Reklama

Reklama

Vražda v Orient expresu

  • USA Murder on the Orient Express (více)
Trailer 4

To, co začíná jako luxusní jízda vlakem z Istanbulu do Londýna, se rychle promění v jeden z nejnapínavějších a nejzáhadnějších detektivních příběhů, jaký byl kdy vyprávěn. Předloha Agathy Christie popisuje osudy třinácti pasažérů uvízlých v přepychovém vlaku Orient expresu kdesi ve sněhových závějích na Balkáně. V okamžiku, kdy ve vlaku dojde k záhadné vraždě amerického obchodníka, každý z nich se stává podezřelým. Ve vlaku naštěstí nechybí jeden neobyčejný Belgičan s velkým knírem a dokonale pracujícími šedými mozkovými buňkami. A právě tento nejslavnější detektiv na světě, Hercule Poirot, musí závodit s časem, aby vyřešil smrtící hádanku dříve, než neznámý vrah znovu udeří. (CinemArt)

(více)

Recenze (867)

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Vždycky je těžký tvořit adaptace známých děl, navíc když se jedná o takovou klasiku. Tady je ale třeba podotknout, že se jedná víceméně o one-man show na druhou. K. Branagh si to nejen zrežíroval, ale očivině si užil i hraní hlavní role. Detektiv mu sedl výborně a je dobře, že ho uchopil trošku jinak, než jak ho známe ze seriálu. Výprava je taky moc pěkná, tady rozhodně nedošlo k minelám. Plejáda hereckých es je obrovská, ale ve výsledku je to vlastně na škodu, protože těch postav je tam tolik, že nikdo z nich vlastně moc ani nevynikne, protože na to prostě není prostor. Chvílema se může zdát, že se film táhne, ale ono je to hodně konverzační, takže to jde ruku v ruce. Ve výsledku je to pro mě mírnej nadprůměr, vyloženě odvařenej jsem z toho rozhodně nebyl. ()

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Ač slušná stopáž, tak chybí lepší prokreslení postav, za to jsou přidány zbytečné scény (začátek) a akčnost. Není to zpracování, co bych chtěla vidět znovu a ani pohádková scenérie Istanbulu to nezachrání, spíš to přidává na kýči. A ze slavného vlaku toho taky moc neuvidíme. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Ďaleko lepší detektív ako Sherlock Holmes, netvrdím, že ďaleko lepší film ako Sherlock Holmes. Ale pokračovanie na Níle by som si dal. Skvelé dobové spracovanie, perfektné herecké obsadenie, jednoducho fajn film. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Hvězdné herecké obsazení bez hvězdného děje....neviděl jsem ani původní filmy a knížky jsem nikdy nečetl a tak jsem byl natěšený na tento hojně proklamovaný film.... Hezky se na to koukalo, ale to tak bylo všechno..K. Branagh v hlavní roli nudný a nesympatický, hrozně mluvil, postavy i samotný děj nepřehledný a závěr ve stylu Poslední večeře nepřekvapující a bez náboje....za mne zklamání... ()

Loki_Six 

všechny recenze uživatele

"I can only see the world as it should be. And when it is not, the imperfection stands out like the nose in the middle of a face. It makes most of life unbearable. But, it is useful in the detection of crime." ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

Zprvu jsem neveril, ze me Branagh zaujme, jelikoz jsem do te doby povazoval za topku Suchetova Poirota. Ale nezklamal a stvoril podle me nejlepsi verzi tohoto notoricky znameho pribehu. Coz je samozrejme handicap. Tocit dalsi variantu neceho, co zna kazdy fanda detektivek, je na pohled zbytecna cinnost. Ale dal tomu takovy emocni nadech, ze me tenhle snimek pokazde dojme. Pomohl mu pri tom samozrejme vyborny vyber hercu. Od Deppa po M. Pfeiffer (ta zpiva i hlavni pisen) se vsichni na sve role dokonale hodi. A neznat pointu, asi bych tapal, kdo je vrah, motaji to celkem slusne. Ale i kdyz clovek vi, o co jde, stale na to rad kouknu, protoze ta filosoficka linka o vine a trestu, o spravedlnosti a odplate, to tu v nekolika replikach krasne vynikne. K tomu velmi slusiva vyprava - kostymy, makeup atd. I kdyz me oko pozna CGI na sto honu, tady jsou triky pomerne vkusne zakomponovane a treba Istanbul vypada opravdu krasne. ()

Gogo333 

všechny recenze uživatele

Když se řekne Hercule Poirot ihned si představím tvář Sucheta. Branagh jako HP mě moc nelákal, ve filmu ale docela zářil a bavil mě, teda až na ten jeho hrozný dvojitý knír. Ve filmu obrovské množství hvězd, bohužel každá má jen pár větiček jinak tam sedí a hazí ksichty na kameru, což je škoda takhle nevyužít taková jména jako O. Colman nebo P. Cruz. Kamera je výborná, hodně se mi líbily záběry ze stropu vagonu, kdy jsme dění viděli shora. Digitální triky trochu moc okaté, ale záběry krásné krajiny to vynahrazují a že jich tam není málo. Finále ve stylu Poslední večeře Krista docela úsměvné. Co se samotného filmu týče, tak sice se na něj moc hezky kouká, ale pár pasáží je zbytečně natahovaných a chtělo by to prostříhat a nebo dát větší prostor ostatním. Pokud bude následovat další díl a to Smrt na Nilu, jak naznačuje konec, tak se rád podívám. Jinak Vraždu v Orient expresu volím verzi se Suchetem a Jessicou Chastain, která mi sedla víc. 70% ()

Zmrv 

všechny recenze uživatele

Já jsem s Branaghovým zpracováním belgického detektiva naprosto spokojen. K obsazení i hereckým výkonům nemám nejmenší výtku, ale je pravda že Branagh si v roli Poirota krade celou šou pro sebe. Zároveň svou práci odvedl skvěle i jako režisér a vizuálně je film také velmi povedený. Jedinou výtku tak mám k samotnému rozuzlení titulní vraždy, které je na můj vkus příliš překombinované, ale za to nemůže ani režisér ani scénárista, kteří se pouze drží původního příběhu. Nový Branaghův film sice není perfektní ale dokázal to co ani jeden díl televizního zpracování s Davidem Souchetem, a to, že mě to po pěti minutách nepřestalo bavit. 75% ()

jakeer 

všechny recenze uživatele

Trochu iný Poirot, než sme niekoľko desaťročí poznali. Je ráznejší, samoľúbejší, americkejší, hoci stále Belgičan. Dobovú atmosféru sa darí vytvoriť vďaka samotnému vlaku - v niečom tak parádnom by som sa chcel zviezť, vrátane príslušného servisu (pre človeka odchovanom na ZSSK a čiastočne aj RegioJete je to sen z inej galaxie). Dej ma až tak nepohltil, no záverečná pointa mi ulahodila. Len nerozumiem tomu ansámblu superhviezd vo vedľajších rolách (Depp, Pfeiffer, Cruz, Dafoe), keď dostali len pár štekov a smotánku zlízol sám Branagh. Film by sa bez toľkých hviezd pokojne zaobišiel. ()

adam9 

všechny recenze uživatele

Fajnšmekři seriálového Poirota jako já se budou dlouho vyrovnávat s tím, že tam není kulatý tučňák David Suchet, ale jakmile jsem se přes to přenesl, tak jsem byl spokojen. Díky neskutečné mysli a citu Agathy Christie se v rozuzlení nakonec dostavila slušná katarze. Na neznalce Orient expresu to pak muselo zapůsobit ještě mnohem víc. ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Trochu zbytečný remake, když existuje první adaptace z roku 1974, která je kvalitativně o něco výš, navíc původní přirozené umělecké kouzlo a poetiku zde nahrazují efekty. Největší škoda je, že většina diváků v delším období sáhne po americkém filmu. Tenhle snímek je totiž natočený za účelem využít výtečného britského díla a pod štítkem Hollywoodu ho komerčně prodat. Nicméně funguje a filmový standard si drží. 75 % ()

caffelina 

všechny recenze uživatele

Váhala som medzi 3 a 4*. Christie a jej detektívky mám rada a zachránila to aj skvelá kamera, scény a veľmi dobre vybraní herci ..až na Poirota..ten mi výzorovo a celkovo akosi nejako úplne nesedel. Super prekvapivý a pôsobivý záver, ale prišlo mi to trochu celé nejako narýchlo zomleté. Každopádne som sa počas celého filmu ani trochu nenudila a užívala si tú zimnú a vlakovú atmosféru. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Ostudu té slavné předloze (přečteno asi 5x) Branagh rozhodně neudělal. Ono je těžké přijít s něčím novým v něčem tak notoricky známém a několikrát zfilmovaném. Obsazení parádní, záběry z vlaku na krajinu taky. Vevnitř to možná někdy zavánělo divadlem, ale i díky těm hercům to nikdy nezklouzlo k nudným dialogům. Závěrečná "poslední večeře" hodně zajímavá, a při Poirotově obdržení úkolu do Egypta, jsem si upřímně přál, aby to bylo co nejdřív. ()

krtek138 

všechny recenze uživatele

To vás takhle k projekci naláká účast Johnyho Deppa a pak si ho užijete sotva dvacet minut. Divím se, že herec takového kalibru, vzal tuhle roli. Jinak se jedná o veskrze průměrný film, bez pořádného napětí s nevýrazným Branaghem jako Poirotem. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Kenneth Branagh je sympaťák, jehož tvůrčí cesty jsou těžko vyzpytatelné. Co si myslet o chlapovi, který má zjevnou slabost pro klasická témata i zpracování, tolik se lišící od obvyklé blockbusterové produkce, a zároveň neopovrhne nejhoršími kýči současnosti? Živoucí kompromis či rozpor? Vražda v Orient Expresu je této rozkročenosti ukázkovým příkladem. Je zjevné, co Branagha na příběhu zaujalo (nejspíš ani ne tak linie vyšetřování velkého zločinu jako spíš velké morální drama) a lze pozorovat vůli pracovat s námětem skoro divadelně, artificiálně (finále v ústí tunelu, dilema udat či neudat). Na druhou stranu si Branagh neodpustí naprosto postradatelné velkolepé (a špatné) CGI-výhledy na Istanbul, hory, mezi konverzační scény našroubované zbytečné akční honičky, konverzační rozhovory situované do nepravděpodobných kulis (piknik na sněhu, pokec v otevřeném nákladním vagónu), samoúčelné snímání dialogů z bizarních úhlů. Poirotovo entrée u Zdi nářků je pojato v naprosto nepřiměřeném, až biblickém rozměru, ostatně rozměry nedávají smysl vůbec - plac často opticky odpovídá šíři dvou až tří vagónů vedle sebe. Ví Branagh, jaké pnutí tyto způsoby do filmu vnáší? Výslednice záměru tvořit klasicky neustále zrazovaná výstřelky hollywoodského velikášství je nápadná až fascinující, ale odvádí pozornost od příběhu, od PŘÍPADU, což detektivce nesvědčí. Nepomáhá ani Branaghova sebedůvěra herce. Jeho verze nejlepšího detektiva na světě je osobitá, kořeněná zájmem o detektivovo psychologické, autistické pozadí a díky Branaghovu charismatu se dobře degustuje. S tradicí Hercule Poirota má ale společného skoro tak málo, jako s profilem slečny Marplové. Film zajímavý svými rozpory. S některými dřívějšími zpracováními, především tím Sidneyho Lumeta, se však rovnat nemůže. ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Je obdivuhodne, jak se Branaghovi podarilo nefilmovou latku natocit plne filmove. Bal jsem se televiznosti, ale me obavy se ukazaly jako liche a ja si uzil vizualne nabusenou detektivku odehravajici se v zastavenem vlaku? To zni jak oxymoron. ()

Sancty 

všechny recenze uživatele

Svieže, zábavné a až indianajonesovsky pôsobiace v úvode. Po odchode Vlaku postupne uberajúce na tempe, čo dodá priestor vážnejšiemu tónu. Od vraždy temne atmosférické už do samotného záveru. Vydarená adaptácia s poľudšteným Poirotom. Nezávidím verným fanúšikom Suchetovho podania. ()

angloumene 

všechny recenze uživatele

Vražda v Orient expresu je poměrně lehká oddechovka a je potřeba ji tak i brát. Zadání je jednoduché - vezmeme jednu z nejznámější povídek od A. Christie a dáme jí nový háv. Třeba dva kníry navíc pro Poirota. Ač to může znít trochu pitoreskně, nakonec to vypadá docela fajn. A tak je to s celým snímkem. Navíc má divák možnost odhalit, kdo je vrah a to se u detektivky vždycky počítá. Celkově 73 %. ()

Související novinky

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (více)

Disney oznámilo své plány

Disney oznámilo své plány

07.05.2019

Studio Disney čerstvě oznámilo své plány na příštích sedm let, a vzhledem k tomu, kolik toho je, pojďme se do toho rovnou pustit. Nejvýznamnější část novinky se pochopitelně týká nových Star Wars. Po… (více)

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

30.09.2018

Filmová adaptace klasiky Agathy Christie Vražda v Orient expresu v loňském roce vydělala 352 milionů dolarů a potěšila jak diváky, tak kritiky – zaslouženě se tak dočká pokračování. Snímek s názvem… (více)

Artemis Fowl míří do kin

Artemis Fowl míří do kin

28.12.2017

Kenneth Branagh letos ohromně zabodoval s Vraždou v Orient expresu. Film už má na kontě 311 milionů dolarů a chystá se pokračování (Smrt na Nilu), Branagh si ale není jistý, jestli ho bude režírovat.… (více)

Reklama

Reklama