Reklama

Reklama

Tlačítko "REC" stiske mladá televizní reportérka a její kameraman, kteří natáčejí noční směnu v místní požární stanici. Po chvíli přijímají hasiči tísňovou výzvu staré ženy, která je uvězněna ve svém domě. Když dorazí na místo, ozve se strašidelný křik. Tím začíná dlouhá noční múra a unikátní dramatická televizní reportáž. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (1 515)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je naprostej masakr. Už dlouho se mi nestalo, aby mě nějaký horor takhle vtáhl do děje, abych se bál. REC je asi nejlepší a nejoriginálnější zombiárnou, jakou jsem kdy viděl, v rámci autentičnosti je myslím ze všech těch "ruční kamerou natočených" filmů dokonce nejdál. Narozdíl od Blair Witch ani chvilku nenudí (opravdu, od začátku až do konce film "šlape" a nemá ani jedno hluché místo), postavám jejich strach, vyděšení a nevědomost bez problémů věříte, jejich chování je logické a uvěřitelné (naopak od Cloverfieldu). Ten starý dům a fakt, že nebezpečí může číhat za každými dveřmi, dávají snímku neskutečnou atmosféru, kterou je třeba si pořádně užít sledováním o samotě a v úplné tmě. Jsem nucen upravit svůj žebříček nejoblíbenějších hororů. Rozhodně doporučuju ke zhlédnutí. Horror movie of the year ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Srdce hrozí vyskočením z perikardu, místnost sytí pach potu, děsem ztuhlá bledá tvář není schopna vypustit žádné zaklení, jež se dere na jazyk, instinktivně si zakrývám krk, čekaje zrádný útok stokilové stařeny a v duchu odpočítávám vteřiny zbývající do definitivního psychického kolapsu. Tak fajn, přiznávám, že malinko přeháním, ale pravdou je, že takhle výživné pocuchání nervů jsem si dlouho nevychutnal a má vyklepanost (fakt vyklepanost!) po skončení mě jenom utvrdila v rozumnosti rozhodnutí být pouze svátečním divákem horrorů. Apendix: Scénu na půdě tvůrcům neodpustím! 85% (více) Zajímavé komentáře: Mr.Apache, Bluntman, HateBreeder, castor, petero, lakikaki ()

Reklama

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s tím, co tu napsal Mr.Apache. Film velmi rychle odsýpá, působí autenticky (herecky i režijně), ale skutečné atmosféry by se člověk nedohledal. A když už se k nějaké takové scéně schyluje, je vzápětí zabita předvídatelným zvratem či rozklepaným vizuálem, který působí též aunteticky a tvůrci si na něm dali evidentně záležet, bohužel nám mnohdy zakrývá víc než by bylo po chuti. Je to slušný pokus, na který se rozhodně vyplatí podívat (už pro srovnání s přicházejícím Diary of the Dead), ale nic moc ve vás nezanechá. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Dobrý, i když ne dokonale zrealizovaný, nápad. Místy to byla bomba (scénky v chodbě u starý ženský, pád muže z horního patra, izolace, závěr na night vision), ale místy se bohužel nedařilo utáhnout sem tam tak skvěle nahozenou atmosféru. Ale to je třeba jen můj názor... [REC] můžu přesto doporučit všem těm, kteří mají chuť na nějaký ten strašidelný (děsivý) film - pravděpodobně nebudete litovat, a bude se vám to líbit o něco víc než mně. (screeny) (edit: po nějakém čase jsem se rozhodl zvýšit ze tří na 4* a zařadit mezi své oblíbené horory po roce 2000) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

No já tedy nevím, na horrory se dívám jednou za uherský rok, a kromě toho, že tu máme moderní adrenalinový zombie slasher (závěrečné odhalení dělá asi takový rozdíl jako jestli vás kosí zombáci s T-virusem nebo Las Plagas) kombinovaný s blérvičoidní kamerou a jasně danými limity prostředí (což ovšem taky není pravda, jak se neustále přesvědčujeme), nějak nevidím nic, co by stálo za stavění na takový či makový piedestal. Šlape to, to nepochybně. Postavy se ale chovají jako nepoučitelní žánroví idioti, to nepochybně také:) Tenhle typ horrorů na mě zjevně nefunguje, stejně jako ruční kamera... ani to, že kameraman má být "členem action týmu", mě nepřesvědčuje, že by měl dobrý důvod ve svém snažení vytrvat po CELÝ film, místo aby se chopil nějakého pádného argumentu (jako třeba toho perlíku, muhehe) a nechal zombákům okusit tu slanou rozkoš a vyzkoušel, jestli by se při fyziologické neusmrtitelnosti nedal problém uspokojivě řešit mechanickou cestou (dělej co dělej, zuby, které nejsou, nemůžou kousat, a na rozdrcených pahýlech se do schodů taky běhá hůř než obvykle;)). Ale abych jen nehaněl, momentka s rozpliznutým hašounem a realistický containment management veřejné moci mě opravdu zaujaly. To druhé tedy jenom do chvíle než se "deusex" rozhodl řešit problém vysláním JEDNOHO specialisty - to, že tvůrci už měli v hlavách (a střednědobém ekonomickém výhledu) druhý díl, který je právě o nasazení zvláštní jednotky, opravdu není omluva... Ale jako proč ne, první půlka, kdy se hlavní hrdinka pořád snaží dělat svoji práci, a odkrývá realistické společenské pozadí bydlení v "činžáku", mě opravdu bavila. REC rozhodně patří do červeného, ale ode mě víc jak sedmdesátku nedostane. Jestli jste ale horroroví fandové, tak (mám-li věřit Sašovi Michailidisovi) si šmáknete podstatně víc než já, protože mě opravdu v tomhle subžánru různé kamerové variace a obrazové kompozice nechávají chladným a suchým. 70% ()

Galerie (52)

Zajímavosti (26)

  • Pro film nebyly postaveny žádné kulisy. Celý byl natočen v reálných lokacích. (POMO)
  • Adresa domu, ve kterém se celý děj odehrávám je Rambla de Catalunya, 30, Barcelona ve Španělsku. Dům lze dobře vidět na Google mapách v aplikaci Street View. (imagoo)
  • Režiséri Jaume Balagueró a Paco Plaza uzavreli pred natáčaním dohodu, ktorá znamenala, že ak mal jeden z nich nápad, ktorý sa tomu druhému nepáčil, daný nápad zmietli zo stola bez ďalšieho vysvetľovania. (WalterIK7)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Španělský král hororu chystá další film

Španělský král hororu chystá další film

03.11.2014

Jaume Balagueró je pevně spjatý se španělskou produkční společností Filmax, která se specializuje na žánrové filmy a pod jejíž hlavičkou si udělal mezinárodní renomé hororovou sérií REC. Poslední díl… (více)

Amy Adams terorizovaná duchy?

Amy Adams terorizovaná duchy?

03.09.2011

Španělská hororová škola je momentálně žánrovou špičkou. Uvědomují si to i za Atlantikem. Už remakovali REC, teď přijde na řadu Sirotčinec. Původní film produkoval Guillermo del Toro a Belén Rueda si… (více)

Emmerich a „skromná sci-fi“?

Emmerich a „skromná sci-fi“?

02.11.2010

Zní to jako dvě neslučitelné věci, ale Roland to asi myslí vážně. Momentálně dolaďuje svůj záhadný projekt Anonymous, který má být „historickým thrillerem o tom, kdo doopravdy napsal Shakespearovy… (více)

Reklama

Reklama