Reklama

Reklama

VOD (1)

Sportovní drama dle skutečného příběhu černošského hráče amerického fotbalu Ernie Davise, který tvrdou prací a nepřehlédnutelným talentem uskutečňuje svůj sen v době rasových problému šedesátých let dvacátého století ve Spojených státech. (JOHN.NY)

Videa (2)

Trailer

Recenze (122)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ernie Davis je malým černošským chlapcom, ktorý sníva svoj sen. Raz by chcel hrať americkú N.F.L. Má to však háčik. Vyrastá v časoch kedy sa sny mužom čiernej pleti plnia len výnimočne. Jeho životná cesta za úspechom bude ťažšia ako si myslel. Filmy podľa skutočnosti so športovou tématikou patria medzi moje najobľúbenejšie. Tento nie je výnimkou. Na podobný snímok s rasistickým podtextom "REMEMBER THE TITANS" sa však nechytá. ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Skvělý, nejenom sportovní, film. Dobová atmosféra je dovedená k dokonalosti, fotbalové scény jsou řízné a nechybí jim šťáva. Dennis Quaid hraje svůj typický archetyp a očividně ho to baví, on má prostě na tyhle drsné, ale spravedlivé a čestné chlapáky patent. Bohužel mladší herecké osazenstvo hraje druhou ligu, ne že by vysloveně kazili, ale mezi Dennisem, jeho staršími kolegy a mladými fotbalisty je prostě herecký rozdíl znatelný a scény, ve kterých jsou mladí osamoceni (a nehrají právě fotbal), se oproti ostatním táhnou a ztrácejí tempo. Škoda, příště to chce lepší casting... 80% ()

Reklama

ozeki 

všechny recenze uživatele

Životopisné drama ze sportovního prostředí je kombinace, která na mě funguje stejně jako čokoláda s višněma. I když tady by nebylo od věci se slovu čokoláda úplně vyhnout, protože je až k nevíře, čím vším si musela černošská populace projít na přelomu 50. a 60. let ve státě, který je dnes "nejdemokratičtější z nejdemokratičtějších". Téma rasismu je obecně velmi oblíbené, proto je potřeba filmy věnující se tomuto nešvaru nějak odlišit. A právě dynamické sportovní pasáže, nálety reportérských záběrů přidávající punc výjimečnosti, herecké výkony na jedničku, vše podle skutečné události, několikeré dostaveníčko s husí kůží jsou jedny z mnoha aspektů, které mi do kolonky hodnocení doslova tlačí 5 hvězdiček. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Dojemně americkej životopisnej film, kterej se nějak moc neodlišuje od všech těch americkejch životopisnejch filmů. Našli si prostě někoho (nejlíp černocha, kterej něco dokázal v době rasovejch předsudků) a jeli podle klasické osnovy. Podkreslili to často dojemnou hudbou, která taky ničím nevynikala, a nechali negra, ať si žije svůj filmovej životopis. Vysoká frekvence slova negro je vždy zárukou, že publikum bude černochovi držet palce. Mě americkej fotbal neříká nic moc, maximálně tak že ti vylízanci, co to hrajou, jsou asi tak trošku huga, ale určitě vím, že to nebylo lepší než třeba Vítězové a poražení nebo Poslední skaut, který teda nejsou životopisný, ani podle pravdy, ale jsou to určitě chytlavější snímky o americkým fotbalu. ()

cyberhawk 

všechny recenze uživatele

Mam rad filmy podle skutecne udalosti. Mam rad sportovni filmy. Mam rad kvalitni filmy s vyborne budovanou atmosferou, prijemnou hudbou a sympatickymi herci. The Express vam nabizi vse. Pokud byste se divili tak jako ja, proc se takovy film jmenuje The Express - je to proto, ze film je natoceny podle knihy Ernie Davis: The Elmira Express od Roberta C. Gallaghera. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (5)

  • Ernie Davis se stal prvním Afroameričanem, který byl jedničkou draftu do slavné NFL od roku 1962. (Koldyn)
  • Číslo 44 v "historii" univerzitního amerického fotbalu oblékal ještě jeden slavný hráč, a to Forrest Gump (Tom Hanks). (baribal)
  • Na začátku filmu kouká Ernie (Rob Brown) s dědečkem na baseballový zápas, kde exceluje Jacke Robinson a Ernie dědečkovi říká, že Jackie je jeho vzor a chce být jako on. Načež na konci filmu, když vede rozhovor Ernie s Floydem Littlem (Chadwick Boseman), Flod mu povídá, že právě on je jeho vzor a chce být jako on. A právě Chadwick Boseman hraje o 5 let později Jackieho Robinsona ve filmu 42. (Attia)

Reklama

Reklama