Reklama

Reklama

Tajemství loňského léta

  • Česko Vím, co jsi udělala minulé léto (více)

Obsahy(1)

Je čtvrtého července a v malém přímořském městečku v Severní Karolíně se studenti loučí s bezstarostným mládím. Krásná Helen dnes večer získala titul královny krásy maturitního ročníku a to je důvod k pořádné oslavě s nejbližšími přáteli na opuštěné mořské pláži. Když se pak Helen, Julie, Barry a Ray vracejí vypůjčeným BMW do městečka, srazí na opuštěné přímořské silnici záhadného chodce v gumovém rybářském plášti. Díky krvavým zraněním nevidí do jeho tváře a zdá se, že neopatrný nešťastník je mrtev. Co sním? Po krátké hádce se přátelé rozhodnou hodit jeho tělo do oceánu. Až na molu ale zjistí, že tajemný muž stále ještě žije. Přesto se ho definitivně zbaví a přísahají, že si své strašlivé tajemství odnesou do hrobu. Po roce. Bývalí přátelé by se nejspíš už nikdy nesešli, kdyby Julie nedostala dopis s hrůzyplným vzkazem "Vím co jsi udělala minulé léto". Přes vzájemné obviňování se vyděšení mladí lidé pouštějí do pátrání po totožnosti své oběti. Domnívají se, že jen tak mohou zjistit, kdo je záhadný mstitel. Je opět řtvrtého července a tajemná postava v gumovém rybářském plášti svírá v ruce velký ocelový hák. Hříchy minulého léta se neodpouštějí. Kdo bude první na řadě? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (321)

Marsik 

všechny recenze uživatele

PRIMA COOL - Možná, že kdybych to viděl v onom roce 1997, tak by mě to nadzvedlo. Bohužel jsem ovlivněn tím velkým množstvím zhlédnutých hororů, kterými jsem vlastně nasycen a už mě kdejaký horor nepřekvapí, obzvlášť 17 let starý. Hlavní čtveřice celkem ušla, do dneška se v podstatě všichni čtyři aktivně věnují filmům a já jim fandím. Avšak Tajemství loňského léta dnes nemohu hodnotit optimisticky. Ani jednou jsem se nelekl, nebál jsem se a až na poslední půlhodinu se vlastně nic valného nedělo. Taky za můj plytký dojem může fakt, že jsem dříve viděl parodii (Scary Movie), a to ne jedenkrát. Takže tak. 57% ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Podobne ako to bolo na začiatku žánru slasher s Halloweenom a Piatkom trinásteho, tak Vreskot síce oživil žáner, Tajomstvo minulého leta ho ale nanovo definovalo a určilo štylistiku, klišé a pravidlá krátkeho slasher revivalu z konca 90tych rokov. Oproti ostatným nasledujúcim prídavkom do žánru je to ešte stále dosť dobrý slasher. ()

Reklama

juta 

všechny recenze uživatele

Tajemství loňského léta patří u mě k těm nejlepších slasherům, co kdy byly natočeny. Až do konce nevíte, kdo za tím vším stojí a z chlápka v rybářském úboru s hákem v ruce jde respekt. Čtveřice hlavních aktérů je dobře vybraná, žádný z nich nebyl otravný. Je tu i Leonard z Teorie, takže výběr herců na jedničku a děj se také povedl. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Prvá časť vo svojej dobe fungovala ešte celkom dobre. Ťažila predovšetkým z úspechu Scream a z toho, čo vymyslel Craven pre novú generáciu teen divákov, túžiacich po reinkarnácii slash hororov. Nejaký Gilespie pochopil, že nič nové nevymyslí, že mu stačia rovnako pekné kočky, ako v Sreame a tajomný vrah. Nanešťastie film zarobil a dočkali sme sa neodvratiteľného, nudného pokračovania. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tak toto boli začiatky teenagerských vyvražďovačiek, ktoré boli kedysi veľmi slušné. Teraz sa točia ako na bežiacom páse a plné trápnych klišé. Nevravím, že toto bol nejaký prevratný film, ale stál za pozretie. Po roku začínajúce vraždy sú tiež však pekne husté a ani priehľadnosť tu vyčítať nemôžem. Poteší obsadenie, v hlavných úlohách dnes už známe hollywoodske hviezdičky. 75%. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (67)

  • Ikonická scéna, v ktorej Jennifer Love Hewitt (Julie James) kričí 'What are you waiting for?' vznikla za zvláštnych okolností. Zapálený hororový fanúšik dostal šancu navštíviť natáčanie a mal možnosť vymyslieť jednu scénu, ktorú herci zahrajú. Jennifer sa najskôr jeho žiadosť zdala nevhodná, ale po rokoch na ňu spomína s úsmevom a je rada, že mohla fanúšikovi urobiť radosť. (Marceloo)
  • Freddie Prinze Jr. v rozhovore zaspomínal na natáčanie filmu. Prezradil, že režisér Jim Gillespie ho vo filme nechcel. “Nechcel ma tam, dával mi to pocítiť každý jeden deň, keď sme boli na pľaci. Neustále ma kritizoval, nebol so mnou nikdy spokojný. Keď som mal v nejakej scéne napriklad pootvorené ústa, okamžite na mňa zareval “Zavri tie ústa preboha!” Bolo to hrozné. Štúdio chcelo, aby som vo filme bol, im som sa páčil, ale Jim to nechcel. Predstavoval si tam niekoho iného. Ryan (Ryan Phillippe - hral Berryho) za mnou na pľaci často chodil a podporoval ma. Bol fajn. Radil mi, aby som si z toho nič nerobil, aby som ho nepočúval. Hovoril: “Kašli naňho, hraj to tak, ako to cítiš, buď prirodzený, ide ti to super.” On mal mnoho skúseností. V podstate všetci mali skúsenosti. Jennifer Love aj Sarah Michelle, obe sa v brandži pohybujú od 4 rokov. Pre mňa to bol ale prvý veľký skutočný film... a nechýbalo veľa, a bol by aj posledný,” dodal. (tXtX)

Související novinky

Zemřela herečka Anne Heche

Zemřela herečka Anne Heche

12.08.2022

Kdo sledoval zprávy ze světa posledních několika dnů, zřejmě tušil, že smutná novina se nevyhnutelně blíží. Před necelým týdnem totiž americká herečka Anne Heche během fatální autonehody v Los… (více)

Další adaptace knihy pro mládež na cestě

Další adaptace knihy pro mládež na cestě

03.08.2014

S adaptacemi knih s dospívajícími teenagery, především dívkami, se v poslední době v Hollywoodu roztrhl pytel. Máme tu ságu Hunger Games, nedávno se rozjela další velká a nákladná série začínající… (více)

Sequely od Sony

Sequely od Sony

13.07.2005

V Sony Pictures sa pomaly trhá neveľké vrece, z ktorého sa na nás v najbližších rokoch vysypú hneď tri pokračovania k známym filmom. Začnime najmenej zaujímavým - ROAD HOUSE 2: LAST CALL, ktorý bude… (více)

Reklama

Reklama