Reklama

Reklama

Harry Potter a Princ dvojí krve

  • Velká Británie Harry Potter and the Half-Blood Prince (více)
Trailer 3

Nový školní rok kazí boj mezi Voldemortovými přívrženci a stoupenci dobra, které nepříjemně zasahují do života všech budoucích čarodějů. Bradavice přestávají být spolehlivým přístavem bezpečí a Harry má podezření, že hrozba je ukryta přímo ve zdech školy. Brumbál ho chce připravit na blížící se závěrečnou bitvu. Společně hledají způsob, jakým Voldemorta zasáhnout na nejcitlivějším místě. Obrátí se na svého kolegu a dlouholetého přítele, bonvivánského profesora Horácia Křiklana, který má podle jeho mínění pro Harryho zcela zásadní informace. I ve chvíli rozhodujícího střetnutí Harry, Ron a Hermiona prožívají své romantické příběhy. Harry cítí stále silnější náklonnost k Ginny, své city k ní ovšem dává najevo i Dean Thomas. Levandule Brownová se rozhodne, že tím pravým pro ni je Ron. A Hermiona, která ve skrytu duše žárlí, je odhodlána své pocity skrýt. Když Harry objeví starou a počmáranou učebnici lektvarů, patřící tajemnému Princi Dvojí Krve, spoléhá se stále víc i přes Hermionino varování na její kouzla. Blíží se však obrovská tragédie, po níž Bradavice už nikdy nebudou stejné, jako dřív. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 803)

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Večerní sova všem čarodějům a ostatním kouzelným tvorům: mudlovi Davidu Yatesovi byla znovu udělena cena za černou filmovou magii. Princ dvojí krve potvrzuje, že když se spojí opojné vizuální kejklířství plné novinových průletů, vertigoefektů a čarovných destrukcí- a působivé filmové vyprávění, není tak důležité, že scenáristicky jde v podstatě jen o předtakt k velkému dějství a že půdorys tvoří výlety do minulosti a romantické mnohoúhelníky. Verbální komika, nonverbální romantika a silný tah na branku zkrátka dají zapomenout, že tentokrát se přímý střet s Voldemortem nekoná. Je jen škoda, že k prostřihání hustých literárních madam JKR nebyl přizván někdo lepší než Kloves, protože například viteály a Voldemortovo dětství je upozaděno na úkor zbytečných scén jako je ta s monstrpavoukem a divácky nejvděčnější postavy jako Lenka Střelenka a Snape mají málo prostoru. Minimálně pro nás, fanoušky knižní verze, tím film oproti pětce ztrácí cenné body, ale Yates dokáže odfláknutou práci vyrovnat- brilantně si poradil s nováčky, mezi kterými exceluje Broadbent coby sběrač-profesor Křiklan a samozřejmě parádně slizký konkurent Rona v brance i v lásce, výborně zvládl přepínat kontrasty mezi shakespearovskou temnotou a osudovostí (postava Draca Malfoye je opravdu hamletovská) a komediálními cukrbliky. Komentář jest provizorní, protože vzhledem k výrazně slabšímu nadabování /zejména "zfetovaný" Kotek je jak kletba Cruciatus/ s konečným verdiktem počkám na titulky. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Ako milovníka fantasy filmov ma aj tento diel nadchol vo veľkej miere a to kvôli veľmi presvedčivým vizuálnym efektom, temným aj keď miestami nudným dejom. Na môj vkus bolo použitej až príliš veľa romantickej tématiky. Ale film sa mi aj tak strašne páčil..................Soundtrack Nicholas Hooper: 1. Opening ,2. In Noctem ,3. The Story Begins ,4. Ginny ,5. Snape and the Unbreakable Vow ,6. Wizard Weezes ,7. Dumbledore's Speech ,8. Living Death ,9. Into the Pensieve ,10. The Book ,11. Ron's Victory ,12. Harry and Hermoine ,13. School! ,14. Malfoy's Mission ,15. The Slug Party ,16. Into the Rushes ,17. Farewell Aragog ,18. Dumbledore's Foreboding ,19. Of Love and War ,20. When Ginny Kissed Harry ,21. Slughorn's Confession ,22. Journey to the Cave ,23. The Drink of Despair ,24. Inferi in the Firestorm ,25. The Killing of Dumbledore ,26. Dumbledore's Farewell ,27. The Friends ,28. The Weasley Stomp , ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Harry Potter je jeden z těch hrdinů, který mě nikdy neodbourá, ale nikdy nezklame.. dlouho se mi nestalo, že by film, který má stopáž 153 minut (a k tomu byla ještě 15minutová přestávka) utekl tak svižně.. bohužel malé zklamání v podání nebo spíše nepodání dostatečné akce, na kterou jsme zvyklí. Ale i přestento nedostatek, nemám důvod Harryho Pottera a Prince dvojí krve nějak hanit.. viziální stánka úchvatná, humor mi rozerval bránice :) romantická zápletka, smutný konec a výtečná hudba.. oblíbená série pokračuje,.. a těším se na další :) ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Tak jako jsem se u Fénixova řádu dočkal přesného převedení napjaté politicko-kazisvětské atmosféry, je v Princi dvojí krve nálada plná očekávání, soupeření, naschválů a poblouznění. Oblíbenost tohoto dílu se zkrátka odvíjí od oblíbenosti knižní předlohy a kdo bez její znalosti čekal stupňování zápletek z minula, musí být zákonitě zklamán. V Bradavicích totiž panuje atmosféra celoročního Valentýna, ve které se snadněji zapomíná na všechno, co tíží okolní svět. A tak jen Brumbál pravidelně připomíná všechno, kvůli čemu je Harry nepostradatelným a nezaměnitelným, Draco se nápadně straní ostatních a vánoční prázdniny zase ukážou, že zlo nikdy nespí. Scénář přirozeně nezapomíná ani na to, že mytologie plná dark fantasy postupuje zase dál a nechává naše hrdiny přesně tam, kde jim bylo souzeno stát už od začátku ságy. Na začátku posledního vzdoru, na hranici osamostatnění. A perlou toho všeho je, že jak temnota, tak trylkující romantika vedle sebe fungují tak přirozeně, až to bere dech. Yates je král. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Často sa rozprávam sám so sebou. Je to užitočné.“ Napriek mimoriadne silnému skutočnému pozadiu postavy Snapea (čo z neho robí pravdepodobne najprepracovanejšiu postavu ságy) musím dať iba 3*. Už predchádzajúci Fénixov rád bol rozpoltený medzi 3* a 4* a tu je to ešte výraznejšie. Pritom technická stránka je bravúrna; mnohé obrázky som si doma na prehrávači zastavil a obdivoval ich krásu. Tento film nekameroval kameraman, ale maliar (Francúz Bruno Delbonnel robil taktiež vizuálne neskutočnú Améliu z Montmartru). Takisto vyjadrovať sa negatívne na margo hercov, ako sú Michael Gambon či Alan Rickman, by zaváňalo blbosťou. Prečo teda len 3*? Lebo ma to napriek hláškam ("Prepáčte, idem vracať.") nudilo. Lebo to v podstate ani nemalo poriadny dej. Lebo dostali miniatúrny priestor David Thewlis, Robbie Coltrane a Maggie Smith. Lebo sa mi nepáčila Helena Bonham Carter. Najviac ma ale zaskočila slabá nová postava. Po Branaghovi, Thewlisovi a Gleesonovi som čakal, akú bombu Broadbent predvedie, lež nebolo to ono. Chápem, že jeho rola je o niečom inom, než boli predchádzajúci Harryho učitelia, ale aj tak ma Jim jemne sklamal. Kvalitný začiatok, skvelý koniec... ale tá hodina a pol medzitým! Záporne na mňa pôsobila aj nezrozumiteľnosť ohľadom čarovania, kedy nie je problém pár švihnutiami prútikom urobiť zo zničeného domu v podstate komplet novú nehnuteľnosť, ale obyčajný požiar nikto uhasiť nedokáže. Fanúšikovia samozrejme ale v kine chýbať nemohli, takže hoc film disponuje šialeným rozpočtom 250 miliónov dolárov, na celom svete ich zarobil 934. "Si milý, Harry. Aj tvoja mama bola taká. To je vzácna vlastnosť, ktorú bohužiaľ mnohí ľudia vôbec neocenia." ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Yates jede vicemene ve stejnejch kolejich jako v minulym dilu, to znamena spousta dialogu na ukor akce. S tim rozdilem, ze zatimco minule se spis resily vztahy hozeny vic do dramatu, ted se resi spis vztahy vic romanticky, tudiz vztahy mezi hlavnima postavama a popravde uz to misty trochu prehani a co ze zacatku pusobi vtipne, zacne bejt po chvilce otravny, navic nektery ty vztahy pusobi stylem "Kdy k tomuhle doslo?", coz je asi zase dany osekanim knihy, kterou jsem samozrejme necet. Navic postavy se misty chovaj, jak kdyby se nic nedelo a zadnej temnej pan neprichazel a proste si jen uzivali pohodicku. Kdyz uz se konecne k nejaky akci film dokope, tak ji neni vicemene trikove ani vizualne co vytknout, ale ty akce tu je fakt minimum a navic pravdepodobne vrchol filmu, tj. Brumbal v jeskyni pusobi spis usmevne ve stylu starecek nechce jist polivku. Po skouknuti filmu jsem si na internetu precet, ze tu jde hlavne o to, kdo ze to je princ dvoji krve, coz me uprimne receno bylo vcelku fuk a vysledny odhaleni do deje zadnej zvrat neprinasi. Celkove slabsi nez minulej dil, ale porad si to jeste udrzuje urcitou zabavnost a nenudi, coz se u skoro 150 minut dlouhyho filmu musi pochvalit. Slabsi 4*. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nejhumornější díl s elitářským Křiklanem, ponurý a epický na závěr. Ač se zážitkem s knih si to nezadá, potterovský filmový svět je obstojný, samotná škola čar a kouzel dokonalá. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Knižní i filmovou sérii Jindry Hrnčíře mám rád, ale tenhle díl mi napoprvé moc nesedl, napodruhé už lépe. Bylo zde dost málo akce (hlavně v knize skvělá závěrečná bitva tak nějak zmizela - a já si zaplatil slušné vstupné, abych viděl ve filmu o kouzelníkovi taky nějaká kouzla), zato bylo maximum zamilovaných pohledů a dost skromně opravdové filmařiny na takový velkofilm. A tak největším zážitkem paradoxně bylo, když nám zabili Brumbála a několik dětí v narvaném kinosále začalo nahlas usedavě a dlouho plakat. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Zpracování Prince dvojí krve, který patří k těm nudnějším dílům knih, se Yatesovi zase povedlo. Milostné trable téměř všech hrdinů mě dost bavily a jediné co mě trochu mrzelo, byla velmi zkrácená verze dobývání jednoho viteálu. Velkým kladem pro mě osobně bylo, že jsem úplně zapomněla, kdo byl tím princem, takže jsem byla navrch ještě překvapená. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Jak signalizovaly přechozí komentáře, je film opravdu trochu slabší, než některé přecházející filmy, ale nakonec jsem vcelku spokojen. Přes svou délku nenudí, takže nemohu hodnotit zase tak nízko. Postavy nám vyrostly, chodí do hospody na pivo a jak vidno nemálo je svrbí přirození. Bohužel Hermionu v akci zatím bohužel neuvidíme. Pokud mohu kritizovat, tak mi vadí celá koncepce filmu, kdy valnou většinu jde právě o tyto puberťáky, aniž by se děj nějak zásadně posouval směrem kupředu, zatímco dva nějvětší záporáci - Draco Malfoy a Severus Snape nedostávají tolik prostoru. Ale na vyvrcholení celé ságy se samozřejmě těším. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Mám obrovskou radost z toho, jak většina dětských herců profesně "vyrostla". Radcliffe je už od pátého dílo opravdovým hrdinou. Felton jako Malfoy dokazuje, že o charizmatickém záporákovi nerozhoduje věk. A z Ruperta Grinta se stal bezmála tahoun celé šestky. Jen ta Emma Watson je dřevo k pohledání. K čemu to všechno, když dotyční herci vlastně ani nemají co hrát. Tvůrci příběh zamkli do tajemné komnaty a někde ztratili klíč. A v závěru, kdy film získává opravdový drajv a šťávu, mě tak čekal jenom dlouhý a zklamaný povzdech: "A takový opravdu nemohl být celý film?". ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Škoda, že Yatesova brilantní filmařina nemá rovnocenný scénář. Takhle jen za 70%, zčásti možná taky kvůli dabingu. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Oproti pětce polovičaté. Táhne to dolů neschopný scenárista Kloves a Yatesovo vaření z vody (míněno v dobrém) už nemá ani tu vodu, ze které by čerpalo. Předloha je dlouhá nějakých pět set stran, přesto se v ní prakticky nic nestane. A stejně je na tom film. Podle špatné předlohy jistě jde natočit dobrý film, ale to musí být tvůrci ochotní a schopní se od ní oprostit. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Zábavné to bylo, o to je to větší bordel. Lidé, kteří nečetli knížku, musejí být trochu zmatení (tedy moje blízké okolí bylo). Je škoda, že to ten scénář takhle pohřbil. Kdyby se to více hodilo do detektivního lazení (vzpomínky, co vlastně dělá Draco) a sem tam problýsklo nějaké to romantické vzplanutí, asi by to bylo lepší. Podle mě není Harry Potter romantická komedie o jednom dějství... Hudba - skvělá jako vždy; efekty taktéž. Jenomže 153 minut dlouhý film by neměl vypadat takhle, anebo ať si tak vypadá, ale lidé v kině kolem vás nesmějí říkat: "Konečně konec? Sakra, pořád nic?! Kolik je? Mrkni na hodinky!" Trochu se mi chce říct RIP. Nejslabší díl z celé série. Každopádně jsem zvědavá, co nám naservírují dál. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Pominu-li drobný handicap v podobě prakticky neexistujícího finále, patří Princ dvojí krve k naprosté špičce série. Osobní přístup k postavám, dokonale funkční emoce, humor brilantně vyvážený s hororovými prvky, a především to, co umí Yates nejlépe - neuvěřitelně hustá atmosféra. Herci jsou skvělí bez ohledu na věk, hudba sice ne příliš výrazná, nicméně funkční... Po připočtení Yatesovy odvahy používat neokoukané postupy, nezvyklé úhly a barevné filtry, a také drobného faktu, totiž že mu to bez výjimky vychází, nemám problém prohlásit Prince dvojí krve dost možná vůbec nejlepším filmem série... ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tak a mám za sebou další díl, už ani nevim kolikátej to je, ale pořád nic moc, nevim jestli jsem proti tomu fakt tak zaujatej nebo co, ale prostě mi to nepřijde vůbec dobrý. Sice to má pěknou vizuální stránku, to rozhodně, ale ten zbytek? 2 a půl hodiny nudnejch keců, nic víc, teda vlastně jo, ještě tam Harry Potter pobíhal a dělal, že řeší hrozně důležitý věci, sice furt nic neumí, ale stejně je to nejdůležitější postava na světě a vedle toho se odehrávaj nějaký prapodivný první lásky. Jinak Radcliffe tradiční prkno a čim je starší tim vypadá hůř, Rupert Grint už taky moc vtipnej neni a Emma Watson tam pomalu ale jistě začíná být na nic, když k tomu ještě připočtu několikero trapných scén, tak bych nejradši šel pod 3*, ale vzhledem k tomu, že minulej díl byl, co se týče stupidit, horší, tak přimhouřim oko. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Zásadním hráčem knižní podoby Prince dvojí krve je logicky on sám. Konečně se také dotahuje přeměna Draca Malfoye z prominentního spratka v dalšího velkého hráče Voldemortových stoupenců. Zároveň celá kniha stojí na šokujícím finále, pro které jsou Snape i Malfoy velice důležití, takže film znovu doplácí na to, že hlavní postavy nedostaly tolik prostoru, kolik si zaslouží. Nutno však uznat, že jde teprve o druhý film série, který bez znalosti knihy obstojně funguje. Mnoho času je znovu vyhrazeno pro vztahy, což Yates splnil na výbornou. V těchto vodách je překvapivě silný. Jen škoda, že více nezapojil zase naprosto božskou Lenku. Velké finále sice není tak špatné jako u Fénixova řádu, ale najde se zde několik scén o dost silnějších, což hodně zamrzí, když si vezmeme, o koho Bradavice přišly. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

David Yates v Polovičnom princovi zvádza tuhý boj so slabšou, no stále kvalitnou predlohou, staronovým scenáristom Klovesom ale v úplnom závere aj tak vychádza ako víťaz. Séria sa rúti do finále a hravosť prvých dielov je definitívne v nenávratne, aj napriek temnejšiemu ladeniu sa však nezabúda na humor, či romantiku, ktorá je jedným z pilierov tohto dielu. Hoci v týchto pasážach bol Mike Newell predsa len viac doma, ani súčasný lodivod prakticky nič nekazí a v dramatických momentoch navyše doslova exceluje aj zásluhou kvalitnej práce s hercami. Puto medzi Dumbledorom či Harrym ešte nikdy predtým nebolo tak reálne a citové výlevy medzi charaktermi aj napriek pubertálnemu ladeniu nepôsobia trápne. Dojmy ešte viac dvíha mohutný finiš, ktorý potvrdzuje, že pod Yatesovým vedením sa môžeme v Relikviách dočkať skutočne vrcholných momentov v ešte väčšom množstve. ()

Morien odpad!

všechny recenze uživatele

Pojmu tento komentář jako rozsáhlý spektákl s dramatickým obloukem a mnohoznačným emocionálním podtextem; jeho smyslem je zachránit svět. Prolog: Rodinný fantasy film, do dvanácti let nepřístupný, s dabingem? Copak všichni od dvanácti nahoru neumí číst? Expozice: Sovy nejsou tím, čím se zdají být, aneb jedna bitva je za námi, ale ještě zbývá ta válka, aneb jsme fakt v průseru, Harry potřebuje holku. Kolize: Eé, tak snadné to nebude, my jsme se ozbrojili vtipem! A komu se to nelíbí, ten ať si chytá křeče jak jen je libo. Krize: Každý den chodím ke staré vrbě, co roste podle vody, a jejímu zvrásněnému kmeni šeptám slova proseb a přání. Stará a moudrá matičko, bylas tu před námi a také naše kosti obejmeš svými kořeny, dej prosím, aby se scénáristé celého světa spojili a došli rozumu a nepsali mladým nehercům emocionálně vypjaté scény. Dej, ať postavy mladistvých zůstanou tím, čím jsou, totiž figurkami vybranými dle popisu z knihy, možná trochu hezčí, aby se jejich zavádějící pózy vyjímaly na plakátech, nedovol, abychom byli ještě mučeni pohledy na jejich zkřivená obočí a snaživé supění. No, asi ta vrba rozumí jenom španělsky nebo co. Peripetie: Jak si mám sednout? Jak si mám jenom sednout? Ještě půl hodiny. Ne, čtyřicet minut! Kdybych si aspoň mohla natáhnout nohy. Bude tý slečně přede mnou hodně vadit, když do jejího opěradla zezadu zapíchnu svoje kolena? Být skalním fandou je někdy pěkně trapný, zvlášť když tímhle musí člověk procházet. Katastrofa: Odcházím domů z kina a nemohu si vzpomenout, jak film začínal? Zvoní mi v uších jenom Hermionina slova: "Obdivuji tvou velkou odvahu, ale někdy jsi pěkný trouba." Zapřísahám se, že nebudu psát komentář. Ne, nebudu, zase se neudržím a budu arogantní. Povznesu se přece nad to, vždyť nejsem cílová skupina. Nezaměřuju se na filmy, kde jde dvě hodiny o muckání a v závěrečné akční půlhodince polovina ansáblu zemře. Ale ona se ani ta akčnost nekonala, prostě tam chvíli šlehaly plameny a najednou už všichni brečeli! To si jeden připadá v tom uslzeném sále trochu divně. Nebudu to psát! Ne. Ne! Epilog: Pěkné závěrečné titulky na jednu hvězdu nestačí. ->> Vše, co se mi na tomto filmu nelíbí, je promítáho do scény na ošetřovně po Ronově otrávení: Řádka velmi slušných herců zobrazujících velmi zajímavé postavy je nucena mlčky stát v pozadí, zatímco před nimi se nezajímavá puberťačka směšně a šišlavě vyznává ze své lásky a zároveň se o svého kluka přetahuje s někým jiným. ->> A poslední poznámka: Když vedle sebe vidím stát Bellatrix a Severuse, nejsem si jistá, jestli jsem na kluky nebo na holky. ()

Související novinky

Zemřel herec Paul Ritter

Zemřel herec Paul Ritter

06.04.2021

Ve věku 55 let včera v noci opustil filmový svět britský filmový, televizní a divadelní herec Paul Ritter, jehož si většina diváků čerstvě vybaví z veleúspěšné minisérie stanice HBO Černobyl, kde… (více)

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

23.07.2012

Světoznámý tvůrce filmové hudby – skladatel Gabriel Yared (Oscar za Anglického pacienta) – čas od času vymění pero a notový papír za klavír a veřejně vystoupí. Letos na podzim budou mít šanci slyšet… (více)

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

V Hobitíně už je rušno

V Hobitíně už je rušno

21.07.2009

Tak už to vlastně začalo. Přestože studia Warner Bros. a New Line pořád čelí žalobě Tolkienova syna, požadujícího mastná procenta ze zisků filmového Pána prstenů, práce na dvoudílném Hobitovi už jsou… (více)

Reklama

Reklama