Reklama

Reklama

Snímek Anthropoid vychází z výjimečného skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha. Heydrich byl po Hitlerovi a Himmlerovi třetím nejvýznamnějším mužem Třetí říše, hlavním strůjcem Konečného řešení a vůdcem nacistických okupačních sil v Československu. Vražedná a brutální vláda tohoto muže, přezdívaného "pražský řezník", přiměla spojenecké síly v Londýně k naplánování přísně tajné mise s kódovým označením Operace Anthropoid, která se měla navždy zapsat do historie... Film sleduje osudy dvou vojáků českého zahraničního odboje, Josefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan), kteří provedou v prosinci 1941 výsadek do své okupované vlasti. Vybaveni jen omezeným množstvím informací a minimální výstrojí musejí v nacisty okupovaném a uzavřeném městě přijít na způsob, jak spáchat atentát na Heydricha, muže, kterého řada lidí vnímala jako Hitlerova přirozeného pokračovatele a nástupce. (Falcon)

(více)

Recenze (1 018)

OtokPag 

všechny recenze uživatele

Vzali nám možnost bránit vlast. Naštěstí bylo dost Čechoslováků, kteří to nevzdali! Rozhodně nelituji času stráveného sledováním zajímavě natočeného příběhu, s předem známým koncem. Musím se přiznat, že Češi mluvící česky a Němci řvoucí německy by mi nevadili. Jako "znalce" historických reálií mě ani trošku neurážely drobné filmařské chyby. Neubránil jsem se srovnání už několikrát natočeného útoku na RH a dobývání kostela. Poslední zpracování bylo trošku divočejší v přestřelkách a výrazněji ukázalo utrpení dopadených, spolupracujících odbojářů. Přesto cítím, že vše bylo natočeno, jak "mělo" být. Na Václaváku byly tramvajové koleje a ten smeták Čurda mě zase šíleně vytočil! Pořád nefunguje zaseklý stengun a probourat díru skrz nosnou zeď do stoky v Resslovce se nepodařilo... Tenhle film si zaslouží uznání, kterého se minulých časech tolik nedostávalo našim hrdinům! -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Trošku mě zaskočil klučina pracující na kase, který mi prodal lísky a podával mi je se slovy: "pěkně se bavte"... ()

Tempter 

všechny recenze uživatele

Po prostudování si skutečných německých ztrát při dobývání kostela jednu hvězdu ubírám. Snahu o gradaci děje nelze nadřazovat skutečnosti, obzvláště když z ní při tvorbě filmu vycházím... Dávám 4*, ne z patetického náhle se vzedmuvšího vlastenectví (opravdu jsem po skončení projekce nestál v pozoru a netleskal jako někteří ........., fakt chyběl už jen pilot), ale proto, že to byl dost dobrý film. Mírná výhrada k castingu, Aňa byla jako vždy skvělá, leč pro tuto roli už mi připadala poněkud zralejší, totéž se týká představitelů hlavních rolí (myslím, že tady mohla být výpověď o tom, co oba prožívali mnohem silnější) a taky zbytečná byla snaha navodit atmosféru použitím zrnitého filmu. Reálie byly ok a i tehdy lidi viděli docela ostře.... Jinak pořád marně pátrám, proč my tohle neumíme. Natočit film, který funguje jako celek a má světový look. Stopy vedou ke zvuku a hudbě a kombinaci obého , ale jistý si nejsem... Ps: Nesnáším dabing, ale tady bych jej uvítal, některým škarohlídům by to zavřelo hubu. ()

Vaso 

všechny recenze uživatele

Nechal jsem si to týden "uležet" a musím přiznat, že to ze mne trochu vyprchalo. Asi se hodně lidem líbilo, že film ukazoval i nějakou tu lidskou, ale přeci jen ála hollywoodskou mini love story. Na mě zapůsobilo nepřirozeně a když se tak potom týdnu ohlížím, tak i mírně rušivě. ()

charlotteros 

všechny recenze uživatele

Co dodat? Po skončení snímku plný kinosál tleskal. A půlka brečela. Nebudu ze sebe zbytečně dělat chytrou. Mrkněte se na ten film sami a udělejte si obrázek - každopádně reakce spolusledujících mluvila za vše :). ()

DanP 

všechny recenze uživatele

Průměrný snímek. Škoda jen, že režisér nedal více prostoru pro Reinharda Heydricha, abychom si při antentátu na něj opravdu mohli říct...a máš to, šmejde! ()

Robinex 

všechny recenze uživatele

Silny zazitek - proto skvely film. Prozival jsem to az do posledniho zaberu, gradovani obrany kostela famozni stejne jako cela tato akcni pasaz, to co tam kdysi tito vojaci prozivali si my asi nedoveme predstavit a ja dekuji Ellisovi za takove nahlednuti. Pozastavit se musim nad hercem Jamiem... necekal jsem to ale odvedl opravdu vybornou praci. Cillian jen potvrdil sve misto v me pomyslne sini jako jeden z nejlepsich hercu soucasnosti. ()

cabroid 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že oproti očekávání vyvolaným zejména recenzemi po Karlovarském festivalu, jsem byl velmi příjemně překvapen. Dobrý, ale skutečně dobrý, válečný thriller. Cillian Murphy za mne výborný. - Dával jsem čtyři hvězdy. Ale pak si říkám, za to téma... Čert ví, kdy se zas bude točit o Češích. Za mne nakonec za pět! ()

Ganka 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že se takové důležité historické události nezhostil nějaký český režisér. Nicméně je třeba říct, že i Brit se toho zhostil přinejmenším důstojně. Překvapilo mě, že Dornanovi jde i něco víc než role sadistických milovníků a byla jsem ráda za to, že byly výrazně obsazené české herečky Aňa Geislerová a Alena Mihulová, které své role zvládly opravdu skvěle. Jen mi přišlo zbytečné obsazení Charlotte Le Bon, myslím, že roli mladé české dívky by zcela jistě zvládla třeba taková Eva Josefíková. Líbilo se mi tiché pietní místo s titulky na konci. Celý sál ani nedutal. ()

HJ-FILIP odpad!

všechny recenze uživatele

Patetická hovadina. To je přesný výraz pro celý film. Kdo vůbec netuší, jak vypadala doba II.sv.války, ten může věřit tomu, že nacisté v jednom kuse brali rukojmí, podpláceli spoustu lidí, aby jim udávali běžně padající parašutisty. OD začátku do konce, snad vyjma useknuté hlavy při výslechu, je naprosto fantastické. Boje v kostele, kdy jsou Čechoslováky vystříleny vagóny střeliva - kde by je asi vzali? ukradli nacistům? - ,řazení rukojmích, razie Gestapa přesně po vzoru amerických zásahovek... A jak se bába pochcala, to už bylo moc. Opravdu. Z kina jsme odcházeli naprosto šokovaní, jak si vůbec někdo může dovolit takové kraviny pustit do světa. Zlaté Sokolovo! Jedna z mála věcí co se povedla je asi výbuch do tramvaje a umístění "Heydrichovy zatáčky" pod Letohrádek. ()

zvirek 

všechny recenze uživatele

Začátek trochu neslaný, nemastný, dlouho jsem si nemohl zvyknout na to že Čechoslováci mluví anglicky vč. zkomolených názvů a jmen. Ke konci se film dobře rozjede a závěr už je OK. Myslím, že patří k tomu lepšímu z české ( resp. koprodukčně české ) tvorby. 4* ()

borboleta 

všechny recenze uživatele

O příšerném přízvuku postav už toho bylo řečeno dost, tak v tom nebudu dál pokračovat. Stejně tak nehodlám rozebírat, že kdyby se do filmu nalilo víc peněz, tak by všechny ty pičičandy okolo (třeba sníh v úvodní scéně) mohly vypadat malinko věrněji. Hlavní ale je, že to je opravdu dobrý film a to nejenom proto, že je o tom, o čem je. Příběh Anthropoidu známe všichni (a kdo náhodou ne, ten by se měl jít na něj hned podívat), takže dopředu víme, že a jak všichni na konci umřou. Přesto ale když na to dojde, tak se člověku chce brečet a chce se mu brečet ještě dlouho potom. I ta stísněná atmosféra strachu a nevyhnutelného konce, která je přítomna skoro celou dobu, je přímo nakažlivá. Pomáhá tomu i nápadně úsporné používání hudby a úplně na konci vlastně i normálních zvuků. Parašutisté tu jsou vykreslení, jako lidé z masa a kostí, kteří se taky někdy bojí, pochybují a mají záchvaty paniky, ale to jim nebrání být hrdinové. Někde jsem četla, že ve filmu Heydricha zabili moc brzo, jinde zase, že moc pozdě... já bych řekla, že ho zabili akorát v tu pravou chvíli, aby přípravy na akci i boj v kostele trvaly tak akorát správně dlouho. Herci hrají skvěle, obzvlášť Cillian Murphy a jeho čeští kolegové v čele s Alenou Mihulovou a Ondřejem Malým. Ten se zde objeví sice jen na pár vteřin, ale takovým způsobem, že vám to vezme dech. Jen by se mi u takového filmu líbila větší návštěvnost. ()

xx66xx 

všechny recenze uživatele

Velice podařený film skoro to bylo na 5 hvězd nicméně bych čekal když to bylo o československé republice z několika českými herci tak to bude aspoň z dabingem už v kině. Tana byla skvěla za chvíli nám uteče do Hollywoodu velice ji sedal tato role . ()

cincala 

všechny recenze uživatele

Raději jsem od anglosaského vhledu do jedné z nejkontroverznějších událostí československé historie preventivně moc neočekával. Proto jsou moje dojmy spíše pozitivní byť s řadou výtek. Srovnávat britský thriller s legendárním Sequensovým filmem je tady docela oblíbená disciplína. Podle mého byl Atentát na svou dobu mistrovsky natočené drama. Ellisův film mi na mnoha místech připomíná hraný dokument BBC. Brilantní a dokonalý, ale dokument. A teď výtky: angličtina českých postav atmosféru filmu z protektorátní Prahy shazuje. Proč nebyla kinoverze pro ČR namluvena skvělými českými dabéry? Podmínka produkce? Náklady? Nechápu. Zatímco pochybnosti odbojářů o atentátu byly věrohodné, Gabčík s Kubišem mi připadali jakoby se nemohli rozhodnout, zda půjdou na kachny nebo na zajíce. Kadenci napětí příběhu ublížila absence Heydricha v ději. Nevyužít děsivou postavu smrtihlava v kontrastu s odbojem? Chyba. Technicky byly počítačově upravované záběry tehdejší Prahy výborné, totéž se dá říct o boji v kostele. Parašutisté stáli, pálili, Němci padali jako mouchy...trochu jako v sovětském filmu. Čeští herci? Mihulová nejlepší! Aňa je profík, uhrála v té čurdě své. Skvělý Budař! V té drobné epizodě byl naprosto přesvědčivý a výrazný. ()

daetoxx 

všechny recenze uživatele

Kvalitní filmový počin s malým množstvím hluchých míst. Herecké výkony byly obstojné a příběh napsal sám život, takže úžasný. Když tak přemýšlím, celá historie je plná paradoxů. Dejme tomu, že zabití Heydricha zachránilo životy tisícům lidí, ok. No ale na druhou stranu, kdyby Gestapo nenašlo parašutisty, kdyby jim unikli tim pohřebákem, kdyby je Čurda nepráskl, nezemřeli by další desetitisíce Čechů zbytečně? Němci by se určitě nesmířili s tím, že nenašli ty co jsou za to zodpovědí a začal by masakr, mnohonásobně horší než Heydrichiáda, na kterou vzpomínáme. Takže v hodně velkejch uvozovkách mohl Čurda svojí zradou zachránit mnoho životů.. :-), ale to jsou jen spekulace. Pokud se mám vrátit k filmu, tak mě velmi, ale velmi nasralo vystoupení Aňi v poslední scéně, Cillian Murphy zasněně kouká do srčícího proudu vody a ano vidí jí, vidí svou lásku, svět je jak má být... ble! Klišé jak dveře vod stodoly, jinak jak jsem psal, jeden z těch lepších filmů, na který stojí za to se podívat! ()

pausikov 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se opravdu těšil, bohužel však přišlo hořké zklamání. V okupované Praze, to vůbec nevypadalo, že se nějaká okupace koná a parašutisti hned druhý den vyrazí na večírek a každému z odboje na potkání říkají, že jdou sundat Heydricha. Filmařsky skvělé, bohužel je tam příliš mnoho faktických chyb. 40% ()

cipek80 

všechny recenze uživatele

za mne příjemné překvapení. Jsem fanda filmu Atentát a očekával jsem nepovedenou napodobeninu. Tyto filmy podle mne však nejde srovnávat, každý svým pojetím výjimečný a kvalitní. Za mne tato nová verze viděná v kině více útočí na city - velice kvalitní film - nicméně při odchodu z kina ještě dlouho člověku po těle mrazí ..... ()

Proky11 

všechny recenze uživatele

Pecka. Film, ktorý by mal vidieť každý Slovák a Čech, a na ktorý môžu byť právom hrdí! Záverečná scéna v katedrále dychberúca a ikonická! ()

hlenyzkrabic odpad!

všechny recenze uživatele

K čemu je znovu natočený " Atentát "? Navíc cizákama, kteří nikdy nepochopí, jak to celé vlastně bylo a jak těžké to bylo. Kdo tomu tady proboha dal 82%? Odpad! ()

Související novinky

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama