Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ďábelský plán na zatopení Silicon Valley má jen jednu vadu. Nepočítá s Jamesem Bondem. Roger Moore v hlavní roli britského akčního filmu. Sotva se James Bond vrátí z úspěšné mise v Sovětském svazu, dostane další úkol: prověřit aktivity francouzsko-anglického průmyslníka Maxe Zorina, který vyrábí a dodává mikročipy pro anglickou armádu. Jedna z těchto tajných součástek se totiž ocitla právě v nepřátelském Rusku. Zorin provozuje i chov dostihových koní, kteří v závodech pravidelně vyhrávají. Bond na dražbě Zorinových hřebců zjistí, že muž ve spolupráci s bývalým nacistickým lékařem Mortnerem dopuje koně steroidy přímo během závodů, a to pomocí dálkově ovládaných mikročipů. Ostatně samotný Zorin je vlastně Mortnerovým dílem: narodil se za války jako výsledek Mortnerových steroidových pokusů na těhotných ženách. Je nadprůměrně inteligentní, ale také psychopatický. Už se vymkl z rukou KGB a připravuje šílený plán: pomocí obří exploze hodlá zatopit Silicon Valley (Křemíkové údolí) u San Francisca, tím zničit osmdesát procent světové produkce počítačových čipů a převzít v tomto oboru světový monopol. Že to bude stát životy milionů lidí, jej vůbec nezajímá... (Česká televize)

(více)

Recenze (340)

Likan7 

všechny recenze uživatele

Láska je láska a věk je jen číslo. Jenže (obzvlášť ve filmu) by to mělo mít nějaké hranice. Tady totiž Roger Moore (58!) zachraňuje zase jednou svět a u toho balí Tanyu Roberts (30!!). Není už rozdíl 28 let trochu úchylný? Proč pokaždý musí Bond končit film v posteli? Vyhlídka na vraždu mi naopak přišla jako velmi solidní zakončení mooreovského Bonda. Odlehčeného, často vtipného, často ale i trapného. Navíc i když je věk jen číslo, tady těch 58 bylo vážně vidět a kdykoliv šel 007 do akce, bylo to křečovitě trapné. Naopak se mi ale velmi líbila pasáž kolem koní a kdyby se kolem toho pohyboval celý film, nezlobil bych se. ()

Ceberus 

všechny recenze uživatele

Začátek klasická lyžařská honička (všechna čest kaskadérovi za ty skoky), tentokrát okořeněná o snowboard. Novinkou je honička při dostizích a další s hasičským vozem a finále se vzducholodí až ke Golden Gate Bridge. Co se týče bond girls, Grace Jones má tady hodně mužské rysy, umocněné navíc krátkým sestřihem a také makeupem, zdá se mi. Walkena by asi bylo nutné si vychutnat spíš v originále, protože mívá velmi unikátní přízvuk. Jinak na scéně s Golden Gate Bridge je stále vidět, že green screeny ještě nejsou na ideální úrovni a dnes již vytrhávají z ponoření do filmu. No a jelikož jde o poslední bondovku s Moorem, musím konstatovat, že Moore se tímto stává mým druhým nejoblíbenějším bondem po Brosnanovi, na kterém jsem vyrůstal. Vyřadím-li ničím nevyčnívajícího Lazenbyho a Daltona a příliš depresivního Craiga, tak Moore mi připadá jako takový vtipnější kulišák než třetí Connery. ()

Belmondicek 

všechny recenze uživatele

Tajný agent James Bond má za úkol zjistit, kudy unikají informace z britského výzkumnictví. Prostřednictvím nepatrného mikročipu, který se dostal do rukou KGB, se Bond seznámí s průmyslníkem Zorinem. Ten má v plánu ovládnout výrobu počítačů, aby se mohl zmocnit světového trhu. Poslední Bondovka s Rogerem Moorem plná kaskadérských výstupů a ironie. V roli Bondgirl krásná Tanya Roberts ( v životní roli ) a v malé úložce agenta KGB ( jak jinak ) debutoval Dolph Lundgren. Povedla se taky hudba a písnička skupiny A-ha v úvodních titulcích je moje oblíbená! ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv Moore není můj největší oblíbenec co se agenta 007 týká, Vyhlídka na vraždu nepadá do šedavých dálav průměru. Úvodní scéna v horách a na lyžích, je nejméně povedená scéna z celého snímku. Samozřejmě dle mého názoru. V mých očích mu lyže nesvědčí, a zpola neustále zakrytý obličej dává nestydaté tušení zaskakujících dablerů. On problém stárnutí agenta je problém který se dotýká i mě, ačkoliv jsem si myslel opak. Moore zde již má nějaký ten křížek a v některých scénách chtě nechtě mě pohled na stárnoucího Jamese odloudí od děje. Po čase jsem si však zvykl a nechal tuto záležitost plavat. Naposled jsem se kvůli věku pozastavil ještě při první scéně s "many peny". Film dostává od dostihů na gradaci a síle. Walken s Grace působí jako záporné postavy přesvědčivě a je radost ase na ně dívat. Samotný příběh není splácaný ze zbytků a částí předchozích epizod a má tendenci si jít svou cestou. Daří se mu to jak v akčních scénách tak i v těch klidnějších. Nicméně Vyhlídka na vraždu jen těžko přelézá laťku průměrnosti a nepomáhá ani skvělá skladba od Duran Duran, ve filmu vyvedená v nespočet permutací. Celé dílo zachraňuje vědomí, že se nedívám na obyčejnou krimi nebo thiller o agentech, ale na epizodu z nekonečného seriálu James Bond, a tento kult vědomí posunuje o nějaký ten stupeň kvality film někam výše. Takže sečteno potrženo: tři hvězdy. To je vlastně myslím celkem úspěch. ()

donkocicak 

všechny recenze uživatele

Roger Moore se s námi jako Bond rozloučil důstojně. Je sice na roli agenta 007 už opravdu trochu starý, ale pořád mu to skvěle šlape. Příběh je napínavý, originální a je zakončený velkolepým finále se vzducholodí na Golden Gate. A Grace Jones jako psychopatická vražedkyně byla taky super. Jen představitelku Moneypenny mohli vyměnit už mnohem dřív. ()

Oskeruše 

všechny recenze uživatele

Ve vysoké rychlosti si člověk nevšímá detailů. Takže k čemu zkoumat Bondův věk (jaké to překvapení – oni i tajní agenti stárnou!) nebo se pozastavovat nad vizáží exotické May Day, když celkový zážitek z jízdy je tak jako tak důležitější. Napínavý děj zběsilým parkúrem počínaje a eskapádami v bortícím se dole á la Indiana Jones konče mě snadno přesvědčil, že tahle kára na výstavy veterán klubu ještě nepatří. Nepovedený experiment z koncentračního tábora je jedním z nejslizčích psychopatů, kteří se doposud v sérii objevili. A že už jich bylo! Poznámka na okraj: Bílý kocour by se tak snadno jako ta nafintěná peršanka Jamesovi na klín nestulil. To by ho 007 musel moooooooc prosit! ()

MRPitivier 

všechny recenze uživatele

Čtrnáctý díl této velkolepé série je rozloučení s doposud nejdéle sloužícím agenta jejího veličenstva, Rogerem Moorem. Jeho poslední film v roli 007 uspokojí každého, kdo má rád špionážní pátrání a Moorovskou nadsázku. Je Vám jasné, že hlavní představitel v 58 letech nemůže pobíhat po filmovém plátně a likvidovat jednoho padouch za druhým, což sice ubírá v některých chvílích na akčnosti, ale myslím, že to režisér John Glenn vyřešil šalamounsky, prostě 007 honí zločince na lyžích, v autě nebo samotný zabiják si najde Bonda s cílem zneškodnit. Tímto režisér Glenn předešel trapným scénám, kdy vidíme pomalu šedesátníka lapat po dechu či očividné stříhání záběru s Moorem a jeho dabérem. Samozřejmě dabér byl využit i zde, určitě v první akční scéně na Sibiři a nepochybně i v dalších sekvencích, ale nekazí dojem a tvář filmu. Naopak Moore zde nechal vyniknout ne silovou stránku, ale například šarm, nadsázku, vtip a nebývalou přímočarost jeho pátrání! Svádí jednu ženu za druhou, samozřejmě musíte se sžít s tím, že na šedesátníka letí třicetiletá Bondgirl, ale s trochu nadsázky se to dá vydýchat. Bondgirl působí zranitelně a sem tam neschopně, čímž nechává vyniknout mužnost Bonda, který ji zachránil od poskoků záporáka Zorina, což vypadá jako záměr režie...ale naopak v závěrečné scéně u Golden Bridge se nebojí postavit nepříteli a celkem zachraňuje 007. Takže Bondgirl je zahraná výtečně nejen díky kráse a hereckému umu Tanye Roberts, ale i díky výborné práci filmového štábu. A trefa do černého bylo vybrání Christophera Walkena do role hlavního záporáka Zorina, intelektuálně psychotický výplod bývalého nacistického doktora z koncentračního tábora pod vedením sovětské KGB. No doslova geniální vykreslení padouchovi minulosti a původu! Walken zvládl svou roli bravurně a jeho poskoci více než skvěle sekundovali jeho plánu zničit Silicon Valley a získat pro něj nadvládu ve výrobě mikročipů! Plán vypadá celkem obyčejný, ale zabít u toho pár stovek tisíc lidí z okolí města San Francisko už dodává psychopatický podtext, neboť během jeho plánu Hlavní úder vznikne dvojité zemětřesení a zaplaví se velká část obývané půdy. Doopravdy promyšlený plán samozřejmě překazí 007 a Bondgirl! Film obsahuje krásné akční scény ze Sibiře, z pařížské Eiffelovy věže či jízdy v hasičském voze po San Francisku, která pobaví! Nejvíce asi překvapí zvládnutá režie se scénářem, který tento film posunuli o pár pater výš, protože přiznejme si, Moore alias 007 pomalu dosluhuje, ale rozloučení bylo více než seriózní, spíše povedené na rozdíl od Seana Conneryho v Diamanty jsou věčné! ()

kyLuke 

všechny recenze uživatele

První polovina je výborná , ale ta druhá příšerná . V té první bych šel do čtyř až pěti hvězdiček , v té druhé do dvou . Přesto je Vyhlídka na vraždu obstojný film , ale jedna z těch slabších bondovek . ()

TommyDiamond 

všechny recenze uživatele

Bondovka číslo čtrnáct. Moorův poslední zářez na pažbě. Zápletka nebyla vůbec špatná. Měla za úkol zničit křemíkové údolí za pomocí přírodních jevů (bombou). Padoucha Zorina (Ch.Walker), který má u mě mimochodem velké plus.Přirovnal bych ho tak trochu ke Scaramangovi (Ch.Lee- Bond 9). Na akční scény byl tento bond velmi plodný (Útěk May Day z Eifelovky, honička s hasičským vozem, výtah, důl, vzducholoď, most). Tanya Roberts byla jako bondgirl famózní. Asi muselo být náročné odehrát většinu scén na podpatku. Celkově 85% ()

karlee 

všechny recenze uživatele

Konec docela dobrý, solidní záporák Zorin, zajímavá postava May Day. Jen mi trochu ze začátku neseděla zápletka: proč by se 007 zajímal o jakési podvody na dostizích? ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,I see you’re a women of very few words.“ Poslední Bondovka s Moorem nebyla jako ty ostatní nic moc. Nějaká pozitiva by se ale našla. Nejvíce mě uchvátily akční scény, u nichž jsou vidět výjimečné kaskadérské výkony. Bondgirl byla tentokrát také poměrně sympatická, i když o jejích hereckých kvalitách by se asi dalo pochybovat. Hodně špatný byl klasicky příběh plný nevhodné nadsázky, šílených plánů, výmyslů a vychytávek. Úvodní titulky se s těmi ze šedesátých let nedají srovnat, a to ani co se týče úvodní melodie. Suma sumárum si myslím, že Vyhlídka na vraždu je jedna z horších z Mooreových bondovek. ()

Gromit 

všechny recenze uživatele

I poslední Mooreova bondovka měla úroveň. Samotná zápletka sice není nijak zvlášť originální, její případné nedostatky ale skvěle vyvažuje svižná akce a démonický záporák v podání Christophera Walkena. A samozřejmě také samotný Moore, který už tu sice není nejmladší, ale šarmu a elánu má pořád na rozdávání. Co dodat? Moc pěkné a hlavně důstojné adieu. Díky, Rogere! ()

Caa 

všechny recenze uživatele

Vyhlídku na vraždu jsem po pár minutách sledování překřtila na "gerontobonda". Nejmarkantnější to bylo při rokování šedesátiletého Bonda s o nic mladšími M, Moneypenny a sirem Tibbettem. Q byl dokonce vyloženě nad hrobem. Když si ale člověk zvykne na průměrný věk účinkujících herců, není to vůbec špatné. Zorin je krásně psychopatický a krutý, May Day agresivní a nezvladatelná, Bond srší stárnoucím šarmem a nestárnoucím humorem a Stacey Sutton je krásná a nevinná. ()

Knor 

všechny recenze uživatele

Velká slabota a skoro pořád nuda, celý film zachraňuje poslední akční půlhodina. Roger Moore mě už jako Bond vůbec nebaví a hezká holka tu byla jen jedna. Pochválit ale musím obsazení záporáka Walkenem, kterej dal po několika předešlých dílech konečně charismatickýho zloducha. ()

Najt 

všechny recenze uživatele

Bond č. 14 . Tahle bondovka mě dost překvapila. Jednak to byla rozlučka s Rogerem Moorem, který mi jako James Bond padl do noty opravdu dost a jednak byl tento díl zase trošku jiný. Akce byl dost, prostředí parádní a konečně taky dostala pořádnou roli i bondgirl, která neskončila jen v posteli a čau, ale polovinu filmu byla na scéně s 007. Taky se dostavilo konečně i napětí a už to nebylo tak nadhledné jako vždycky. Tady jsem měl pocit, že Jamesovi opravdu občas hrozí riziko smrti. Navíc dámy si to tu taky dobře dávaly. Bond hudba dobrá, bond girl super a bond hračky se taky trochu dostavily. ()

Hydr0gen 

všechny recenze uživatele

Vcelku klasické, ale vyjímečně máme také možnost vidět padoucha načínat své plány v odhalené brutalitě (alespoň podle mě). Christopher Walken je vskutku mrazivý a také jsem konečně pořádně docenil ruského generála. Je skvělý!!! ()

teltri 

všechny recenze uživatele

Zlaté osmdesáté. DURAN DURAN rules :) doponím užívaeľa genetiqe: Grace Jones jeden z najlepších žensko-mužských záporákov. ()

Související novinky

Tanya Roberts zemřela den po chybném oznámení

Tanya Roberts zemřela den po chybném oznámení

05.01.2021

Aktualizace 5.1.2021 20:30: Život občas píše bizarnější zvraty, než kdejaký scénář k filmu. Tento je bohužel ale spíše velmi smutný. Po včerejším vyjádření hereččina zástupce Mika Pingela, jenž… (více)

Zemřel Roger Moore, třetí James Bond

Zemřel Roger Moore, třetí James Bond

23.05.2017

Když už se má člověk stát hercem jedné role, měla by ta role stát za to. Roger Moore právě takovým hercem byl (všichni ho totiž znají jako Jamese Bonda) a nikdy nevypadal, že by mu to zase tolik… (více)

Daniel Craig: Bondem až do smrti?

Daniel Craig: Bondem až do smrti?

20.12.2011

Je to docela překvapení. Během nejrůznějších průtahů mezi rozpačitě přijatým Quantum of Solace a právě natáčeným Skyfall se objevily spekulace, že třetím dílem Craigova služba Jejímu Veličenstvu… (více)

Reklama

Reklama