Reklama

Reklama

Hříchy pro pátera Knoxe

(seriál)
Československo, 1992, 9 h 53 min (Minutáž: 54–67 min)

Režie:

Dušan Klein

Předloha:

Josef Škvorecký (kniha)

Scénář:

Dušan Klein

Hrají:

Zlata Adamovská, Miroslava Pleštilová, Vladimír Dlouhý, Petr Kostka, Pavel Zedníček, Lucie Zedníčková, Jan Kanyza, Eugen Jegorov, Karel Heřmánek (více)
(další profese)

Epizody(10)

Na obrazovku České televize se vrací oblíbený seriál detektivních příběhů, v němž jeho autoři záměrně porušují některé z pravidel, na kterých podle pátera Knoxe stojí čistota detektivního žánru. Uvádět ho bude sám režisér Dušan Klein, autorem předlohy byl Josef Škvorecký. Při premiéře v roce 1992 se seriál vysílal živě a základní otázka byla tehdy soutěžní. Ale i při reprízách si diváci mohou vyzkoušet svůj postřeh, tentokrát nesoutěžně. Správnost své dedukce si pak mohou ověřit v závěru každé epizody. (Česká televize)

(více)

Recenze (134)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Das Klein Experiment !! Stejně jako Škvoreckého druhá sbírka případů poručíka Borůvky, z níž vlastně tvůrci Hříchů pro pátera Knoxe vycházejí, platí za v rámci české detektivky opravdu velmi ojedinělý projekt - literární experiment, i tahle původně živě vysílaná série se značně odlišuje od většiny ostatních žánrových počinů.. O podobnostech s Rozpačitým Svatoplukem lze uvažovat jen v souvislosti se samotným ozvláštněním seriálového konceptu, když ten si vlastně pouze prostřednictvím halflive přenosu hraje s vývojem narace, když divákovi nabízí vybrat, a to ještě spíš jen opravdu zdánlivě, jednu ze dvou nabízených protichůdných (inter)akcí hlavní postavy.. Zde naopak koncept detektivky nutí diváka přemýšlet, jakkoli o poznání méně než Škvoreckého literární předobraz plný odkazů na legendy jako Christie, Chandler, Hammet či Ellery Queen, jehož výzvu ke čtenářům vlastně variuje, dokázal odhalit jak jedno z porušených pravidel, tak i zločince, jeho motivy a způsob vraždy, což nelze chápat jinak než nejen co do motivací pozitivně.. Silně nevyrovnané, jako celek navíc nesmírně bizarní, ovšem coby adaptace až překvapivě dobré.. Jako děcko jsem na to hleděl jako puk !! ;) I dnes si však myslím, že Hříchy stojí za pozornost.. ()

giacobbe odpad!

všechny recenze uživatele

S ohledem na dobu a způsob vzniku- živé natáčení , určitě pozoruhodný seriál a divák najde omluvu i pro místy toporné výkony herců. ... Upřímě řečeno zápletky některých příběhů jsou mírně ,,jednoduché" a nebýt podepsané Škvoreckého jménem nevyšly by ani v časopise. Nejvíc seriálu uškodilo jeho příliš časté reprízování, při sedmé repríze pane Kleine v ,,krátké pauze kterou vyplní písnička a nejdůležitější momenty příběhu......" diváci nemusí přemýšlet kdo je vrah, ale která tetička tlačenka Vám prosadila opětovné vysílání. Přes výše uvedenou přísnou kritiku za první shlédnutí určitě stojí. 9.5.2010 : Do trezoru s tím, nejméně na 10 let !! Ani večerníček o Rákosníčkovi neopakují tak často. Měním hohnocení z hvězdičky na odpad. ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Ve své době bomba, s odstupem celkem slušný seriál s výbornou Zlatou Adamovskou v hlavní roli. Její postava zpěvačky, která má ráda cigarety, alkohol a muže, je v našem seriálovém prostředí průkopnická. V ostatních rolích vidíme celou plejádu našich nejlepších herců, což se dnes již neuvidí. Na druhou stranu mi ale vadí příliš televizní - studiové zpracování. No a vraha jsem já téměř nikdy neodhalil :-) ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jednotlivé epizody měly občas zajímavé zápletky, ale nejzajímavější na celém seriálu bylo to, že vlastně nutil diváka pozorně sledovat celý děj a ještě u toho myslet, aby se mohl alespoň pokusit identifikovat pachatele. Sice z celého projektu ještě tak trochu čiší televiznost inscenací z let osmdesátých, ale to není až tak na závadu. Vlastně jediné, co mě na tomhle experimentu skutečně iritovalo, byla hudební složka, a abych byl konkrétní, tak to byl zpěv Zlaty Adamovské. To jsou vážně všichni hluší, nebo si jen já myslím, že ta ženská neumí zpívat? ()

Hermanka 

všechny recenze uživatele

Pořad do kterého byli interaktivně zapojení diváci a děj se opravdu odehrával v přímem přenose. Seriálem prošlo mnoho dobrých a oblíbených herců, což bylo hlavním tahákem. Co doteď zůstalo mému chápání utajeno je, jak mohla vydat Zlata Adamovská posléze desku. Při vzpomínce na repliku "pod sklem hnijí zavináči" se musím doteď usmívat. Ještě něco Zlatko, to tvoje afektované kouření to bylo fakt něco. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (15)

  • Seriál se vysílal živě a diváci na konci každého dílu tipovali pachatele a zároveň pravidlo, které bylo porušeno. Ani samotní herci nevěděli, jak celý případ dopadne. To jim režie prozradila pokaždé až v přestávce před posledním výstupem. (Karlos80)
  • Vylosovaný vítěz tipovací soutěže se v následujícím díle vždy objevil v nějaké epizodní roli. (baxz)

Související novinky

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Reklama

Reklama