Reklama

Reklama

Vrcholně poetický umělecký western? To si pište. A jaký. V případě tohoto snímku rozhodně nebyly dvě nominace na Oscara uděleny zbůhdarma. Právě naopak, film režiséra Andrewa Dominika patří mezi nejpozoruhodnější snímky tohoto žánru za posledních deset let. A rozhodně nejen proto, že v něm hlavní roli největšího desperáta Divokého západu sehrála mezinárodní superhvězda Brad Pitt a ve vedlejší roli se až neskutečně blýsknul Casey Affleck, bratr staršího, zatím známějšího Bena. Jaký vlastně byl lupič Jesse James? A proč došlo k tomu, že se devatenáctiletý idealista Robert Ford, Jesseho přítel a člen jeho gangu, postavil proti muži, jehož od dětství zbožňoval? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (734)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Asistovaná sebevražda Jesseho Jamese zmanipulovaným Robertem Fordem. Správně nasměrovanou reakcí na obdiv a servilitu lze u druhých vybudovat zášť a u sebe věčnou slávu, ví to i Mozart a jeho Salieri z Divokého západu.. Deakinsova kamera evokující dobové fotografie, se svým nasvícením prostřednictvím plápolajících ohňů či petrolejových lamp a tónovaná paletou hnědých a černých barev, toť čirý divácký požitek. A.Dominik vymačkává z jednoho herce vedle druhého to nejlepší a obrazovou poetizaci starého amerického západu používá jen jako líbivou kamufláž dekonstrukce mýtů kolem jeho hrdinů, brodících se v bahně amorality, slabosti a hanby. Vytknul bych knižní jazyk, potažmo voiceover spjatý s Hansenovou novelou či malickovský nepoměr délky a dění, ale s ním to máte jako u projížďky s Jesse Jamesem, když on je ten vpředu. Pokud jste si vědomi věcí, co mohou přijít, budete se cítit komfortněji.. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Táhlá a docela zdlouhavá psychologická studie demýtizovaných westernových charakterů, která balancuje na hraně umělecké hypnotizace, poetiky a náznaků nudy. Slova jsou zde vedlejší, mnoho dialogů nebo i zcela tichých scén oplývá silným vnitřním napětím, k čemuž dopomáhají také skvělé výkony Pitta a Afflecka. Z hlediska postav i filmového vyprávění je zajímavé, jak se pozice hrdiny a antihrdiny v závěru filmu převracejí - Robert Ford je vlastně obrovský nešťastník... 7/10 ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Typický pokus o biografické dílo, které by mohlo zaujmout stylem a výpravou a třeba i vynést hvězdě, která obětuje honorář nějakou tu nominaci na Oscara. Tentokrát si ale Brad Pitt vyhlídl až příliš průhledný film, který je tak neskutečně dlouhý a uspávající, že to hodně lidí nezvládne. Terrenc Malick asi politoval, že to nemohl točit a nechat nás tak 15náct minut dívat na ruce Brada Pitta v obilí. Andrew Dominik však ze sebe dostal poměrně hodně. Vizuálně jde o krásně laděný western, kterému občas přidává na větší kráse pohled na úžasnou krajinu prazvláštních barev. Přesto tempo k cíli, který je předem jasný, je velmi strnulé a skoro nekonečné. Zaujal mě Casey Affleck, který může zamávat svému bratru, který kvalitami zůstává daleko za ním. Ať je zbabělec nebo ne, tenhle "jeho" film mu zůstane jako památka. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Je to už několik let, co jsem tenhle duši drancující filmový drahokam viděl poprvé a dosud mě nenapadají vhodná slova, jimiž bych ho obšírněji popsal. Dominikova podívaná vypráví o úloze slavných i ve stínu stojících, o přátelství a závisti, o zbabělosti a osudové úskočnosti. O zahořklosti a zradě... Pomalá a v každém detailu dokonalá balada, kterou stojí za to vidět už jen proto, že má jeden z nejlepších soundtracků všech dob. Totéž platí pro herecké obsazení. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zpracovávat skutečnou událost je vždy trochu risk. Obzvláště, když se jedná o historické osoby, jejichž život udivoval a stále udivuje. Jesse James a jeho příběh byl mnohokrát zfilmován, pokaždé jej ztvárnil jiný herec a vždy se v jeho příběhu promítal pohled režiséra, scénáristy a pochopitelně také samotného představitele. Tento snímek je rozhodně povedený, ovšem je líčen velmi rozvláčnou formou, tudíž chvílemi značně nudí. Chtělo to více zaměstnat střihače, jelikož 153 minut, v nichž scén, ve kterých se vskutku děje něco, co nadzvihne zadky ze sedačky, je tu velmi pomálu. Po většinu času sledujeme zdlouhavé obrazy, které bohužel nemají onu hloubku, jež mají například podobně zdlouhavé záběry z dílny Sergia Leoneho. Tři hvězdičky jsou maximum, které mohu dát a je v nich zahrnuto vše, co mi na tomto westernovém dramatu přišlo zajímavé a povedené, ovšem také nepovedené. Aranžmá scén je jednoduše geniální, časté záběry přírody jsou vskutku velmi zdařilé. Herecké výkony potěší, zejména bych zmínil hlavní roli - Brada Pitta, který nelehkou úlohu pojal po svém a vdechl jí něco, co podpoří onu kladnou stranu vah, avšak zmíněná stopáž nedovoluje zvednout hodnocení. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (31)

  • Hudbu k filmu složil Nick Cave, který si ve filmu zahrál malou roli barového zpěváka. (Witta)
  • Skutečný Jesse James trpěl chorobou, která ho nutila mrkat mnohem víc než průběrný člověk obvykle mrká. Tato informace je také zmíněna na začátku filmu, ale Brad Pitt během svého intenzívního výkonu ve filmu naopak nemrká skoro vůbec. (Morien)
  • Jelikož bylo pro gang Jesseho Jamese ježdění na koni přirozené jako chůze, musel každý herec absolvovat dvoutýdení jezdecký výcvik. (formelin)

Související novinky

Brad Pitt versus lupiči a gangsteři

Brad Pitt versus lupiči a gangsteři

04.11.2010

Vypadá to, jako by se Brad Pitt pokoušel na vlastní pěst natočit Dannyho parťáky 4. V kriminálce Cogan´s Trade si zahraje titulního Jackieho Cogana, drsného mafiánského bijce, který dostane za úkol… (více)

Oscaroví nominanti na vzestupu

Oscaroví nominanti na vzestupu

21.02.2010

Nic vám tak nenakopne kariéru jako nominace na Oscara. Jeremy Renner a Christoph Waltz by mohli vyprávět. A oni vyprávějí. Renner prozradil, že si zahraje po boku Ewana McGregora v dobovém thrilleru… (více)

Brad Pitt opět sahá po koltu

Brad Pitt opět sahá po koltu

07.02.2010

Je totiž hlavním kandidátem na ústřední roli v celovečerním filmu inspirovaném slavným westernovým seriálem Gunsmoke. Pokud nabídku přijme, na rozdíl od psance v Zabití Jesseho Jamese atd. si zahraje… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama