Reklama

Reklama

Strážci - Watchmen

Trailer 2
Akční / Mysteriózní / Sci-Fi
USA, 2009, 162 min (Special Edition: 215 min, Director's Cut: 186 min)

Režie:

Zack Snyder

Předloha:

Alan Moore (komiks)

Kamera:

Larry Fong

Hudba:

Tyler Bates

Hrají:

Billy Crudup, Malin Åkerman, Carla Gugino, Patrick Wilson, Jeffrey Dean Morgan, Jackie Earle Haley, Matthew Goode, Matt Frewer, Stephen McHattie (více)
(další profese)

Anglický komiksový scenárista Alan Moore bývá považován za jednoho z nejschopnějších a nejvšestrannějších autorů. Legendární komiksový tvůrce se proslavil tituly jako V jako vendeta nebo Bažináč, ale za jeho přelomové dílo bývá považována komiksová minisérie Strážci (v originále Watchmen), kterou vytvořil s kreslířem Dave Gibbonsem v roce 1986. Strážci se setkali s nadšeným kritickým přijetím a představují milník v moderním pojetí komiksového žánru. Alan Moore vytvořil temný mnohovrstevnatý příběh, v němž dekonstruoval superhrdinský mýtus a současně reflektoval tehdejší ohrožení jadernou válkou. Spletité mnohovrstevnaté vyprávění odehrávající se v zároveň v časové souběžnosti i minulosti využívalo všech možností komiksového média a dlouho zaznívaly domněnky, že předlohu nelze převést na stříbrné plátno. Filmové adaptace se nakonec ujal režisér Zack Snyder, který si předtím vydobyl renomé adaptací komiksové verze řecké historie 300: Bitva u Thermopyl. Děj Strážců se odehrává v alternativní historii Spojených států amerických v roce 1985, kdy naplno zuří studená válka a svět se ocitá na pokraji jaderné zkázy. Zápletka se zaměřuje na příběhy jednotlivých superhrdinů během vyšetřování vraždy jednoho z nich – Komedianta. Nekompromisní Rorschach za jeho smrtí vidí rozsáhlé spiknutí, které má zlikvidovat nebo zdiskreditovat bývalé superhrdiny. Ti už dávno nejsou považování za ochránce lidstva, ale živoří na okraji společnosti. Rorschach se je pokusí zmobilizovat ve snaze zabránit jaderné katastrofě. Jejich cílem by mělo být strážit lidstvo. (Česká televize)

(více)

Diskuze

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

Ratemus

Ale jo. Jen mi blbnul net. Je to syn toho psychologa,co dělal posudek na Rorschacha v base. Když jeho rodiče zabila ta Veidtova stvůra,zašílel a zavřeli ho do stejného ústavu,jako Byrona Lewise,který mu dal výcvik,aby se mohl bránit. Krátce poté,co je veidtova habaďůra odhalena,Reggie Long založí požár v blázinci aby mohl utéct. Byron tvrdí,že ho oheň volá a vejde do plamenů. Poté použije mapu,co mu dal Byron a jede do Antarktidy,aby si to vyřídil s Veidtem,ale ušetří ho,protože Adrian projeví lítost nad tím,co udělal. A pak co ho Batman vláká do Arkhamu a tam ho nechá zavřít,mu ven pomůže před Zero Hour verze, Saturn Girl k útěku. Jestli tohle není hustý,tak už nic.

na příspěvěk reagoval Ratemus

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

Ratemus

No já nevím.Fakt mám? Chtěl jsem počkat pokud si řekne víc lidí. A pokud se nepletu,tak ty tu sérii moc nesleduješ,tudíž nemohu jaksi čekat nějaké velké nadšení. Mě se to tedy líbí dost. To odhalení,myslím. Do té doby,jsem byl dost na rozpacích,jak jsem ti před časem psal.

na příspěvěk reagoval Ratemus

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

Chcete vědět,kdo je v Doomsday Clock new Rorschach? Pokud to nikoho nezajímá,taky dobře.:) Já když se to dověděl,řekl jsem si,jo tak to beru. Tak pokud bude dostatečný zájem,mohu to klidně vyspoilerovat.

na příspěvěk reagoval Ratemus

Ratemus

Ratemus (hodnocení, recenze)

dragon94

tak to já mám těch seriálů rozkoukaných tak deset minimálně a komiksových řad asi mnohem víc a to mám serie které jsem ještě ani číst nezačal...:-D ted čtu Black Science, naprosto úžasná scifi záležitost.... 

Příspěvek byl smazán administrátorem.

higuain

higuain (hodnocení, recenze)

Ratemus

Já viděl tu deluxe v češtině za cca litra no. Na netu se zas dá sehnat v angličtině jen za 350 - tady. Tak se k tomu třeba někdy rozhoupu. 

dragon94

dragon94 (hodnocení, recenze)

Ratemus

Tak na to teď asi určitě nebudu mít čas. Musím dohnat nějaký seroše momentálně sleduji čtvrtou řadu iZombie. Pak musím mrknout na Altered Carbon. Pak dohnat aktuálně běžící seriály, u kterých jsem neviděl tak poslední 2 díly (těch tolik není) a do toho tu mám knížku Arrow Generace zmijí, kterou jsem, kdysi vyhrál a chci si ji konečně přečíst. Čtu starýho Constantina a musím dohnat zanedbávaný DC Rebirth a to jak ty hlavní věci, který mám koupený tak ty méně hlavní, který si přečtu na netu. Takže do toho Watchmeny se 448 stránkama určitě nezakomponuji.

na příspěvěk reagoval Ratemus

higuain

higuain (hodnocení, recenze)

dragon94

Jo, proto si některý svoje starý komentáře sem tam pročítám a případně promazávám, protože někdy si říkám jen WTF. :D

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Ratemus

Ratemus (hodnocení, recenze)

BvS vychází nejen u Návratu, ale také ze Smrti Supermana, Injustice, najdeš tam prvky Pro zítřek, jsou tam i nějaké prvky z lexe luthora může z oceli...je tam toho hodně

Ratemus

Ratemus (hodnocení, recenze)

higuain

Tak pokud umíš anglicky tak originál. Já mám teda první vydání v češtině...ale minuly rok vyšlo třetí Deluxe zvětšený vydání...sice to stojí kolem litru ale stojí to za to...já první vydání koupil za tři litry protože je vyprodané

na příspěvěk reagoval higuain

Příspěvek byl smazán administrátorem.

higuain

higuain (hodnocení, recenze)

Ratemus

Pár měsíců zpět jsem na něj narazil v obchodě a lákalo mě to. Asi bych si ho mohl nadělit k vánocům třeba. :D Jen nevím, jestli si koupit originál nebo s českým překladem.

na příspěvěk reagoval Ratemus

higuain

higuain (hodnocení, recenze)

dragon94

Když se dostanu na profil tohohle filmu, tak mám občas pocit, že 2* a 5* je tady nejčastější hodnocení. Asi to nebude náhoda. :D

Ratemus

Ratemus (hodnocení, recenze)

dragon94

On ten komiks není pro každého, jsou v tom neskutečné myšlenky, hodně věcí které i dnes budí obdiv a hodně věcí které prostě dokážou zaujmout i dnes. Pro mě je to tak na 80 % a to samé film, líbí se mi to a je to fajn, ale mám radši tisíc jiných komiksů které jsou prostě lepší...a to samé film, je to skvělá komiksovka, ale mám raději prostě jiné...pro mě osobně je jeden z nejlepších komiksů Vrána, to je ztělesnění zoufalosti, dekadence, deprese a vášně zároveň...úžasný komiks a plno dalších...

dragon94

dragon94 (hodnocení, recenze)

Tak jsem to dokoukal a film se mi líbil mnohem mnohem více než napoprvé. Těžko říct jestli to je tím, že jsem o 5 let starší. Či že jsem věděl přesně co od toho čekat a neočekával jsem jiný film jako posledně. Nebo jestli je to tou prodlouženou verzí (I když netuším, které scény byli prodloužené). Nebo snad tím, že jsem koukal v originále a né v dabingu jako posledně. Každopádně film je neskutečně zaujal od samého začátku a dokonce jsem se divil kam se poděla ta nuda z předchozího sledování. Všechny ty scény měli výborný náboj a neustále se tam něco zajímavého dělo, ať už to byla akce, vizuál, zajímavej monolog nebo dialog, či perfektní soundtrack. Jako já si nemůžu pomoct, ale já zvedám hodnocení ze 2* na 5*.  Tohle chci vidět určitě znovu a né jednou. I když jsem furt nasranej za ten konec :D

na příspěvěk reagoval Ratemus, higuain

dragon94

dragon94 (hodnocení, recenze)

Tak já netvrdím, že je to Snyderova chyba. Jak špatná je předloha netuším a pokud ji zobrazil přesně tak jemu čest, ale nebudu omlouvat film, jen protože je podle předlohy. Já hodnotím film jako celek. A příběh a scénář do toho celku neodmyslitelně prostě patří.

Kdysi mi tu nědo u nějakého filmu říkal, že nemůžu říkat, že se mi to příběhově nelíbilo a už vůbec né za to strhávat hodnocení, protože příběh byl věrný předloze. To je přece nesmysl. Jakmile je ten příběh absolutně pitomí a nelíbí se mi, tak je mi jedno, jak moc je nebo není věrný předloze. To, že je věrný předloze z něj přece nedělá o nic lepší film. Jediné co to tak mění je, že vinu nebudu svalovat na tvůrce filmu, ale na předlohu, ale to mi požitek z filmu nijak nevylepší.

na příspěvěk reagoval Ratemus

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Ratemus

Ratemus (hodnocení, recenze)

woodsman

Zajímavý že ty úplně nejlepší jsou jen tupé převedení komiksu na plátno bez špetky invence, ale i mně se to líbí. 300 prostě mám od snydera nejraději...ovšem na sin city to prostě pro mě osobně nemá.

Ratemus

Ratemus (hodnocení, recenze)

Já teda. 300 miluju komiks si přečtu několikrát ročně je to prostě moje srdcovka jako sin city to je geniální komiks...no ta nová liga od Rosse je také pod sto stran, rozhodně Batman Gotham by gaslight má asi 50 stran, Cesta meče je také krátký komiks a ted si nejsem jistej jak Drsná škola. No a Candide a snad i grandville má také málo stran

Příspěvek byl smazán administrátorem.

dragon94

dragon94 (hodnocení, recenze)

Já měl problém se scénářem, který nemohl mít více než 15 stránek. Opravdu tam byli tak tupé scény, až mě to uráželo. Nezajímavými souboji. (I když furt lepší jak Warcraft). Celkově se mi Spartakus (seriál). Vizuál mi přišel otřesný. V podstatě šlo jen o střídání zlatého a tmavěmodrého filtru. Nebýt těch dvou legendárních scén bych tomu nedal ani tu jednu hvězdičku. Ono samotná parodie na film Tohle je sparta se mi líbila mnohem mnohem více a byla scénáristicky mnohem lépe zvládnutá než samotný film.

Ratemus

Ratemus (hodnocení, recenze)

dragon94

no doufám, spíše se těším na hromadu dalších avízovaných komiksových seriálů, Lazarus, Y last man, Deadly Class, East of West, Umbrella academy, Invincible, Kill or be killed, The boys. všechno naprosto skvělý a úžasný komiksy

Související novinky

Watchmen ve stylu Jokera?

Watchmen ve stylu Jokera?

05.01.2021

Dávno před tím, než komiksové Watchmen oživil svým seriálovým pokračováním scenárista Damon Lindelof (Ztraceni, Pozůstalí), nebo se o filmovou adaptaci původního komiksu pokusil Zack Snyder (Muž z… (více)

Jeremy Irons přebírá stráž

Jeremy Irons přebírá stráž

27.06.2018

Už nějakou dobu víme, že kabelová stanice HBO připravuje seriálovou adaptaci slavného komiksu Alana Moorea Strážci – Watchmen. Projekt nebude mít nic společného s filmem Zacka Snydera z roku 2009,… (více)

Watchmeni míří do televize

Watchmeni míří do televize

25.06.2017

Zack Snyder před osmi lety zadaptoval asi nejslavnější comicsovou minisérii všech dob. Kultovní Watchmeni v jeho podání stáli 130 milionů dolarů, vydělali však "jen" 185 milionů, takže je nejde… (více)

Sin City míří do televize

Sin City míří do televize

01.06.2017

Drsná comicsovka Sin City - město hříchu vydláždila v roce 2005 cestu ke Třístovce a k Watchmenům. Fanoušci ihned volali po dvojce, Robert Rodriguez s ní ale otálel dlouhých 9 let a nakonec vydělala… (více)

Reklama

Reklama