Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Když byl Lyndon B. Johnson zvolen prezidentem USA, budoucnost vypadala zářivě. Inaugurační ples, kde své vítězství slavil spolu s manželkou Bird, rodinou, příbuznými i spolupracovníky, z nichž někteří k němu přešli z kabinetu jeho zavražděného předchůdce J. F. Kennedyho, byl uspořádán ve velkolepém texaském stylu. Ale čtyři roky, které Johnsona v prezidentské funkci čekaly, mu nepřinesly slávu ale hlavně problémy s válkou ve Vietnamu. V roce 1965 už bylo jasné, že jihovietnamská armáda na poražení Vietkongu nestačí a že potřebuje podporu. Johnson se snažil najít způsob jak co nejrychleji a nejefektivněji zvítězit ve válečném konfliktu, který sám nezačal, a pod vlivem poradců se přiklonil ke strategii eskalace vietnamské války. Ta však byla ve svých důsledcích tragická... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

Lynn 

všechny recenze uživatele

Výborný politický thriller o manipulaci a těch nejvyšších kruzích, kde dochází k zásadním rozhodnutím. Film počítá s tím, že jste dobře obeznámeni s historickými fakty války ve Vietnamu. Já jsem však měla občas problém se v nich orientovat, což mi trochu kazilo požitek z filmu. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Povedené politické drama z doby americké války ve Vietnamu. Jen sen milionů ambiciózních lidí stát se americkým prezidentem. Přijde-li však chvíle krize, a ta přijde vždycky, většina by získanou odpovědnost ráda hodila za hlavu a úlevně utekla. Jenže pak už to nejde. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ďalší neplánovane zhliadnutý a napriek tomu zaujímavý a kvalitne urobený film o veľkej traume Ameriky. Mám šťastie, že tematika je mi blízka (veď som bol mladík a svet okolo seba som intenzívne vnímal). Možno aj preto som objektívnu dĺžku filme nevnímal, všetci aktéri mi boli zmámi a mohol som sa sústrediť na kuchyňu, v ktorej sa varí veľká politika, pozorovať úlohu a vývoj postojov u prezidentovho bezprostredného okolia a najmä jeho neprenosnú zodpovednosť. K zážitku z filmu výrazne prospelo výborné herecké obsadenie a samozrejme aj skúsený režisér. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Možná není odpovědí výmluvnost projevu, ale výmluvnost činu." -------- Cesta do války a tragická účast v ní z pohledu politického. Dialog z prvního setkání prezidenta Johnsona a guvernéra pěkně líčí, jakou sílu ve světě politiky má dobře sepsaný a přednesený projev, pokud jde o přesvědčení či získání přízně. I tento film, ač mnohdy plný daleko víc projevů, než explicitně sehraných činů, měl naštěstí tak kvalitně sepsaný i "odehraný" scénář, že dokázal si získat mou pozornost i přes rozvláčnou délku a vysoce politické téma. Vybrané téma z americké historie mne upoutalo zejména nejednoduchostí situace, do níž se prezident L. B. Johnson ohledně vstupu do vietnamské války dostal. Nevyhnutelné přijímaní rozporuplných rad ze stran svých spolupracovníků (které si sám nevybral, nýbrž zdědil po zavražděném předchůdcovi) a nemožnost zabránit rozhodnutím, s nimiž sám vysoce postavený politik příliš nesouhlasil, vytvářejí až beznadějný kontrast k původním plánům hájit čest a vytvářet spravodlivost v budování great society. *** Režisérský veterán John Frankenheimer nabídl ve svém posledním kousku ryze komorní podívanou, v niž většinu akce ponechal přítomnou výhradně v autentických archivních záběrech (které sledujeme ze starých TV přijímačů), ale i tak mne povětšinou dokázal připoutat k sledování. Napětí zde většinou dobře funguje i během informačně vyčerpávějícímu stylu blížícímu se místy až k hranému dokumentu. Velmi solidní záležitost; 75% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Politický thriller, ktorý nenudí a objasní toho veľa o vojne vo Vietname. O tom, čo sa dialo v pozadí, aké možnosti a pohnútky vtedajšia americká vláda mala. Prezident Johnson je tu vylíčený dosť ako dobrák, ktorý je v rukách svojich poradvo a iných lobbystov. Tak je tomu asi doteraz. Keď odstránite z tohto diela miestami sa objavujúci americký patriotizmus, film naozaj obohatí o informácie. ()

Gary 

všechny recenze uživatele

Další politický film, který po Barvách moci a Kandidátech stojí za to vidět. Příběh je nejen poučný, ale i zaujme výpravou a hlavně hereckými výkony ať skvělého Michaela Gambona, Donalda Sutherlanda, nebo Aleca Baldwina v jedné z jeho nejlepších rolí (nominace na Zlatý Globus). ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Zaujimavy a hviezdne obsadeny film o zakulisi vojny vo Vietname. Ma len jednu chybu. Ze od divaka vyzaduje aspon urcite znalosti o tejto udalosti. Ja som sa miestami stracal v deji a vdaka tomu som sa trochu nudil. Ale na druhej strane som sa dozvedel kopec novych informacii, takze kto ma slabost pre politicke filmy a orientuje sa v tejto tematike, tak bude nadseny. 6/10. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Slušný film o americkém prezidentu Johnsonovi, který nahradil zastřeleného J. F. Kennedyho. Zdědil i začátek válečného konfliktu ve Vietnamu a bylo na něm, po celé své funkční období, v něm pokračovat. Setkával se s velkým odporem amerického lidu a sám by, věřím, válku nejraději ukončil. Jenže jeho poradci, zřejmě agenti zbrojařů, válku všestranně podporovali. Film stojí za to vidět všem, koho mezinárodní politika zajímá. ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek z produlce HBO. Vietnam mě vždycky lákal a zde je to po stránce informací velmi cenný film. Docela dynamicky natočený, dobrý D. Sutherland i A. Baldwin, zkrátka slušná práce. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Slusny politicky fryler nielen o Lyndon B. Johnsonovi, ale aj o intrigach, riesila sa vojna vo Vietname. Dialogy su hlavne politicke, ale vyborni herci a namakane kulisy posunuli tento film na znesitelny priemer : 60 % ()

danecek24

všechny recenze uživatele

60. Zlatý Glóbus za rok 2002 - cena (1) - *Nejlepší herec ve vedlejší roli - Donald Sutherland + nominace (3) - Nejlepší minisérie / TV film, Nejlepší herec v minisérii / TV filmu - Michael Gambon, Nejlepší herec ve vedlejší roli - Alec Baldwin ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca produkcia HBO v réžii Johna Frankenheimera. Je to provokatívne a bystré. Príbeh je trošku nevyrovnaný, no napriek tomu poučný, zaujímavý a vierohodný. Prezident Johnson (Michael Gambon) bolestne sleduje, ako sa jeho plány na „Veľkú spoločnosť“ rúcajú, ako vojna vo Vietname eskaluje. 6/10 ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Jako by se mnou padalo letadlo. Buď v něm uhořím nebo skočím a zabiju se." Tento zajímavý film ukazuje, do jak beznadějné pozice se prezident Johnson v souvislosti s vietnamskou válkou nakonec dostal. Od svých poradců, ministrů a generálů přitom dostával mnohdy zavádějící informace a rozporuplné rady. Nejtragičtěji na tom přitom muselo být vědomí, že oni pouze radili, to on rozhodoval. Johnson, který chtěl "napravit zlo a konat spravedlnost" a naplňovat přitom ambiciózní reformní politiku "great society", se tak do historie nakonec zapsal hlavně jako ten, kdo zavlekl Ameriku do tragické vietnamské války. ()

darwin 

všechny recenze uživatele

Výborné televizní drama nabízející pohled do presidentury Lyndona B. Johnsona. Snímek stojí na scénáři a hereckých výkonech. Excelují především Michael Gambon jako president Johnson, bodrý chlapík z Texasu; Donald Sutherland jako zkušený diplomat Clifford a Alec Baldwin coby akademicky chladný ministr obrany McNamara. Také ostatní herci odvádějí kvalitní výkony. Path to War ukazuje presidenta Johnsona v trochu jiném světle, než jsou lidé zvyklí. Liberálové mají tendenci vidět Johnsona jako válečného štváče. Johnson přitom válku ve Vietnamu nechtěl a jeho presidentské cíle a reformy - volební právo, zdravotní péče a školství upadly v zapomnění. Film tak umně vykresluje eskalující atmosféru kolem války ve Vietnamu a tlak jeho poradců a vojenských kruhů na americké zapojení do války. Johnson je tak vehnán do situace, kdy mu nic jiného de facto nezbývá a USA do války zapojí. Stejně jako do války ve Vietnamu je Johnson dotlačen i k podpisu volebního zákona, který garantoval větší práva černochům. Ve filmu také potěší ukázka Johnsonových osobních averzí vůči "nevděčnému" Martinu L. Kingovi a "levičáckému beatnikovi" Bobbymu Kennedymu. Nepotěší naopak vyobrazení guvernéra Alabamy George C. Wallace (Gary Sinise) jako ustrašeného provinčního politika. ()

deLaFere 

všechny recenze uživatele

Jako fakt? Lyndon Johnson nechce slyšet o válce ve Vietnamu a nechce jí vidět v rozpočtu? Johnson lidumil? Tohle mi stačilo, opravdu ne. ()

romanz123 

všechny recenze uživatele

Tento film zaujme především tím, že se na válku ve Vietnamu nedívá očima vojáků, válečných veteránů nebo protiválečných aktivistů, ale očima prezidenta Lyndona B. Johnsona. A je opravdu zajímavé sledovat, jak se vyvíjí jeho pohled i názory jeho poradců. Jinak zpracování je na TV film na velmi solidní úrovni a pochvalu si zaslouží ústřední herecké trio Michael Gambon, Donald Sutherland, Alec Baldwin. Pokud bych měl naopak něco vytknout, pak snad jen to, že místy to působí trochu příliš rozvláčně. ()

motyka52 

všechny recenze uživatele

Zajímavě odlišný a relativně obohacující pohled na vietnamskou válku. Připomenutí toho, že se nebojovala jen v džungli, ale také v zasedačkách Bílého domu či Camp Davidu, případně rovnou v hlavě Lyndona B. Johnsona. Jako v každém podobném filmu můžete samozřejmě řešit otázku, nakolik se výsledné dílo liší od reality, ale já bych spíš doporučil si film užít a pak si případně přečíst pár knížek. ()

swn 

všechny recenze uživatele

Príbeh Lyndon B. Johnsona, ktorého vnútropolitické politické ciele sa do značnej miery utopili v chaose a hneve, za ktoré bol sám zodpovedný. Je veľmi jednoduché vykresliť ho ako obeť manipulácie poradcov a vojnových štváčov. Zodpovednosť za všetky zlé aj dobré rozhodnutia ležala na jeho pleciach. Či bol vojnovým štváčom aj on? Na to film odpoveď nedáva, aj keď ho vykresľuje tak, že na pár mŕtvych civilistoch hore dole mu až tak veľmi nezáležalo. ()

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Reklama

Reklama