Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů

  • USA Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (více)
Trailer

Rozpolcenost mezi loajalitou ke svému učiteli Obi-Wanu Kenobimu a vábením Sithů nakonec způsobuje, že se Anakin Skywalker obrací zády k Jediům a přeměnou v Dartha Vadera dokončuje svou cestu do temnot... (Bontonfilm)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 569)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nechám se opít rohlíkem u alespoň jednoho ze tří filmů. Jakmile ale někdo otevře pusu, začínají se mi drát do očí krvavé slzy, jak je to politování hodné, a motivace postav jsou směšné. Za řeči o epickém vyvrcholení ságy a nějakých temných emocích bych lidem ubližoval, je to pořád pastelková debilita odtržená od jakkoliv uvěřitelných emocí, jen tentokrát není používána žlutá pastelka jako v jedničce ani růžová jako ve dvojce, ale tmavě modrá. Ke konci, kdy se to dvacet minut mydlí za doprovodu epické hudby v naprosto nesmyslné choreografii, už ale můj mozek začal kolabovat, tak jsem si to alespoň trochu mohl užít. 2 a 1/2 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jedna z filmových legend říká, že mezi třemi nejvlivnějšími filmaři 70. let, tzn. mezi Spielbergem, Coppolou a Lucasem byl zásadní rozdíl v přístupu ke světu filmu. Zatímco Spielgerg a Coppola filmem doslova žili, do vysílení sledovali ve filmových klubech představení uznávaných filmových klasiků, hluboko do noci vášnivě diskutovali s podobně postiženými o kinematografii a snažili se svět filmu někam posunout, Lucas byl nadšeným čtenářem pokleslých komiksů, divákem televizních space oper 50. let a filmová teorie mu byla bytostně cizí. Zato dokázal lépe než kdokoli jiný vystihnout podstatu popkultury a proměnu filmového diváka od 40. do 70. let minulého století, kdy se věk průměrného návštěvníka kinosálu stále snižoval. Zároveň docházelo díky sociologickým procesům a zbohatnutí společnosti ke změně pohledu na film. Plně se projevila infantilizace a vítězil koncept rodinného filmu zprůměrovaného k nižšímu standardu, aby ho pochopily co nejširší vrstvy potenciálních diváků. Tak vznikly Hvězdné války, kdy se pohádka obalila kosmickou technikou a žvásty tehdy populárního hnutí New Age. Lucas to celé natočil co možná nejvíc barvotiskově v infantilním duchu a naivně a právě proto to mělo tak pronikavý úspěch. To, co má úspěch, přitahuje pozornost a snahu o napodobování a v jisté fázi, kdy se stane kultem, už je prakticky nezpochybnitelné a samo o sobě to má punc kvality bez ohledu na podstatu. Viděl jsem první tři filmy slavné série ve věku, kdy už mi přišly motivy i zpracování a zejména ta "myšlenková nadstavba" k smíchu. Jinak to má ten průběh, že poprvé to vidíte tak v 8-9 letech a pak se železnou pravidelností, která se blíží někdejšímu vysílání ruského Mrazíka v naší televizi, opakovaně, takže s tím vyrůstáte a má to pro vás emocionální a nostalgickou hodnotu. I kdybych na tom vyrůstal, stal bych se prakticky s jistotou spíš příznivcem seriálu Star Trek, který přes svou šablonovitost, naivitu a myšlenkovou základnu, která vychází z multikulturalismu, představuje poctivý kousek žánru sci-fi. Hvězdné války mají s žánrem sci-fi společné jen ty vesmírné kulisy. Je to pohádková fantasy, která není ani chytrá ani objevná ani skvěle zrežírovaná. Pozdější 3 díly série jsou nabité triky, bombastické, ale stejně a spíš víc infantilní a navíc v nich ani není ten sebevědomý ironický nadhled, který čiší z každého šklebu Hana Sola. Ten v podání Harrisona Forda trošku připomíná daleko výrazněji uplatňovaný nadhled Indiany Jonese. Osobně mi celá série nemá co nabídnout a i když mezi jednotlivými filmy jsou pochopitelně významné nuance, to, co mi vadí, jako je zběsilé máchání zářivkami, žvatlání o síle a roztomiloučcí plyšáci okolo coby mimozemšťané, jsou typické pro všechny díly. Proto tento komentář platí pro všechny kousky série Hvězdných válek. Celkový dojem: 20 % za kulisy. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Tak takhle umírá svoboda. Za bouřlivého potlesku.“ S každým dalším zhlédnutím mám tenhle film raději, čím dál víc si ho vychutnávám a občas si ani nepouštím celý snímek, nýbrž jen některé mé oblíbené pasáže, a tím pádem konstatování, že žádnou jinou epizodu SW jsem neviděl vícekrát, asi nikoho nepřekvapí. Důvody? Příliš nato, abych je všechny vypisoval. Ale tvrzení, že oproti jiným dílům tu nic nepřebývá ani nechybí, třeba napoví. A zdá se být malým zázrakem, že na to, kolik se toho zde muselo udát, nemáte pocit, že by se něco nestihlo, odfláklo či jinak nepovedlo. Za tohle patří Mistru Lucasovi velký dík. A co si krom všech těch epických, dokonale zpracovaných soubojů, příběhových zvratů a ikonických scén užívám nejvíc? Proměny atmosféry. Od úvodní oslavné, téměř odlehčené až k závěrečné zkáze, zmaru, zoufalství, temnotě a beznaději…či ne? Nová naděje je tu totiž cítit na dosah a já se rád nechávám zlákat ke zhlédnutí „staré“ trilogie, Pomsta k tomu přímo vybízí a lepší službu jí ani dělat nemůže. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Dokonalost sama! 28 let filmové historie se uzavírá během 135ti minut, jaké světová kina dlouho nezažila. Vše začíná dávat smysl, Osudy postav se naplňují, a prolínají s postavami epizod IV, V a VI. Herci jsou skvělí, Hayden Christensen od Dvojky udělal velký kus práce, a HRAJE JAKO BŮH!! Všem postavám dokonale uvěříte všechny jejich pohnutky, pocity, když se poprvé v historii střetnou dva modré meče, začne se divák tiše modlit. Aby Georgi Lucasovi přeskočilo, aby rozthal všchny scénáře, aby zahodil 28 let filmové historie. Aby to všechno dobře dopadlo. Když si Anakin Skywalker nasadí poslední tvář svého života, a poprvé se nadechne jako darth Vader, kino nedýchá. Pouze sedí, a polyká slzy smutku, protože už ví, jak je to dál. Následuje už jen historie. Děkujeme pane Lucasi. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Jednoznačne nejlepší z těch nových dílů a podle mě se to může celkem v pohodě srovnávat i s tou straší trilogií. Celej film je dělanej tak, aby objasnil všechno co bylo ve starých star wars a aby tenhle díl navázal na epizodu 4 a to se povedlo dokonale, i když bych uvítal některý scény trochu víc rozvést, jako třeba Anakinův přechod k temné straně síly , který byl podle mýho názoru jeden z hlavních bodů celýho filmu a i když ho tam chvili přemlouval palpatin, tak konečné rozhodnutí bylo ultra rychlý a takový málo uvěřitelný, ale jinak to vypadá skvěle, když už je na temný straně síly a můžu říct, že Hyden Christiansen byl od tý chvíle fakt úžasnej, celej příběh je taky v pohodě, ale asi nejpovedenější část filmu je konečná půlhodinka, která je fakt ve velkým stylu, jsou tam super souboje Anakina s Obi-wanem a Darth Sidiouse s Jodou, je sice jasný jak to dopadne, ale je to fakt perfektně udělaný a ve velkým tempu se super hudbou, takže tam neni ani chvilka na vydechnutí a hlavně to mě donutilo dát 5*, i když celej film nebyl vždy úplně dokonalej ()

Galerie (212)

Zajímavosti (148)

  • Obi-Wanova (Ewan McGregor) poslední slova před duelem s Vaderem – „Jen sithové uvažují černobíle.“ – jsou sama o sobě velmi černobílým uvažováním. Tato věta krásně ukazuje pokrytectví, kterého se dopouštěli Jediové, a které nakonec přispělo k obratu Anakina (Hayden Christensen) k temné straně. (vojtaruzek)
  • Hayden Christensen (Anakin Skywalker) si u režiséra George Lucase vymohl hraní v kostýmu Dartha Vadera. Kvůli nedostačující výšce se ve filmu pohybuje na speciálních botách s podpatky. Kostým vážil asi 90 kilogramů. (Pesosek)
  • Zhruba čtrnáctiminutový souboj mezi Anakinem (Hayden Christensen) a Obi-Wanem (Ewan McGregor) je nejdelším soubojem ze všech šesti epizod. Herci jej nacvičovali přes měsíc. Na začátku souboje, než Anakin zaútočí na Obi-Wana, vyskočí saltem pozadu. Herec opravdu za pomoci pružných provázků udělal vysoké salto pozadu. (JBBerethor)

Související novinky

Obi-Wan seriál nabírá obsazení

Obi-Wan seriál nabírá obsazení

29.03.2021

Produkce na seriálovém Obi-Wanovi bude již brzy zahájena a společnost Lucasfilm tak před malou chvílí oznámila kompletní obsazení. Vedle již potvrzených Ewana McGregora a Haydena Christensena se tak… (více)

Fanoušci se dožadují nové verze Pomsty Sithů

Fanoušci se dožadují nové verze Pomsty Sithů

29.05.2020

Báli jsme se toho, a už je to tady. Jen co HBO Max svolila, aby režisér Zack Snyder dokončil Ligu spravedlnosti ke své spokojenosti, požadují nyní fanoušci řadu dalších děl, které napoprvé podle nich… (více)

Obi-Wan našel scenáristu a režisérku

Obi-Wan našel scenáristu a režisérku

29.09.2019

Šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy již delší dobu slibovala, že do světa Star Wars hodlá brzy přivést více ženských autorek. Na filmové frontě se jí to zatím tolik nedaří, vzhledem ke změně strategie… (více)

Star Wars v televizi?

Star Wars v televizi?

07.08.2016

Kdo by zapomněl na Star Wars: Underworld? Ještě než George Lucas prodal Lucasfilm, objednal si 50 scénářů k epickému seriálu, který měl navázat na Epizodu III. Projekt se nikdy nerozjel a nakonec se… (více)

Reklama

Reklama