Reklama

Reklama

X-Men: První třída

  • USA X-Men: First Class (více)
Trailer 6
USA, 2011, 126 min

Režie:

Matthew Vaughn

Kamera:

John Mathieson

Hrají:

James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Kevin Bacon, January Jones, Nicholas Hoult, Rose Byrne, Lucas Till, Edi Gathegi, Jason Flemyng (více)
(další profese)

Malému Erikovi, který se s matkou dostal do koncentračního tábora, zastřelí Sebastian Shaw, jenž zde působí jako vyšetřovatel, jeho maminku přímo před očima, aby ho donutil pohybovat s předměty. Erik totiž při svém příchodu do tábora dokázal otevřít silou vůle bránu v okamžiku, kdy ho oddělovali od jeho matky. Ve stejné době malý Charles v bytě svých rodičů v Londýně nachytá v kuchyni ženu, která se vydává za jeho matku, ale když ji obviní, že je zlodějka, žena se změní v malou modrou mutantku Raven. Je po válce a Charles se uchází o místo na univerzitě a doprovází ho krásná žena, jeho kamarádka Raven. Raven také dospěla a umí na sebe brát jakoukoliv podobu. V té době Erik hledá po světě Shawa, aby se mu pomstil. Zároveň agentka americké tajné služby MacTaggertová zjistí, že Shaw je nebezpečný zločinec, který se snaží rozpoutat světovou válku mezi USA a Sovětským svazem. MacTaggertová přijde také na to, že Shaw není jen tak nějaký zločinec; je obklopen podivnými mutanty, které za sebe nechává dělat špinavou práci a kteří disponují schopnostmi, jež obyčejný člověk nemá. MacTaggertová se proto rozhodne najít na univerzitě vědce Charlese Xaviera, aby jí pomohl Shawa dopadnout. Tím není nikdo jiný než onen malý Charles... Charles Xavier díky svým telepatickým schopnostem přesvědčí šéfy ze CIA a je společně s MacTaggertovou do špionáže zapojen. Ve chvíli, kdy se Charlesovi a MacTaggertové podaří Shawa najít, zrovna bojuje s Erikem, jenž ho konečně našel. Shawovi se ale ze souboje podaří uniknout a Charles jentaktak Erika zachrání. MacTaggertová, Charles a Erik se dají dohromady, aby porazili Shawa, o němž teď vědí, že pracuje pro Sovětský svaz... Charles a Erik se rozhodnou najít po světě dostatek mutantů, kteří by jim vedle Raven pomohli v boji proti Shawovi. Několik mutantů se jim podaří objevit a získat pro spolupráci se CIA. Následně se Charles a Erik vydávají do Ruska, aby chytili Shawa. Shaw však vymyslel úskok – do Ruska poslal pouze svou mutantskou pomocnici Emmu a sám připravil s několika dalšími mutanty útok na centrálu CIA. Útok se mu podaří, centrálu dobude a lidské agenty zabije. Následně nabízí mutantům, kteří dosud byli s Charlesem a Erikem, aby se k němu přidali a spolu s ním zničili lidstvo... Na místě také zabije mutanta Darwina, který se nechce vzdát. Na jeho stranu se přidává mutantka Angel a další mutant. Po návratu na základnu jsou Erik a Charles rozhodnuti zbylé mutanty proti Shawovi a jeho poskokům vyškolit. Shaw v Rusku zatím zmanipuluje ruské generály, aby rozmístili rakety na Kubu jako odpověď na americké rakety, které vydíráním amerického generála nechal Shaw rozmístit v Turecku. Zdá se, že USA a Sovětský svaz směřují k jaderné válce... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 815)

markuc 

všechny recenze uživatele

Tak jsem konecne shlednul posledni Vaughnuv film. Ja vim, je to ostuda, ze az ted, ale driv jsem se k tomu nedostal. Predchozi X-meny jsem ani nevidel snad, mozna jednicku. Vaughn nezklamal, film byl presne takovy, jaky jsem od nej cekal (i kdyz trosku komercnejsi, coz je ale pochopitelne, jelikoz film mel vydelat, avsak Vaughn je Vaughn a proste nechtel zklamat hlavne sam sebe a nenatocil zadny komercni paskvil) a dopadlo to velmi dobre, jsem moc spokojen a McAvoy a Fassbender nezklamali. Vybornych a zaslouzenych 85%. Znalost predchozich X-menu neni nutna. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to stejně jako první dva díly a více než trojka. Opravdu povedený film, který pěkně odpovídá na otázku, jak to vlastně bylo s nepřátelstvím Profesora X a mého favorita Magneta. Úvodní scéna dost připomíná začátek prvního dílu... Velmi pěkné bylo pomalé seznamovaní s hrdiny a jejich schopnosti, první čtvrthodina úplně nadchla. Potěšilo mě a pobavilo krátké cameo Hugha Jackmana. herci byli ve svých rolích dost dobří,nejlepší byl Kevin Bacon, jen mě nebavila Mystique. Vaughn pojal sérii dost jinak, ale jeho styl velmi dobře funguje. Ta největší akce se ale rozjela až za polovinou filmu, jinak jí tam moc není, ale to mi ani nevadilo. Úplně poslední scéna byla fakt lahůdka. No co, překonalo to trojku ale Syngerovy filmy ani v nejmenším ne. Ale myslím, že film se opravdu povedl a hlavní aktéři také byli velmi dobře vybráni... ()

LordSnape 

všechny recenze uživatele

Pro mě asi nejlepší X-Menovka. Je to méně psycho, více cool, napínavější a celkově i mnohem zábavnější. Při scéně s ponorkou jsem se dokonce přistihl, jak zatajuji dech. Singer zkrátka neumí točit pro mě a dle mě neumí točit komiksový film. Navíc perličková scéna s Wolverinem mě dobře rozesmála. :) ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný film. Se spoustou dobrých postav, zahraných výbornými herci. Bacon se mi zas jednou připomněl. Zábavný a napínavý zároveň, vyprávěn ve svižném tempu, doprovázen nadupanou hudbou. Pln krásných efektů, které se vytáhnou hlavně ke konci, kdy už je to opravdu jízda. První X-meni co jsem viděl. A film tak dobrý, že mě nahlodal ke shlédnutí dílů předchozích. ()

karlik4801 

všechny recenze uživatele

To je tak když se zrodí komiksovka, která má hlavu a patu. Dějová linka je skvěle obsažená (Až na MOŽNOU hrubou chybu na konci filmu.) Nezapomenutelné skladby pasující do každého záběru. Skvělé cameo mého nejoblíbenějšího oblíbence a sice Wolverina. Bylo tu zvýrazněno hodně mých oblíbených komiksových a seriálových postav, Emma, Azazel, no prostě bomba. Michael Fassbender je pro mě sakra dobrej herec, nebo se mi jen v tomhle obsazení líbil. Jennifer Lawrence je pro mě velmi nadějná herečka a mohla by získat nějakou pořádnou roli, kde bude moc ukázat co umí. ()

JimmyII 

všechny recenze uživatele

Parádní popcornová komiksová jízda, která asi dvakrát neobstojí jako samostatný film, ale vzhledem k tomu, že se jedná o součást slavné značky a prequel všem dalším filmům, tak se není třeba obávat! Nádherné vizuály, docela chytrý scénář a casting přiléhavější než kostýmek January Jones... Prostě vše, jak má být! ()

Dado 

všechny recenze uživatele

Málokedy si podobne vysoké priemerné hodnotenie vyslúži film za také kvality, ako práve Prvá trieda. Nie je to kúsok, ktorý by si ho získal tými najrozmanitejšími prvkami, ktorým často nerozumejú ani samotní kritici, nieto ešte bežný divák. Nie, Vaughn neprináša rozhodne nič nové, nič prelomové ani zásadné pre celý filmový priemysel. Dokázal však využiť všetky klady predchádzajúcich komiksových adaptácii a skĺbiť ich do skutočne kvalitného produktu, ktorý by rozhodne nemal ujsť vašej pozornosti bez ohľadu, či máte X-Men sériu preštudovanú dopodrobna, alebo o nej neviete takmer nič. (85%) █ Rozhodne však neodporúčam sledovanie v slovenskom dabingu, ktorý je bohužiaľ katastrofálny. Jeho preklad by sa ľuďom neznalým originálneho znenia ešte nemusel zdať zlý, avšak výber absolútne nevhodných hlasov, ktorým kraľujú Michal Hallon dabujúci Michaela Fassbendera a Michaela Drínová ako hlas January Jones, dokázal prehliadnuť zrejme iba málokto. Ako jediné by v tomto smere spĺňalo prísnejšie kritériá len spojenie Ivan Šandor - James McAvoy. ()

Homer Simpson 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Po X-Men Origins: Wolverine jsem na to neměl vůbec náladu. Ale jedná se o jedno z mála filmových "pokračování", které je lepší než původní film. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Důkaz, že X-Meni můžou fungovat i bez Wolverina, který zde sice má své cameo, ale nehraje žádnou roli. Naprosto výborný prequel, nemám slov. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

V nechtěném porovnávání s letošním Loganem si stále nejsem jistý, který z těchto filmů vede v X-Menovském univerzu. První třída pro mě byl kdysi úplně první snímek z mutantí ságy, původní trilogie se mě prozatím nedotkla vůbec. V rukou ale především skvělého scenáristy Matthewa Vaughna je tenhle ojedinělý a především skvěle energický snímek zaslouženě v třístovce toho nejlepšího zde na ČSFD. ()

marvan 

všechny recenze uživatele

Singer dokázal v prvních dvou dílech X-mena stvořit komiksovou alegorii o vyrovnávání se s odlišností (u Singera a McKellena šlo výslovně o zkušenost s odlišnou sexuální orientací). Je to do značné míry intelektuální dobrodružství plynoucí z vnitřního konfliktu postav. Magneto je záporná postava, ale zároveň jsou jeho motivy zcela pochopitelné, ne-li dokonce oprávněné. Vaughnova First Class je oslavována jako návrat ke kořenům a k Singerově invenci. Neprávem. Vaughn je jen elementárně schopným rutinérem, který se dokázal opřít o invenci Singerova námětu a vynikající casting. Tam kde neschopný blbec Ratner klopotně napodoboval, tam Vaughn přesvědčivě předstírá. ()

July 

všechny recenze uživatele

Skvělý návrat k X-Men sérii! Kdyby vzniklo další pokračování (resp. další prequel) a drželo si úroveň, potěšilo by mě to (ačkoli mi to přijde nepravděpodobné, takže bych klidně zůstala jen u tohoto). Erik/Magneto je dokonalý, poznáváme mnohé známé postavy z jiného úhlu a cameo jedné z nejslavnějších je vynikající vtipný moment jinak většinou spíš vážně laděného filmu. Spokojenost. 4* - a že tam byl Magneto tak skvělý, tak dokonce 4,5*. ()

PiLgRiM 

všechny recenze uživatele

Absolutní špička co jsme kdy o X-manech mohli vidět! Vaughn si neuvěřitelným způsobem dělá prdel z celé studené války a přitom nám servíruje jednu lepší akci než druhou. Nikdy jsem se u X-Manů tak nesmál. Bacon je u mě hned vedle Oldmana nejlepší filmovej záporák. ()

Beky 

všechny recenze uživatele

Filmu vévodí trio McAvoy, Fassbender a Bacon. Zbytek? Mladí mutanti kromě Raven stojí za hovno. Míň zajímavější už asi být nemohli. A ostatní nekladní tak nějak trpí s nimi. Film je místy uspěchaný, ale zase někdy skončit musí:). Jako první díl další série téměř bezchybné. Pro mě 90%. ()

uiu 

všechny recenze uživatele

Strašně moc jsem se bála, protože Patrick Stewart a Ian McKellen jako Profesor X a Magneto nasadili opravdu vysokou laťku v předchozích X-Menech a v jejich roli jsem si nedokázala představit nikoho jiného. Naštěstí to McAvoy a Fassbender skvěle utáhli a když přistoupíte na to, že jsou mladými verzemi našich oblíbenců (i když jim nejsou vůbec podobní), nic víc neřešíte. Setkáváme se také se starou známou Mystique v podání Jennifer Lawrence (dobrý výkon ve Winter's Bone) nebo Beast (Nicholas Hoult), kterého jsme poznali ve "trojce" X-Menů. Mě osobně jsou akční sekvence ukradené, já si libovala v psychologii postav, v tom, jak je těžké být jiný a přijmout sám sebe takového, jaký jsem. Do toho parádní týmová práce postav, kdy se jejich schopnosti navzájem doplňují a cítíte z nich to přátelství, které mezi nimi vzniklo. Kevin Bacon si střihl parádního záporáka a po dlouhé době oprášil zašlou hvězdu svého herectví. Filmu sice chybí "hlavní postava", jako tomu bylo v předešlých X-Menech, kde si snad každého kolem prstu omotal Wolverine (a proto také vznikl i film čistě o něm), ale to vůbec nevadí, protože zde dostává přímou měrou prostor každá postava. Klidně to mohlo být o hodinu delší a postavy propracovanější, já bych se tomu vůbec nebránila. PS: Možná jsem se zmýlila, i v tomto filmu si vás Wolverine omotá kolem prstu... :))) PPS: Po druhém shlédnutí dávám plný počet hvězd. Vážně se tento film dostal ke kvalitám prvních X-Menů a jsem spokojena. ()

potas 

všechny recenze uživatele

Ten Matthew Vaughn má fakt smůlu. Po jeho předešlé petardě Kick-Ass další pecka X-Men: First Class. A opět chválená kritiky, ale nedoceněná návštěvností v kinech. Nechápu. Nikdy jsem neměl nějak blízko k sérii X-Men, ale po tomhle díle mám chuť si dát všechny předešlé znova. Po stránce režie, scénáře si myslím není moc co vytknout i efekty stály celkově za to. Michael Fassbender prostě výborný, jeho scény ve filmu jsem přímo žral:) James McAvoy a záporák Kevin Bacon taky na jedničku. Ale jako třešnička na dortu krátké cameo Hugha Jackmana alias Wolverina byla peckovní:) ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Takže první dojmy podle traileru jsem čekal že to bude bomba výsledek je něco mezi božím a průměrem. Některé scény jsou prostě úžasné (ta ponorka ten útok na školu ten útok na tu základnu) a některé jsou strašně zpracované (to obalovaní těch vojáků těmi dráty). Po akční stránce to je hodně na úrovni třetího dílu s tím že akční scény jsou zde lépe zpracované. Nový mutanti potěší i když třeba takový Wolverine mě tam přišel jen jako takový reklamní tah a třeba taková má oblíbená Mystique mě zklamala úplně měla málo prostoru a přišla mě jako nějaká chudina nemluvě o Xavierovi ten herec mě přišel jako kombinace teenagera a pornoherce :-) naproti tomu Magneto je parádní ve všech směrech. Kdyby na konci ty rakety dopadly jdu bez váhání na 5 hvězd takhle zůstávám za očekáváním ale zase mě potěšil ten konec. Osobně bych šel do pokračování tak snad vznikne potenciál to rozhodně má. Výsledné hodnocení je takových pěkných 60 procent. P.s. Csfd.cz opět buduje názory typu čekal jsem více a dat tomu 4 hvězdy mě vždy rozesmějou :-) ()

ywo666 

všechny recenze uživatele

Budiž 5* nech nie som ten kto zráža hodnotenie. Vaughna obdivujem. Jeho tvorba niečo viac, ak keď nepracuje s nejakými super originálnymi scénarmi. Na filme viem nájsť väčšinou len samé klady. Sralo ma akurát, že som vedel kto ako skončí, lebo mám napozeranú celú sériu. V čom bol problém? Myslel som si, že to bude ešte lepšie. Proste moje extrémne očakávania neboli naplnené. Film nemá žiadnu chybu. Ale niektoré miesta sú len slušné, alebo mierne nadpriemerné. 85-90% ()

Související novinky

Sedmá Mission nabírá posily

Sedmá Mission nabírá posily

12.01.2020

Sedmý film v sérii Mission: Impossible dorazí 23. července 2021, o režii se znovu postará Christopher McQuarrie, který si zároveň napsal i scénář. Jako bonus pak natáčí sedmý a osmý díl zároveň,… (více)

Seznamte se s novým MacGyverem

Seznamte se s novým MacGyverem

22.03.2016

James Wan, režisér Saw nebo Rychle a zběsile 7, se řadu let snažil dostat MacGyvera na velké plátno. Seriálová klasika to tam nakonec nedotáhla, Wan ale rozjel alespoň televizní reboot, který právě… (více)

Co čeká Jennifer Lawrence?

Co čeká Jennifer Lawrence?

14.10.2015

Jen málokdo by asi polemizoval o tom, že je teď nejviditelnější mladou herečkou Jennifer Lawrence. Hvězda Hunger Games a X-Menů se od svých 22 let chlubí Oscarem, nijak ji to ale nevede k tomu, aby… (více)

Comicsové Mýty mají scenáristku

Comicsové Mýty mají scenáristku

20.01.2015

Stříbrnému plátnu střídavě kralují comicsové adaptace od Marvelu a DC, neměli bychom ale zapomínat ani na Vertigo. Dospělácká odnož DC nám dala filmy jako Constantine, Dějiny násilí, V jako Vendeta… (více)

Reklama

Reklama