Reklama

Reklama

Mnichov

Trailer
USA / Kanada / Francie, 2005, 164 min

Předloha:

George Jonas (kniha)

Scénář:

Tony Kushner, Eric Roth

Hudba:

John Williams

Hrají:

Eric Bana, Daniel Craig, Ciarán Hinds, Mathieu Kassovitz, Hanns Zischler, Ayelet Zurer, Geoffrey Rush, Gila Almagor, Michael Lonsdale, Mathieu Amalric (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Olympijské hry, které se konaly roku 1972 v Mnichově, měly být původně poklidným setkáním vynikajících sportovců z celého světa. 5. září však události nabraly děsivý spád poté, co osm maskovaných palestinských teroristů napadlo olympijskou vesnici, zavraždilo dva izraelské sportovce a devět dalších uneslo. Únosci požadovali kromě propuštění arabských vězňů z izraelských a německých vězení také bezpečné vycestování z Německa, ale když dorazili na mnichovské letiště, střetli se s německou policií a vojenskými silami. V potyčce, která následovala, bylo všech devět rukojmí zavražděno. Po tomto vražedném incidentu pověřila izraelská vláda tajnou zpravodajskou službu Mossad zvláštním úkolem – vypátrat a zneškodnit Palestince zodpovědné za smrt izraelských sportovců. (Cinemax)

(více)

Recenze (724)

Bogrant 

všechny recenze uživatele

Bol som veľmi zvedavý ako sa Spielberg popasuje s filmom podľa skutočnej udalosti a musím povedať, že sa popasoval veľmi dobre. Naozaj som nečakal takýto scenár akčného filmu, kde sa striedalo precízne plánovanie a zabíjanie. Podal túto surovú a neľudskú udalosť s takým citom ako sa len dalo a ukázal, že dokáže natočiť všetko. ()

Sopholojong 

všechny recenze uživatele

Nebyt vedomia reziserskeho mena "Spielberg" v titulkoch, prisudil by som tuto technicky stopercentnu proceduralku Greengrassovi, alebo Cuaronovi. Stevena tam vobec nejde poznat. Myslene ironicky vzhladom k jeho kariernej typologii rodinnych a dobrodruznych sci-fi bijakov. Zo sceny zneskodnenia "prolhanej assassinky" v kresle tymi tlmicovymi hlavnami sa mi urobilo nevolno (co sa mi pri najsilnejsich hororoch nestava). Tak autenticky feeling to ma! A zivocisnu "pichacku" s tehotnou zenou z boku taktiez vo filme nevidiet kazdy den. ()

Appleby 

všechny recenze uživatele

Ani, někdy zbytečné a stěží pochopitelné diskuse "titulního" hrdiny s matkou, mi neubrání dát plnej počet. ()

play@peace 

všechny recenze uživatele

Jednoznačných 5*. Spielberg si u mě napravil reputaci po nepovedené "narychlo natočené" Válce světů. Do kina jsem šel s obavou, že to bude nuda, ale stal se pravý opak. Samozřejmě, někomu se může stát, že nemusí vše pochopit a bude mít v tom zmatek. Film není pro všechny a popcornoví šílenci ať hledají jinde ()

Liya 

všechny recenze uživatele

Mnichov je famózní film. Příběhem, zpracováním, obsazením.... Ačkoli jeho stopáž výrazně převyšuje průměr, nedá vám ani na chvíli vydechnout. Je zajímavé sledovat duševní přerod hlavního hrdiny od sebejistého člověka který věří, že to co dělá je správné, přes jeho vzrůstající pochyby až po paranoiu a bolestné zjištění, že pomsta plodí zase jen pomstu a všechny zúčastněné strany tak vrhá do spirály násilí, ze které už není úniku. Je trochu smutné, že Spielberg musel filmem vyjádřit tuto pravdu, kterou strůjci toho všeho, o čem film je, nejsou a asi nikdy nebudou schopni pochopit. ()

edua 

všechny recenze uživatele

Pro mě to je jeden z filmů, na které nedám dopustit. Je uchvátné pozorovat proměnu Avnera v podání Erica Bany ze sebevědomého muže v člověka, který se bojí usínat ve vlastní posteli. Film na mě nepůsobí chladným dojmem. Chladná je odplata izraelských agentů. Atmosféra filmu je napjatá a temná. Film nepostrádá ani akci, ani napětí, ani vtip. Film se povedl a s čistým svědomím ho mohu doporučit. ()

Ondrish 

všechny recenze uživatele

Toto snáď ani nenatočil Steven Spielberg. Zrejme kedy-tedy kukol do kamery a odsúhlasil záber, poradil nejakým trikom a zvyšok spravili pomocní režiséri. Velký Steven sa asi zameral skôr na dramaturgickú stránku a na formu akou umelecky stvárniť túto náročnú tému. Obsahovo je film veľmi zaujímavý a nastoluje otázku, či je oko za oko a zub za zub to správne riešenie. ()

Raviola 

všechny recenze uživatele

Spielberg je prostě režisér s obrovským a snad největším R. Dokáže vyždímat z příběhu maximum. Má schopnost přikovat diváky k židly a nepustí je, dokud film neskončí. V tomto mistrovském díle dokázal vytvořit nepřekonatelnou atmosféru. Nutí Vás přemýšlet. A najednou zjistíte, že není vše jen černobílé... nebo izaelsko-palestinské? Dámy a pánové, takhle se točí filmy. ()

xerxxes 

všechny recenze uživatele

O atentátu v Mnichově jsem slyšel již jako dítě, když mi o tom jednou otec povídal, ale podrobnosti, důvody či snad informace o celém zákulisí tohoto masakru jsem neznal. Spilbergovi se v tomhle strhujícím a napětiplném dramatu podařilo diváka dokonale uvést do děje z obou stran: izraelské i palestinské. A scény: jako první poprava v itálii, samotný atentát v Mnichově, rozhovory s palestinci nebo milostná scéna propletená se vzpomínkami- ve mě zanechaly hluboký dojem...stejně jako vynikající herecké obsazení (BANA, CRAIG, RUSH, ALMARICK...) Nemohu jinak než hodnotit 5ti hvězdami! ()

bocy 

všechny recenze uživatele

Tento film bol pre mňa trochu sklamanín, veľmi nudným sklamaním. Očakával som úplne niečo iné, napríklad ako Uhol pohľadu alebo Pavučina lží. Slabota :( ()

P/\/EL 

všechny recenze uživatele

ah, ty hvězdy, njn, prej ve skutečnosti byli ti hoši daleko chladnější, tím pádem, komu připadal film chladný, tak to nebyla chyba....mohl by být ještě více, to by pak ale hodně lidí zklamalo ještě více.......no, co...za terorismus terorismus, oko za oko....hehe... ()

BallsCutter 

všechny recenze uživatele

Tomuto filmu nelze dát jinak než 5. Podle mého názoru se jedná o nejlepší film, který byl natočen. Před shlédnutím Vám doporučím si trochu osvěžit historii. Pokud nebudete mít alepsoň pokročilé znalosti, film Vás nechá tápat a s úsměvem bude přihlížet, jak na něj nadáváte díky tomu, že nevíte která bije. První zásada. Druhá zásada. Nikam neodcházejte, vemte si nočník a koukejte. Snad možná ani nemrkejte. Zatím jsem neviděl film, který by byl tak propracovaný do detailu skutečné reality, která je možná nějakým kritikům vzdálená díky prosezelému důlku v pohovce před plazmovou televizí :) Můj finální dojem je zřejmě ovlivněn tím, že jsem film viděl poprvé s bráchou, který je neuvěřitelně seznámen s problematikou Izraele, Mosadu i této historické etapy. Všechny dějové postupy mi během filmu vysvětloval. A ve finále jsem skoro brečel jak doonalý film to byl. Spielberg si utírá zadek všemi ostatními filmy, protože tolik pravdivých a skutečných postav se nevidí. Zjistil jsem, že si dal totiž tu práci a veškeré filmové náležitosti postavil na 100% reálném historickém, sociologickém a psychologickém základu. Tohle není film pro hloupé konzumenty. Je tvrdý a těžký. Ale geniálně nejlepší. ()

KITTbx 

všechny recenze uživatele

Plně se podepisuji pod komentáře napsané níže = kleopatra, Lima a Marigold či jiní, kteří pochopili ;-) Napsal bych jen to samé. ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Dne 5. září 1972 došlo na olympiádě v Mnichově k teroristické akci palestinské organizace Černé září, již padlo za obět jedenáct členů izraelské vápravy. Politický thriller Stevena Spilelberga sice sugestivně zaznamenává průběh tragédie, jež představuje zlom v krvavých dějinách novodobého terorismu, ale hlavně se soustředujě na tajnou misi nelegálního izraelského komanda pověřeného likvidací jedenácti nepřátel..... Snímek Mnichov mě nijak zvlášt´ neohromil. Kladně hodnotím, že se drama událo podle skutečné události. ()

Polda99 

všechny recenze uživatele

Mnichov je nepochybně velmi kvalitní snímek na vážné téma, ale bohužel na mě tenhle film nijak nezapůsobil. Čekal jsem od toho víc. Pochybnosti, které měli hlavní hrdinové, se objevují až téměř na konci tříhodinového filmu a to je snad jediná zajímavá část. Tenhle film mohl být plný emocí, ale místo toho je to sice kvalitně natočený film, který ale ve vás nic nezanechá. Co bylo opravdu dobré a působivé bylo znázornění událostí na olympiádě, akorát nevím, jestli to bylo kvůli té smutné události samotné nebo kvůli tomu, jak to bylo natočeno.....rozhodně je Mnichov pro mě velkým zklamáním, z takového tématu se dalo vytřískat mnohem víc. ()

PekoK2 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa hustý film s ťažkým tématom, spracovaný majstrom veľmi dobre. Tento film mi pomohol v pochopení, čo sa v minulosti stalo ešte keď som ani nebol na svete. Muselo to byť veľmi krehké a nebezpečné správanie sa daných vlád, čo sa v jendom prípade drzej politiky prejavuje až do dnes jedným s účinkjúcih štátov. ()

Související novinky

Jeremy Irons ve filmu o Mnichovské dohodě

Jeremy Irons ve filmu o Mnichovské dohodě

04.11.2020

Netflix obsadil první herce do chystané adaptace knihy Mnichov, jež není nijak spjatá se stejnojmenným filmem Stevena Spielberga z roku 2005. V novém snímku, který vychází z bestselleru spisovatele… (více)

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Spielberg řídí svého Lincolna

Spielberg řídí svého Lincolna

26.09.2007

Nic nového pod sluncem Steven Spielberg to má prostě takhle rád. V závěsu za ryze komerčním projektem si pro vyrovnání chuti okamžitě sjede něco vážnějšího a ambicióznějšího. Tuto tradici… (více)

Spielberg a Nolan – zaručená spolupráce

Spielberg a Nolan – zaručená spolupráce

25.03.2007

Není žádnou novinkou, že Steven Spielberg se už několik let intenzivně zajímá o nejnovější vědecké objevy ohledně teorie relativity a červích děr, jimiž se prý dá cestovat nejen do paralelních… (více)

Reklama

Reklama