Reklama

Reklama

REC 3: Počátek

  • Španělsko [REC]³: Génesis (více)
Trailer 1

Třetí díl slavné španělské hororové série REC. Na svatbu Kolda a Clary dorazí několik jejich příbuzných a přátel, mezi nimiž je jeden, kterého pokousal pes. Ten o pár chvil později začne napadat další hosty, čímž se virus začne nekontrolovaně šířit. To změní nádhernou svatební chvíli Kolda a Clary v noční můru plnou mrtvých... (TV Horor Film)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (476)

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Pako Plaza nezklamal ani po třetí. Opět se mu podařilo vytvořit superkokotinu nejhrubšího zrna, která se už nemůže líbit vůbec nikomu. Vzhledem k tomu, že je ve filmu vše k posrání špatné, tak se člověk musí umět radovat z maličkostí, takže mimika a gesta strýčka byly vtipné. Myslím, že postrádá význam kritizovat film po jednotlivých částech, protože bych se jistě ukritizoval. Kdo měl tu smůlu s tímto snímkem ztratit 80 minut života, ten jistě ví o čem teď píšu. Nezlobte se na mě, ale taková pičovina, jakou bezesporu předčítání bible do rozhlasu je, může napadnout pouze totálně retardovanýho idiota. Za to by si řešisér zasloužil ukřižování v přímém přenosu, které by vysílala TV Nova. Všem, kteří se na filmu podíleli bych přikázal sežrat svá hovna, vysrát je a sníst je znovu. A to, že se snad chystá další pokračování považuji za naprostou nesoudnost, neúctu ke kinematografii a totální zradu vůči všem divákům. Člověk nemusí být vědma, aby mu bylo jasné, že i čtvrtý díl bude naprosto debilní s bude oceněn stejně jako tento - tedy opět odpadem! ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Občas se objevují srovnání, která dávají sérii [REC] do paralely s Vetřelci. Chyba lávky přátelé, protože na těch prezentoval svou vizi pokaždé jiný tvůrce. Tohle není osobitý příspěvek k tématu, ale vydávení infikované krve do chřtánu dalšího dílu, kde Plaza ctí sérii jedině v tom, že nešetří červenou. Zbytek je sbírka ‚dafuq?‘ otázek nad dějem, chováním postav a i samotným tvůrčím přístupem, kdy naprosto selhávají pokusy o splatterovou komiku ve stylu Jacksonovy rané tvorby. Doufám, že Balagueró dá čtyřkou Plazovi alespoň ze tři výchovné pohlavky. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Paradoxně po jedničce a dvojce, které jsou pečlivě filmařsky provedené filmy, vypadá trojka jako amatérský spin-off, který se rozhodla natočit parta sice nadšených, ale nepříliš zručných fanoušků. Velké, velké zklamání, byla jsem natěšená na nadpřirozenou hrůzu a dostala jsem jenom červený podvazek. Tedy, kdo čeká šílený horor, dostane vlastně romantický film. Ale jak romantický. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

A je to. Jednička byla originální, dvojka excelentní a po trojce nezabučí ani býk, protože torero už mává jen zbytky otrhané mulety, která by nerozdráždila ani kulhavou, fialovou krávu... Tupá až blbá vybíjená s nemrtvými, co pokousali nějakého vaguse a chytli běhavku, jakých dnes produkují podřadná studia na populární vlně hnijícího masa dvanáct do tuctu. Ale co se divím, když je režisér Pako, co pro hrst Euro navíc pošle nějakou rychlokvaškou do kopru takový skvělý standard! ()

JFL 

všechny recenze uživatele

První díl platil za zjevení. Sice to nebyl zdaleka první film využívající koncept předstírající záznam kamerou přítomnou určitému dění, ale dokázal ho nápaditě uplatnit ve skvěle budovaném hororu. Dvojka překročila veškerá očekávání a famózní jedničku předčila nejen z hlediska narativně-koncpečního uchopení, ale kupodivu i z hlediska formátu kamerového záznamu. Trojka tak stála v nelehké situaci, zatížená diváckými očekáváními a metami stanovenými filmaři v předchozích dílech. V tomto ohledu je na jednu stranu mrzuté, že tvůrci, potažmo polovina autorského dua, vlastní hozenou rukavici nezvedli, ale je třeba uznat, že ji nápaditě obešli. Místo bravurních kamerových hrátek, které bezchybně sugerovaly dojem autentického záznamu a současně byly promyšleně rámovanými obrazy, které maximalizovali efekt hranice rámu pro hororový účinek, tentokrát diváci dostanu jen jeden nápad či spíše vtípek stran svých očekávání (který měl být velkým překvapením, ale bohužel ho navzdory přání produkční společnosti vykecali nejen recenzenti v prvních ohlasech, ale i trailery zahraničních distributorů). Opuštění formátu by nebylo tak hrozné, kdyby film jinak měl co nabídnout, ale právě zde spočívá Achillova pata. Oproti drásavému napětí a dravě akčnímu stylu předchozích dílů nastupuje tuctová splatter řezničina odlehčená decentním nadhledem a půdorysem centrální svatby. Na jednu stranu lze ocenit, že vyprávění se v duchu reálných oslav sňatků ze začátku točí kolem pompézní hostiny a četných hostů, ale postupem času na vedlejší postavy zapomíná a zaměřuje se na ústřední pár novomanželů, jejich lásku a pouto mezi nimi. Bohužel v praxi to znamená, že snímek na začátku představí řadu postav, která zákonitě vyvolávají určitá očekávání, ale s výjimkou očividného nositele infekce jsou všechny figury trestuhodně nevyužité a doslova zabité. Výjimečné sekvence jako skvělá chvilka mezi nevěstou a její zahraniční kamarádkou pak navzdory svým kvalitám prostě působí jako z jiného filmu nebo ukazují trestuhodné nevyužití vedlejších charakterů. Výsledkem je jen přímočará a zapomenutelná "zombie" řežba, která příliš prvoplánově jede na první signální (ve své plakátové ikoničnosti až trapně očividná sekvence s motorovkou), je prostá koncepčních nápadů a nepřináší sérii nic nového (kromě nevyužitého motivu se zrcadly). Trojka "REC" je jen lehounce nadprůměrná žánrovka, což s ohledem na předchozí dva díly je tuze špatné hodnocení. Na druhou stranu ještě můžeme doufat, že hlavní studnou kreativity byl pro sérii Jaume Balagueró a že jeho "[REC] Apocalypse" tedy nebude takovým zklamáním. ___ 5/10 ___ (viděno na EFM Berlinale) ()

Galerie (80)

Zajímavosti (9)

  • Plagát k filmu pre uvedenie v USA vytvoril Tony Moore, spoluautor komiksu "The Walking Dead". (FromHell)
  • Původ vypuknutí démonické epidemie je vysvětlen v grafickém románu „REC: Historias Ineditas“, který v Evropě vyšel současně s tímto filmem. (LUKICKK)
  • První a druhý díl zrežírovali Paco Plaza a Jaume Balagueró společně. Další pokračování si ale rozdělili tak, že Plaza natočil třetí díl a Balagueró čtvrtý. (karlik4801)

Reklama

Reklama