Reklama

Reklama

Penny Dreadful

(seriál)
  • USA Penny Dreadful
Trailer 2
USA / Velká Británie / Irsko, (2014–2016), 25 h 21 min (Minutáž: 47–60 min)

Tvůrci:

John Logan

Hrají:

Eva Green, Josh Hartnett, Timothy Dalton, Rory Kinnear, Billie Piper, Harry Treadaway, Reeve Carney, Helen McCrory, Danny Sapani, Alun Armstrong, Stephen Lord (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(27)

Výpravné seriálové zpracování původně hrůzostrašných povídek vydávaných v Londýně na začátku 19. století, jimž dal název fakt, že výtisk stál právě jednu penny. Týden co týden čekali dychtiví čtenáři převážně z řad chudiny na známé hororové postavy v podobě Frankensteina, Doriana Graye nebo hrdinů z románu Drákula. Všechny nestvůry jsou zasazeny do temného viktoriánského Londýna a kromě krásně strašidelného původního příběhu nabízí jejich seriálové zpracování i kvalitní dramatickou podívanou. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele Renfield k tomuto seriálu (4)

Penny Dreadful (2014) 

Známé, prakticky až kultovní postavy v mlze viktoriánského Londýna. Znělo to slibně (i když té mlhy bylo někdy až příliš) a svým způsobem to i slibně dopadlo, snad až na... ale nejdříve ke kladům. Mezi ty největší jednoznačně patří atmosféra celého seriálu, v ní zaujmou potemnělé ulice, stejně jako často prosvětlené interiéry, divadla, muzea... stejně tak úchvatné jsou kostýmy a celkově vzezření postav vůbec! Tím nejzásadnějším ovšem zůstává dokonalá hudba a především hvězdné herecké obsazení, z něhož vyčnívají Eva Green a Josh Hartnett. Oba zde mají ty nejsilnější linie, ve třetí sérii navíc obohacené o nové charismatické postavy, ale jen Eva Green tu má "své" epizody, v nichž je snad ještě lepší, či si je plně užívá. Seriál má mnoho silných scén, překvapivě jsou to z mého pohledu více rozhovory jednotlivých postav, než akce, které tu také není pomálu. Ale ona akce a jí často předcházející přípravy (či jednání postav), jsou často dost podivné, právě to je znát především ve finále třetí série, ale nejen zde. Scénář je z velké části zklamáním a i když zbytek klape jak má, občas možná ještě lépe, tohle samozřejmě kvalitu sráží. A co teprve ostatní, zajímavě obsazené, žel občas nevyužité postavy? Přesto je Penny Dreadful nadprůměrným seriálem, už jen pro tu dobu, kdy se odehrává a jedinečné divadlo v 1. sérii, jenž mě nadchlo! Více u jednotlivých sérií. 80% ()

Série 1 (2014) (S01) 

První série působí tak trochu jako úvodní epizoda seriálu, je to totiž celá především o představení hlavních hrdinů a ve zkratce (až na Vanessu) jejich příběhů. Hlavní příběh nedostává tolik prostoru, spíše jde o občasné výpravy. Není to vyloženě špatně, zbytek je totiž velmi zajímavý, především díky dobře obsazeným a zajímavým postavám. Těm vévodí samozřejmě Vanessa, dále potom Ethan, Viktor a taktéž jeho "prvorozený". Atmosféra viktoriánského Londýna dění výborně doplňuje a dodává mu na temnotě, kterou občas vystřídají prosvícené interiéry, to když se příběh zastaví například u Doriana Graye. I silné scény jdou prakticky mimo hlavní příběhovou linii, i když, svým způsobem některé ne, patří mezi ně totiž i Vanessa a madam Kali. Dále potom výborná divadelní hra, která snad dává nahlédnout i do kulturního žití lidí v této době. A Vanessa, výborná Eva Green ve "své" epizodě, či v té ďáblem posedlé! V závěru potom potěší vývoj v příběhu Ethana, ale taktéž Frankensteina, což se vlastně nevylučuje, přeci jen, Brona částečně byla a bude společná. I přes příběhovou roztříštěnost by sérii neuškodilo jeden díl ubrat, zrovna tomuto tipu seriálu by větší tempo přišlo vhod. Ono tedy přichází, jenom tomu tak není v každé epizodě. 75% ()

Série 2 (2015) (S02) 

Zaměření na jeden konkrétní cíl druhé sérii jistě pomohlo, přesto mě čarodějnice nebavily tolik, jak bych čekal. Tou nejzábavnější linií byla opět ta Ethanova, tentokrát to ovšem není pouze díky němu, je tu i charismatický a taktéž tajemný vyšetřovatel, inspektor Rusk. Za to postava Doriana Graye opět trestuhodně nevyužita a nepomůže ani očekávaná část s obrazem! Jeho linie totiž nemá s hlavním dějem prakticky co dělat, je sem jakoby násilně vsunuta. To, že by mohlo být vše jinak je zřejmé, jenže když ani doslova jeho partneři cosi Angelique a další z monster Lily nejsou vůbec zajímavý, spíš právě naopak, je potom vše špatně. Za to často kritizovaná linie prvního monstra jménem John Clare, mě bavila. Bylo v ní několik silných rozhovorů s Vanessou (více společných scén!) a především měla silné a smysluplné vyústění v závěrečné epizodě. Vanessa ve své samostatné epizodě tentokrát ovšem nezaujala tolik, jako tomu bylo v sérii první. Ono také nebylo jednoduché, se jí co se kvality týče alespoň vyrovnat, natož být lepší. Finále ovšem potěšilo, vše podstatné se uzavřelo a rozdělení prakticky všech naznačuje velmi zajímavou příští sérii. Celkově tedy děj série kompaktnější, ovšem bez navýšení počtu epizod to mohlo být ještě o trošku výše. 80% ()

Série 3 (2016) (S03) 

V úvodu, ale i v pokračování série je znát, že rozdělení hlavních postav kvalitě vyprávění opravdu pomohlo. O to víc, že díky němu měly prostor i další nové, neméně zajímavé, či charismatické. Jiskření mezi Vanessou a dr. Sweetem velmi bavilo a stejně tak vývoj jejich příběhu, kde chtě nechtě musel dostat prostor i Renfield. Přesto vrcholnou epizodou je opět ta patřící Vanesse, zde totiž bylo vyslyšeno to, co jsem si přál u série předešlé, tedy více rozhovorů mezi Vanessou a Johnem. Navíc tato epizoda není jen o tom, je to opět o souboji, opět v léčebně, přesto zase jinak a zase velmi povedeně. Dále by se zase dalo říci "opět", totiž v další silné linii pokračuje Ethan, jemuž panorama divokého západu velmi svědčí, tomu navíc dopomáhá i Malcolm a další z nových postav Kaetenay. Tím nejsilnějším v celém dění je bezesporu pobyt u Ethanova otce, především závěrečné vyřešení situace! Žel i Dorianova linie pokračuje v zajetých kolejích, propojení skrze Victora a Lily sice je, ovšem jinak nenabízí nic. A závěr? Trestuhodně nevyužito! Kdyby jinak zajímavá postava neměla kolem sebe ve všech sériích tak nezajímavé, mohlo vše dopadnout jinak, jenže tak tomu nebylo a Justine tomu nijak nepřidala, naopak. Rozdělení postav většině série pomohlo, jejich opětovné setkání v závěru nikoliv. Finále je scenáristicky příšerné plné nelogičností, především co se chování těch hlavních týče. A právě díky tomu je zabit i závěr... ale přesto, většina série je silná. 80% ()

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Seriál Penny Dreadful se vrací

Seriál Penny Dreadful se vrací

04.11.2018

Po překvapivém zrušení před dvěma lety se populární seriál Penny Dreadful vrací zpátky k životu. Alespoň částečně. Stanice Showtime totiž oznámila chystaný spin-off s podtitulem Penny Dreadful: City… (více)

Eva Green znovu u Burtona

Eva Green znovu u Burtona

29.07.2014

Francouzská herečka Eva Green letos dráždí diváky hned v pěti projektech: V mysteriózním seriálu Penny Dreadful, v akčňáku 300: Vzestup říše, ve westernu Salvation, v dramatu White Bird in a Blizzard… (více)

Reklama

Reklama