Reklama

Reklama

Manhunt

(seriál)
Trailer
USA, (2017–2020), 13 h 18 min (Minutáž: 42–51 min)

Tvůrci:

Andrew Sodroski

Hrají:

Gethin Anthony, Arliss Howard, Kelly Jenrette, Cameron Britton, Ness Bautista, Sam Worthington, Paul Bettany, Jeremy Bobb, Desmond Harrington, Jack Huston (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(18)

Obsahy(1)

FBI moc stop nemá, zato veřejnost je vyděšená hodně. S případem proto pomáhá nový typ detektiva, který musí najít nechvalně proslulého Unabombera. (Netflix)

Recenze uživatele deLaFere k tomuto seriálu (1)

Manhunt (2017) 

Z mého pohledu se jedná o možná nejlepší seriálový scénář vůbec, minimálně ho řadím po bok The Fall nebo Temný případ. Jestli někdo v Unabomberovi vidí jen psychopata, tak nic nepochopil. Jen pro zajímavost trochu jsem brouzdal po anglofonních stránkách (na českých se nic nenajde) a mimo jiné řešil údajnou paranoidní schizofrenii. Informace se značně rozchází, co mě ovšem zaujalo byla čtyřletá studie, kdy dva psychiatři DENNĚ navštěvovali Tedda a žádnou schizofrenii nezjistili. Z psychologického hlediska je film perfektní. Nikdo není úplně dobrý ani úplně špatný. Jestli v seriálu vnímám nějaký podtext, pak je to problematika lidí s velmi vysokým IQ. Kaczynski je jasným důkazem, jak obtížné je pro tyto osoby se zařadit do běžné společnosti. Z toho co jsem se dočetl je zjevné, že mu nikdo s vnitřními démony nepomohl a Tedd se víceméně postupně "desocializoval". Z jedné strany jsou zde neodpustitelné zločiny, ze strany druhé manifest a varování civilizaci, což svědčí o humánním myšlení vraha. Jen představa toho jakým vývojem si ten člověk prošel a proč se dostal až tak daleko je velmi zajímavá a seriál se opravdu snaží alespoň nastínit možně příčiny Teddovi odtrženosti a následných činnů. Společnost historicky odmítá jedince, kteří se vymykají, ovce se bojí nahlédnout do povrchnosti svých životů a vizionáře raději odsoudí (manifest v žádném případě není jen o technickém pokroku), odstrčí a ostrakizují. Nevšímavost je prokletím této společnosti a má spoustu obětí, kdy jedním z vrcholů ledovce je právě Kaczynski, jednoduše proto, že se nabízí otázka, jak by vypadal Teddův vývoj, kdyby mu někdo pomáhal s náhledy na osobní vztahy. Je běžné, že tito lidé mají něčeho hodně a něco jim zase úplně chybí. Protipól v postavě agenta Fitzgeralda je také zajímavá postava. Velmi pěkné vykreslení empatické osobnosti, která hluboce přemýšlí a uvažováním se naprosto liší od drtivé většiny rutinérů. Zároveň v rámci svojí absolutní snahy ubližuje těm nejbližším okolo sebe. I tato výjimečná osobnost není přijímána většinou (byť tady je největší faktografická slabina seriálu, těch klacků pod nohy tolik nedostal) a postupně se dostane do úplné izolace a nutnosti se také vyrovnat s vlastními problémy. Seriál je svým způsobem sondou a mementem současné společnosti, která nevidí a nechce vidět. ()

Reklama

Reklama