Reklama

Reklama

Zemětřesení

Obsahy(1)

Obyvatelé Los Angeles se probouzí do dalšího slunečného dne a netuší, že se blíží katastrofa, která navždy změní jejich životy. Stuart Graff pracuje jako stavař ve společnosti svého tchána a právě se chystá do práce, zatímco jeho žárlivá manželka Remy předstírá předávkování prášky. Jeho manželství není příliš šťastné, Remy žárlí na Denise Marshallovou, ženu Stuartova tragicky zesnulého kamaráda. Před odchodem Stuart pocítí záchvěv signalizující blížící se zemětřesení. Jeden ze zaměstnanců kalifornského seismologického ústavu předpovídá, že během 48 hodin dojde v Los Angeles k velmi silnému zemětřesení. Představitelé města nechtějí šířit paniku, a tak raději o celém problému pomlčí. Následky ničivého zemětřesení pak brzy pocítí všichni obyvatelé a jejich předchozí problémy se v tu chvíli změní v bezvýznamné maličkosti. Z okázalých hrdinů se tak stávají zbabělci, z obyčejných lidí hrdinové, kteří neváhají nasadit vlastní život pro záchranu jiných. (TV Nova)

(více)

Recenze (80)

Lima 

všechny recenze uživatele

70.léta velmi přála katastrofickým filmům, zato nepřála Charltonovi Hestonovi, který postupně ztrácel pozici globální superstar a tohle byl jeden z jeho posledních záblesků, jak dát o sobě vědět. Kdybych měl jedním slovem popsat prvních 50.minut, kde se seznamujeme s postavami a vytváří se nějaký příběhový základ pro samotnou katastrofu, napadá mě pouze dnes tak oblíbené slovo „cringe“. Ano, spousta scén tu lavíruje na hraně trapnosti, ať je to dialog o nymfomankách, Kennedy čumící v tranzu na kozy, všechny scény z baru, včetně směšně miniroličky Waltera Matthaua, celá role Marjoe Gortnera coby úchyla (který když leze do uniformy, bere si paruku a hraje si na drsného vojáka) atd. Korunu tomu nasazuje vyhaslá Ava Gardner, která hraje dcerušku magnáta, přičemž oba herci byli věkově téměř stejně staří a oba vypadají spíše jako manželé. Prostě „cringe“. Triky jsou fajn, všechny přední i zadní projekce vypadají pěkně a jenom dokazují, že není třeba umělého hnusného CGI (koukám na tebe, Dwayne Johnsone), bohužel celkový dojem z filmu je přinejmenším rozpačitý. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Takový celkem klasický katastrofický film, který má velké množství postav, docela dlouhý rozjezd, no a pak už jen nějaké ty dramatické situace, které jsou místy i docela dobré. Není to nic skvělého, ale třeba Victoria Principal mě tu naprosto dostala. Vždycky jsem ji měl rád a tady jsem si ji krásně připomněl. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Lidé od počátku světa zápasí se živelným působením přírodních sil. Ohrožují nás požáry, záplavy, laviny, vichřice, uragány, tornáda, tsunami a zemtřesení. O posledním jmenovaném živlu je i tento velmi povedený film s Charltonem Hestonem v hlavní roli. Rádi podceňujeme hrozící nebezpečí a snadno se necháváme uchlácholit. Tvůrcům se povedla jedna nevídaná věc, de facto se jim podařilo předpovědět katastrofu, která postihla Los Angeles téměř 20 let po natočení tohoto katastrofického filmu. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Z té vlny katastrofických filmů 70. let, stojí za pozornost jen pár. A Zemětřesení mezi ně patří. Možná i vzhledem k tomu, že se na scénáři podílel Mario Puzo, je film o něco ponuřejší, než je zvykem. Jsou v něm dokonce i nejednoznačně zařaditelné postavy a ne zrovna happy end. A některé scény se speciálními efekty dokonce ani nepůsobí směšně, i když pádu výtahu se asi nelze nezasmát. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Milosrdné tři hvězdy s ohledem na fakt, kdy film vznikl. V té době šlo asi o velkej biják, plný triků, které tajili dech a zasloužili uznání, dnes na mne působí jako papírová Gappa, ze které jsem měl jako malý strach. Jednoduše už polystyrénové kulisy moc netáhnou a dějově je tenhle film taky první hodinu celkem nuda. Skleněné peklo, je ve srovnání o jeden level výš. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (15)

  • Ava Gardner byla pouze o sedm let mladší než Lorne Greene, který hrál jejího otce. (ČSFD)
  • Hollywood Dam (Hollywoodská přehrada) z filmu je ve skutečnosti známá Mulholland Dam, pojmenovaná po slavném inženýrovi Williamu Mulhollandovi. Takřka identická St. Francis Dam, nedaleko současné Valencie v Kalifornii, se v důsledku geologické poruchy skutečně 12. března 1928 protrhla. Při neštěstí přišlo o život více než 450 osob, což jsou (po zemětřesení v San Francisku v roce 1906) dosud druhé největší ztráty na životech v historii Kalifornie. (džanik)

Reklama

Reklama