Reklama

Reklama

Rivalové

  • USA Rush (více)
Trailer 2
Drama / Životopisný / Sportovní / Akční
USA / Velká Británie / Německo, 2013, 123 min (Alternativní 118 min)

Režie:

Ron Howard

Scénář:

Peter Morgan

Hudba:

Hans Zimmer

Hrají:

Chris Hemsworth, Daniel Brühl, Olivia Wilde, Alexandra Maria Lara, Pierfrancesco Favino, David Calder, Natalie Dormer, Stephen Mangan, Christian McKay (více)
(další profese)

Závratná rychlost, adrenalin proudící v žilách, krásné dívky a nezkrotná touha po vítězství. Závody Formule 1 jsou místem, kde jediná chyba může znamenat smrt. Na těchto okruzích spolu soupeří dva odvěcí rivalové. James Hunt je neřízená střela, neodolatelný playboy a brilantní řidič. Niki Lauda je dokonalý profesionál, vždy precizní a disciplinovaný. Film Rivalové vypráví skutečný příběh dvou pilotů, kteří jsou soky nejen na okruzích, ale také ve skutečném životě. Přestože jsou soupeři, jsou také jeden pro druhého inspirací. Přes jejich rozdílnost je v životě pojí zvláštní přátelství. Ale rivalita je žene ke stále riskantnějším výkonům. Titul mistra světa může získat jen jeden... (Bioscop)

(více)

Recenze (2 345)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Vynikající životopisné drama. Samotný příběh je jako dělaný pro celovečerák a Ron Howard se toho zhostil na výbornou. Vše vypadá naprosto autenticky a člověk by věřil, že se jedná o snímek, co stál třeba 100mil USD. Jenže omyl. Film stál nějakých 38mil a tvůrcům se skvěle podařilo zkombinovat skutečné záběry s těmi natáčenými. Děj krásně odsýpá a film nenudí! Těžko říci proč. Ačkoli Howard není tak úplně zárukou výborného filmu sám o sobě a nějaká fiaska za sebou má, Rush se mu povedl natočit tak chytlavě v každém záběru, že si vysloužil můj obdiv. Hemsworth je sice jako vždy skvělý, ovšem Daniel Brühl měl podle mě těžší úlohu a klobouk dolů před jeho výkonem. Nyní se ještě zmíním k tomu Zimmerovi. Ten sice složil méně opulentní soundtrack mimo ty velké blockbustery, ovšem hlavní motiv je naprosto skvělý a neskutečně se mi tam hodil, což taky není úplně obvyklé ani u něj.....100%...[16.10.2013_Cinestar_Černý most] ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Ukrutně podmanivý námět, vytuněný charismatickými hereckými výkony a dynamickou režií. Rush je skvěle natočenou jízdou, jejíž dvě hodiny kolem vás proletí, ani nemrknete. A přestože jsou samotné scény závodů nasnímané s citem a profesionalitou, ty nejlepší jsou podle mě právě ty, které se odehrávají mimo areály okruhů - za všechny třeba Laudova jízda italským křápem, či Huntovo dostaveníčko s hovadem převlečeným za novináře. Přesto všechno jsou pro mě Rivalové stále spíš skvěle natočeným řemeslem, než filmem, který vás přejede a změní vám život. 80% ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Zhlédnuto v kině. Byl jsem v šoku, jak dobrý je tento film. Totiž, věděl jsem, že Ron Howard tento projekt připravuje, věděl jsem, kdo tam hraje, ale formule nesleduju, protože mi prostě nic neříkají. Takže když vyšel první trailer na tento film, říkal jsem si, že to asi fakt nebude pro mě, protože mě taky nezaujal. Jenže pak přišel druhý a třetí trailer a ty vypadaly mnohem lépe a já si řekl, že tomuto filmu přeci jen dám šanci. A nelituju. Rush je intenzivní zážitek, který se opravdu musí prožít v kině. A to nejen díky jako vždy parádnímu soundtracku od Hanse Zimmera, ale i kvůli zvuku jako takovému. Celkově je tento film především po technické stránce špička, holt se pozná, že Ron Howard má sice občas smůlu na náměty, ale řemeslo má pevně v ruce. Navíc casting se také povedl, takže se film nemusí opírat jen o technickou stránku, ale i tu hereckou (exceluje především Daniel Brühl). Jak jsem řekl, na to, že jsem málem na tento film ani šel, jsem spokojen na 100 %. Rozhodně překvapení roku 2013 (alespoň pro mě). ()

castor 

všechny recenze uživatele

Perfektní řemeslo! Ale to je asi tak všechno. Když bychom stáli na mainstreamovém americkém pobřeží, kde na oscarové kandidáty rádi ukazují prstem, budeme výskat spokojeností, snažíc se přehlušit burácející motory. Když se ale podíváme pohledem lehce nezávislé britské produkce, musíme cítit zklamání. Neřeším, že nejsou fakticky přesní, vadí mi, že Rivalové jsou nesmírně doslovným a čitelným snímkem. Velezkušený režisér Ron Howard nepotřebuje experimentovat, nepotřebuje nikomu nic dokazovat – a to je možná škoda. Navíc chce mi snad někdo namluvit, že Rivalové jsou (bacha, mluvíme o roce 2014) alespoň dle místního žebříčku „lepším“ filmem než druhý Terminátor, Vetřelci, Mlčení jehňátek, Matrix, tuzemské Pelíšky nebo třeba Krejčíkův Vyšší princip? Jasně, že to tak není!! ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Sex, drogy a rock and roll versus absolutní disciplína a oddanost své vášni. Adrenalinová Howardova jízda, nabitá testosteronem, která nezná hluchá místa a zastávky v boxech. Chci víc takových filmů. Víc. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

James Hunt vs Niky Lauda. Dvaja veční súperi ako na trati, tak mimo nej. Kým jeden žije usporiadaným životom v rodinnej atmosfére, druhý trávy všetok voľný čas v spoločnosti „ľahkých“ žien, holdovaniu alkoholu či fajčením trávy. Presne tak vyzerá aj ich spôsob jazdy na trati. Agresívne, riskantné vs kľudné, premyslené. Na počudovanie však predsa majú niečo spoločné. Obaja sú svojim spôsobom arogantní, obaja si myslia, že sú najlepšími pretekármi na trati. Píše sa rok 1976. Preteky Formuly 1 ponúkajú jeden z najväčších súbojov histórie. Padla opona, na plátne sa objavujú titulky, ľudia odchádzajú z kina a ja stále sedím. Uvedomujem si, že som bol po neuveriteľne dlhej dobe emocionálne zasiahnutý. Je úplne zbytočne rozpisovať plusy tohto veľkofilmu. To proste musíte vidieť. Nehľadajte, nekontrolujte cez Google či Wikipédiu históriu závodov týchto dvoch rivalov. Nekazte si zážitok. Nechajte sa ohúriť výnimočným dielom, ktoré sa Vám navždy vryje do pamäti. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Závody Formule 1 patří k těm sportům, které mě zajímají, pokud za nimi vidím dobrý příběh. Příběh Nikiho Laudy (a Jamese Hunta) takový samozřejmě je, jeho knihu Mé roky s Ferrari jsem kdysi přečetl několikrát a vždycky mě fascinoval Laudův perfekcionismus a jakoby chladná mysl, pod níž to ovšem musí strašně vřít. A přesně takového Laudu mi film Rivalové ukázal. Daniel Brühl vypadá jako jeho dvojník a špičkově hraje na té tenké hraně nesympatické arogance a sympatické geniality, kterou postava potřebuje. Chris Hemsworth je na tom jako dravý floutek Hunt zrovna tak. A film o nich vypráví sice s různými příkrasami, ale to důležité pnutí "led versus oheň" a ta nepřátelsky přátelská nálada v něm je. Závody jsou navíc skvěle dravě natočené, Zimmerova hudba k nim sedí... A celá ta část v nemocnici, obzvlášť pak nasazování přilby je tak věrohodná, jako by člověk sledoval dokument (třeba ty nejpůsobivější scény ze snímku Senna). ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Shodou trapných okolností jsem se vyrodil na etapy až v letech, následujících po období, znázorněném v klíčové části filmu, proto jsem se rozhodl nepodcenit přípravu a napsat rodině matčina sourozence na Hanou, neboť o nich vím, že na (ve své době revoluční) satelit typu ,,der Deckel des Fasses" chytali rakušáky, pročež vlastní řadu autentických vzpomínek. Strýc, pozoruhodný svým nejasným původem, stručným životem, myšlením a ještě stručnější mluvou, na můj dotaz po kvalitách Nikiho Loudy uvedl jen ,,tož ten jezďál, jak by mu u perdéle koudel hořála, šulin". Poněkud komplikovanější tetka, která dokonce úspěšně dokončila druhou třídu měšťanky a ze třetí jí diskvalifikovala jen opakovaná a mnohačetná těhotenství, nasadila svůj common sense a doplnila k ději celé mezinárodně politické pozadí, válkami růží počínaje, problémy se zajištěním izraelské podpory pro znovuotevření varšavského ghetta konče. Takto teoreticky vybaven jsem beze strachu z faux pas nahodil počítací stroj, abych nechal promluvit i Howarda. Hm. Netuším, co jste před promítáním do sebe ládovali vy, ale já se z toho rozhodně neposral tak do šířky. Závodění pomálu, psychologický rozbor adrenalinistů nedotažený, buchty se neodhalují. Nato, že onehdá byla formule ještě zábavná šou, při které se dělo i leccos více, než že dvakráte za sezonu jakýsi nebohý mechanik zakopne o hadici, či že Fetlovi v jednom z padesáti podujatí selže ABS, ESP, EPS, DDT i RVHP, aby pak brutálním způsobem pokosil pampelišku v ochranné zóně, se ve filmu děje poměrně hovno. Chvilku vede Louda, za ním jeho Hunt-er, pak si to robotoid s nevyspělou osobností zase prohodí.... následuje tabulka výsledků myriády závodů, vzájemné mračení, kecy, cinty, beďary. Grilovačka a konečné poserství dodávají třetí hvězdu, ovšem jak jsem již napsal - rozhodně jsem si z toho nevyhuntoval kačírek. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Věděl jsem, že Lauda nebyl žádnej louda, ale James Hunt? Aby ne, psaly se sedmdesátá léta a já v té době ještě za sebou netahal ani kačera, natož abych věděl o nějaké Formuli 1 .. a dneska, ačkoliv Velkou cenu s napětím sleduju, je to jméno už příliš vzdálené. Takže poděkování Howardovi, že mi tenhle odvěký Nikiho rival vymazal v hlavě nějakou jinou, možná důležitější informaci : ) Ne, nezlobím se za to, spíš naopak, protože pohled (skrz výbornou kameru) do života těchhle dvou závodníků mi napumpoval spoustu adrenalinu do krve a zpříjemnil dvě hodiny života . K dokonalosti mi u Rivalů chyběl snad jen pohled na velké plátno, protože sebevětší televize ten filmově opojný pocit být přímo v kokpitu nenahradí. Ale zase se mi doma na gauči lépe sešlapával plyn a nebyl jsem nikomu v sále za blázna .. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Velmi intenzivní zážitek, film mě měl v hrsti už během úvodního záběru a úvodního monologu, dokonale mě pohltil a nechtěl pustit ani během závěrečných titulků. Hlavně je to ale vážně univerzální film, můžete na něho vzít naprosto kohokoliv a nevěřím, že by z kina odcházel naštvaný. Vůbec se nelze divit tomu vysokému hodnocení, protože tento film vážně nemá jedno vyhraněné publikum. Na své si přijdou určitě milovníci Formule 1, závody nepostrádají drive a napětí, zároveň však nejsou stěžejní část filmu, tou je především silný příběh dvou mužů, jednoznačných protikladů, jejich vztah je vykreslen bravurně od první minuty a jejich závěrečný rozhovor je geniální, tolik skvělých myšlenek a životních pravd, diváka pak nechává dokonale rozpůleného. Film má velmi rychlé tempo a hodně se stříhalo, přesto však divák nemá pocit, že by byl děj zrychlený, vše skvěle navazuje, každá část příběhu má pevně dané místo a dokáže u diváka zaútočit přesně tam, kde je to třeba, za to velká poklona Ronu Howardovi a Peterovi Morganovi. Rivalové jsou bez debat výborným filmem s vynikajícími hereckými výkony (o Danielovi Brühlovi se bude jistě ještě chvíli mluvit), troufám si odhadovat, že za nějakých 10 - 20 let bude tento film velmi vysoko v různých databázích, protože s více zhlednutími a s více lidmi bude nabírat na intenzitě a řada z nás bude mít toto DVD na poličce jako "film, který mám prostě rád". P.S. Nejlepší soundtrack Hanse Zimmera za poslední roky ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Na podobný film o Formuli jsem čekal od...no vlastně odjakživa. Po řemeslné stránce naprosto precizní, závodní sekvence pohlcující a po stránce emocích na většinou odměřeného Howarda až nečekaně výživné. Rivalita a charaktery obou jezdců jsou navíc napsány a podány tak výtečně, že jim soutěžení a věčné hašteření věříte od jejich prvního setkání. Celé je to navíc natočeno tak svižně a napínavě, že jsem se já sám, velký milovník F1, u posledního závodu přistihl, že jsem napnutý jak kšandy. A to jsem samozřejmě věděl, jak to celé dopadne. K tomu si přičtěte absolutně přesný casting, v němž Hemsworth potvrzuje svou rostoucí hereckou formu a Bruhl si letos přičte asi nejednu hereckou nominaci. Prostě absolutní spokojenost, která rozhodně nenadchne jen milovníky motorsportu. Přesně takový film současná Formule 1 a závodní filmy potřebovaly jako sůl. Smekám závodní helmu. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Docela slušný sportovní film. Musím uvést, že nejsem nějakým velkým vyznavačem formule 1 a tak nevím zda můžu toto dílo patřičně docenit, navíc v době kdy se odehrával tento příběh jsem ještě nebyl na světě, takže to celé jde trochu mimo mě a vidím, že hodnotili zřejmě samý zapálení fanoušci takže procenta tomu odpovídají. No zdají se mi trochu přehnaný, ale nevadí zřejmě evidentně nejsem až tak úplně cílovou skupinou tohoto filmu. ale to neznamená, že by mi to vadilo. Závody jsou parádní i emoce tu máme docela dobře vyšperkovaný. Ta rivalita mezi dvěma borci z nichž šampionem může být jen jeden je pěkně realisticky vykreslená. Jenom bych to asi zkrátil aspoň tak o 15 minut. To by neškodilo, protože při té dvouhodinové délce se tu přeci jenom najdou nějaká ta hluchá místa. Nicméně je to precizně zpracované řemeslo, které sice nevidím na plný počet, ale to neznamená, že jsem si to neužil. Takže za sebe to vidím tak na 80% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Hemsworth se Thorovi vzdálil na miliony světelných let, a hanba tomu, kdo to v Howardově snímku nevidí. Tomu říkám herectví! Ale: zmlsaný zámořskou produkcí jsem do sálu vlezl v očekávání vypiplaného dramatu (toho se mi dostalo) a kulervoucích blockbusterových závodů (bylo to sestříhané trošku jinak, než bych si býval přál: my bad). Holt jsem projednou trestuhodně zapomněl, že je léto už nějaký ten pátek za námi - tady se totiž jede po Oscarech (TM), ne po ryzí zábavě. Nemám nejmenších pochyb o tom, že to po dalších zhlédnutích "docením na více hvězd", zároveň ve mně ovšem hlodá skutečnost, že tyto budoucí projekce ve skutečnosti ani nemám nijak zvlášť zapotřebí... Proč, to se budu snažit zjistit v několika následujích dnech, a tuším, že na komentář možná bylo po těch šesti hodinách od závěrečných titulků moc brzy. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

J. Howard je stávka na istotu. Na závody formule som nikdy nebol, ale mená jazdcov poznáma a mám aký-taký prehľad. Sledovanie pretekov naživo je niečo iné, to by som si pozrel. Film, ktorý sľubuje súťaživosť i rivalitu medzi Laudom a Huntom vám nedá príležitosť nudiť sa a to i za predpokladu, že preteky a formule doslova neznášate. R. Howard má dar vniesť do filmov cit, vzťahy, lásku a všetko to na plátno preniesť tak nejak prirodzene. Výkon D. Bruhla ako N. Laudu je pozoruhodný. Tento chlapík išiel za svojím cieľom priamočiaro a nehoda, ktorou film začína a okolo ktorej sa film nesie mení nielen jeho ako osobu, ale i tón celého filmu. Osobne ma scény pretekov nijako nenadchli, ja hľadám niečo iné. Užíval som si napäté vzťahy a rivalitu medzi hlavnými postavami. Najlepšie scény sú tie z nemocnice a tlačovke po nehode. Očakával som ešte vyhrotenejšie vzťahy, ale i tak super film a skvelý D. Bruhl. 80%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Rush má šancu byť nový Shawshank. Nie je to síce dokonalé, ale neviem si predstaviť človeka, ktorý ten film nebude mať rád. a finále by krajšie, emotívnejšie a našlapanejjšie nevymyslel žiadny scenárista. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

" Vžhůům...vzhůůům... vžhíííuuuvzuuu " Rivalové, kde je rivalita občas budována až moc násilně, obzvlášť vzhledem k nějakým těm reálným záběrům, kde oba závodníci vedou družný hovor, nebo bez slůvka o tom, že si byli svého času spolubydlícími, ale co, je to putna, jednoduše proto, že to funguje a dramatizace je holt prostě dramatizace. Účinné , jak pro lidi, kteří vědí, jakým výsledkem onen osudný šampionát a souboj pod Fuji skončí, tak pro ty, kteří jméno Lauda nikdy neslyšeli (odzkoušeno na pokusných králících obou pohlaví). Film roku to sice není, ale jeden z nejzajímavějších určitě. A jestli byl rozpočet opravdu jen tolik, kolik se oficiálně uvádí, vydám se na dráhu profesionální zarážky samootevíracích dveří. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Pecka! Dvě hodiny jsem čučel na plátno a přišlo mě to jako 5 minut. To snad mluví za vše. Málokdy se vidí tak lehoučce natočený film. 100% ()

Související novinky

Ron Howard se vydá do thajských jeskyní

Ron Howard se vydá do thajských jeskyní

03.05.2020

Příběh chlapců uvízlých v thajských jeskyních byl v roce 2018 velkou událostí. I z toho důvodu se několik filmařů rozhodlo celou událost zfilmovat. Po několika oznámených projektech ovšem nyní… (více)

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

22.06.2017

Hollywoodem tenhle týden otřásl odchod Phila Lorda a Chrise Millera od sólovky Hana Sola. Šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy je propustila měsíc před koncem natáčení, jelikož se jejich vize začala… (více)

Daniel Brühl na FebioFestu převzal "ČSFD Award"

Daniel Brühl na FebioFestu převzal "ČSFD Award"

22.03.2016

Rivalové jsou v žebříčcích ČSFD.cz dodnes nejlepším filmem roku 2013. Více hvězdičkových hodnocení v daném roce nasbíraly pouze druhý Hobbit a Vlk z Wall Street, ale výsledným hodnocením se nedostaly… (více)

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

19.03.2016

Organizátoři Febiofestu přivítají jednoho z nejvýraznějších mladých evropských herců Daniela Brühla. Jeho dnes už světovou kariéru nastartoval německý snímek Good Bye, Lenin!, zahrál si i v hvězdně… (více)

Reklama

Reklama