Reklama

Reklama

Film v režii čtyřnásobného držitele Oscara® Clinta Eastwooda (Million Dollar Baby, Nesmiřitelní), Invictus vypráví pravdivý příběh o tom, jak Nelson Mandela (Morgan Freeman) spojil síly s kapitánem jihoafrického rugby týmu Francoisem Pienaarem (Matt Damon), aby pomohl sjednotit zemi. Nově zvolený prezident Mandela ví, že jeho národ zůstává po apartheidu stále ještě rasově i ekonomicky rozdělen. Věří, že může svůj lid spojit přes sport, proto se rozhodne sjednotit hráče rugby, kteří patří v celosvětovém měřítku mezi outsidery. Jihoafrický rugby tým nakonec postoupí na Světový pohár roku 1995. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (606)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Invictus je pohledem do života a soukromí jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely. Za jeho vlády se v JAR pořádalo mistrovství světa v rugby a Mandela, jako velký fanoušek tohoto sportu, sjednotil celou zemi i reprezentační tým a všichni táhli za jedním společným snem. Eastwood, jako režisér, film opět zvládl na jedničku. Morgan Freeman je snad jediná možná volba na představitele hlavní role a navíc starý Clintův přítel, takže obsazení Mandely bylo jasné ihned. Matt Damon, coby kapitán národního rugbyového týmu, byl také výborný, podal civilní a uvěřitelný výkon. Jeho projev byl přesvědčivý. Režii není třeba jmenovat, to je v posledních letech samozřejmostí a zde to mistr Eastwood opět předvádí. Z každého záběru je cítit (hlavně při utkáních), kdo že to sedí na režisérské židli. Hudba - rozhodně povedená (Kyle Eastwood), u některých scén správně doplněná o africké rytmy. Invictus je pozoruhodný, politicko - sportovní film o jednom naprosto mimořádném člověku, který navždy změnil svou zem, i kus celého kontinentu. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Mírnější ústup ze zabydlených pozic pana Eastwooda než jsem čekal. Většina uživatelů se tady vyjadřuje o Invictusu docela chladně. Přitom mě se zdálo že Clint opět nezklamal a vložil do svého díla poctivý kus práce. Je až s podivem jak tohle všechno ten starý protivný dědek zvládá. Jen namátkou za 2 roky 3 filmy (Výměna, Gran Torino a Invictus). Samozřejmě chválím výběr Morgana Freemana, který se opět překonává a Nelsona Mandelu mu nelze nevěřit. Vždyť i samotný Nelson byl jistě potěšen tímto výběrem. Pokud jde o druhého v pořádí Damona, tam budu shovívavý a nebudu nikterak komentovat. Slabý výkon a tečka, možná to tak mělo i být. "V televizi vypadal větší. A v mistrovství jsme bez šance" PS. Kdo zná vývoj mistrovství světa v roce 1995, tak nebude ničím zaskočen, protože tento film věrně kopíruje průběh celého mistrovství, včetně skórujících hráčů až po obrovitého Jonaha Loma z týmu All Blacks. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„A kedy mieni oddychovať?“ – „Hovorí, že oddychoval v base.“ Zo začiatku fajn ("Toto už som raz počul a ani vtedy mi to nepripadalo vtipné.“) a dojímal (ak strávite takmer 30 rokov v cele dva krát dva metre, asi máte na myšlienky o odpúšťaní právo), druhú hodinu som sa začal nudiť. Stále sa vyskytli milé/silné okamihy, ale začalo ich ubúdať a pribúdali slabšie scény zo štadióna. Druhý raz už tento film nechcem vidieť. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

"I have a very large family... 42 million", aneb velký muž, velké řeči, velké poselství a nepochybně i velký penis... Morgan Freeman se svým pompézním herectvím ztvárňuje Mandelu jako vznešeného, moudrého, ale i na posledního černouška myslícího vůdce, který se rozhodl pozvednout a motivačně sjednotit národ skrz rugby. Politická rovina se tak v naprosto přirozeném přechodu (jako vždy u Eastwooda) protkává se sportovní, přičemž film v obou oblastech bohužel zůstává povrchní. Eastwood opět bere děj jako prostředek pro emocionální působení na diváka, což je zde sice podpořeno přímým prožíváním hlavní, navíc skutečně respektuhodné, postavy, ale ani tak se nezvládá patřičně zarýt pod kůži... Úděl nejvyšší (hra jako boj za celý národ) tentokrát zůstal ve stínu skromných lidských příběhů řady jiných sportovních filmů. 6/10 ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nějak nedovedu říct, čím mi Invictus přijde tak "plný", když je tak šíleně naivní (i když je podle skutečných událostí, že). Laskavé mesiášství Morgana Freemana, tvrdě naučené léty Mandelova strádání, sportovní srdce a lidskost kapitána Pienaara, přitažlivě natočené rugbyové zápasy, to všechno nesporně mluví ve prospěch Eastwoodova dalšího režijního počinu. A to bude možná ono - magie Clinta Eastwooda. Ten člověk to prostě má "v paži", a i kdyby tam nebyla ani špetka čehokoliv nad rámec filmařského řemesla, bude to zážitek hodný zopakování. A tohle budu rozhodně chtít vidět znovu, i když hodnocení ostatních ve smyslu neodolatelné reklamy na Afriku vidím jako lehce přehnaná. Původní africká hudba je ovšem další z taháků, které zpříjemňují sledování tohohle politického, nikoliv sportovního snímku. 80% a podvědomá snaha nemyslet na to, jak to v JAR vypadá s kriminalitou a mezirasovým soužitím dnes. O hodném krejčovském skřítku "I kdyby mě chytili s kouřící pistolí v ruce nad mrtvolou, budu tvrdit, že jsem v tom nevinně" Radovanovi radši nemluvě:P ()

Galerie (52)

Zajímavosti (20)

  • Během tvorby filmu se z Clinta Eastwooda stal velký fanoušek ragby. Sledoval hodně zápasů každou noc a vždy příští den o nich mluvil. (viperblade)
  • Režisér Clint Eastwood je ve filmu v davu jako skandující fanoušek s brýlemi. (Say)

Související novinky

Rychlý a zběsilý Bourne?

Rychlý a zběsilý Bourne?

12.11.2013

Bez Matta Damona už to tak trochu nebylo ono. Jeremy Renner je sympaťák, ale Bourneův odkaz zaznamenal ve srovnání s finále původní trilogie citelný pád tržeb (Ultimátum utržilo celosvětově 445… (více)

Idris Elba bojuje s rasismem

Idris Elba bojuje s rasismem

14.03.2012

Za hlavní roli v detektivním seriálu Luther letos získal Zlatý glóbus. Určitě by nepohrdl ani Oscarem, nebo alespoň nominací. Je tu šance. Zahraje si totiž hlavní roli ve výpravném životopisném… (více)

Eastwood a počátky FBI

Eastwood a počátky FBI

13.03.2010

Na úvod si dejme obvyklé: Clint Eastwood je nezastavitelný. Zatímco na Oscarech se díky hereckým nominacím mluvilo ještě o jeho Neporaženém, Clint mezitím dokončil další film (nadpřirozený thriller… (více)

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

20.09.2009

Clint a Matt si zjevně padli do oka. V prosinci má premiéru jejich společný „jihoafrický“ projekt Invictus, ve kterém si Morgan Freeman zahraje Nelsona Mandelu a Matt Damon kapitána ragbyového týmu.… (více)

Reklama

Reklama