Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden panák – oslepnete. Dva – zemřete. Čeká na vás v trafice, v dárkové tašce od kamaráda, na svatební hostině… Víte, co pijete? Kdokoliv ho může sehnat v trafice, najít v dárkové tašce od kamaráda, dostat na svatební hostině. Případ, který spojil policii, soudy, novináře i politiky. Skutečná událost, která se může kdykoli zopakovat. Na sklonku letních prázdnin v roce 2012 zatřásly Českem události, které veřejnost, kriminalisté ani právníci nepamatují. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Nicméně „potenciál“ namíchané směsi by mohl usmrtit 158 000 lidí... Srpen 2012. Ruda Fulín (David Máj) dělá ve firmě na výrobu ostřikovačů a hrozí mu vyhazov. O to víc potřebuje zaujmout obchodníka Malotu (Lukáš Vaculík) nápadem, jak rekordně srazit cenu lihové směsi, kterou pod rukou prodají… Uklízečka Iveta (Kristýna Podzimková) má trable s mámou (Veronika Freimanová). Obě rády alkohol ze stánku za rohem a jejich potíže rázem vypadají menší… Září 2012. Kapitán Hálek (Vasil Fridrich) si potrpí na svůj klid, ale je pověřen vyšetřováním kauzy s největším počtem obětí a obviněných od roku 1989. Jak rychle dokážou s drsným kolegou Zakopalem (Martin Finger) najít vraha v podobě 10 000 litrů otrávené směsi, aby konečně přestali umírat lidé? (Česká televize)

(více)

Recenze (366)

klukluka 

všechny recenze uživatele

Dobře udělaná věc- spíš možná hraný dokument, než klasický film, byť je otázka, jak moc autoři improvizovali, a do jaké míry ohýbali realitu. Co se mi líbilo moc- že tu zazněla kritika celní správy. Celníci byli po léta slepí a ani kvůli tomu nemuseli pít metanol. Po republice se jim proháněly desítky a stovky kamiónů s nelegálním chlastem, ale oni si toho ne a ne všimnout... Na druhou stranu respekt policii a kriminálce. Kdybychom byli nějaká echt banánová republika, tak na ten blbej nápad s tisíci litrů metanolu zakalily davy lidí. A film? Mojí srdcovkou se nestal, ale jestli na něj ještě někdy kápnu v televizi, tak ho nevypnu. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Česká televize umí točit dobré filmy, naposledy mě o tom přesvědčila Duklou. Pravda život sám jí napsal přímo neuvěřitelný scénář, ale někdy je umění to moc nepokazit. To se povedlo a Metanol si rozhodně uznání a pozornost zaslouží. Obsazení bylo dobré a herecké výkony také. Dramatizace bylo akorát. Příběh výroby a distribuce levného chlastu mě bavil a stejně tak druhá polovina s vyšetřováním. Trochu mě zamrazilo z toho, že někdo se to stále snažil prodat i při vědomí smrtelných účinků. Navíc do velkého obchodního řetězce. Snad jsou dnes už kontrolní mechanismy na takové úrovni, že se to stát nemůže… nevím, nevím, … nejjistější je asi nepít alkohol. Lidská chamtivost je ale neskutečná, to ona stála za metanolovým případem. Překvapuje mě, z jaké blbosti to vzniklo a že vůbec celý nelegální alkoholický byznys tohle dopustil. Díky tomu došel o miliardy. Geniálně jednoduchý (a stupidní) nápad v konečném důsledku stál mnoho lidských životů. Jako detektivka dobré a jako připomínka reálného průseru skvělé, čtyři hvězdy. ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Smutná ukážka toho, kam až boli ochotní zájsť ziskuchtiví podnikatelia pri šetrení nákladov a vidine väčšieho zisku. Najmä v prvej časti film drží diváka svojou atmosférou a postupným odkrývaním ďalších a ďalších skutočností. V týchto 90 minútach je Metanol naozaj nepríjemný, emocionálny a svojim spôsobom, keď zvážime ako ľahko ste sa vtedy mohli dostať k jedu a spôsobiť ci trvalé poškodenie zraku alebo aj smrť, aj pekne strašidelný. V časti druhej, ktorá sa zaoberá najmä súdnym procesom to už také strhujúce nie je, no stále to je bez problémov pozerateľné. Herci na české pomery vynikajúci, scenár a spracovanie kauzy taktiež výborné(dozvedeli sme sa všetko potrebné a to bez prikrášľovania). Klobúk dole pred ČT, bodaj by aj u nás vznikali tak kvalitné televízne filmy. Od 5. hviezdy ma odradila naozaj iba menej výrazná 2. časť, v ktorej po časti prvej Metanolu troška došiel dych. 80% ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Strhující příběh zpracovaný takovým způsobem, že i při opakovaném sledování se vám u něj střídavě zrychluje tep a tuhne krev v žilách. Akorát, že to celé není žádný akční sci-fi snímek z jiného světa (který by to hravě strčilo do kapsy), ale realita. Je k neuvěření, jaké může být někdo hovado a tupec bez jakýchkoli skrupulí v jednom. Pocity, které ve vás vzbuzují hlavní aktéři případu, se zrcadlí a ještě násobí, když sledujete udivené či rozlícené tváře zejména dvou hlavních vyšetřovatelů v podání skvělých Vasila Fridricha a Martina Fingera. Při sledování výkonu Kristýny Podzimkové/Ryšky reprezentující oběti a pozůstalé si zase možná budete říkat, že právě touhle rolí se tahle mladá talentovaná žena vymaňuje ze škatulky herečky z nekonečného seriálu... Celý ten neskutečný alkoholový "bizár" dokonale podkresluje rozjuchaná a zároveň tak nějak skrytě zlověstná cimbálová hudba. Po všech stránkách extrémně vydařená záležitost. 90 %. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Místy je sice až moc vidět, že za kamerou seděly ženy (spousta záběrů na děti, které najdou své mrtvé rodiče, atd), ale jinak fakt kvalitní tv film. Hlavně teda ta druhá vyšetřovací část je asi i na 5. Navíc takhle vidět událost, která zahýbala chodem republiky na několik měsíců...a zjistit, že to fakt celé vzniklo z takové blbosti a vychcanosti - docela z toho zase mrazí. ()

Gogo333 

všechny recenze uživatele

Kauzu si vybavuji, každý den bylo ve zprávách jak se někde někdo přiotrávil a oslepl nebo zemřel. Zpracování ČT je výborné, moc dobře natočené a zpracované. Herecky hodně slušné, potěšily neokoukané tváře. Oba díly mě bavily a líbilo se mi, že se každý nesl v trochu jiném stylu. Tady ČT opět zabodovala. Je úsměvné, když takový perfektní film vznikl pouze pro tv a do kin se valí většinou jen srajdy typu Zoufalé ženy, Dukátová skála, Věčně tvá nevěrná... Někdo by se nad tím měl asi zamyslet. 80% ()

HonzysKISS 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo vážně špičkové, jako kdybych se díval na něco od HBO. Hudba se skvěle hodila, herci parádní, kamera taky a ty dialogy, ten nenápadný humor, ten byl geniální. 90/100 ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Velkou zásluhou filmu je to, že připomíná jeden z nejděsivějších zločinů v dějinách porevoluční ČR, o kterém mladá generace možná už ani neví. Názorně ukazuje, že kapitalisté se ve své honbě za ziskem nezastaví ani před masovým zabíjením lidí. Proč by také měli, když trest smrti byl zrušen? Rozsudek: dva doživotní tresty, osm trestů odnětí svobody v rozmezí od 8 do 21 let. Počet obětí byl přitom imponující: „Do 29. ledna 2013 na otravu zemřelo 47 občanů České republiky, tři občané Polské republiky a desítky dalších byly hospitalizovány; mnozí lidé utrpěli trvalé poškození zraku. Toto číslo však nebylo konečné kvůli tomu, že množství jedovatého metanolu stále kolovalo mezi lidmi. Proto se i po hlavní vlně otrav stále objevovaly nové oběti.“ (Wikipedie) Inu, kdo nic neriskuje, nic nemá. A většina pachatelů je dnes asi už na svobodě. Socialismus měl spoustu nevýhod, ale dovedl udržet na uzdě lidskou hrabivost. Ovšem na to, že bychom dokázali nacpat zpátky do láhve džina, kterého jsme z ní v roce 1989 vypustili, to zrovna moc nevypadá. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Dost slušní na televizní produkci. Dva díly o největší vlastně vraždě v dějinách Československa. 50 mrtvých, 130 postižených. Moc dobře si na tu dobu pamatuju, na prohibici (v ní se začlo chlastat ještě více, lidi vytáhli staré zásoby slivovic), na to jak denně přibývali mrtví. Natočeno myslím si věrně. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

1. díl - Tak takhle vypadá jedna z nejprofesonálnějších prací ČT: 1) námět ( nedám pět hvězd, protože nevím zda je dobře točit jen pár let po tom neštěstí, ale do vnitřní motivace tvůrců nevidím, tak budu věřit, že to nebyl nějaký druh parazitování a hyenismus ) 2) Lukáš Vaculík - herecky táhne famózně celý první díl. 3) technicky, kamera, lokace, hudba nadprůměr 4) dobrý způsob vyprávění - dobrá kombinace linky kriminálního činu vs. linky obětí a jejich rodin 5) sexy Lívia Bielovič v bazénku nahoře bez, už aby bylo léto. 2.díl - o 15% horší (jeden herec těžce přehrávající), ale furt extratřída. Díl z pohledu vyšetřovatelů byl jako lepší díl Případů prvního oddělení. Top výkony Bambušek, Fridrich, Finger ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Velice smutná etapa novodobé republiky, která se doufám nebude opakovat. Silné ztvárnění skrz paní Kopáčovou více než pouhý televizní film. 85% ()

Garch 

všechny recenze uživatele

První díl je síla. Šílený námět z naší kotliny (mrtvých mohly být stovky a to, že lihoviny byly i kolkované v obchodech...Hrůza), zpracování parádní a herecké výkony bez námitek. Krom Lukáše Vaculíka, ten je naprosto světový. Charismatický stárnoucí borec, který hraje očima, jak od Hrušínského málokdo. PS Škoda, že ČT se drží u zdi, mělo to jít do kin, s plnou stopáží. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

I po letech je stále k neuvěření, že se něco takového skutečně odehrálo, vůbec pokud šlo na začátku opravdu o bazén! Stejně tak nechápu, jak si to někdo mohl za ty peníze vůbec koupit?! Hold lidé jsou různí, raději tedy k filmu. Základem všeho je výborný scénář a velice povedené rozdělení na dvě části, z nichž každá více představí jinou stranu příběhu a samozřejmě taktéž jiné postavy. Celé dění působí až dokumentárně, nebo jako přesná rekonstrukce. Více je to znát samozřejmě ve z mého pohledu silnější druhé části, ono policejní vyšetřování, navíc výborně natočené, k tomu bezpochyby svádí. Svým způsobem to není jen o vyšetřování, ale i o těžkém životě policisty... jsou zde patrné různé tlaky na vyšetřování, náročné hledání stop a noci beze spánku. Opravdu výborná část, podpořena taktéž výborným Martinem Fingerem. Ten ovšem není jediný, kdo herecky potěšil, mezi další patří například Lukáš Vaculík, či David Máj. A režie? Tereza Kopáčová natočila televizní film, kterému současné české filmy v kinech nemohou konkurovat. 80% ()

Yokolobuna 

všechny recenze uživatele

Velice dobře zpracovaná methanolová aféra do podoby TV filmu. Oceňuji i do značné míry reálný obraz policejní práce. Takhle to vypadá... ne jak v Kriminálce Miami, kde na základě pšouku zachyceného do nozder německého ovčáka dopátrají kolik měl pachatel v době vraždy dolarů v peněžence. ()

Reklama

Reklama