Reklama

Reklama

M*A*S*H - Série 5

(série)
USA, (1976–1977), 10 h 25 min (Minutáž: 25 min)

Tvůrci:

Larry Gelbart

Předloha:

Richard Hooker (kniha)

Hrají:

Alan Alda, Mike Farrell, Harry Morgan, Loretta Swit, Larry Linville, Gary Burghoff, Jamie Farr, William Christopher, Don Eitner, Barry Cahill, Jeff Maxwell (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(25)

Zajímavosti (50)

M*A*S*H - Stěhování 2 (1976) (epizoda) (S05E02)

  • Když se Hawkeye (Alan Alda) dozví, že fronta je nyní na dohled MASH, říká: „Oh, to be in England now that war is here.“ Odkazuje tím na báseň „Oh, to be in England“ od Roberta Browninga, která začíná slovy: „Oh, to be in England now that April's there.“ (BMW12)

M*A*S*H - Stěhování 2 (1976) (epizoda) (S05E02)

  • Margaret (Loretta Swit) se ptá Radara (Gary Burghoff): „Myslíte, že berou zajatce?“. Radar na to odpovídá: „Doufám, že ne, po Chop suey se vždycky osypu.“ Chop suey je pokrm čínské kuchyně sestávající z masa a vajec, rychle vařené se zeleninou, jako jsou fazolové klíčky, zelí a celer, v omáčce zahuštěné škrobem. (sator)

M*A*S*H - Margaretino zasnoubení (1976) (epizoda) (S05E03)

  • Frank (Larry Linville) se převlékne do maskovací uniformy. Jedná se o vzor M1942 Frog Skin. Tato maskovací uniforma se používala v letech 1942–1960. Poprvé v bojích byla ale použita během invaze do Normandie v roce 1944 během druhé světové války. Spojené státy tento vzor v omezené míře používaly i v korejské válce pro námořní pěchotu na přilby jako potahy. (sator)

M*A*S*H - Sejde z očí, sejde z mysli (1976) (epizoda) (S05E04)

  • V epizodě se objeví postava Toma Strawa (Tom Sullivan), která oslepenému Hawkeyeovi (Alan Alda) vysvětluje, že byl v bitvě zasažen střepinami z granátu do obličeje, a proto také nevidí. Herec Tom Sullivan je ve skutečnosti od narození slepý. Narodil se předčasně a v inkubátoru bylo nutné mu zajistit větší přísun kyslíku. To mu sice zachránilo život, ale hyperoxie způsobila onemocnění sítnice zvané retinopatie nedonošených. (Dinsberg)

M*A*S*H - Poručík Radar O'Reilly (1976) (epizoda) (S05E05)

  • Major Burns (Larry Linville) nazývá nově povýšeného poručíka O'Reillyho (Gary Burghoff) „shave tail“. Jde o hanlivý slangový výraz pro nově pověřeného důstojníka. Původ termínu pochází z 19. století z armádní praxe holení ocasu nově ochočených mezků, aby se odlišili od těch ostřílených. (sator)

M*A*S*H - Poručík Radar O'Reilly (1976) (epizoda) (S05E05)

  • V epizodě zazní, že s telefonem to umějí jen dva lidé – Radar (Gary Burghoff) a seržant Marconi. Guglielmo Marconi je považován za autora bezdrátového telegrafu, prvního způsobu rádiového spojení. (sator)

M*A*S*H - Drahý Sigmunde (1976) (epizoda) (S05E08)

  • Alan Alda (Hawkeye) chtěl dlouho psát pro Allana Arbuse (psychiatr Sidney Freedman), protože na něj udělaly velký dojem jeho herecké schopnosti a považoval ho za natolik věrohodného, že se na něj někdy instinktivně obracel s prosbou o radu při natáčení. Když Alda poprvé řekl producentovi Genu Reynoldsovi o svém nápadu na epizodu, Reynolds se ohradil s tím, že „když požádáte herce, aby hrál v depresi, bude to pro diváky depresivní.“ V důsledku toho Alda při psaní scénáře dbal na to, aby byl Freedman navenek veselý a aby jeho deprese zůstala pod povrchem. (sator)

M*A*S*H - Poslední běh (1977) (epizoda) (S05E18)

  • Seržant (Henry Brown) odmítá uvěřit, že přišel o nohu. Argumentuje tím, že ji cítí. Tento fenomén se nazývá „Fantomová končetina“ a je to pocit, že chybějící končetina nebo i orgán je stále součástí těla. (sator)

Reklama

Reklama