Reklama

Reklama

Everest v režii Baltasara Kormákura rekapituluje jednu z nejtragičtějších expedic, při které majestátní masív poslal svým vyzyvatelům mrazivé varování. Píše se polovina devadesátých let a Himaláje se stávají oblíbenou turistickou destinací. Na osmitisícovky už nešplhají jen zkušení horolezci, ale táhnou se tam celá procesí dobrodruhů z celého světa. Horští vůdci Rob Hall (Jason Clarke) a Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) přesto nic nepodceňují a do své expedice na nejvyšší bod naší Země berou jen lidi, kteří mají něco za sebou. Všichni jsou skvěle připravení a vybavení, splnění snů jejich klientů by nic nemělo stát v cestě. Stačí však drobná odchylka od plánu, náhlá změna počasí a klíčovou otázku „Podaří se nám horu zdolat?" vystřídá otázka mnohem zásadnější. „Dokážeme přežít?" (CinemArt)

(více)

Videa (25)

Trailer 2

Recenze (993)

tron 

všechny recenze uživatele

30 %. Ukrutná nuda, pri ktorej som si prial, aby do deja v Hummeri vleteli (najlepšie na padáku á la A-Team) hrdinovia z predchádzajúceho režisérovho filmu Denzel Washington a Mark Wahlberg (a Wahlberg začal žmurkať na čašníčky), aby sa to aspoň trošku rozhýbalo. Alebo aspoň aby som zaživa umrzol. Bohužiaľ sa nič z toho nestalo. A tak som trpel. A trpel. A trpel. Potom, našťastie, prišli titulky. Strašná nuda pozliepaná snáď z desiatok klišé. Nič na tom pre mňa nemení ani fakt, že je táto dráma inšpirovaná skutočnými udalosťami. Nesympatické, v lepšom prípade neviditeľné postavy, polovica z nich pre dej zbytočná a hraná ťažko priemernými hercami. Asi dva okamžiky ma jemne dojali, vrátane konca, ale to predtým... no číra katastrofa, vážení. Číra! ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Everest aneb ČUMulungma Vins. To, že lezení lidí s psycho diagnózou na opravdu velké hroudy šutrů a ledu není tak bezpečné jako psát komentáře na čsfd s horkým čajem v ruce a plápolajícím krbem za zády, věděl už Ivan Mládek a jal se to zhudebnit. Všechny tyhle filmy jsou vlastně na jedno horobrdo, mají vyvolat obavy o hrdiny a zároveň utvrdit v tom, že to naše hnízdečko není zas tak špatný na to - být doma. Řekněme, že fakt nechápu výtky kupř. POMA ke scénáři. Já nevím, to mají postavy recitovat Shakespeara nebo hláškovat jako v Bayových filmech? Ne, scénář je vážně v pohodě, ono když vám chcípe motor během trochu většího větříku v nějakém zapadákově hodně daleko a doma máte těhotnou manželku, budete asi opravdu jen vzdychat a ujišťovat, že ji milujete. Nevím, třeba by ale POMÁčka s verbálkem napadlo něco lepšího, já fakt nevím. Kdepak, ten film prostě je natočenej dobře, je napínavý, civilní, emocionálně šťavnatý a hlavně - uvěřitelný. Jako byste tam byli taky. Prostě film o tom, že na přírodu ti dvounozí mravenci velmi často nemají. A otázka: "Proč?" zůstala nezodpovězena a já si ji stále kladu. Ale co, taky nikomu nevysvětluji, proč lezu do starých zasutých stříbrných dolů, šachet a štol.... ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Mal som veľké očakávania, pretože mám rád hory i dobrodružné filmy. V čase premiéry som dokonca zvažoval návštevu kina, ale nakoniec dostal prednosť Terminátor Genesys, čo tiež nebola žiadna výhra. Everest je prekvapivo o ničom... Áno, vždy je tu nejaká partia, obsadenie som bližšie neskúmal a tak som objavoval ďalšie a ďalšie známe herecké tváre. Utešoval som sa, že sa asi mám na čo tešiť. Keď sa film dostal do svojej druhej polovice a stále sa nič nestalo, začal som pochybovať. Vo filme hrá množstvo postáv a neustále skáčeme od jednej k druhej, ale k žiadnej si nevybudujeme silný vzťah a to je problém. Po nekonečnej hodine a pol sa odhodlali zdolať Everest, ale išlo im to celkom hladko a tak si hovorím, že problémy budú asi cestou späť. Nejaké prišli, ale nič extra , čo by sme v podobných filmoch nevideli v oveľa lepšom prevedení. Vertical limit je popri tomto oscarový film. Dosť veľké sklamanie, čakal som dobrodružnú bombu a dostal som 2 hodiny nudných kecov. 60%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nemohlo být lepšího režiséra na takový příběh, než Baltasara Kormákura. Podle mě totiž neexistuje jiný evropský národ než islandský, který by byl víc spjatý s přírodou a tak by takovým příběhem mohl říct totálně vše. Jelikož ale Baltasar Islanďan je a k tomu je ještě schopným režisérem, ujal se příběhu, kde herci hrají druhé housle a hlavní roli tu opravdu má samotný Everest. Vytvořil jsem si k němu obrovský respekt hned od prvních minut a jelikož Baltasar měl neméně schopného kameramana, vnímal jsem nejenom respekt, ale užíval jsem si i nekonečné scenérie, které prostě neměly chybu. A nejlepší na tom všem bylo, že digitálu je tu tak strašně pomálu, že si ho ani nevšimnete. Tento film je obrovský filmový zážitek, na který jen tak nezapomenu. V mnohých scénách říká více, než kdejaký divák dokáže pochytit a zároveň se onen příběh z roku 1996 snaží odvyprávět tak, jak by skutečně mohl být. Syrově a realisticky. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Není to filmový počin, který by se zařadil mezi mé nejoblíbenější kousky, ale rozhodně se jedná o kvalitní film, který jsem si nadmíru užil. Jsem fanda do hor a do lezení na ně, takže už jen v tomto ohledu bylo pro mě dobrodružství na nejvyšší hoře světa značně chytlavé. A vůbec celá, jakkoli zjednodušená, ukázka toho, jak to při takovém výstupu funguje a jak to v těchto místech vypadá, byla pro mě velkým zážitkem. Úvodní půlhodinka a seznámení s postavami mohlo být možná trochu lepší, pak v tom byl skutečně trochu zmatek, ale příběhově je film velmi silný, některé scény jsou přímo prvotřídní a celkově mě to dokázalo chytit a bavil jsem se až do úplného konce. 85% ()

Galerie (74)

Zajímavosti (50)

  • Záchrana Becka Weathersa (Josh Brolin) bola najvyšším letom, aký kedy dosiahol pilot vrtuľníka. Nikto neveril, že sa to dá zvládnuť. Film vynechal príhodu, keď sa Weathers, ktorý bol vážne chorý, vzdal svojho miesta vo vrtuľníku ďalšiemu horolezcovi, ktorý bol v ešte horšom stave ako on. Weathers netušil, či by sa vrtuľník po neho mohol vrátiť a vedel, že ak sa nevráti, zomrie. Vyjadril sa, že sa mu zdalo správne urobiť to. (Astonko)
  • Když v čase 1:49:00 nasedne Beck (Josh Brolin) do vrtulníku, nenasadí si sluchátka a pilot na něj mluví. Beck mu odpovídá, ale bez sluchátek by ho vůbec neměl slyšet. Další chybou je, že když odlétají, tak Beck stále nemá sluchátka a v dalším záběru (ze zádi vrtulníku) je již má. (dom156)

Související novinky

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

29.12.2013

Dalo by se říct, že Bard Lučištník z aktuálně kralující Šmakovy dračí pouště bude soupeřem Banea či nového Šíleného Maxe. Stane se tak v historickém dramatu The Summit, který podle románu Jeffreyho… (více)

Reklama

Reklama