Reklama

Reklama

Film v režii čtyřnásobného držitele Oscara® Clinta Eastwooda (Million Dollar Baby, Nesmiřitelní), Invictus vypráví pravdivý příběh o tom, jak Nelson Mandela (Morgan Freeman) spojil síly s kapitánem jihoafrického rugby týmu Francoisem Pienaarem (Matt Damon), aby pomohl sjednotit zemi. Nově zvolený prezident Mandela ví, že jeho národ zůstává po apartheidu stále ještě rasově i ekonomicky rozdělen. Věří, že může svůj lid spojit přes sport, proto se rozhodne sjednotit hráče rugby, kteří patří v celosvětovém měřítku mezi outsidery. Jihoafrický rugby tým nakonec postoupí na Světový pohár roku 1995. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (606)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ani ve snu by mě nenapadlo, že Nelson Mandela se snažil podnítit svůj národ právě sportem a sportem zrovna ne ledajakým. Clint Eastwood opět natočil úžasný film s úžasným příběhem, tentokrát podle skutečný události. Legrace je, že na jednu stranu v jednom roce natočí film o pravověrným rasistickým Američanovi a hned na to natočí film o Jížní Africe a o tom, jak se to tam v devadesátých letech formovalo. Každopádně ale na film samotný se nechá koukat, a ačkoliv je především o sportu, objeví se tam i jiné stránky tehdejší doby. A to je jen a jen dobře. Clint Eastwood ví co točit a nebojí se zasáhnout svými filmy jakýkoliv kraj. Takže mistrně odvedená práce tam určitě bude. Příběh je ale už rutina, na pomezí zajímavého vzniku nového státu. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Invictus: the film of Morgan Freeman. Ano, muj oblibeny cernossky kral zde podava Nelsona Mandelu lip, nez poda Nelson Mandela sam sebe :-)). Jeho prizvuk, jeho super myslenky a obrovske charizma je hlavnim tahakem tohoto filmu. Jinak celkovy dej je trochu plytky (na Eastwooda, stejne nad ostatnimi vycuhuje), fotbalisti jedou od zapasu k zapasu, sem tam si zajdou na Robber island (ale je to moje nej. scena ve filmu) a konec byl prilis preslazeny. U Gran Torina ci Výmene to bylo mnohem lepsi. Matt Damon neprekvapuje, ale ani nezklamava. proste prilis nezajimava role. A ten bodyguard cernoch je drsnej typek (to s tim letadlem bylo uzasne). Hudba nevyrazna, vyrazne byly jen ty dva songy, ktere hraly pri dvou scenach. Tedy film za za prumerne tri, zbytek obstarava Mandela, ehm teda Lucius Fox.. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Už mě chybělo jenom aby pan Mandela měl místo očí brilianty a z pusy mu vycházelo vanilkové aromá, protože zářivou svatozář vyrobil Clint dokonale, škoda jen že ta svatozář není z upřimnýho materiálu. Co třeba manželka pana Mandely ? Nehodila se do výstavby svatozáře co, tak jsme dělali že neexistuje. Ne, nechci aby tady vzniknul pocit, že Mandelovi upírám velké zásluhy v kategorii lidství, jako člověk ano, jako politik k smíchu (př. z poslední doby. "Bush nerespektuje OSN, protože jeho předseda je černoch" ), to je jeden z výroků člověka, který nedělí lidi podle barvy pleti, pana Mandely. Zkrátka to jakým způsobem Clint ohýbá tenhle příběh, aby mu zapad do hlavní myšlenky filmu já prostě odmítám přijmout. Morgan zahrál skvěle, až jsem měl pocit, že žádnej Mandela neexistuje, že je jenom Morgan. U Matta jsem měl po dlouhý době velký problém, emoce z jeho postavy mělí stříkat na všechny světový, ale zůstalo jen u kapek. Celkově největší filmové zklámání, které mě kdy Clint připravil. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Anthony Peckham .. Jo, tak tohle bude mít Clint Eastwood u diváků těžké. Namlsanci Gran Torinem budou mnohé vytýkat. Režíruje precizně, poctivě a umírněně dává nahlédnout jak do prvních pár let Mandelova vládnutí, tak do záměru vyhrát pro motivaci celého národa k sjednocení se mistrovství světa v ragby. Nebyl by to ten pravý příběh plný jemných emocí a vznešených slov, kdyby se tento sportovní úspěch nepovedl? Že se Eastwood více motá kolem Mandely, kterého výtečně ztvárnil jeho hollywoodský dvojník Morgan Freeman vůbec nevadí, kapitán mužstva, kterého ztvárnil nudný Matt Damon, má jistější místo v týmu a na hřišti, kde tak neruší. Stejně jako jsou zde dva herecké póly, tak jsou zde i dva polofilmy (příběhy), kdy tohle sportovně-politické spojení ne zrovna naplno funguje. 75%. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Moc jsem se těšil na další spolupráci Eastwooda a Freemana. Zatímco Clintova režie nebyla vůbec špatná, ale moc emocí ve mně vyvolat nedokázala, Morgan jako Nelson Mandela byl pro mě naprostou jedničkou, tu roli by opravdu nemohl hrát nikdo jiný. Ano, bylo zde hodně patosu, patriotismu, velkých slov a činů, ale u té JAR to tak nějak beru, včetně faktu, že i sport jako je ragby (jehož obliba se u mě nikdy nesetkala s pochopením) mohl zemi s rasovou problematikou alespoň na chvíli spojit. Z filmu mám dobrý pocit, a přestože konec byl jasný už od začátku, nenudil jsem se ani chvíli, takže ve výsledku slušné 4*. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (20)

  • Ve filmu se vyskytuje mnoho předmětů, které v roce 1995, kdy se děj odehrává, ještě neexistovaly. Příkladem je sportovní oblečení, boty, míče, auta, reklamní panely nebo mince. Také při ragbyových zápasech a trénincích se objevují prvky, které byly do pravidel zařazeny až později. (skudiblik)
  • Během tvorby filmu se z Clinta Eastwooda stal velký fanoušek ragby. Sledoval hodně zápasů každou noc a vždy příští den o nich mluvil. (viperblade)

Související novinky

Rychlý a zběsilý Bourne?

Rychlý a zběsilý Bourne?

12.11.2013

Bez Matta Damona už to tak trochu nebylo ono. Jeremy Renner je sympaťák, ale Bourneův odkaz zaznamenal ve srovnání s finále původní trilogie citelný pád tržeb (Ultimátum utržilo celosvětově 445… (více)

Idris Elba bojuje s rasismem

Idris Elba bojuje s rasismem

14.03.2012

Za hlavní roli v detektivním seriálu Luther letos získal Zlatý glóbus. Určitě by nepohrdl ani Oscarem, nebo alespoň nominací. Je tu šance. Zahraje si totiž hlavní roli ve výpravném životopisném… (více)

Eastwood a počátky FBI

Eastwood a počátky FBI

13.03.2010

Na úvod si dejme obvyklé: Clint Eastwood je nezastavitelný. Zatímco na Oscarech se díky hereckým nominacím mluvilo ještě o jeho Neporaženém, Clint mezitím dokončil další film (nadpřirozený thriller… (více)

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

20.09.2009

Clint a Matt si zjevně padli do oka. V prosinci má premiéru jejich společný „jihoafrický“ projekt Invictus, ve kterém si Morgan Freeman zahraje Nelsona Mandelu a Matt Damon kapitána ragbyového týmu.… (více)

Reklama

Reklama