Reklama

Reklama

Drama založené na skutečných událostech vypráví příběh horolezců usilujících o zdolání severní stěny Eigeru ve švýcarských Alpách. V roce 1936 vyzvala nacistická propaganda ty nejlepší německé a rakouské alpinisty, aby překonali všechny dosud neúspěšné pokusy a pokořili proslulý masiv náročnou severní cestou. Přestože se zprvu zdráhají, pouští se do dobrodružné výpravy i dva němečtí horolezci. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (205)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Solidní film z válečného období zaměřující se na horolezce, kteří se snaží dobýt doposud nepokořenou horu Eiger. První hodina je sice docela zívačka, ale jakmile se vyrazí na horu, je to slušně mrazivá podívaná, kde jde jasně vidět jakou moc má příroda, která rozhodně nemá žádné slitování. Slušný survival.75% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborná horolezecká dráma s perfektnou atmosférou (hlavne druhá polovica) a napätím. Film nenudil, dokonca ani zo začiatku, všetko okolo dvoch kamarátov a ich príprav na výstup bolo zaujímavo spracované, čo napomáhalo k postupnej dramatickej gradácii. Samotný survival bol jeden z najlepších, aký som za veľmi dlhú dobu videl. Veľká spokojnosť. 80/100 ()

Reklama

manonfire 

všechny recenze uživatele

Drtivá většina filmů se Vás snaží dojmout, ale Nordwand to v závěru prostě udělá a nebude se Vás příliš ptát. Ve chvíli, kdy Luise vylezla v noci ven se svítilnou, aby nebyl Toni "na skále" sám, a v dalších momentech, kdy umíral pár metrů od záchranářů, jsem byl fakt dojatej. Sorráč, ale fakt byl. Tenhle nemilosrdnej příběh totiž vymýšlela skála, nikoliv člověk. Z pohledu reálné předlohy bohužel, z pohledu filmařského bohudík. Nejdojemnější žánrovka. 90% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

O nevydarenom výstupe na horu Eiger v Švajčiarských Alpách rozpráva tento naozaj vydarený nemecký film. Rovnako mi sedí obdobie, v ktorom sa odohráva, teda tesne pred začiatkom 2.sv.vojny. Atmosféra filmu je dokonalá a najlepšie to režisér dokazuje krutou zmenou počasia takmer v každej scéne. Kto bol v horách vie, že počasie je tam naozaj nevyspytateľné a nemusíte ísť ani do Álp, či Himalájí, postačí návšteva Vysokých Tatier. Horolezecké scény sú výborné a napínavo natočené a pozornosť sa venuje každému detailu. Tak dĺžke lana ako každej pribitej skobe, ktoré sú v širšom vnímaní diváka nepodstatné, ale závisí na nich život. Vždy ma poteší film, ktorý ukáže chlapov v nemeckých uniformách ako ľudské bytosti a nie automaticky ako nacistické svine. Nemci každý rok dokážu urobiť minimálne jeden naozaj výborný film, takže len tak ďalej. A vážne dobre som sa pobavil pri odpovedi na pozdrav Heil Hitler... "Nazdar!" 80% ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Bože ta hudba, ach ta hudba ... Při scéně kdy horolezci zkoušení své schopnosti na Vražedné stěně a do toho hraje nepopsatelně krásná hudba ( Housle ) jsem měl husí kůži na celém těle a neustále jsem to musel přetáčet. Tahle scéna nemá chybu a už několik dní jí mám v hlavě. Celkově snímek působí hodně realisticky a je dost smutný. Nejlepší film o horolezcích jaký jsem zatím viděl. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (12)

  • Nordwand je severní stěna Eigeru (obr). Eiger je nejvýchodnějším vrcholem masivu Jungfrau v bernském regionu Švýcarských Alp. Nordwand má převýšení 1800m a je jednou z nejvyšších a horolezecky nejobtížnějších evropských stěn. (Beastmaster4)
  • Andreas Hinterstoisser a po něm jeho druhové sice překonali kyvadlovým traverzem hladký traverz (dodnes nese jeho jméno), ale udělali zásadní chybu. Zavřeli si cestu k ústupu tím, že lano za sebou vytáhli. Edi Rainer zmrznul, Willi Angerer se uškrtil visíc v laně, Andreas Hinterstoisser se při pokusu o sestup bez navázání na lano zřítil a Toni Kurz zemřel vyčerpáním při slaňování pár metrů od zachránců, kteří se k němu snažili dostat ze štoly jungfrauské železnice. (Beastmaster4)
  • Poslední hodinu života Toniho Kurze, posledního živého nešťastné čtveřice z roku 1936 popisuje Heinrich Harrer ze šťastnější čtveřice roku 1938. V knize Bílý Pavouk shrnul historii Eigeru. (Beastmaster4)

Reklama

Reklama