Reklama

Reklama

Vzteklina

(seriál)
  • angličtina Rabies (festivalový název)
TV spot 1
Česko, 2018, 5 h 46 min (Minutáž: 55–61 min)

Režie:

Tomáš Bařina

Scénář:

Jan Stehlík

Kamera:

Pavel Berkovič

Hrají:

Kryštof Hádek, Johana Matoušková, Gabriela Heclová, Jan Vlasák, Leoš Noha, Igor Bareš, Filip Čapka, Stanislav Majer, Pavla Beretová, Přemysl Bureš (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Jakkoli je Česká republika vztekliny prostá země, objevují se náhle poblíž jedné z šumavských vesnic nakažená zvířata a hlavní postava tohoto kriminálního thrilleru, třicátník, virolog Pavel Rogl, má za úkol zmapovat situaci, dohlédnout na vakcinaci a nalézt příčinu nákazy. Je také pověřen vypracováním odborného posudku pro tým kriminalistů, kteří vyšetřují záhadnou dvojnásobnou vraždu. Nelze totiž vyloučit, že vražedné běsnění má spojitost s nákazou. Je vrahem člověk, nebo uprchlá velká šelma? Minisérie Vzteklina je zasazena do šumavského prostředí, které má nezpochybnitelný genius loci, je příkladem odedávného propojení člověka s přírodou a v mnoha ohledech tak vytváří samostatnou rovinu vyprávění. Nejen atmosférickou, ilustrativní, ale i svým konkrétním historickým kontextem. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Necrotongue k tomuto seriálu (7)

Vzteklina (2018) 

První dvě epizody seriálu mě navnadily na pokračování, jenže následovalo velké zklamání. Myslel jsem si, že budu sledovat atmosférickou záležitost s dobře vybudovaným napětím, ale od třetího dílu se atmosféra i napětí postupně vytrácely, na jejich úkor přibývalo chyb v logice, tvůrci se nedokázali vyhnout některým klišé, takže s výsledným produktem jsem příliš spokojen nebyl. Mrzí mě to o to víc, že mě začátek opravdu zaujal. ()

Epizoda 1 (2018) (E01) 

Po první epizodě hodnotím čtyřmi hvězdičkami, úvodní pasáž mě hodně překvapila, vůbec jsem netušil, do čeho jdu, takže jsem měl chvíli dojem, že se dívám na horor. Děj sice postupně ztrácel na napětí i na atmosféře, ale i tak se mi na to docela dobře dívalo a slušně jsem se bavil. ()

Epizoda 2 (2018) (E02) 

V tomto případě jsem čtvrtou hvězdičku udělil jen hodně váhavě, jednání některých postav mi totiž přišlo dost podivné, hlavně postava Pavla Rogla jednala poněkud zvláštně (když to podám decentně). Čtvrtý kousek se udržel hlavně díky občasné suché hlášce, a taky proto, že jsem se včera dodíval na seriál Rapl a vždycky, když si vzpomenu na Jana Pachla, hodnotím ostatní tvůrce s větším pochopením. "Co teda udělal špatně?" "Vystudoval soudní lékařství."// "Lidi se budou ptát, proč jsem střílel." "Řekněte jim, že jste střílel po mně, to je uklidní." 4*- ()

Epizoda 3 (2018) (E03) 

Třetí epizoda mě nepříjemně rozhodila, scénář i režie se tvůrcům jaksi začaly vymykat zpod kontroly, a zatímco se mi na některé scény dívalo velmi dobře, jiné mi přinesly takzvané "WTF?" momenty, nepochybně mezi ně patřilo chování soudní lékařky, která je zřejmě zároveň i forenzní techničkou, ale vrcholem všeho byla privátní exhumace, to byla opravdu perla. Z dalšího vývoje mám velké obavy. "Někdo tomu člověku řek, aby rozpustil chov, tak to udělal. Doslova a do písmene." ()

Epizoda 4 (2018) (E04) 

Ach jo, už to jde vyloženě z kopce, a to jsem na začátku tolik doufal... Vtípky soudní lékařky, které mě zpočátku tak bavily, mi už, bohužel, lezou na nervy, možná kdyby s nimi tvůrci zacházeli jako s Cimrmanovým šrapnelem, nevyznívaly by tak zoufale. Jan Stehlík se zjevně nikdy nezúčastnil hospodské rvačky, dokonce bych si dovolil tvrdit, že žádnou ani neviděl, jinak by mi jeho výplod nemohl tolik připomínat filmy s Budem Spencerem a Terencem Hillem. Tak chabý pokus o vydírání jako ten, který proběhl v tomto dílu, jsem asi ještě neviděl, alespoň že závěrečná scéna tak hezky odkazovala na seriál "30 případů majora Zemana" a epizodu "Vrah se skrývá v poli". ()

Epizoda 5 (2018) (E05) 

Děj byl sice tentokrát lepší, než v předchozí epizodě, ale už mi fakt vadí, že musí být policisté za každou cenu mentálně méněcenní, mohlo z toho jinak být i lepší hodnocení. Už na začátku mě "naplnilo nadšením" vyvedení Pavla Rogla za pásku, samozřejmě až poté, co si s majorem řekli vše podstatné a co objevil "klíčový" důkaz v deset let staré vraždě. To byla perla sama o sobě, eurová mince, kterou mohl ztratit pár kilometrů od hranic kdokoli, objasní identitu deset let ztracené ženy, tleskám. Závěrečný zásah proti Macharovi raději ani nekomentuji... ()

Epizoda 6 (2018) (E06) 

Kdo je vrahem jsem tušil už dlouho, takže mě výsledek nepřekvapil, ani nezklamal, naštvalo mě to strašné klišé s profesionálním zásahem na špatném místě, těžko spočítat kolikrát už po něm filmaři sáhli. Další parádičkou byla Roglova konfrontace Vacka, pokud by byl vědátor takovým stupidem, byla by pro něj smrt spíše vysvobozením. Taky už mě dost unavují neustálé šťastné konce, na druhou stranu mě potěšil Machar s upraveným příslovím: "Hlavou mříž neprorazíš." ()

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama