Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Novinářce Magdaleně Sodomkové (Lucie Štěpánková) napíše z indonéského vězení Tomáš Toman (Jan Nedbal). Byl zadržen na útěku před českou spravedlností a tvrdí, že zločin, za který byl odsouzený k dvanácti a půl rokům vězení, nespáchal. Do vězení ho prý poslal chybný posudek soudního znalce přezdívaného Matematik zločinu. Je možné, že by se expert tentokrát přepočítal? Sodomková se do Tomanova případu noří a postupně zjišťuje, že na něm hodně věcí nesedí. Může ale věřit Tomanově verzi událostí? (Voyo)

(více)

Recenze (47)

mrHoracio 

všechny recenze uživatele

Nedbal a Bartoška (když už se tam párkrát mihl) super. Jinak průměr - soudní drama z vězeňských a soudních místností, které trochu agitačně propaguje nevinnu Tomáše Tomana, který v opilecké rvačce zabil člověka. Je docela bizarní, že Voyo líčí souboj mezi Nedbalem (který utekl někam na Bali a museli ho chytit až lovci lebek někde v Asii) a Bartoškou jako profesorem a znalcem, který fláká posudky, jako "boj mezi Mozartem a Salierim." Ten případ asi je dost zavádějící, ale Bebjak to natočil jako adoraci a podporu muže, který zabil člověka a znalec div, že není Lord Voldemort. Slabší, ale díky hercům a Fuchsu (když už nebyl Cross) alespoň průměr. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tak trošku podobné téma, jako Docent. Těžko se dohadovat, zda to je "náhoda," každopádně jsem na tom podobně, jako ostatní - zpracovat tento potencionálně zajímavý námět jako (byť delší) film by mohlo výrazně pomoct, tempo prvních dvou dílů bylo pomalé a nuda přicházela poměrně často. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že produkce Voyo je pro mě zatím nejpříjemnějším překvapením roku, což je sice blbý tvrdit v půli ledna, ale ja to počítám i v rámci celého minulého roku. Tohle bylo vysloevně dobrý. O případu jsem neměl ani ponětí a jestli justiční mechanismy  u nás funguje takovýmto způsobem, tak to potěš koště. Možná bych uvítal větší zápelnost Magdeleny Sodomkové do případu. Docela se mě líbila i malinká dialogová scénka s novým vydavatelem. Rozhodně si cením toho, že Nova nepotřebuje vydírat národ poplatky za mobil aby mohla mít ambice natáčet kvalitní českou tvorbu. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Těžko věřit, že tuto tuctovou a nezáživnou kriminálku režíroval Bebjak. Asi ani on nedokázal nic udělat s tím námětem, který se možná hodí na podcast nebo článek na Seznam zprávách, ale ne na zfilmování. Že "znalci" často svoje posudky odflakují a pak si naúčtují práci 30 hodin denně, to je známá věc, ale postavit na tom napínavý seriál by nedokázal ani David Fincher. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dobrá mini séria. Nie príliš detailne spracovaná čo sa detektívnej práce týka, no na Bebjakove pomery dostatočná a istým spôsobom aj očakávaná kvalita. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Seriály nevyhľadávam, o Matematike zločinu som nikdy nepočul. Ale ledabolo som vnímal Českého lva 2024 a zaregistroval som Bebjakov úspech s menovaným seriálom. A potom už stačila iba programová mizéria najrôznejších televízií, skutočnosť, že som čerstvým abonentom Voya a všetky tri časti seriálu som pozrel na jeden záťah. Nie preto, že by som ho so záujmom hltal, ale preto, že tá stopáž bola znesiteľná. Seriál ma nijako zvlášť neočaril, ale bol pozerateľný, čo mi pri vynútenej skromnosti v poslednej dobe postačuje. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

V pohode prípad, ktorý by sa vtesnal do filmu na hodinu a pol. Bavilo hlavne súdne pojednávanie, Maštalírova kvalitná čeština (aspoň pre ucho Slováka) a pani mrcha štátna zástupkyňa, ale inak mi bol osud Tomana voľný, nebol teda dvakrát sympaticky zobrazený. Uurčite bol menej sympatický ako ten historický Toman, čo sa točil vo víroch politických vetrov ako balerína v Luskáčikovi. Chýba tomu ale poriadna šťava a v podstate, keby to nebol skutočný príbeh, tak je hodnotenie rozhodne nižšie. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na filmech a seriálech vycházejících z mediálně profláklých kauz je hlavním problémem fakt, že informovaný divák předem ví, jak celá záležitost dopadne. No, a tvůrci se pak musí s tímto hendikepem poprat, přičemž jim k tomu nezbývá mnoho možností. Musí prostě diváka zaujmout zpracováním a výraznou pomocí jim může být i kvalitní herecké obsazení. No, a tady ani jedno tak úplně nevyšlo. Seriál u mě zabodoval jen o něco málo lépe než nepříliš šťastně pojatý Případ Roubal a za mnohem vydařenější považuji minisérii Podezření nebo skvělé Devadesátky ; obě tyto záležitosti také vycházely ze skutečných událostí, ale působily na mě výrazně odlišným dojmem. O to víc se divím, že je pod Devadesátkami i touto minisérií režisérsky podepsán Peter Bebjak. / Poučení: Znalecký posudek ti může zlomit vaz, ať už je z jakéhokoliv oboru. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Příběh není špatný, přesněji ta kriminální stránka. Bohužel se tvůrci nevyhnuli dramatu v podobě vztahů. To si klidně mohli odpustit, protože na to je dost jiných filmů a hlavně seriálů. Zahráno všemi herci výborně, špatná zvuková stránka, kdy jsem musel často regulovat hlasitost. ()

shyster 

všechny recenze uživatele

Více by tomu slušela filmová podoba (cca 1:40 hod.). Takhle je to zbytečně rozvleklé. Ale jinak povedený počin. ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za námět true story* navíc...    Prosím tvůrce mají li potřebu používat screeny sms, chatů, mejlů, či podobně, aby zvážili jejich zvětšení, fakt mě nebaví slézat z gauče a chodit k obrazovce...😢 ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Drží se tam zuby nehty, ale nejnovější minisérie ze stanice Voyo si těch 70 % právoplatně zaslouží, skrze trochu méně známý skutečný případ přináší tři díly vskutku napínavého vyšetřování se solidním obsazením a nikterak patetickým vyústěním. Přestože se mnou mnozí souhlasit nebudou, mně osobně tohle sedlo více než proklamovaný a opěvovaný Případ Roubal. ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Asi byla chyba (či moje smůla), že jsem si až těsně před zhlédnutím této minisérie pustila podcast stejného názvu. Ten mě strhl tématem, ale i způsobem zpracování, jako v poslední době z krimi žánru máloco. Třídílná minisérie mi ale pak (díky tomu) připadala jako místy příliš zkratkovitá, jdoucí po povrchu či naopak v jiných místech zase moc doslovná. Mám také pocit, že byla možná moc velká pozornost soustředěná na "uměleckou zajímavost" (dlouhé záběry kamery, dramatická hudba, "zasněné" pasáže beze slov, retrospektivy...), čímž se asi tvůrci snažili vybudovat to správné napětí, udělat to zase trochu "jinak", zajímavěji. Řekla bych, že ale vzhledem k tomu, jak zajímavý a silný je ten příběh sám o sobě a jací dobří herci se v minisérii sešli, by bohatě stačilo ho prostě "normálně" za užití těch správných dialogů a šlo-li by se trochu více (příběhově, prokreslením charakterů postav) do hloubky, odvyprávět a dost možná bych si z toho sedla na zadek. Takto mám pocit, že byla trošku promarněna příležitost, že se nám to podstatné poněkud ztratilo v něčem, co to mělo celé ozvláštňovat... Jo a závěrem ještě jedna věc - byla bych u těchto počinů podle skutečných událostí velmi pro, kdyby se buď všechny postavy nazývaly pravými jmény. Nebo, pokud se tvůrci např. obávají potenciálních právních kroků těch, kteří nejsou vykresleni tak, jak by se jim to líbilo, pak všem jména změnit. Tenhle mišmaš, kdy jsou přítomna jak jména reálná, tak smyšlená (u nichž ale stejně moc dobře víme, o koho ve skutečnosti šlo), podle mě ničemu neprospívá (vadilo mi to už např. u Devadesátek, kde to ale přece jen nebylo až tak do očí bijící, u některých výraznějších postav se mohl, na rozdíl od Matematiky zločinu, člověk domýšlet, o koho že přesně v reálu šlo, případně neměly zřejmě pouze jeden předobraz a tím pádem vymyšlená jména dávala větší smysl). 60 %. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Voyo mini série mixu soudničky a novinářského dramatu inspirovaném skutečností případu kluka odsouzeného na základě špatného znaleckého posudku. Nemůžu tomu upřít kvalitu, ale není to nic strhujícícho. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Zpracování je opravdu šeď a nuda, ale téma je životaschopné neb se skutečně stalo. Asi nikdo, kdo to nezažije na vlastní kůži to neprožije tak jako obviněný a jeho rodina. Nikdo by nechtěl sedět za něco co nespáchal a to je oč tu běží. A tak je to také třeba brát. A zařadit i Česko mezi země, kde se vyhlašují nespravedlivé rozsudky. Za mě 75% ()

Massaro74 

všechny recenze uživatele

Po 28 letech v oboru (ten modrý na té správné straně), musím přiznat, že o tomto případu jsem slyšel poprvé. To že 98% lumpů sedí správně, bych dal ruku do ohně. Ale jsou případy, jako všude na světě, které nejsou "košér", a díky soudům, státním zástupcům, vyšetřovatelům a expertům na cokoliv dopadnou jinak, než by měli. Asi tady nemá cenu řešit to, jak to bylo natočené, jestli to byla nuda, nebo jak to dali herci. Seriál měl ukázat na chyby v systému vyšetřování, soudů, ztrácení nebo zamlčování důkazů, a pokud se člověk nebude bránit, tak se on, popřípadě celá rodina může dostat tam, kam nechce. Tomáš Toman asi nebyl svatoušek, ale chybou systému to schytal. Na druhé straně nikdy nikdo nebyl suspendován ani odvolán z funkce, ikdyž určitě pochybyl. Závěrem musím říct, že šťourající novináře nemám moc v lásce, ale občas to bez nich nejde... ()

kluzo 

všechny recenze uživatele

Příjemná minisérie. Nataženo tak akorát, aby to ještě nebudilo, ale aby Nova pokryla aspoň 3 hlavní vysílací časy... Jinými slovy, 2h film by byl lepší, ale vzhledem k zajímavosti tématu se to dá vydržet... ()

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Reklama

Reklama