Reklama

Reklama

Dobrodružství Sherlocka Holmese

(seriál)
  • Československo Z archivu Sherlocka Holmese (více)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Postava soukromého detektiva Sherlocka Holmese ožila v mnoha podobách na filmovém pláně i v televizi. Mezi nejúspěšnější adaptace ale patří britský televizní seriál, který byl vysílán mezi lety 1984 a 1994. Ve své nejslavnější roli se zde představil britský herec Jeremy Brett (1933–1995). Skládá se ze čtyř rozdílně pojmenovaných sérií a pěti delších televizních filmů. První na řadě jsou Dobrodružství Sherlocka Holmese, která byla natočena ve dvou řadách v letech 1984 a 1985. Celkem čítají 13 dílů a každý představí ucelený příběh s vyřešenou detektivní zápletkou. Jedná se o poměrně věrné adaptace knižních předloh Arthura Conana Doyla, které bývají řazeny ke klasikám detektivní literatury. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Nut k tomuto seriálu (14)

Dobrodružství Sherlocka Holmese (1984) 

Dobrodružství SH je stopro nejlepší z celé série (btw český překlad odkazuje až na poslední řadu, tohle je 1.!), Jeremy Brett ve vrcholné formě a David Burke jako poněkud přitroublý, ale sympatický Watson. Pustit si Sherločka už patří k mému odpočinkovému rituálu a právě dvd s příběhy z první řady jsou nejohranější. ()

Skandál v Čechách (1984) (S01E01) 

To je ale žena, jaká by z ní byla královna! Škoda, že není na mé úrovni.....Jak jsem poznal, je skutečně docela jiné úrovně než Vaše Veličenstvo!!!.........To nemá chybu. ()

Tančící figurky (1984) (S01E02) 

Jeden z nejlepších dílů, zajímavý příběh, Brett ve skvělé kondici, prostě supr. Vždycky mě rozesměje, jak ze sebe Watson dělá chytrolína potom, co mu Holmes všechno vysvětlí:) ()

Námořní smlouva (1984) (S01E03) 

"Podezříváte někoho?...Podezřívám...sebe" ()

Osamělá cyklistka (1984) (S01E04) 

Totální holmesolog (jako např. já) má tu výhodu (ano, výhodu), že dokonale zná každý příběh a může se tak soustředit na filmové zpracování, které s geniálním JB prostě nemá chybu. ()

Mrzák (1984) (S01E05) 

Ani mě nenapadá případ SH, který by byl ve své podstatě tragičtější. A Holmes se opět ukazuje jako gentleman se srdcem na pravém místě (to, že Sherlock nemá srdce, je nehorázná fáma!) ()

Strakatý pás (1984) (S01E06) 

"Poskok Scotland Yardu" řeší další kuriózní případ. Báječné! ()

Modrá karbunkule (1984) (S01E07) 

Vánoce Sherlocka Holmese se vším, co k nim patří, s Watsonem, husou, ztraceným drahokamem a napraveným hříšníkem. ()

Dům u měděných buků (1985) (S02E01) 

"Vždycky, když se chcete hádat, tak kouříte tuto dýmku." Tak tomu říkám perfektní dedukce, Watsone:) ()

Řecký tlumočník (1985) (S02E02) 

Mycroft je skvěle zahranej, lepšího herce vybrat nemohli, přesně takhle jsem si ho představovala! ()

Stavitel z Norwoodu (1985) (S02E03) 

Žeru ty momenty, kdy ze sebe Lestrade dělá vševěda a ponižuje Holmese a detektiv z něj pak tak dokonale nenuceně udělá debila:) a kór, když ho hraje Brett, tak to stojí za to ()

Domácí pacient (1985) (S02E04) 

Skvělá ukázka Holmesova logického myšlení....a Brettova hereckého umění. ()

Spolek ryšavců (1985) (S02E05) 

Další perfektně zpracovaná detektivka dle A.C. Doyla. Spolek ryšavců jsem měla vždycky moc ráda, především díky dokonalé ukázce Holmesova dedukčního umění, vždy udivenému Watsonovi a poněkud natvrdlému klientovi. ()

Poslední případ (1985) (S02E06) 

!SPOILER! Ne každý pád do Reichenbašských vodopádů musí znamenat smrt. Ještě štěstí, že se nechal Doyle ukecat k napsání dalších příběhů, jinak by tento díl asi nebyl moc oblíbený. ()

Reklama

Reklama