Reklama

Reklama

Fargo - Season 1

(série)
USA, 2014, 9 h (Minutáž: 47–69 min)

Tvůrci:

Noah Hawley

Scénář:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Billy Bob Thornton, Allison Tolman, Colin Hanks, Martin Freeman, Bob Odenkirk, Keith Carradine, Joey King, Russell Harvard, Joshua Close, Gary Valentine (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

První řada se soustředí na policisty Molly Solversonovou (Allison Tolmanová) a Guse Grimlyho (Colin Hanks) vyšetřující trojnásobnou vraždu, k níž došlo roku 2006 v městečku Bemidji v Minnesotě. Dvě z obětí byly zavražděny zabijákem Lornem Malvem (Billy Bob Thornton), jehož si najal pojišťovák Lester Nygaard (Martin Freeman). Ten pak vlastnoručně zabil svou ženu, která ho držela pod pantoflem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (145)

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V rámci početné a ceněné filmografie bratří Coenů mají dva tituly kultovní status. Vedle zkouřeného Big Lebowskiho je to i Fargo. Možná trochu omylem, protože si myslím, že filmoví fanoušci mají sklon vykládat si tenhle coenovský titul tarantinovským způsobem. Coenům jde ale v případě jejich kriminálního cyklu, kam řadím vedle Farga jejich prvotinu Zbytečná krutost, Muž, který nebyl a Tahle země není pro starý, spíš o psychologická dramata lidí ve výjimečných situacích, zatímco Tarantinovi jde o zábavu a cool styl. Seriálové Fargo, jakkoliv za ním jako producenti stojí i Coeni, jde ale opravdu ve šlépějích Tarantina. Z coenovského stylu si berou jenom titul, který slibuje slušný komerční ohlas. Scénáristovi jde o to, aby ve všech situacích byly jeho postavy patřičně cool a vypouštěly sexy hlášky, zatímco Coenům šlo o uvěřitelnost, jakkoliv konfrontovanou s absurditou a ošidnou nahodilostí. Zatímco Coenům jejich antihrdiny a krvavá dramata věřím, tady jsme od počátku ve světě fikce. Ale podotýkám, opravdu zábavné fikce. V žebříčku světových filmových padouchů si Lorne Malvo stojí hodně vysoko, nebojím se říct v první desítce. Billy Bob Thornton si s touhle postavou opravdu skvěle pohrál a dal mu zvrácené charisma, které mu musí závidět i nejeden bondovský padouch. Ostatně je patrně jediný záporák, který dokázal překonat legendární výkon Terminátora, který vystřílel v prvním díle policejní stanici s 18 policisty. To Malvo je při své redukci organizovaného zločinu ve Fargu výrazně výkonější a 22 skalpů při čištění budovy hned tak někdo nepřekoná. Malvo je inteligentní a zkušený protivník, který ale bohužel nemá opravdu důstojného protihráče z řad kladných postav. Tenhle seriál stojí a padá s Billym Bobem Thorntonem a Martinem Freemanem. Tam, kde se vyskytují, šlape seriál, jak má, kde nastupují ostatní, rychle ztrácí tempo. Zatímco např. Batesův motel má výborně vymodelované vedlejší postavy, kde kdykoliv je možné, aby převzali vůdčí roli v pokračování, tady jsou ostatní postavy spíš přicmrndávači a figurky, jakkoliv třeba v případě Boba Odenkirka docela zábavné figurky. Celkový dojem: 85 %. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První sezónu seriálu Fargo jsem si opravdu užil. Kupodivu mi příliš nevadily některé pasáže s téměř nulovým dějem, pokud nepřišly hned po některé z akčnějších epizod. Celé první řadě jasně dominovali Billy Bob Thornton a Martin Freeman, s určitým odstupem se za nimi držel Colin Hanks. Je mi trochu líto, že více prostoru pro svou postavu nedostal Keith Carradine, ale jinak jsem byl s první sérií velmi spokojen a dobře jsem se u ní bavil. ()

Reklama

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Billy Bob Thornton je neskutečný fešák, sympaťák, chlap s obrovským charizmatem a je brutálně sexy. Jeho role v tomto seriálu je stejná, ale do toho je jeho postava neskutečný zmrd, vypočítavý sráč a hajzl nad hajzly, který si jde čistě jen za svým a nic jiného než práce a zabíjení pro něj neexistuje :) Jeho pohled a povídání s takovým klidem, kdy komukoliv rád ublíží jen tím, že se na něj podívá či před dětmi (ne svými) :D povypráví o tom, jak v tom domě, ve kterém teď děti žijí byla zabita paní, byl to masakry nad masakry a pak popřeje krásný den - já ho žeru :) Fargo - název, který upoutá už jen svou zvláštností, se mi zalíbil již v podobě celovečerního filmu, který mi přilnul k srdci již před mnoha lety. I když spojitost je minimální, jde jen o název a prostředí, byly to pro mě ty nejlepší minuty v životě strávené u pc :) Od prvního dílu mě to neskutečně vtáhlo do děje a těšila jsem se na každou minutu seriálu. Něco tak nadupaného, krvavého, promrzlého a unikátního si nenechte ujít a již si to sežeňte :) Jo a Allison Tolman - perfektní. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zůstáváme v "blízkém" okolí Farga, v několika scénách ho dokonce navštívíme, mrazivá Minnesota tedy tvoří základ atmosféry i v seriálu. To ovšem není jediné propojení s kultovním filmem, několik jeho "nedořešených scén" zde má prostor a takový Stavros Milos je tu snad hlavně pro to dořešení. Což neznamená, že by jeho linie nebyla zajímavá, navíc Lorne díky ní jede dál, jakoby část s Lesterem skončila. Tak tomu ale není, vždyť i pojišťovák roku potřebuje zubaře, nedobrovolně. Jak Lester Nygaard, tak Lorne Malvo, jsou výborně napsané postavy, obzvlášť Lester prochází až neuvěřitelným vývojem a Martin Freeman ho hraje fantasticky! Stejně tak fantastický výkon předvádí i Billy Bob Thornton, jehož Malvo je postava velmi tajemná, což se vlastně po celou sérii nemění. Je tomu tak dobře, nájemný vrah by o sobě přece neměl příliš prozrazovat... i když nájemný, není to spíš koníček? Občas to tak vypadá. Každopádně mu alespoň v některých případech nešlo nefandit, je to postava někdy děsivá, někdy sympatická, navíc se "svým" smyslem pro humor (například rozhovor s rodinou žijící v bývalém domě Lestera). Vlastně mě pošťák naštval, doufal jsem v konfrontaci Lorne Malvo/Mr. Wrench, ta první je ozdobou série, v bílé tmě předvádí svůj um výborná kamera, ono to platí pro celou sérii, ale zde obzvlášť. Co se vedlejších postav týče, právě Mr. Numbers a Mr. Wrench jsou dokonalý, jejich vrtací scény, či setkání s Lesterem ve vazbě a úsměv... Co dodat, černý humor, stejně jako nadsázka prostě zůstávají, perfektně napsané jsou i veškeré dialogy, jenom s těmi náhodami jsem měl obzvlášť v posledních dvou epizodách trošku problém, ale dobrá. Zabijáci z Farga jsou důkazem, že celá série nestojí jen na dvou postavách/hercích. Takže ještě několik jmen ve výborných vedlejších rolích... Keith Carradine, Bob Odenkirk, Colin Hanks a Jeff Russo, jehož fantastická hudba má roli hlavní. 90% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po tom velkom hypu som celkom sklamany. Hlavnym plusom serialu je styl, ktory dokonale napodobnil styl filmovej verzie. V tomto smere som absolutne spokojny. Co sa tyka kvalitny, tak po famoznom pilote v ktorom sa toho udialo fakt neskutocne vela, neustale klesala nizsie a nizsie a posledne 3-4 diely mi pripadali strasne natahovane az som sa nevedel dockat konca. Ustredna zapletka by dokonale vystacila na jeden film, ale kedze ma serial 10 dielov, tak na nu museli navesat kopu dalsich linii a doslova o nicom scen v ktorych postavy viedli uplne zbytocne rozhovory, ktore mi rozhodne nepripadali vtipne. Strasne ma potesila jedna dejova naväznost na film. To som absolutne necakal. Zo scen povazujem za najpôsobivejsi rozhovor Thorntona a Hanska v pilote z ktoreho islel riadny strach. Z hercov jednoznacne dominuje celemu serialu Thornton, ktory podal fantasticky vykon. Bohuzial jeho postava mi az tak uplne nesedela, pretoze sa spraval obcas dost nezmyselne podla toho ako sa to hodilo scenaristovi. Nejak mu k nemu vôbec nesedelo preco Freemanovi pomohol alebo preco ho v pozdejsich dieloch rovno nezabil. Nebol to ani nijaky zasadovy zabijak, ale svina u ktorej ste nidky netusili co spravi. Na môj vkus zostal cely serial prilis necitatelny, takze keby ho Thornton tak zabavne nezahral, tak by som ho povazoval za velky fail. Zaujimavym vyvojom presiel Martin Freeman ako najprv utapnuchy chudak a neskôr bezcitny frajer. Bohuzial mi vôbec nesadla Allison Tolman ako miestna policajtka. Na famoznu Frances McDormand sa absolutne nechyta. Z hercov mi nesadli ani zabijak Adam Goldberg a dvojica agentov FBI v podani tych dvoch otravnych komikov. Zvysok hercov si tych miestnych vidlakov zahral perfektne. Takze vysledkom je seria, ktora ma uchvatny zaciatok ale postupne neustale kvalita upada az do ocakavaneho neprekvapiveho finale. Na film to ani zdaleka nema, ale za jedno pozretie to stoji. 7/10. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (9)

  • Když vejde Lester Nygaard (Martin Freeman) do restaurace za Lornem Malvem (Billy Bob Thornton), je na stěně tabule se speciální nabídkou drinku White Russian (česky Bílý medvěd), který proslavil film Big Lebowski (1998), za nímž také stojí bratři Coenové. (BabetakCZE)
  • Lester Nygaard (Martin Freeman) dostane od agenta FBI Pepperse známou hádanku o farmáři, který musí na lodi přepravit přes řeku vlka, kozu a hlávku zelí. Se stejnou hádankou se musel Martin Freeman jako Tim Canterbury popasovat v epizodě The Quiz britského seriálu Kancl (od r. 2001). (boshke)
  • Kufřík s penězi představující jednu z podstatných částí děje v 1. sérii, má svoji značně pohnutou minulost už ve filmu Fargo (1996), kde svému majiteli také nepřinesl moc štěstí. Jedná se zároveň o jediné pojítko mezi původním filmem a novějším seriálem. (Miro_CZ)

Reklama

Reklama