Reklama

Reklama

Everest v režii Baltasara Kormákura rekapituluje jednu z nejtragičtějších expedic, při které majestátní masív poslal svým vyzyvatelům mrazivé varování. Píše se polovina devadesátých let a Himaláje se stávají oblíbenou turistickou destinací. Na osmitisícovky už nešplhají jen zkušení horolezci, ale táhnou se tam celá procesí dobrodruhů z celého světa. Horští vůdci Rob Hall (Jason Clarke) a Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) přesto nic nepodceňují a do své expedice na nejvyšší bod naší Země berou jen lidi, kteří mají něco za sebou. Všichni jsou skvěle připravení a vybavení, splnění snů jejich klientů by nic nemělo stát v cestě. Stačí však drobná odchylka od plánu, náhlá změna počasí a klíčovou otázku „Podaří se nám horu zdolat?" vystřídá otázka mnohem zásadnější. „Dokážeme přežít?" (Cinemart)

(více)

Videa (25)

Trailer 1

Recenze (993)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Já sice chápu, že se tvůrci asi snažili pro každou z postav najít nějakej prostor, ale ono se to potom strašně drobí na takový mini-příběhy. V závěru jsem se v tom pak začal vyloženě ztrácet, protože ani nevidíte hercům do tváře, takže postavy můžete identifikovat tak maximálně podle barvy kombinézy. Já jsem pak ani nevěděl, komu se teda podařilo dobelhat do základního tábora a komu se podařilo umrznout. Asi bych víc ocenil, kdyby se o týhle události natočil dokument. Navíc jsem si pak musel ještě dohledat nějaký informace na wikipedii, abych se v tom zpětně trochu líp zorientoval. Kdybych si ty informace našel před filmem, možná by byl můj zážitek lepší. Ale rozhodně teda nemůžu říct, že bych se u toho nudil, takže svůj účel to asi splnilo. Lepší 3 hvězdy. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nemohlo být lepšího režiséra na takový příběh, než Baltasara Kormákura. Podle mě totiž neexistuje jiný evropský národ než islandský, který by byl víc spjatý s přírodou a tak by takovým příběhem mohl říct totálně vše. Jelikož ale Baltasar Islanďan je a k tomu je ještě schopným režisérem, ujal se příběhu, kde herci hrají druhé housle a hlavní roli tu opravdu má samotný Everest. Vytvořil jsem si k němu obrovský respekt hned od prvních minut a jelikož Baltasar měl neméně schopného kameramana, vnímal jsem nejenom respekt, ale užíval jsem si i nekonečné scenérie, které prostě neměly chybu. A nejlepší na tom všem bylo, že digitálu je tu tak strašně pomálu, že si ho ani nevšimnete. Tento film je obrovský filmový zážitek, na který jen tak nezapomenu. V mnohých scénách říká více, než kdejaký divák dokáže pochytit a zároveň se onen příběh z roku 1996 snaží odvyprávět tak, jak by skutečně mohl být. Syrově a realisticky. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $55miliónovTržby USA $33,311,810Tržby Celosvetovo $137,443,644Tržby za predaj Blu-ray v USA //počet predaných kusov Tržby za predaj DVD v USA //počet predaných kusov ║ tešil som sa na 3D skalnaté hory ale ostal som sklamaný, v tomto ohľade to moc perspektívy neprinieslo, veľmi málo záberov ktoré by pripomenulo hĺbku, veľkoleposť, rozpínavosť, prírodnú "desivú" krásu, tobôž aby ráznejšie vyrazili dych, to už dokument Príbehy tatranských štítov od Barabáša bol ďaleko viac dych vyrážajúci, tam som mal skutočný pocit nevôle z tých výšok štítov, k tomu tu máme mdlí dej vedení v tuctovej nevýraznej réžii Baltasara Kormákura, ten sa začína dosť zle formovať v rutinného režiséra bez nápadu a k tomu tak nabité herecké obsadenie a fakt moc nevyužité, nikto nejak zvlášť neohúri, taká popcorňovka ako Vertical Limit či Cliffhanger ďaleko viac ohúri, nehovoriac už o takom Páde do ticha ktorý toto hravo schová, šedý priemer /videl v kine 3D verziu: 60%/ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Dobrodrůžo s krásnou přírodou. Ani jsem nevěděl, že to bylo podle skutečné události, ale to na zážitku nic nemění. Na horolezecký film to má velmi slušné obsazení. Malinko mi vadilo, že jsem se úplně neorientoval v postavách, protože všichni měli sluneční brejle, gigakapuce a omrzlý držky. Dále by mě docela zajímalo, zde došlo k organizačnímu selhání (zdržení kvůli lanům, nenalezené kyslíkové bomby) nebo jestli to byla prostě jen smůla. Každopádně mě to bavilo celou dobu a trochu lituji, že jsem to neviděl v kině. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Syrové a majestátní. Kormákur s přehledem zvládá jak dramatickou rovinu, po které by člověk s veškerým horolezením raději sekl, ale i nadšení stanout na vrcholu světa. Samotný nosný příběh je hodně silný, ale civilní přístup, který odstraňuje veškerý patos vás donutí ho ocenit o to víc. Smrti jsou obyčejné, nevygradované a tím působivější. Herecky skvěle zvládnuté. Worthington sice v menší, ale konečně pořádné roli. Keira ve vás vydoluje mokré z oka. Krásná hudba. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (50)

  • "Mount Everest" takto pojmenoval Sir Andrew Waugh, britský armádní důstojník a hlavní zeměměřič této země pro Indii, v roce 1865. Sir George Everest, po němž nese název, ji identifikoval jako nejvyšší horu na světě v roce 1820. Její původní tibetský název je "Qomolangma" (existují různé verze a transkripce), což znamená "Matka světa". Je vysoká 29 002 stop, neboli 8 848 metrů. (Maulincio)
  • Natáčení bylo velmi náročné. Někdy museli členové štábu vstávat ve 4 hodiny ráno a tři hodiny někam lézt, aby se dostali na plac ve výšce 4200m n.m., před východem slunce. (hippyman)
  • Dobrodruzi, kteří se chtěli vydat na Everest v roce 1996, platili svým průvodcům (vůdcům) 65,000 dolarů (v přepočtu necelé dva miliony korun), aby je dostali až na vrchol. (PatrikP4)

Související novinky

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

29.12.2013

Dalo by se říct, že Bard Lučištník z aktuálně kralující Šmakovy dračí pouště bude soupeřem Banea či nového Šíleného Maxe. Stane se tak v historickém dramatu The Summit, který podle románu Jeffreyho… (více)

Reklama

Reklama