Reklama

Reklama

Ajťáci

(seriál)
Ukázka z filmu 3
Velká Británie, (2006–2010), 9 h 29 min (Minutáž: 22–26 min)

Hudba:

Neil Hannon

Hrají:

Chris O'Dowd, Richard Ayoade, Katherine Parkinson, Christopher Morris, Matt Berry, Noel Fielding, Dolly Wells, Alice Lowe, Belinda Stewart-Wilson (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(24)

Obsahy(1)

V kancelářských výškových budovách britské společnosti Reynholm Industries pracuje spousta krásných a šťastných lidí, kteří slaví jeden úspěch za druhým - kromě trojice zaměstnanců ukrývajících se v suterénu v oddělení informačních technologií. Zatímco jejich kolegové pracují ve fantastickém prostředí, Jen, Roy a Moss se musí tísnit v temném a nevzhledném sklepě, neschopní zapadnout do normální společnosti. Jen (Katherine Parkinsonová) je kariéristka, která se snaží vyšplhat po firemním žebříčku. Kvůli tomu, že lhala ve svém životopisu, se však naneštěstí ocitne ve funkci manažerky oddělení IT. Problém tkví v tom, že o technologiích neví zhola nic! Roy (Chris O'Dowd) a Moss (Richard Ayoade), kteří tvoří zbytek oddělení, naopak sdílejí lásku k informačním technologiím, sci-fi i sladkému nicnedělání. Oběma se ale příčí pracovat pod někým, kdo vůbec nerozumí počítačům. Když Jen zjistí, že toho Roy a Moss možná vědí hodně o počítačích, ale o práci s lidmi netuší skoro nic, rozhodne se převzít roli "vztahové manažerky", aby pomohla nejen jim, ale i sobě. Seriál Ajťáci nabízí hravý a poněkud absurdní pohled na to, co skutečně obnáší práce v útrobách každé společnosti - v oddělení informačních technologií. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele Pierre k tomuto seriálu (5)

Ajťáci (2006) 

Tady se našlo jenom pár dílů, u kterých bych se bavil méně. Jinak jsem v Royovi, Mossovi a Jen (a dobře i v Denholm a později Douglasovi) našel spolehlivý recept, jak se od srdce zasmát.:D Je to geniální. Je zde spousta úžasného humoru a skvělé komediální výkony herců, na kterých seriál dost stojí  (v českém dabingu to bohužel ztrací kouzlo, originálním emocím a angličtině se tady nic nevyrovná). Charaktery postav jsou řádně ujeté  a zápletky dostatečně absurdní. Ale nechybí ani odlehčené příběhy  ze života, ve kterých se dokáže najít snad každý mimoň a nemusí být nutně Geek.:D Škoda, že nevzniklo více dílů, ale zase je dobře, že kvalita neupadla.  Nejvíce jsem se zasmál u dílu s Gay muzikálem, kde Roy předváděl invalidu (Sraz spolupracovníků.:D), nejradši budu vzpomínat na epizodu Večeře a nejoblíbenější scéna je asi focení kalendáře.:D ()

Série 1 (2006) (S01) 

První polovina série pro mě teda byla úplná bomba, tu druhou jsem si užíval kapánek míň. Nová emo postava ve čtvrté epizodě mi moc nesedla, ukázala se pak ještě v šesté....no, tak se uvidíme, jak moc často se bude objevovat a jak si ji oblíbím později. Patý a šestý díl má super momenty, ale hlavně zápletka a pointa  toho posledního mi přišla trochu nechutná, tak uvídím, jak se bude pokračovat nadále, pokud se konec snažil o jakousi otevřenost k další sérii. Ale první tří díly jsem se s partičkou IT ze suterénu naprosto geniálně bavil. Pointa s prostitutkami v první epizodě,  ve dvojce zase dění ze školení o stresu, kdy se přednášející se nejprve omluví, že zvyšuje hlas, aby poté naprosto vybuchl, hrátky se stresmestrem....to jsou zkrátka nezapomenutelné momenty. Žádné zápletky o trapném rande  mi nejsou cizí,  ale ve třetím díle mi původně přišla zápletka zbytečně fekální, ale i tu tady dokázali tvůrci skvěle rozvinout a dohnat opět k naprosto brilantní pointě v rodinné restauraci ,,Medídžous´.:o Takže mě možná mrzí, že už první řadě nemůžu dát ještě vyšší hodnocení a doufám, že v té další už se to zlomí.:o Nejvíc jsem tady přišel na chuť asi Mosssovi, který působí sympaticky roztomile a baví mě ho sledovat i poslouchat.:o  Fakt super stvoření tohlecto.:oAno, ten Richard Ayoade ho hraje geniálně. Činí se ale samozřejmě i  kolegové Jane a Roy. ()

Série 2 (2007) (S02) 

Druhá řada  mi přišla vyrovnanější než první. V podstatě jenom pátá epizoda mi přišla trochu slabší. První díl sice možná překvapí krapet drsnějším a nekorektnějším humorem, než na jaký jsem byl  u IT v první řadě zvyklý, ale zároveň je asi zatím nejvtipnější ze všech a byl to opravdu masakr. Po takovém nářezu možná trochu zklame druhý díl série, když v něm zemře šéf Denholm (proč musí odcházet jedna z postav? Bral bych to jenom, kdyby ten herec opravdu odmítl pokračovat, ale nikde jsem to nenašel oficiálně potvrzené) a jeho náhradník Douglas se mi zpočátku moc nezamlouval, ale nakonec se taky rozjel. Třetí díl se mi moc líbil a jeho pointa mě fakt odrovnala nahlas.:D Mým možná zatím  asi nejoblíbenějším dílem je ale asi čtyřka. Konečně jsme viděli naše hrdiny déle na nějakém společném večírku a tenhle v takovém složení a s takovým jménem hostitele opravdu stál za to (:D). Tato  večírkovská příhoda se mi vážně zamlouvala.  I závěrečný díl  se ve výsledku povedl a přinesl nám jasné poučení o tom, že své kamarády nebo kolegy nemáme nahrazovat záznamníkem (:D). Z druhé řady mám ještě lepší pocity než z té první, čili už ji můžu zaslouženě napálit plný počet hvězd. ()

Série 3 (2008) (S03) 

Jsem rád, že třetí sérii nespadl řetez a dokázala si udržet kvalitu předchozí druhé řady, za kterou nějak nezaostává, ba je možná ještě lepší.  V této sezóne vlastně ani snad nebyl žádný díl, který by mi přišel nějak výrazně slabší.  Jen bych snad technicky posunul třetí epizodu na začátek, když přímo navazuje na konec dvojky. A zrovna Roy jako bezdomovec  patřil mezi další geniální nezapomenutelné momenty.:D Jako je nádále v této sérii třeba výměna kamer, Roy a Moss jako fotbaloví fanoušci nebo společná líbačka.  Ale suverénně nejlepší mi tentokrát  přišly poslední dva díly nakonec. V pětce jsme mohli vidět Mosse jako falešného manžela Jen a tento námět jsem si opravdu hodně užil.:D Moje nejoblíbenější scéna z celé řady bude ale asi focení kalendáře s Geekama v poslední epizodě, to je prostě super.:D Ostatně jako celý tento  charitativní příběh.  Jen mě mrzí, že když se v Roy v závěru konečně dočkal, zase to dopadlo špatně.:D A to už to pro něj vypadalo tak nadějně. ()

Série 4 (2010) (S04) 

O půlhvězdičky slabší než třetí a druhá řada, ale jinak se určitě nekoná žádný  velký sešup. Co vyzdvihnout tentokrát? Je toho zase tolik...  Mossovy hrátky s hlasem v roli Průvodce Dračího doupětě v prvním díle, ve druhém díle zase opět Moss  coby elitní člen  exkluzivního klubu Osm plus, kde ho lidé vnímají určitým způsobem (:D).  Dále třeba Roy když chce třeba právě ve dvojce arogantnímu parchantovi z vejšky neúspěšně dokázat, že není myč  oken, jeho obžalovací řeč ve třetím díle...Dále je úchvatná rekonstrukce požáru v Aqua Parku, nápad zatáhnout práci, Jen jako překladatelka, tlačení mobilu z automatu (u toho jsem se fakt tlemil jak blázen....:D) a tak dále. Nejvíce se mi  tentokrát líbil prostředek série. U  třetího, čtvrtého a pátého dílu jsem se bavil úžasně. Jen zamrzí, že celý seriál nedostal nějaký větší konec a nenatočilo se více dílů. Ale zase je dobře, že stihl skončit na takové úrovni. ()

Související novinky

The IT Crowd dostane americký remake

The IT Crowd dostane americký remake

17.12.2017

Ačkoliv se to zdá neuvěřitelné, Američané už stihli předělat desítky britských seriálů. Určitě jste slyšeli minimálně o House of Cards a Kanclu, a nyní je na řadě The IT Crowd. Televizní kanál NBC ho… (více)

Reklama

Reklama