vladimír Dlouhý, Petr Kostka, Pavel Zedníček, Lucie Zedníčková, Jan Kanyza, Eugen Jegorov, Karel Heřmánek (více)
(další profese)

Epizody(10)

Na obrazovku České televize se vrací oblíbený seriál detektivních příběhů, v němž jeho autoři záměrně porušují některé z pravidel, na kterých podle pátera Knoxe stojí čistota detektivního žánru. Uvádět ho bude sám režisér Dušan Klein, autorem předlohy byl Josef Škvorecký. Při premiéře v roce 1992 se seriál vysílal živě a základní otázka byla tehdy soutěžní. Ale i při reprízách si diváci mohou vyzkoušet svůj postřeh, tentokrát nesoutěžně. Správnost své dedukce si pak mohou ověřit v závěru každé epizody. (Česká televize)

(více)

Recenze (134)

triatlet 

všechny recenze uživatele

Dušan Klein se nezalekl živého vysílání a vyplatilo se. Příběhy natočené podle předlohy Josefa Škvoreckého měly kouzlo. Zlata Adamovská v roli barové zpěvačky Evy Adamové, která pomáhá rozřešit případy, byla půvabná. A písničky i hudba dokreslovaly pohodovou atmosféru. Občas cédéčko opráším. Jen mě mrzí, že jsem se nikdy nedovolal do studia, abych řekl správnou odpověď. Odměnou pro vylosované diváky bylo natáčení dalšího dílu. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

I dnes docela zábavná divácká hra na detektivku. Zajímavé je, že poprvé se to celé točilo živě (!), což se projevilo mimo jiné tím, že v jednom díle je k vidění záběr na "mrtvého" Jiřího Bartošku, který spokojeně oddechuje po namáhavém výkonu a Zlatu Adamovskou museli po jednom díle kvůli vyčerpání odvézt do nemocnice s podezřením na infarkt. ()

Reklama

topi80 

všechny recenze uživatele

Propojení klasické televizní inscenačnosti a živého vysílání dopadlo překvapivě dobře, o čemž svědčí i počet repríz. Tohle zrežírovat, to byla asi pořádná logistika, aby všichni byli ve správném prostoru, všechno se ve správnou chvíli přeplo, o sloní paměti herců nemluvě. Jediné, co mě na tom iritovalo, byl příšerný ochotnický herecký výkon Zlaty Adamovské (hudební složka byla vata, tu nehodnotím). Tato herečka od té doby ukázala, že hrát umí, ale tady vedle vždy skvělých detektivů a dalších spoluúčinkujících působila křečovitě jak hráč okresního přeboru v Evropské lize. ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

je jasný, že Dušan klein má hodně rád Raymonda Chandlera a jeho samotářského detektiva tvrďáka Phila Marlowa, ale Zlata Adamovská ať zpívá jak chce, jím prostě nebude. I kdyby lezla po barech, spala s kým chtěla a radila bůh ví kolika policistům, tak se jí to nepovede. Seriál je celkem zajímavý tím, že se snaží diváka okatě zapojit do hledání vraha (Kleinovo desatero pátera Knoxe), ale v podstatě je celý seriál hrozně průměrný a kolikrát i jaksi nedotažený... ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Das Klein Experiment !! Stejně jako Škvoreckého druhá sbírka případů poručíka Borůvky, z níž vlastně tvůrci Hříchů pro pátera Knoxe vycházejí, platí za v rámci české detektivky opravdu velmi ojedinělý projekt - literární experiment, i tahle původně živě vysílaná série se značně odlišuje od většiny ostatních žánrových počinů.. O podobnostech s Rozpačitým Svatoplukem lze uvažovat jen v souvislosti se samotným ozvláštněním seriálového konceptu, když ten si vlastně pouze prostřednictvím halflive přenosu hraje s vývojem narace, když divákovi nabízí vybrat, a to ještě spíš jen opravdu zdánlivě, jednu ze dvou nabízených protichůdných (inter)akcí hlavní postavy.. Zde naopak koncept detektivky nutí diváka přemýšlet, jakkoli o poznání méně než Škvoreckého literární předobraz plný odkazů na legendy jako Christie, Chandler, Hammet či Ellery Queen, jehož výzvu ke čtenářům vlastně variuje, dokázal odhalit jak jedno z porušených pravidel, tak i zločince, jeho motivy a způsob vraždy, což nelze chápat jinak než nejen co do motivací pozitivně.. Silně nevyrovnané, jako celek navíc nesmírně bizarní, ovšem coby adaptace až překvapivě dobré.. Jako děcko jsem na to hleděl jako puk !! ;) I dnes si však myslím, že Hříchy stojí za pozornost.. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (16)

  • Seriál se vysílal živě a diváci na konci každého dílu tipovali pachatele a zároveň pravidlo, které bylo porušeno. Ani samotní herci nevěděli, jak celý případ dopadne. To jim režie prozradila pokaždé až v přestávce před posledním výstupem. (Karlos80)
  • Během jednoho dílu měla Zlata Adamovská pod šaty umístěný přístroj, který ukazoval zátěž organismu. Lékářům vyšel v testu stres a námaha podobná osmihodinové práci horníka. (M.B)
  • Vylosovaný vítěz tipovací soutěže se v následujícím díle vždy objevil v nějaké epizodní roli. (baxz)

Související novinky

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Reklama

Reklama