Reklama

Reklama

Pustina

(seriál)
  • Velká Británie Wasteland
Trailer
Drama / Mysteriózní
Česko, 2016, 7 h 32 min (Minutáž: 52–60 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hudba:

David Boulter

Hrají:

Zuzana Stivínová, Jaroslav Dušek, Eliška Křenková, Leoš Noha, Jan Cina, Štěpán Benoni, Eva Holubová, Oskar Hes, Martin Sitta, Janek Gregor, Petra Špalková (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zločin, který rozhodujícím způsobem zasáhne do životů všech zúčastněných, stojí na počátku dramatické minisérie HBO Europe, Pustina. Když se starostka severočeské vesnice Hana Sikorová ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti nabízející obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů postavených na ložiscích hnědého uhlí, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša. Pátrání po dceři Hanu po letech mírumilovného soužití s ostatními přivede k pochybnostem ohledně celé komunity, která se pod vlivem událostí začíná rozpadat a ukazovat svou pravou tvář. Objasňování záhady příběh rozvětvuje do několika prolínajících se dějových linií, gradujících do nečekaných souvislostí. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele ALIENka_ k tomuto seriálu (9)

Pustina (2016) 

Česká scéna potřebuje víc vážnějších seriálů, tady je vidět, že to fakt umíme! Takže tohle je taková správa pro filmaře: dejte na chvíli pokoj těm tragikomediím, co jsou stejně všechny na jedno brdo a pusťte se do něčeho odvážnýho, třeba tady do Pustiny! Pánové a dámy, to byl zážitek! Depresivní, smutná a pochmurná detektivka z maloměsta, kterou bych spíš čekala ze Skandinávie než z naší země zaslíbený. Příběh skvělej, pěkně vás chytne a do konce nepustí, protože vám zaručuju, že tady vraha opravdu nebudete znát až do úplnýho konce. Herecký výkony kupodivu skvělý (hlavně Dušek, to je prostě mistr). No a o atmosféře snad ani nemusím mluvit, to je krása pohledět (z hlediska kinematografie, jinak je to na astma). A já jenom doufám, že tohle nebyl poslední zlatej důl z českých krajin a konečně se v naší produkci probudí naděje na lepší zítřky. Hodnocení: 10 z 10 zkorumpovaných podnikatelů doporučuje/10 ()

Epizoda 1 (2016) (E01) 

Jediný, co mě mrzí, je, že jsem se k tomuhle seriálu dostala až teď. V Česku se podobný seriály skoro vůbec nevidí a já to zatím úplně žeru. Tohle je kvalita světový úrovně, dámy a pánové, a to si nedělám prdel. Konečně se nám to podařilo! Co si budeme povídat, v českou kinematografii důvěru moc nemám a o to jsem radši, když se nám něco konečně povede. Připomíná mi to první sérii seriálu True Detective, kterej naprosto miluju a je stejně pochmurnej. Z Pustiny atmosféra totiž přímo sálá - zapomenutej kraj někde na konci republiky, jaderný továrny, těžba uhlí, strhaný lidi, místní prostitutky, pasťák... No je tady prostě všechno. A vsadím se, že ten chlápek se zlatým řetězem dělá pro mafiány. První díl mě skvěle vtáhnul, už se těším, co přijde dál. Vsadím se, že obviní toho úchyla z lesa, ale nakonec to dopadne tak, že to bude někdo úplně jinej, protože Karel je prostě jenom divnej zálesák, co nikdy neměl ženskou. A ten vychovatel Prcek vypadá jako celkem férovej chlap. Hodnocení: už cítíte tu existenční krizi?/10 ()

Epizoda 2 (2016) (E02) 

Karel je Hany manžel a Kláry táta?! To by mě vůbec nenapadlo! A mám blbej pocit, že to odnese Karel, kterej se vsadím, že nic neudělal. V minulým díle jsem ho moc ráda neměla, ale teď.. Filip není zrovna andílek koukám. Po první epizodě jsem si myslela, že bude jeden z těch lepších, ale to by asi nebyl v pasťáku, že? A Hana se pořád stará o to referendum? Nevím, jestli mám obdivovat její odhodlání bojovat o nějakej důl i přes to, že se jí ztratila dcera, nebo ji za to odsuzovat. Abraham pracuje pro tu těžařskou firmu, aaah, tak to dává smysl. Ten řetěz mě zmátnul, fakt jsem si myslela, že patří k místní mafii. Každopádně koho je mi fakt líto, je ten zrzavej kluk z pasťáku. Chudák, nevím, jak se do toho ústavu dostal, ale vsadila bych se, že to byla nešťastná náhoda. No a pamatujete, jak jsem minule říkala, že Prcek vypadá jako férovej chlap? Co k tomu dodat, každej má něco... ¯\_ಠ_ಠ_/¯ Hodnocení: moc se zatím nestalo, taková příprava půdy pro novou rostlinku s plot twistem na konci, ale baví mě to velmi/10 ()

Epizoda 3 (2016) (E03) 

Nevím, jestli už jsem zmiňovala, jak je to intro nádherný. Třeba záběry uhelných dolů a postav jsou krásný. A zdá se mi to, nebo se ty záběry každej díl mění? A jsem šílenec, když mám ráda Karla? Je to prasák, ale tak zajímavá postava, až jsem si ho oblíbila. Tady prostě nikdo není černobílej a to se mi hodně líbí! Taky nahlédneme do českých ghett, hmm, to je země zaslíbená, panečku! Zato o Lukášovo schopnosti dělat perník mám menší pochyby. Vážně si myslel, že to dealeři nepoznaji? Ale no tak, vždyť s tím dělají denno denně, určitě není první, kdo to na ně zkouší. Aspoň že suroviny nekupuje ve stejným obchodě. A fakt nesnáším Baloga, takovej debil, to snad není pravda! Detektiv vypadá jako klasickej drsnej sympaťák a scéna s polévkou je, tipuju, jedinej vtip v celý sérii. Hodnocení: ze scény v bytovce mě docela zamrazilo, hlavně když se na Prcka vykašlal i vlastní brácha/10 ()

Epizoda 4 (2016) (E04) 

Oni to vždycky ukončí v tu nejnapínavější chvíli, hrůza. Pak se divím, jak je možný, že mám zhlédnutej celej seriál za tři dny. Každopádně se mi fakt líbí, že doslova každá postava má nějaký špatný a dobrý stránky. Tady mě totiž každej něldy sere a za chvíli si naopak zase řeknu, jak jsou skvělý. Třeba ten táta Karel. Na jednu stranu ho lituju, protože je prostě nemocnej, ale znásilnil svoji ženu, nebere prášky, a jestli fakt zabil i svoji dceru (tomu nevěřím, vsadím se, že to na něj někdo narafičil, ale všechno je možný)... Jo a taky se mi líbí, jak každej vypadá úplně vyhořele. I detektiv vypadá, že má nejlepší léta za sebou a přišel sem z nějakýho velkýho města, kde už měl všeho dost, aby si trochu oddechnul, a poslední, co potřebuje, je řešit pohřešovanou holku. Ale koho mi je opravdu líto, je ten kluk zrzek. Chudák vypadá jako hodnej kluk, kterej si to snaží v pasťáku nějak odkroutit a nejlíp přežít ve zdraví. Jak se tam proboha dostal? Balog si to zasloužil, naprostej zmrd (to se ani nedá jinak vyjádřit). Hodnocení: nemůžu uvěřit, že vychovatel, o kterým jsem si myslela, že je dobrej chlap, vyhrožoval Filipovi (chápu proč, ale stejně)/10 ()

Epizoda 5 (2016) (E05) 

Výslech byl velice intenzivní, skvělá atmosféra, a Dušek to zahrál bravurně. Stejně jako scéna, kdy ho zavřeli do cely a on rozbil židli, začal vyhrožovat, že se zabije, a pak mu detektiv podal fotky Míši. A stojím si za tím, že Karel prostě vrah není a to, jak se k němu ostatní z Pustiny chovají, je hrozný. I jeho rodina už ho odsoudila. Chápu proč, ale no... rozumíte. Zkrátka dokud není člověk odsouzenej, tak je nevinnej. Vůbec celá epizoda byla pěkně intenzivní. Atmosféra temnější než obvykle. Tuhle epizodu si neodpočinete ani na minutku, nervy napjatý jako struny po celou dobu, to vám zaručuju! Herečka, co hraje Hanu, to taky hraje skvěle, zahrát někoho na pokraji zhroucení, mámu, která zrovna zjistila, že ji někdo zabil dceru a neví, co bude dál, musí bejt pěkně těžký. Hodnocení: deprese na druhou/10 ()

Epizoda 6 (2016) (E06) 

Pro větší zážitek (případně větší depresi) při dívání doporučuji pustit si Pustinu v dešti nebo večer, kdy už je venku tma. To ještě znásobí tu ponurou atmosféru. Nevím, jak vás, ale mě hrozně štve ta ženská z toho krámu, která je furt proti Haně. Není náhodou taky místostarostka? Protože mám takovej pocit, že jo. A ještě ten chlápek se zlatým řetězem. Oba dělají, jak se strašně starají, a přitom jsou takový svině. No a Karel se nám pěkně vybarvil, to jsem nečekala, že si začal se svojí studentkou. Ծ_Ծ Celou dobu ho bráním a teď nevím, nevím. Ale že ho vyhodili z pohřbu vlastní dcery, to bylo pěkně hnusný. Pořád si myslím, že ji nezabil, ale rozhodně není tak dobrej člověk, jak jsem si na začátku seriálu myslela, má svý mouchy (docela dost). A Hana hlasovala pro referendum? Cože? Jak je to možný? Docela by mě zajímalo, proč najednou změnila názor. Hodnocení: pořád nemůžu uvěřit tomu, že máma Lukáše ho fakt napráskala/10 ()

Epizoda 7 (2016) (E07) 

Tak počkat, to nebyla Lukášova máma, co ho práskla? Z nějakýho důvodu jsem si celou dobu myslela, že to byla ona podle toho, jak se na něj dívala. Každopádně mě hrozně baví ty maloměstský konflikty. Jako třeba tady s těžarskou společností. Nevím proč, ale tyhle dramata mi přijdou hrozně zajímavý, už samotný prostředí severních Čech (je to sever, že jo?) je skvěle vyobrazený. Takže jsem velkej fanoušek nový Karlovo konspirace, že s tím má něco společnýho Abraham, kterej mi je podezřelej už od začátku. Není sice žádnej svatoušek, ale v tom vyšetřování mu fandím naplno a nemůžu si pomoct, ale mám ho ráda. Dušek hraje Karla fakt skvěle - ta scéna v koupelně nebo na autě.. A Balog je prostě hajzl, což asi nikoho nepřekvapuje (ale každým dílem je to pořád horší a horší), doufám, že mu v tý kuchyni dají pořádně zabrat. Hodnocení: jdeme do finiše, to jsem zvědavá, kdo je vrah, protože tady se může stát opravdu všechno/10 ()

Epizoda 8 (2016) (E08) 

Ne! Ne, ne, ne! To ne! Buďme upřímný, vážně někdo čekal, že za tím vším je tenhle malej kluk, kterej se celou dobu chová jako naprostej andílek (ok, uznávám, že to je v detektivce vždycky podezřelý). Zpětně si říkám, že tam indicie určitě byly (třeba ten obchod s drogama, i když v něm jel skoro každej), ale byly tak šikovně schovaný, že si jich prostě nevšimnete. Takhle překvapená jsem u detektivky nebyla dlouho. Vždycky hádám, kdo by to mohl být, často se to dokonce i splní, ale tady? Celou dobu vůbec netuším. Vždycky když už někoho podezírám, se to vzápětí vyvrátí. Jsem ráda, že se Karel dostal do hlavní role. Jeho vyšetřování na vlastní pěst jsem si náležitě užila. Stejně jako všechny jeho odhalení, co se udály na poslední chvíli (jako nevěra). A ta naháněčka v bytovce byla ale pěkně udělaná! Dobrej napínák, vám řeknu! A všechno skončilo krásně v atmosféře celýho seriálu, a to sice depresivně. Snad jste nečekali dobrej konec. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Hodnocení: aspoň Karel dostal v rámci možností vykoupení/10 ()

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Reklama

Reklama