Reklama

Reklama

Série(3) / Epizody(14)

Obsahy(1)

Seriál Kancl, natočený polodokumentárním způsobem, zachycuje pracovní den šéfa Davida Brenta (Ricky Gervais) a jeho zaměstnanců. Brent je ten nejhorší šéf na světě. Je netaktní, bez špetky talentu, egoistický, plný předsudků, zbabělý a vychytralý – přesto je však nějakým způsobem přesvědčen o tom, že ho všichni milují. Mezi jeho trpělivé zaměstnance patří snaživec Gareth, smolař v lásce Tim a recepční Dawn, objekt Timova zájmu. Tato třeskutě vtipná komedie z dílny Rickyho Gervaise a Steva Merchanta získala Zlatý glóbus za nejlepší komediální seriál. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele honajz2 k tomuto seriálu (10)

Kancl (2001) 

Formát je to naprosto geniální a svým přístupem až revoluční. O to hůř, že pak přišla americká verze, která ho zprznila, ale to je jedno, vzhledem k tomu, že britská verze tomu zůstala věrná a skončila včas. A rozhodně se mi líbila, Gervais vytvořil něco opravdu neskutečného a teď už se nedivím, že je to takový kult. Jen mi to humorem sedlo jak kdy a jak v čem. Podrobněji u jednotlivých epizod. Slabé 4* ()

Zeštíhlování (2001) (S01E01) 

Když jsem rozkoukal Idiota na cestách, uvěfom jsem si, že jsem nikdy neviděl nic od Rickyho Gervaise a že bych to měl napravit aspoň Kanclem, který chci vidět už pěkně dlouho, ale neustále na jeho existenci zapomínám. Zatím mám tenhle pohled jen skrze pilotní díl, ale napíšu ho zde - je to něco úplně jiného, než ostatní britcomy a dost se divím, že to Američanům stálo za remake. On ten humor je zde krapet sofistikovaněji podaný, docela skrytě a často i nejasně v tom, kdy se skutečně jedná o vtip, ale tenhle typ "nenucených" sitcomů mám nejradši a i když jsem se tu tolikrát nesmál nahlas, jako třeba u Black Books nebo Mighty Boosh, jako satira na manažery a kancelářský kolektiv je to skutečně skvělé. Jen se mi do toho zpočátku hůř dostávalo a ten dokumentární styl v tom zatím vůbec nechápu... Slabé 4* ()

Kvíz (2001) (S01E03) 

Tim má narozeniny a jako dárek nedostane nic hezčího, než večírek se svými milovanými kolegy... David Brent to spojí s tradičním hospodským kvízem, který on skoro vždycky vyhrává, jenže zjišťuje, že jeho kolegové jsou chytřejší než on a to si samozřejmě nechce přiznat, takže si na chytrého aspoň hraje. A jelikož vůbec neumí prohrávat, měli by při kvízu všichni radši doufat, že vyhraje, jinak bude zle. Nebudu už víc spoilerovat, ale řeknu vám, že Timova oslava bude to úplně poslední, co tu bude kohokoli zajímat. A byla by to super epizoda, jen ne vše v ní správně funguje a hlavně jsem ji čekal satiričtější vůči těmto (ne)povinným pracovním akcím. Silné 3* ()

Školení (2001) (S01E04) 

David Brent je rozhodně ta nejnesympatičtější ústřední sitcomová postava všech dob. Je to také přesně ten typ člověka, který nedokáže mít pusu zavřenou ani na pět vteřin a musí být neustále ve vedoucí pozici. Je až na zabití, ale i tak mě bavilo sledovat, jak totálně zničil celé školení (s menší "pomocí" od Garetha, který se musí nesmyslně pitvat v modelových příkladech) a jak ho napadal takovými hovadinami jako třeba vlastní písní, jejíž text vůbec nedával smysl. A aby povzbudil podřízenou, která má problém ve vztahu, zazpívá jí písničku věnovanou princezně Dianě krátce po její smrti... Pracovat s někým takovým v jedné firmě, tak mu vrazím facku a hned odtamtud zdrhnu, ale naštěstí tam s nimi nejsem, takže se nad tím vším můžu jen bavit. A kecal bych, kdybych řekl, že jsem se bavil málo, právě naopak, tady jsem se co chvíli smál nahlas :D Zatím nejlepší epizoda. Slabých 5* ()

Verdikt (2001) (S01E06) 

Docela zvláštní konec série. Takový "hořkosladký", s tím, že celkově to dopadlo "dobře", ale ústředním postávám se vše vyvinulo jinak než chtěly a bylo to takové, no... britské :D Ale za mě docela spokojenost, jen ta kvalita jednotlivých dílů byla dost proměnlivá a tenhle by mezi nimi byl někde uprostřed. Slabé 4* ()

Série 2 (2002) (S02) 

První série si mé slabé čtyři hvězdy obhájila víc, ale dám není tady, jelikož to stále funguje docela dobře a výstižně satiricky, jen mi to prostě nesedí tak moc jak by mohlo... Slabé 4* ()

Hodnocení (2002) (S02E02) 

Za závěrečnou básničku Davida Brenta s magickým názvem "Excalibur" tu pátou hvězdu dát prostě musím, z toho jsem šel prostě do kolen :D Slabých 5* ()

Charita (2002) (S02E05) 

Všichni se obléknou jak dementi a tím se má pomáhat charitě. Ano, peníze z toho sice jdou, ale tenhle seriál tuhle "nezbytnou nutností navíc" krásně kritizuje a tím se mi tahle epizoda hodně líbila. Jen teda závěrečný zvrat přijde moc out of nowhere... Silné 4* ()

Pohovor (2002) (S02E06) 

Co si budem, David Brent konečně dostal to, co si zasloužil a ani to s ním nehne, aby se aspoň na chvíli přestal chovat jako nesnesitelný kretén. Jinak to byla jedna z těch slabších epizod a čtvrtou hvězdu dávám jen za Olivii Colman, která se tu zjevila, ale popravdě jsem zvědavý, jak to Gervais celé zakončí. Jen si teda říkám - když to má být vánoční speciál, neměl bych si ho nechat spíš na Vánoce? Protože se mi těvh vánočních seriálů napříč různými seriály nashromáždilo až až... Slabé 4* ()

Série 3 (2003) (S03) 

Viděl jsem to naráz a vlastně je to jen jedna epizoda rozdělená na dvě části, tak to ohodnotím rovnou jako celek. První dvě série jsem viděl už před půl rokem a ačkoli se mi docela líbily, řekl jsem si, že si velké finále nepustím hned po nich, ale budu si ho šetřit na Vánoce, když to má být vánoční speciál. A teď, kdy už Vánoce klepou na dveře nastal čas a já si tak hlavně potvrdil, že stejné hodnocení ode mě dostane celý seriál, jelikož tahle hodina a půl funguje v základu stejně - jak kdy, ale většinou velice dobře, takže to na nadprůměr vždy dosáhne. Celkově si finále drželo stejnou kvalitu jako celý seriál, byť druhá část je mnohonásobně lepší než první, vzhledem k tomu, že obsahuje vánoční večírek a nepovedená rande Davida Brenta, ale ona ani ta první část zas tak nepokulhává. Hluchá místa vždy aspoň částečně vynahradí ta silnější a to platí po celou dobu. A co se postav a završení týče, Gareth tu jako vždy prostě jen byl, s Tim a Dawn to sice bylo maličko sentimentální, ale dostalo mě to a kecal bych že ne a co se týče Davida Brenta, no... čekal jsem, že v něm konečně uvidím lidskost, ale nakonec jsem dostal jen teaser na možnou lidskost v budoucnu, která se projeví až v posledních 10 minutách. Jinak je do té doby stále ten stejný arogantní kretén jako doposud, aby se v něm na základě jedné věci vše náhle zlomilo (přičemž důvod tam je, ale nepřijde mi dostatečný, vzhledem k jeho charakteru) a on si možná, možná, něco uvědomil. Vady to sice má, David Brent mi pořád je nesympatický, ale spíš se to povedlo než ne. Slabé 4* ()

Reklama

Reklama