Reklama

Reklama

Síla lidskosti - Nicholas Winton

  • Slovensko Nicholas G. Winton - Sila ľudskosti (více)

Obsahy(1)

V roku 1939 Nicholas Winton z vlastnej iniciatívy zachránil 669 prevažne židovských detí počas nacistickej okupácie Československa a cez hranice hitlerovského Nemecka sa mu podarilo prepraviť ich do Veľkej Británie. O svojom veľkom čine mlčal neuveriteľných 50 rokov. Nicholas Winton dodnes žije, má 94 rokov a volajú ho britský Schindler. Dokumentárnym filmom nás sprevádza Joe Schlesinger, reportér kanadskej tv stanice CBS, ktorý je jedným wintonových zachránených detí. Príbehy, ktoré rozprávajú zachránené deti, sa prelínajú s rozprávaním a spomínaním Nicholasa Wintona, dokumentárnymi dobovými a archívnymi zábermi. Ku koncu filmu sme svedkami dojímavej scény stretnutia Nicholasa Wintona so svojimi deťmi po dlhých rokoch. Držiteľ International Emmy Award 2002 za najlepší dokumentárny film. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (221)

LucMosss 

všechny recenze uživatele

Docela jasně si pamatuji, že jsem na tomto filmu byla na prvním stupni se školou v kině. Na to, že byl tento snímek zpracován obyvateli našeho národa spolu s námi blízkými sousedy, jedná se o nadprůměrné zpracování sílného příběhu, u jehož konce mi takřka zvlhly oči. Zhlédnutí vřele doporučuji nejen těm, jenž chtějí poznat dění druhé světové války konečně i z té poněkud stinnější stránky. ()

Brůny 

všechny recenze uživatele

Byl jsem v kině na prezentaci tohoto filmu. Jakmile film skončil, všichni vstali a se slzami v očích začali tleskat. Opravdu obrovský zážitek. A důkaz toho že se najdou odvážní lidé, kteří jsou schopni obětovat vše pro záchranu cizích životů. ()

paniColombova 

všechny recenze uživatele

Nejemotivnější dokumentární film všech dob o jedné velké pravdě. Snad ještě nikdy na mě nezapůsobil žádný film tak jako tento a co jsem viděla filmů s dojímajícími scénami, natočené podle skutečných událostí, např. Schindlerův seznam, ale tento dokument ve mě vyvolal mnohem silnější pocity a vím čím to bylo. Nebylo to natočené podle skutečné události, to byla skutečná událost sama, přímý přenos, žádní herci, realita, pravda a to mě fascinovalo. Když ti lidé v publiku vstávali a tleskali nic netušícímu Wintonovi za to, že je jako malé za války zachránil před smrtí a viděla jsem nepopsatelný výraz v jeho očích, zastavil se mi na chvíli dech. Když někdo dodnes vysloví jméno Nicolas Winton, vybaví se mi tento záznam z autentického pořadu. Všichni by ho měli vidět a poznat Sílu lidskosti, všichni, celý národ. Takovou poctu, jakou zažil Nicholas Winton v tomto pořadu, lidstvo snad možná ještě nevidělo. Smrti se asi bojíme každý z nás, ale myslím, že tento člověk až bude odcházet z tohoto světa, odejde šťasten, s krásným pocitem v duši. Závidím mu. (Tenhle dokument by měl získat 100 % hodnocení) ()

Trinculo 

všechny recenze uživatele

Nic moc zpracováním, je to televizní dokument, ale o to více obsahem. Vůbec jsem před tím nevěděl, že někdo takový jako Nicholas Winton existoval, a že udělal co udělal. Díky tomu mi zapadl jeden článek z anglické učebnice, který vyprávěl o dětech nastupujících do vlaku, aniž by nějak vysvětloval o co vlastně šlo, kromě toho, že děti už asi neuvidí své rodiče. Popravdě tenkrát to nevěděl nikdo. ()

dadule777 

všechny recenze uživatele

Vše už bylo řečeno. Opravdu dojemné a s úctou se klaním panu Wintonovi. Kéž by nás na tomhle světě bylo více takových. ()

Marty_cihi 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je naprostá špica. Vem čert dokument po filmové stránce. Ale ten příběh,ještě ted z toho mam husí kůži. Kdyby tu bylo 6 hvězd, tak Sir Nicholas Winton je rozhodně má! Hrozně silná věc.... ()

_elishka_ 

všechny recenze uživatele

Asi jeden z nejlepších a nejdojemnějších dokumentů co jsem měla možnost vidět. Jak mohl svůj čin pozapomnět a nedat nikomu o něm vědět asi nepochopím. Velmi skromný člověk, nebít jeho manželky, která našla krabici fotek a dopisních papírů, jeho čin by se nikdo nedozvěděl.Velmi hezké zpracování, i když možná s malinkýma chybami, ale pro jeho celkovou výpověď můžou být zcela zapomenuty.A po scéně setkání s „jeho“ dětmi nemohlo zůstat oko suché. Pět hvězdiček zcela zaslouženě ()

Desmi 

všechny recenze uživatele

Nicholas Winton je nepochybně hrdina a jeho činy obdivuji, ale takhle zprzněnej dokument už jsem neviděl dlouho. Z tématu, kde se toho dalo vymáčknout tak moc udělat takhle suchou nudu, to je k pláči. Nenapadá mě, co bych na tom vyzdvihl. Nelíbilo se mi to totiž ani chvilku. Ještě ten debilní nezúčastněnej Reiszova pohled.. děs. ()

CZ_Milka 

všechny recenze uživatele

Počin pana Wintona byl odvážný a naprosto obdivuhodný a zaslouží si přinejmenším 5 hvězdiček. Nicméně stejně jako v případě Nickyho rodiny mám pocit, že zde snad mám hodnotit pořad samotný. Jde to dokument, se kterým se dle mého zas až tak moc dělat nedá - sestříhat dobové záběry, fotky, přidat rozhovory ze současnosti. Překlad z angličtiny mi přijde až moc volný a neodpovídá originálním výpovědím... ()

zanetta 

všechny recenze uživatele

Silný citový a emoční zážitek nám jistě tento dokumentární film přinese do našich srdcí. Příběh Nicholase Wintna je tak velkolepý, že jsem přehlížela nedokonalosti filmu, možná to bylo kvůli pohledu přes zaslzené oči. Je ovšem pravda, že snímek mě upoutal až v jedné třetině, kdy začal děj trochu gradovat. V tomto okamžiku si člověk uvědomí sílu lidskosti. Nejvíce se mi líbilo setkání Wintna s „jeho dětmi“, které se uskutečnilo v televizním pořadu bez Wintnova vědomí a bylo to velmi dojemné. Tady jsem si teprve uviděla, co ten člověk dokázal. Srovnala bych ho s Oskarem Schindlerem (film Schindlerův seznam), který zachránil židy, a ne děti, přesto dokázal rovněž mnohé, zkrátka: „Kdo zachrání jeden lidský život, zachrání svět.“ ()

MickySu 

všechny recenze uživatele

Tento dokument jsem viděla ještě na střední škole v Neveklově, odkud spousta Wintonových dětí byla (jsou). Dokument je silným zážitkem sám o sobě, ale když je to ještě podtrženo vystoupením několika "W. dětí" z řad nás diváků a následné objímání se a pláč... Byl to pro mě opravdu nejemotivnější zážitek v životě... ()

kacaaa 

všechny recenze uživatele

Film, tedy spíš dokument, který jsem viděla teprve před pár dny. Ve chvíli, kdy jsem se na tu úžasnou věc dívala, měla jsem, přiznám se trošku roztřepaný obraz. Byli jsme na tom v kině v rámci výuky a dlouho jsem nezažila, aby se na konci promítání tleskalo. A netleskalo se ani tak tomuto dokumentu, ale hlavně panu Nicholasu Wintnovi! Totiž tento snímek nabuzuje velmi smutný, ale zároveň i hřejivý pocit u srdce. Nevybavuji si lepší dokument. ()

Jan Preissler 

všechny recenze uživatele

Nicholas Winton je přesně ten typ hrdiny, kterých je na světě málo. Neváhal pomoct, nedělal nic pro sebe a nikomu neměl potřebu říkat, co vlastně udělal. Byla to pro něj samozřejmost. ()

Reklama

Reklama