Reklama

Reklama

Tajemství loňského léta

  • Česko Vím, co jsi udělala minulé léto (více)

Obsahy(1)

Je čtvrtého července a v malém přímořském městečku v Severní Karolíně se studenti loučí s bezstarostným mládím. Krásná Helen dnes večer získala titul královny krásy maturitního ročníku a to je důvod k pořádné oslavě s nejbližšími přáteli na opuštěné mořské pláži. Když se pak Helen, Julie, Barry a Ray vracejí vypůjčeným BMW do městečka, srazí na opuštěné přímořské silnici záhadného chodce v gumovém rybářském plášti. Díky krvavým zraněním nevidí do jeho tváře a zdá se, že neopatrný nešťastník je mrtev. Co sním? Po krátké hádce se přátelé rozhodnou hodit jeho tělo do oceánu. Až na molu ale zjistí, že tajemný muž stále ještě žije. Přesto se ho definitivně zbaví a přísahají, že si své strašlivé tajemství odnesou do hrobu. Po roce. Bývalí přátelé by se nejspíš už nikdy nesešli, kdyby Julie nedostala dopis s hrůzyplným vzkazem "Vím co jsi udělala minulé léto". Přes vzájemné obviňování se vyděšení mladí lidé pouštějí do pátrání po totožnosti své oběti. Domnívají se, že jen tak mohou zjistit, kdo je záhadný mstitel. Je opět řtvrtého července a tajemná postava v gumovém rybářském plášti svírá v ruce velký ocelový hák. Hříchy minulého léta se neodpouštějí. Kdo bude první na řadě? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (321)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

V rámci svého žánru velmi povedený slasher, který překypuje jemným humorem, má skvělý spád a nestíhá nudit. Nedovedu říct, zda je jeho vtipnost způsobena tím, že Scary Movie znám takřka nazpaměť a spousta scének mi tuto parodii neustále připomínala, nebo tím, že je tento slasher prostě jen opravdu vtipný sám o sobě. Vraždy hákem trošku sterotypní, ale přesto oku líbivé s přihlédnutím na stáří snímku. Nechybí pár dobrý lekaček. Atmosféra zapadákova zde také sehrála svoji příjemnou roli. Jako celek to prostě funguje a jako večerní jednohubka to funguje. Chválím i docela mile vymyšlenou zápletku. Stopáž tak akorát, protože přeci jen postupem času zvolní tempo a ke konci jsem vyloženě usínal. [70 %] ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack John Debney: 1. Hush ,2. Summer Breeze ,3. D.U.I. ,4. Kid ,5. This Ain't the Summer of Love ,6. Losin' It ,7. Hey Bulldog ,8. My Baby's Got the Strangest Ways ,9. Waterfall ,10. Clumsy ,11. One Hundred Days ,12. Great Life ,13. 2 Wicky ,14. Don't Mean Anything ,15. Proud , ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých prvních slasher movies, a uznejte, že v tomhle žánru to jako začátek není úplně nejhorší:) Takový Halloween si člověk vychutná, až když má jisté zkušenosti, že? Ale k tomuhle si jen sednete a už to jede... Takže z části ze soukr důvodů a zčásti kvůli krásné Jennifer a Sarah Michelle a pak taky kvůli efektnímu porcovacímu nástroji:)) ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Tak tým sa radikálne zúžil okruh podozrivých v tomto rybárskom meste.“ Atmosférický a vzhľadom na klišé-scenár možno až zbytočne dobre nakrútený slasher ako z 80. rokov, v skutočnosti z roku 1997. Odvíja sa síce v neprekvapivom duchu klasickej tínedžerskej vyvražďovačky, tento duch je však príjemne osviežuje a zábavne sabotovaný povestným ostrým perom Kevina Williamsona (Vreskoty, Dawsonov svet). Takže na jednej strane sa dá odhadnúť, ktorá postava prežije, ale zároveň titulná hrdinka príde o panenstvo v úvodných 10. minútach, čo je v slasheroch absolútne neprípustné. A scenár napriek množstvu klišé obsahuje viacero podobných originálnych zvratov (hoci nie až tak, ako scenár k prvým dvom Vreskotom). Herecké obsadenie v čele s Museom Watsonom ako Rybárom nemá chybu, dokonca i cukrík Freddie Prinze Jr. dostal (treba povedať, že nečastú) príležitosť zahrať si temnejšiu a nebezstarostnú postavu, než ako má bežne vo zvyku. K tomu atmosféra zaspatého rybárskeho mestečka a napätie od začiatku do konca. Jeden z tých lepších kusov Novej slasher vlny, odpálenej v roku 1996 prvým Vreskotom (ďalej napr. Halloween: H20 či falošný slasher Fakulta). Slashery vtedy proste boli v móde, nečudo, že snímka s rozpočtom 17 miliónov celosvetovo zarobila 125. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Neumím zhodnotit, koho tento teen-horor má ve skutečnosti postrašit. Na svojí dobu to byl jistě hit první velikosti, který inspiroval stovky následujících vyvražďovaček. Nemohu se ovšem zbavit dojmu, že nikoho nad deset let tohle dostat nemůže. Já osobně se u něj hrozně bavil, zvlášť při vzpomínání na Scary Movie, která některé zdejší pasáže, geniálně paroduje. Nejvíce mě dostala hláška ze začátku filmu, kde čtyřčlenná posádka srazila chodce na silnici a projevila velmi opodstatněnou obavu "všichni dostaneme křeslo", pokud by dostal křeslo každý člověk, který by srazil chodce, půlka našeho senátu by nežila. Film je v dnešní době totální brak, ovšem v devadesátkách přesně tohle letělo a dnešní třicátnící u toho srali bobky, vidět dnes už postarší herce v mladém podání, nikdy nezaškodí. 60% 04.07. 2010 ()

Galerie (56)

Zajímavosti (67)

  • Keď sa Julie (Jennifer Love Hewitt) rozpráva so svojou mamou v dome, je možné vidieť v odraze obrazového rámu mikrofón. (tXtX)
  • V originální předloze se liší i několik jmen hlavních postav. Sestry Helen (Sarah Michelle Gellar) a Elsa (Bridgette Wilson) se ve filmu příjmením jmenují Shivers, původně zní příjmení Rivers. David Egan se v románu jmenuje David Gregg a jeho sestra Megan, ve filmu se Davidova sestra jmenuje Missy (Anne Heche) (Stocki)
  • Po tom, čo Barry (Ryan Phillippe) skočí do vody po korunku, vyjde z nej v čisto bielom svetri. V ďalšom zábere už má však krvavé škvrny z nehody opäť naspať na sebe. (tXtX)

Související novinky

Zemřela herečka Anne Heche

Zemřela herečka Anne Heche

12.08.2022

Kdo sledoval zprávy ze světa posledních několika dnů, zřejmě tušil, že smutná novina se nevyhnutelně blíží. Před necelým týdnem totiž americká herečka Anne Heche během fatální autonehody v Los… (více)

Další adaptace knihy pro mládež na cestě

Další adaptace knihy pro mládež na cestě

03.08.2014

S adaptacemi knih s dospívajícími teenagery, především dívkami, se v poslední době v Hollywoodu roztrhl pytel. Máme tu ságu Hunger Games, nedávno se rozjela další velká a nákladná série začínající… (více)

Sequely od Sony

Sequely od Sony

13.07.2005

V Sony Pictures sa pomaly trhá neveľké vrece, z ktorého sa na nás v najbližších rokoch vysypú hneď tri pokračovania k známym filmom. Začnime najmenej zaujímavým - ROAD HOUSE 2: LAST CALL, ktorý bude… (více)

Reklama

Reklama