Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1965 Don Haskins dostává příležitost trénovat tým Texas Western. Ten ale za moc nestojí, a proto nabírá nové hráče. Šokující je, že se jedná o hochy černé pleti. Na prvním tréninku Haskins stanoví přísná pravidla. Na konci jeho tréninkového soustředění je v týmu 5 bílých a 7 černých hráčů. Tým čeká nelehká sezóna, protože rasová segregace je v lidech stále silně zakotvena. Přes všechny problémy se tým dostává na čtvrté místo celostátního žebříčku. Celková rozladěnost z rasových narážek mužstvo začíná narušovat a v zápase sezóny o první místo prohrávají. Trenér cítí, že ztrácejí jiskru a touhu po vítězství. A tak se jim snaží připomenout, proč jsou tady. Zabere to a tým se semkne. V sezoně končí s 23 vítězstvími a jedinou prohrou. Následně v play off postoupí do finále, kde se mají utkat s týmem bílých hráčů. Haskins se rozhodne riskovat a základní tým pro finále složí jen z hráčů černé pleti, kteří navzdory všemu vyhrají titul v turnaji NCAA. (TV Fanda)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (117)

Fr 

všechny recenze uživatele

ČASY SE MĚNÍ….(podle skutečné události).. Sportovní film, který se drží jasného schématu: sehnat hráče (nejsou prachy) – potrénovat (chceš/nechceš) – zápasy (vyhráváme) – finále (překvapení!). Pokud máte sportovního ducha a líbí se vám ta (100x omílaná) cesta k úspěchu, jistě budete spokojeni. Ovšem těmto chlapcům nestojí v cestě ani tak ostatní týmy, nýbrž rasistické předsudky (,,Chci abys šel hrát do Texasu!“ ,,Do Texasu? Nezlynčují mě?“). A tak hrají o něco víc, než jen o šampionát! A to je asi ten největší důvod k tomu, aby jste jim drželi palce. Vždyť jde přeci jen o NEJVĚTŠÍ SPORTOVNÍ VÍTĚZSTVÍ A NEJVÝZNAMNĚJŠÍ ZÁPAS V HISTORII UNIVERZITNÍHO BASKETBALU!. A je jedno, jaký má finále výsledek! Takže: rozhodně to není nejlepší sportovní film. Solidní příběh však udrží napětí až do konce. PŘÍBĚH **** HUMOR ** AKCE *** NAPĚTÍ *** Co uvidíme (možná) příště? A co u nás? Máme svoje VELKÉ VÍTĚZSTVÍ? Je jím zrušení 30ti korunového poplatku u doktora? Natočí o tom někdo film? Nebo jen někdo dostane zase facku? ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha sportovních bijáků, který ničím extra nevyčnívá, na druhou stranu ničím neurazí. Rasova diskriminace ve sportu i mimo něj, dobrý herecký ansámbl, solidní scénář i překvapivě dobrý Josh Lucas, jinak téměř výhradně béčkový herec. Nenabízí to vlastně nic víc, než střet dvou ras v dobách, kdy bylo ještě mnoho věcí tabu a spousta předsudků vůči černochům byla zcela normální. Glory Road ale vcelku humorně a zároveň relativně duchaplně a na úrovni popisuje vzestup sportovců tmavé pleti v basketbalu, což zároveň znamenalo posunutí basketu do next levelu tak, jak známe dnes NBA. ()

Reklama

heyda 

všechny recenze uživatele

Tak nakonec vcelku dobrý sportovní film. Je pravda, že příběh mohl být trochu zamotanější, hudba taky nic extra, ale uteklo to rychle, působilo to uvěřitelně a hlavně jsem se nenudil. Jediné čeho se trochu bojím, že co nevidět se mi vymaže z hlavy. Obávám se, že za to může absence silnějších momentů a lepší hudby. No uvidíme, hodnocení bych viděl na 70% a s hvězdičkama asi budu pro tentokrát šetřit. ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Film je natočen podle skutečných událostí. Docela se povedlo vybalancovat dva hlavní faktory filmu - rasismus a basketbal. Obojího je tak akorát, vzájemně se to doplňuje a film nikde nedře. Pravda, chvílema trochu nudí (ale jen mírně) a některý pasáže mě připadaly zbytečně lacině efektní. Stejně tak celej film trochu zaváněl lehkým manipulováním diváka. Což ale přesně sedí na film producenta Jerryho Bruckheimera. Jelikož jsem prošvih první asi dvě minuty filmu, tak to, že to produkoval jsem zjistil až na konci. A celkový vyznění filmu jeho stylu celkem odpovídá (natočíme to tak, aby to diváka bavilo a emoce z něj vytřískáme za každou cenu). Nakonec proč ne... ()

Clavius 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný film o sportu, který je pro mě nejlepším sportem na světě. Určitě tento film obsahuje spoustu klišé, ale určitě patří k těm lépším sportovním dramatům. Prvky rasismu se objevovaly ve všech druzích sportů (běloši nechcou hrat spolu s barevnýma), ale zde se mi zachycení vztahů mezi basketbalisty velice líbil. Ohledně zápasu ani nemluvně, místy jsem při sledování filmu fandil a někdy nadaval, ať ti kluci pořádně máknou :). 70% ()

Galerie (33)

Zajímavosti (8)

  • Skutočný Don Haskins si taktiež zahral v tomto filme. Môžete ho vidieť ako stravníka pri pulte reštaurácie, v ktorej zbijú Nevila Sheda a strčia ho do záchodu. (erapo)
  • Jonovi Voightovi (tréner Rupp) boli prirobené umelé uši, líca a nos, aby sa viac podobal na skutočného Adolpha Ruppa. (erapo)
  • Počas záverečných titulkov sa na obrazovke objavia skutoční aktéri z filmu, a to tréner Don Haskins a hráči David Lattin, Pat Riley, Orsten Artis, Willie Worsley, Harry Flournoy a Nevil Shed. Taktiež je možné vidieť aj zábery zo skutočného pamätného zápasu. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama