Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vincent je jeden z posledních lidí, který se narodil z lásky svých rodičů, a tudíž mimo dohled genetických inženýrů. Nedokonalý Vincent je "odsouzen" k práci uklízeče ve velkém centru pro pěstování dokonalých lidí Gattaca, ačkoliv sám tolik touží stát se kosmickým navigátorem. Nakonec volí cestu podvodu. (oficiální text distributora)

Recenze (870)

d-fens 

všechny recenze uživatele

Andrew Niccol hneď vo svojom prvom filme definuje svoj vlastný, nezameniteľný štýl.... farebná harmónia, kalifornské svetlo, zmysel pre detail, znepokojivý námet, vizionárstvo..... Myslím si, že budúcnosť smeruje k niečomu podobnému :-/ ... bude to svet chladný, technokratický, kde sa však vždy nájde miesto pre výnimočnosť a nepredvídateľnosť..... oceňujem aj kameru Slawomira Idziaka (aj tak väčšinou nesklamal) a minimalistická Nymanova hudba (napr. Piano) bola tak isto skvelou voľbou..... žiadna bum-bum akcia, zachraňovanie sveta .... nič podobné..... iba jednoduchý príbeh plný emócií, ktoré nás, ako ľudí ešte stále zrodených z lásky, a nie z genetických manipulácií, nesmú nechať chladnými no ani rezignovanými.... každý cieľavedomý a "snívajúci" človek je sám o sebe veľká hodnota, bez ohľadu na názor a postoje okolia, spoločnosti, systému.... a "citácie" z filmov ako Blade Runner alebo THX si všimne asi každý ;) ()

fmash 

všechny recenze uživatele

Film s vynikající tklivou atmosférou, už snad i chápu, proč je někdy řazen mezi noir. Ta dokonalost ostatních, která nás děsí, protože víme, že se jí nemůžeme rovnat, vytváří chlad a odcizení, jež divák může cítit. Snad jen přílišné tlačení na pilu v tom smyslu, že jediní dokonalí, s nimiž jsme blíže seznámeni, jsou zrovna a jenom ti úchylní, nevyrovnaní, zdrcení, zatímco nevylepšený plebs je samý beránek. Nevím, jak ostatní, ale já bych to poselství asi pobral i bez toho. ()

Kosmik 

všechny recenze uživatele

Jedno z kultovních sci-fi, aneb jak natočit s minimem vizuálních efektů napínavý film. Niccol dokázal, že sci-fi může být také postaveno na silném příběhu. ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Sci-fi pro dospělý. -Pro mě osobně ohromující Výprava. To se zas jednou výtvarníci vytáhli,jakože skororetro,- pro moje oči určitě radost. ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Velmi silny pribeh od zacatku az do konce. Solidne propracovane postavy a krasna hudba. A kdyz se brka ujme schopny pisalek, je z toho kvalitni podivana, na kterou si dovoly spocinout i oko geneticky vyjimecneho jedince mimo dohled ()

GrungeChild 

všechny recenze uživatele

„Sci-fi“ detektivka, která vás nenechá ani na okamžik vydechnout. Krůček po krůčku, kapku moči po kapce, se budete dostávat až k samému jádru věci. Také jste chtěli vždycky zkoumat nejrůznější tělesné tekutiny, a všelijaký odpad lidského těla? Tento film vám nabídne zážitek téměř na „vlastní kůži“! No vážně, nevím, zda byla napínavější scéna s vyhodnocováním DNA ze zapomenutého vlasu, nebo z pašované lahvičky krve. Samotný Sherlock by to nevymyslel líp. A sci-fi prvky? Co vám mám povídat, podívaná k nezaplacení, Ridley Scott se může jít zahrabat. Velmi depresivní atmosféra blízké budoucnosti, kdo by taky tušil, že za pár (desítek?) let budeme mít počítače se starou dobrou tlačítkovou klávesnicí a monitorem s příšerně malým rozlišením, to zní opravdu děsivě! Ano, takřka puntičkářská propracovanost z toho dýchá na každé baňce vakuované moči. A samozřejmě, že ke každému správnému sci-fi nesmí chybět důkladná romantická složka stylu „vyvolená/vyvolený“, a ta zdejší se táhne v duchu nejlepších tradic starých černobílých šlágrů ze 40‘ let, tomu prostě nelze odolat! ... Ale teď vážně, je to nuda k posrání. Těžko se mi vybavuje lepší příklad tak tragicky nevyužitého potenciálu, a tak příšerného zpracování tématu, které mohlo být velmi atraktivní. 1* za nápad ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* příběh tohoto známého i vysoce hodnoceného filmu je slušný, ale podle mě nevyužil svého potencionálu a po celou dobu sledování mi přišel "uťápnutý" a možná by mu slušelo i vyšší tempo. Jinak profesionálně i výpravně je na vysoké úrovni. Viděl jsem ho už dvakrát a názor jsem si tímto potvrdil. [ PŘÍBĚH: 3 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 3 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Komorní sci-fi detektivka s originálním námětem velmi nudně zpracovaná. Netrpělivě jsem čekal, kdy to skončí. Samé chcanky. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

A já si naivně myslel, že na ten Titan poletí už tak v půlce filmu... A ono ne, ale ono SPOILER to pak ve finále vyznělo dost silně a nakonec jsem i rád, že do toho vesmíru letí až v úplném závěru KONEC SPOILERU. Každopádně se mi ten film líbil, děj byl zajímavý, má to i pár napínavých a pár silných scén a nejvíc se mi na tomhle filmu líbila hudba od Michaela Nymana, která zde sedí úplně perfektně, ale tak co jiného čekat od Nymana? Jenže i přes všechnu tu chválu nemůžu říct, že by mě ten film až tak dostal, abych mu dal plný počet. Něco mu prostě chybělo, ale sám přesně nevím, co. Navíc zhruba v prostředku filmu jsem se docela nudil. Jinak se ale jedná o dobrou sci-fi, na kterou stojí za to se na ni podívat. 4* ()

kombajn 

všechny recenze uživatele

Sci-fi, které zkousnou i ti, kteří tento žánr moc nemusí. Pochmurná atmosféra i zatraceně dobré herecké trio... ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

Jsou sci-fi s velkými efekty a osudy celé galaxie a pak tyto malé komorní, které vypráví malý příběh ve velkém světě. Té první možnosti asi nejde dosáhnout, aby to byl opravdu kvalitní film. Naopak těch druhých je spousta a Gattaca patří mezi ty opravdu výborné. Napínavé od začátku do konce s Hawkem, kterému stačí na vyjadřování emocí jen oči. K tomu ještě atmosférická stylizace a nádherná hudba (soundtrack patří mezi mé oblíbené), která asi filmu nejvíce přidává. Perfektní představitel těchto malých scifíček. -"This is how I did it, Anton. I never saved anything for the swim back." ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Gattaca je môj najobľúbenejší film. Svet sa zmenil a človek sa nedostane k práci podla toho ako sa snaží a drie ale podla toho aké má genetické predpoklady je to základná myšlienka, ktorá je načrtnutá majstrovsky v tomto filme. Niektoré krásne scény ako scéna s vlasom majú hlboký význam. Či chceme aby takto vyzeral náš svet v budúcnosti? Film núti človeka sa zamyslieť a to je dôležité v dobe keď sa natáčajú bezmyšlienkové akčné filmy. Dve hlavné mužské role sú zahrané bravúrne. Je to jeden z malého počtu filmov, kde sa mi viac páčil výkon práve dvoch mužských predstaviteľov. Celý film funguje ako jeden vypovedaný ozajstný príbeh z budúcnosti. ()

Martin741

všechny recenze uživatele

Reziser Andrew Niccol je podla mna dost precenovany, a jedine filmy, co som od neho videl, je tato Gattaca a Obchodnik se smrti s Cage-om. A ako sci-fi ma to oslovilo - blizka buducnost, sex stratil zmysel, par science trikov .... slusna, vizualne nadherna podivana, Pan Zid Zakon vyplodil aj to svinstvo menom Wilde, ale tento film minimalne o 3 patra vyssie nez uz spominana planoba. Hawke u mna nie je clovek do pohody, to uz skor Zakon. 89 % ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Genetická výbava notně neurčuje možnosti a cíle člověka. Tohle říká film Gattaca, a říká to dost dobrým stylem na který se i dobře dívá. .... HODNOCENÍ: 80% (4*) ()

Agent006 

všechny recenze uživatele

Mohla bych tu pět ódy, ale za mě prostě stačí 'výborný'. Výborně zpracovaná autentická 'utopie' s tim nejčistějším poselstvím. Krásná Uma Thurman, skvělej Jude Law, nádherná hudba, dechberoucí závěr. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Niccol má evidentně rád tyhle utopistické věci.Někdy je to v jeho podání lepší (Vyměřený čas),někdy slabší (Anon) a Gattaca je někde mezi.Na jednu stranu slušný příběh o nezlomnosti lidské vůle,která je schopná porazit i zdánlivě dokonalého člověka.Na straně druhé je ovšem Gattaca roztahaná a hlavně studená a působí odosobněně.Což byl tedy nejspíš účel,ale mě to moc nesedlo.Vzhledem k době vzniku navíc některé věci působí spíš úsměvně (např. dost hightec společnost,která má k identifikaci fotky o rozlišení asi tak dvou pixelů,...)...60% ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Výborné sci-fi. A jde to i bez monstrózní akce a vypilovaných vizuálních efektů. Gattaca je "pouze" drama, zasazené do trochu technologicky vyspělejšího světa. Jestli chcete akci, hledejte jinde. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Děti se už rodí jen ze zkumavky, ale ty co se ještě narodili normálně, jsou druhořadý a mají i takovou práci. Jeden z nich Vincent se rozhodne vzepřít osudu a pomocí jiné identity, se dostane do první ligy, ale není jednoduchý se neprozradit. Jak podobný nacismu, kde se taky lidi řadili na víc kast. ()

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Slavné značky se dočkají navázání

Slavné značky se dočkají navázání

17.03.2023

Sledování televize a potažmo streamovacích služeb je i po pandemii Covidu-19 a s tím spojených lockdownech pořád na vzestupu a není se tedy čemu divit, že produkční společnosti hledají stále více… (více)

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

18.02.2019

6. ročník festivalu science fiction filmů a kultury letos v únoru a březnu postupně zavítá do 4 českých měst. Těšit se můžete na mezigalaktické novinky i legendy žánru, které si znovu vychutnáte na… (více)

Sci-fi detektivek není nikdy dost

Sci-fi detektivek není nikdy dost

21.05.2015

Obzvlášť těch ambiciózních, mezi něž se bude chtít zařadit i Genus. Co si pod tímhle slůvkem máte představit? Hodně depresivní příběh z futuristického Londýna, v němž si můžete předem koupit… (více)

Reklama

Reklama