Reklama

Reklama

Profesor George Falconer (Colin Firth) je vyschlou řekou. Po smrti svého dlouholetého partnera (Matthew Goode) nemůže přijít životu na chuť. Nezvedá telefony, zůstává v kontaktu pouze s jedinou kamarádkou (Julianne Moore) a svět se pro něj stal jen nepříjemnou rutinou. Každý den začíná s jedním cílem: nějak jej protrpět do dalšího. Dnešní den ale bude jiný. Všechno to skončí a nebo znovu ucítí smysl a chuť do života. Single Man režiséra Toma Forda, původně módního návrháře stojícím za oživením značek Gucci a Yves Saint Laurent, je příběhem o lásce a osamění, zdánlivě bezejmenných okamžicích a záblescích smyslu života. Filmově nádherné zpracování „padne“ jako na míru šitý oblek. (Aerofilms)

(více)

Diskuze

eldina

eldina (hodnocení, recenze)

Krasny film o laske..taketo nepateticke filmy veru mozem..hudba mi pripominala (v dobrom slova zmysle) moju milovanu z filmu Fontana od Clinta Mansella..

na příspěvěk reagoval Martin741

lupuscanis

lupuscanis (hodnocení, recenze)

... je vůbec dovoleno, aby se mi nelíbil takhle fotogenický film? (A do jaké míry můj úsudek asi ovlivňuje to, že vím, kdo je/byl Tom Ford?). Černobíle vzpomínkové - fotogenické - setkání milenců, na ještě fotogeničtější skále, zabrané z ještě mnohem fotogeničtějšího úhlu. Je to prázdné jako obrázek z life-stajlového časopisu. Tak jako všechno ostatní v tomhle filmu, vše tu podporuje požadovaný, neodbytně průhledný, výsledný efekt. Chci-li nenápadně naznačit, že se titulní postava v něčem topí, mohu ukázat zmítající se tělo pod hladinou? Jednou, dvakrát, třikrát, čtyřikrát, atd.? Chci-li nenápadně(sic!) naznačit, že se s toutéž postavou právě něco děje, že právě něco zahlédla, mohu zpo--ma--lit záběr -- jednou, dvakrát, třikrát, čtyřikrát? A když to nebude stačit, mohu zabrat detail, nebo raději maxidetail. Třeba očí, jednou, dvakrát, třikrát... Nechce se mi věřit tomu, co se tak snadno nabízí (možná až příliš snadno), totiž, že Tom Ford je jednoduše filmový nedouk a hlupák. (Ty jeho Gucci a YSL oblečky přece tak hloupý nebyly.) Určitou možnost, co s tím, nabízí Roger Ebert. Podle něho nejde o to, že by snad Tom Ford zoufale přestylizoval svou filmovou prvotinu. Příliš přestylizované jsou vize (představy, vzpomínky) a vidění (vnímání světa kolem, lidí a věcí v něm) titulní postavy... Ford prý po nás chce, abychom v tom příliš fotogenickém světě viděli únik, netečnost, úzkost, odstup (a tedy prázdno) někoho, kdo se s chaldným nadhledem dívá na poslední den svého života... Ebertův postřeh jde ještě dál: Single Man viděný jeho očima se  přímo pod rukama režiséra bezděčně proměnil v něco, co těžko mohl předpokládat nebo chtít - v pohled za fasádu nejen titulní postavy, ale samotného Forda... A to je asi jediný myslitelný způsob, jak bych mohl porozumět tomu, že single Man by mohl být filmem, který je "o něčem"... Ebertův text doporučuju... Furt to ale ani trochu nevysvětluje, proč tu nad tímhle filmem tolik inteligentních lidí (nejenom) z mojí topky, tak vzdychá... Nikde ani náznak, že by to pochopili podobně jako Ebert.. Představa, že se jim prostě líbil jen tenhle "úžasně fotogenický film", ta děsí zase mě...           

rekkky

rekkky (hodnocení, recenze)

Naimad: Výstižný příspěvěk. Je na divákovi jaký pohled na film zaujme a hodně záleží na rozpoložení ve kterém se při sledování nachází. 

Naimad

Naimad (hodnocení, recenze)

Lehce artové zamyšlení. Faktického děje zde není moc, myšlenkového však hodně. Až znepokojivě čistý vizuál přenáši na diváka dobovou upnutou atmosféru.

Uživatel eLeR smazal svůj příspěvek.

StClara

StClara (hodnocení, recenze)

Nadhera, jsem nadsena z Colina Firtha! Zas jeden opravdu kvalitni herec! A moc me bavi sledovat jak se mu dari!

tim.org

tim.org (hodnocení, recenze)

Pro ty, kterým připadá přitažené za vlasy, že v závěru filmu hrdina zemře na infarkt, v den, kdy chtěl spáchat sebevraždu, aby následně přišlo prozření a upuštění od tohoto nápadu - pro ně doporučuji zamyslet se nad tím, jak moc se jim jeví nepravděpodobné, že například Janu Kaplickému prasklo srdce ve stejný den, kdy se mu narodila dcera. Také přitažené za vlasy a "jak ze špatného filmu", že? ;-)

Arbiter

Arbiter (hodnocení, recenze)

To já protože hrozně nerad něco nechápu nebo hádám co jak bylo myšleno, holt :-)

Inspirace a podobnost v nepravděpodobnosti - to beru. Podmnožinu UM taky beru :-) ale na připodobňování mi to příjde stenak málo. Tim nechci rozvájet další debatu, jen konstatuju..

Splasher

Splasher (hodnocení, recenze)

LOL, já rozhodně nejsem žádnej znalec na Urban myths (dále jen UM), ale když už to pořád rozebíráš, tak se svůj pohled ještě jednou pokusím vysvětlit.

doteď jsem nevěděl, že se takový termín používá i ve filmu co se týče struktury předkládání děje a určitých zákonitostí při tom - kde to tvrdím? UM má děj, film má děj (filmový příběh může být inspirován UM - naposled jsem třeba viděl tento film - http://www.imdb.com/title/tt1340834/ ). Já jen rozebírám příběh Single Mana, ve kterém vidím prvky typické pro UM. Což samo o sobě nemusí být u filmu špatně. Ale co je problém UM a vlastně i Single Mana? Nereálnost. Nepravděpodobnost.

Ani jsem netušil že u urban myths zákonitě umírá hlavní postava - jsi si tím jistý? - Nepochopení mé věty. Když jsem napsal ... "To je stejné jako u urban myths, kde umírá hlavní postava." - myslel jsem tím u UM, ve kterých umírá hlavní postava. Ne že ve všech umírá, ale naopak jsem z množiny UM vybral podmnožinu UM se smrtí hlavní postavy (a do té se může přiřadit konec u filmu Single Man).

Ad druhý odstavec - ty v tom konci můžeš vidět osudovost, já v tom vidím schválnost vypravěče příběhu. Úplně se to nabízí, stejně jako v příbězích UM.

Arbiter

Arbiter (hodnocení, recenze)

Splasher: Já mluvil čistě o urban myths ústně předávaně z osoby na osobu, doteď jsem nevěděl, že se takový termín používá i ve filmu co se týče struktury předkládání děje a určitých zákonitostí při tom. Ani jsem netušil že u urban myths zákonitě umírá hlavní postava - jsi si tím jistý?

každopádně já si nemyslím, že musí být příběh vyprávěn někým konkrétním. Proč nemůže divák sledovat příběh z pozice ,,boha'' který vidí a cítí co potřebuje pro adekvátní požitek..? Jak říkám, víc mi vadila za každou cenu nahozená osudovost - jako když si někdo mocný dětinsky dupne, že to prostě bude takhle..

Splasher

Splasher (hodnocení, recenze)

Samozřejmě nevím jaký urban myths jsi četl/slyšel/viděl. "Jeden scénárista povídal příběh jednoho člověka v jeden den" + nerealističnost - to samo o sobě určitě nedělá urban myth. Ale ten konec! SPOILER: Falconer je rozhodnut se zabít » někdo/něco mu pomůže to překonat » doslova za pár minut dostává Falconer infarkt (A jak už jsem dříve poznamenal, on byl jediný kdo mohl tento příběh znát, ale jelikož je mrtvý, kdo ho odvyprávěl? - To je stejné jako u urban myths, kde umírá hlavní postava).
Samozřejmě nehodnotím film jen na základě tohoto postřehu (Vždyť o tom to vůbec není!), ale taky mi hodně - například - vadila postava Charley.

Arbiter

Arbiter (hodnocení, recenze)

Jasný, tak každej tu pracujeme hlavně s vlastními dojmy.. Buď mi ale pořád nedocvakává nějaká spojitost (dost možný) nebo nevim. Urbanky jsou v první řadě charakteristické tím, že jde o příběhy typu 'jedna paní povídala' a znějí 'tak něuvěřitelně, až snad nemohou být vymyšlené'. Spojitost v tom, že se děj odehrává jeden den jedné osobě mi nepříjde důvod ke spojování. To, že závěr mě (předpokládám že i tebe) plně neuspokojil a působil trošku moc šroubovaně, je věc jiná, ale že zrovna typicky urban storková... nevim..

Závěru je ale opravdu trošku škoda. takováhle zbytečně přehnaná nastavená noha Mr Osudu mi přišla trošku na facku

 sry že píšu jak lidoop ale jsem hroooozně znaven

Splasher

Splasher (hodnocení, recenze)

Tak nejdřív samozřejmě musím říct, že je to jen můj dojem. Z čeho vyplývá? Hlavně mám na mysli tu poslední scénu, která je naprosto ukázková z pohledu urban myths; dále například to, že se vše odehrává v jediném dni jedné osobě. A příběh (myšlenky,rozhodování) této osoby může znát pouze ona samotná osoba (kdo příběh vypráví, když je po smrti?).

Arbiter

Arbiter (hodnocení, recenze)

No... Nepotěšili, ale s němi akorát nesouhlasím. Nezvedají mě ze židle. Jen mi cuká očičko :-)

Arbiter

Arbiter (hodnocení, recenze)

Gabinecka: Mno jako nicky si nepamatuju. Ale jde o komenty kde si daný lidi z filmu očividně odnesli jen to, že tam hráli dvě metrosexuální buzny a že to bylo nudný. Pak taky teda subjektivnější naštvání z komentů, který film považujou za pozérskej, bezobsažnej, banální nebo trapnej. Když jsem přišel z kina tak jsem toho byl tak plnej, že mě vyloženě naštvali i takové komentáře - ale tak to je můj problém, to nemá s objektivním hodnocením názorů těch lidí nic společného. Doufám že autoři těch komentů zemřou v pekle :-P

Arbiter

Arbiter (hodnocení, recenze)

moc velká síla... jen mi hnuly žlučí některé komentáře tady. ale tak co...

MartinezZ

MartinezZ (hodnocení, recenze)

Ano, přesně kvůli takovýmto filmům jsem ochoten přehrabovat se těmi hromadami průměrných a podprůměrných snímků. Ne proto, že bych nechápal nebo nevěřil hodnocení ostatních lidí, ale proto, že teprve poté dokážu ocenit něco, co pohladí na duši.

Perfektně depresivní, smysl k dalšímu životu hledající devadesátiminutovka, oděná do hávu skvostně se míjejících takřka uměleckých obrazů a výborné hudby. Možná tam bylo jen o trochu víc filozofujícího žvatlání, než bych vítal, ale to nic nemění na pocitu z filmu,

Evidentně jde natočit kvalitně jakékoliv téma, ať už si o něm může myslet kdo chce co chce.

Phoenix999

Phoenix999 (hodnocení, recenze)

Dokonalé, úchvatné, krásné a kouzelné, dech beroucí. Dlouho jsem nic tak silného neviděla !

Alfie84

Alfie84 (hodnocení, recenze)

Tak jsem zapátral a zjistil, že společnost AERO odkoupila práva na distribuci tohoto filmu v ČR. Kino AERO uvede premiéru filmu Single Man v létě 2010 nebo na podzim 2010. Termín není ještě přesně stanoven. Tak sledujte stránky kina AERO v Praze. Myslím, že se máme na co těšit:-)

daremes

daremes (hodnocení, recenze)

vynikající biják, intenzivní zážitek, Firth výbornej, vizuálně zajímavé (studenější/teplejší barvy obrazu v závislosti na duševním rozpoložení hlavní postavy). pro někoho možná moc komorní, ale doporučuji!

Renton

Renton (hodnocení, recenze)

Nadužívání pochvalných titulků v traileru spíše otravuje..

Matty

Matty (hodnocení, recenze)

zápletka zní slibně, trailer vypadá výborně, na debut opravdu pozoruhodné

Kreznjrk

Kreznjrk (hodnocení, recenze)

Nominacia pre Colina Firtha ako najlepsieho herca v drame na Golden Globes... To obsadenie vyzera vynikajuco, aj vedlajsie postavy (Goode, Pace), a trailer naznacuje ze okrem hereckeho koncertu sa mozme tesit aj na vizualny zazitok!

worth

worth (hodnocení, recenze)

neviete kedy to budu u nas hrat? v usa je premiera 11. decembra

CheGuevara

CheGuevara (hodnocení, recenze)

Na Colina Firtha se těším převelice, ale jsem hlavně zvědavý na slavného návrháře Toma Forda, jak si poradil se svým celovečerním debutem. Trailer dělá svému režisérovi výbornou reklamu.

Reklama

Reklama