Reklama

Reklama

Sever

(seriál)
Česko, 2019, 5 h 39 min (Minutáž: 55–58 min)

Scénář:

Václav Hašek

Kamera:

Jan Šuster

Hudba:

Michal Rataj

Hrají:

Jiří Mádl, Eliška Křenková, Robert Řasa, Štěpán Benoni, Aleš Bílík, Martin Havelka, Jan Novotný, Martin Pechlát, Jacob Erftemeijer, Jan Komínek (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Šestidílný seriál bude příběhem nadějného kriminalisty, který věří ve spravedlnost a čest, tudíž nezůstane lhostejný ke korupci svých nadřízených. Za to je ale následně potrestán a z vyšetřovatele se tak stává vyšetřovaný. Dramatická série vychází z atraktivního prostředí policie, s několika liniemi a překvapivými zvraty, které umožňují poznat způsob fungování nejsilnější státní mocenské organizace ve všech jejích složkách, jejich propojení i soupeření. (Česká televize)

(více)

Recenze (107)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Poměrně zdařilá pochmurná věc s poměrně uvěřitelnou zápletkou. Poměrně. Typická trojhvězdičkovka. Seriál osloví asi každého, Mádl se noří do sratschek, trpí jeho rodina, dítě ve škole, stává se nechvalnou mediální hvězdou. A dobro nakonec nezvítězí, protože dva černý superby parkují tam, kam nějakej vergl škoda 120 nemůže. Konec mě potěšil - my obyčejní lidičkové jsme mravenci a nevidíme nad trávu, co tam dělají dvounozí tvorové s nepříjemně těžkými botami. A tak to má skončit :-) ()

Axident 

všechny recenze uživatele

Rozpačitý začátek s těžko uvěřitelným Mádlem se postupně přehoupl v velmi solidní výkony a berné uchopení postav. Téma nikterak originální, ale, co už taky vymyslet, že. Na místní poměry výsledný dojem velmi dobrý, jasně nad průměrem detektivních trapností, které se u nás točí a dokonce bych byl rád za vznik pokračování, ku kterému otevřený konec jasně odkazuje. ()

Reklama

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Realita, české prostředí a žádné přibarvování. Každý by tu chtěl seriál jednou tak dlouhý, ale podle mě je 6 hodinových dílů tak akorát. Už i tak jsem si u některých věcí říkal, jak jsou laciný a že bych je do seriálu nedával. Pro někoho ale možná jde o novinky. Od poloviny seriálu bylo krásně stupňováno napětí a pocit beznaděje. A když už to začínalo vypadat dobře, tak přijde konec. Konec reálný. Jedinou výtku bych tak měl k úplnému závěru, kdy dojde k "odkrytí" celou dobu řešeného tajného případu. Pokud by to byla pravda (a asi být nemusí), nemělo smysl něco zakrývat a Petr Svoboda by se v ničem nešťoural. ()

Homer.p odpad!

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu že mi je známa skutečná pravda o tom slavném autorovi námětu, tak prostě jinak opravdu nemohu, i kdyby to z hlediska filmařiny bylo skvostné, což ale naštěstí není. Z ČT se mi chce zvracet, že podporuje takového darebáka a navíc i z mých peněz 🤮. Pro zdejší uživatele, s PČR v okrese Teplice to opravdu není tak špatné, jak je nám to v seriálu prezentováno. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

60% — Tento seriál měl průběh jako jednohrbý velbloud. První díl vypadal jako náborové video k PČR s nepřesvědčivými situacemi (hlavně ve způsobu, jakým se hlavní hrdina k policii dostal). Druhý díl se trochu zlepšil, ale ještě to nebylo ono. A pak přišly díly 3, 4 a 5, kde napínavost konečně vyletěla nahoru a člověk leccos pochopil, např. proč autoři nechali hlavního hrdinu přijít k policii zvenku. Pro příběh totiž bylo nutné mít někoho „čistého“, který není infikován celou tou mašinérií. Poslední díl pak zase bohužel spadnul dolů a místo velkolepého finále jsme sledovali, jak se systému opět podařilo zvítězit nad poctivým člověkem. Závěr je to jistě realističtější po vzoru italských dramat ze 70. a 80. let, ale jako konec slibně rozjetého seriálu to bylo spíše zklamání. Navíc seriál obsahuje již zmiňované nepřesvědčivé situace, např. bych zmínil kolegu, který s hlavním hrdinou sdílel přijímací kurz a který nakonec skončil u GIBS. Ten se pyšnil v posledním díle až neuvěřitelně velkými pravomocemi, ačkoliv byl u policie stejně dlouho jako hlavní hrdina. Neznám postupy u PČR, takže nemůžu tvrdit, že to je nesmyslné, ale rozhodně nepřesvědčivé. Stejně tak v seriálu nebyl nijak využit strach hlavního hrdiny z rychlé jízdy, který se objevil v prvním díle a působil tak jako zbytečný rys. Takže ano — nakonec to bylo rozhodně lepší, než to vypadalo po prvních dvou dílech, ale i tak seriál zůstal někde na půli cesty. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (10)

  • Seriál se mimo jiné také natáčel v Děčíně a Litoměřicích. (JoranProvenzano)
  • Natáčení začalo v prosinci 2018. (mar48)

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

Reklama

Reklama