Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů

  • USA Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (více)
Trailer

Rozpolcenost mezi loajalitou ke svému učiteli Obi-Wanu Kenobimu a vábením Sithů nakonec způsobuje, že se Anakin Skywalker obrací zády k Jediům a přeměnou v Dartha Vadera dokončuje svou cestu do temnot... (Bontonfilm)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 568)

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Myslím, že rozpisovať sa tu o Star Wars pentalógii nemá zmysel. Trojka krásne uzavrela špičku žánru a lepšiu bodku by som pre mýlnik svetovej kinematografie ani nevysníval. Ak náhodou Lucasovi zahrabe a rozhodne sa, že bude pokračovať, tak sa pod jeho vedením rád nechám vláčiť naprieč galaxiami. Because, I really want more... ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Velkolepé vyústění největší tragédie naší galaxie. Lucas přiváží hektolitry emocí i skvělých hereckých výkonů. Jen škoda, že akce není lepší a Lucas znovu vše režíruje staticky až běda. S tak dobrými triky se mohlo přibližovat k nesmrtelnosti staré trilogie, bohužel v dané formě bleskurychle stárne i tahle epizoda - byť suverénně nejlepší z nových dílů. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Od závěrečného dílu fenoménu Hvězdných válek určitě každý očekává o dost více, než jen prosté uzavření kruhu a toho si byl naštěstí vědom i George Lucas. Už po prvních minutách pocítíme, že do Episody III vložil značné usílí (pravděpodobně proto, aby se vyhnul mojí kritice jeho režisérských schopností :) ). Obrovské přestřelky, ale i menším souboje (Anakin vs Obi-Wan) jsou skutečně dechberoucí a konkurovat jim může snad jen Pán Prstenů, jedná se opravdu o (audio)vizuální orgie, u kterých si nedovolíte ani mrknout. Překvapil mě také Hayden Christensen, na rozdíl od Episody II se zde na něj koukalo docela dobře. Co už ovšem příjemným překvapením nebylo, byly některé stupidní dialogy (mezi Anakinem a Padmé). Možná bych měl také výhrady k ne zcela přirozené přeměně Anakina v Darth Vadera, ale dejme tomu... Skutečným hrdinou filmu se tak stal Obi-Wan. Celkově je Episoda III nejen vizuálně nejvíce omračující (což je s přihlédnutím na datum vydání logické), ale také nejtemnější, nejemocionálnější, akcí nejnabušenější a mojí nejoblíbenější. 9/10 ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Musím za pět, ale čistý nejsou. První půlka je o dost slabší než druhá, film v podstatě začne až ve chvíli, kdy se Anakin rozhodne učit se temné straně síly. Rovněž ten očekávaný přechod je sico jakžtakž logický, ale přijde mi, že je hodně zkrácený. V jednu chvíli je strašně šťastný, že bude mít dítě a ani ne snad za pár dní jich dvacet vlastnoručně povraždí, to mě přišlo trochu moc. Ale v porovnání s ostatními novými díly je jednoznačně nejlepší a vlastně je to asi vůbec nejlepší díl Star wars. A taky po epizodě IV jediný, který jsem viděl v kině:-) ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Nejdražší camp biják všech dob. Na rozdíl od přímočaře jalových "Spaceballs" závěr prequelové trilogie nabízí náležitě naladěnému publiku mnohovrstevnatou taškařici se skvostně přepáleným scénářem, jenž oplývá pimprlovými postavami, absurdními sekvencemi a zcela nulovou logikou. Největší enigmou filmu je Hayden Christensen, u kterého ještě více než v druhé epizodě nelze jednoznačně říct, jestli je otřesný herec, nebo naopak velmi dobře hraje otřesného kokota (zato Ian McDiarmid ztvárňuje rodícího se císaře vyloženě s fanfarónským labužnictvím). Podobně v "Epizodě III" kulminují také další úskalí předchozího dílu. Vedle směšné emařské rádoby ponurosti je to především fakt, že vyprávění nerozvádí vlastní příběh, ale pouze slouží k navázání motivů z původní trilogie. Obecně řečeno obeznámení diváků s rozuzlením ještě nepředjímá, že film nemůže být poutavý - jedním z nejlepších příkladů budiž Singerova "Valkýra". Docílit se toho dá gradováním napětí, rozváděním nosných dílčích motivů či paralelních linií nebo prostě budováním fikčního světa. Nic z toho ale Lucas nedělá, naopak jen sází na prvoplánový fanservice a tupě doslovné zaplňování mezer v historii, která dříve alespoň dýchala příslibem mnohoznačnosti (byť film současně přináší do ságy i řadu logických děr). A jaké ponaučení a rozuzlení z Epizody III, a s ní i završené ságy vyplývá? Síla dojde rovnováhy skrze několik desítek let zkázonosného rozmarného chování pubertálně rozervaného egocentrického pitomce, který nejprve rozvrátí církevně zdegenerované jedie a posléze doslovně svrhne geniálního manipulátora a mistra náhody císaře. To na jednu stanu můžeme chápat jako podnětný impulz ve vztahu k proroctvím, výkladu dějin a významu jednotlivce v historii, ale divácky to zrovna moc nadšení nevzbuzuje. Takže je vlastně od Lucase milé, že toto rozuzlení zabalil do tak divoce špatného filmu, který každou chvíli vybízí k pobaveným komentářům. ()

Galerie (212)

Zajímavosti (148)

  • Celosvětová premiéra proběhla 12. května 2005 v Los Angeles. (Varan)
  • Jeden z prvých návrhov Generála Grievousa bolo malé dieťa sediace na vznášajúcej sa sedačke, za sprievodu dvoch IG88 droidov. Tento návrh však George Lucas zavrhol z dôvodu, že dieťa by nebolo brané vážne. (klayman)
  • Světelný meč Anakina Skywalkera (Hayden Christensen), který ve filmu používá, se v roce 2018 prodal za 110 000 liber. (Jimmy15)

Související novinky

Obi-Wan seriál nabírá obsazení

Obi-Wan seriál nabírá obsazení

29.03.2021

Produkce na seriálovém Obi-Wanovi bude již brzy zahájena a společnost Lucasfilm tak před malou chvílí oznámila kompletní obsazení. Vedle již potvrzených Ewana McGregora a Haydena Christensena se tak… (více)

Fanoušci se dožadují nové verze Pomsty Sithů

Fanoušci se dožadují nové verze Pomsty Sithů

29.05.2020

Báli jsme se toho, a už je to tady. Jen co HBO Max svolila, aby režisér Zack Snyder dokončil Ligu spravedlnosti ke své spokojenosti, požadují nyní fanoušci řadu dalších děl, které napoprvé podle nich… (více)

Obi-Wan našel scenáristu a režisérku

Obi-Wan našel scenáristu a režisérku

29.09.2019

Šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy již delší dobu slibovala, že do světa Star Wars hodlá brzy přivést více ženských autorek. Na filmové frontě se jí to zatím tolik nedaří, vzhledem ke změně strategie… (více)

Star Wars v televizi?

Star Wars v televizi?

07.08.2016

Kdo by zapomněl na Star Wars: Underworld? Ještě než George Lucas prodal Lucasfilm, objednal si 50 scénářů k epickému seriálu, který měl navázat na Epizodu III. Projekt se nikdy nerozjel a nakonec se… (více)

Reklama

Reklama