Reklama

Reklama

Dobrodružství Sherlocka Holmese

(seriál)
  • Československo Z archivu Sherlocka Holmese (více)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Postava soukromého detektiva Sherlocka Holmese ožila v mnoha podobách na filmovém pláně i v televizi. Mezi nejúspěšnější adaptace ale patří britský televizní seriál, který byl vysílán mezi lety 1984 a 1994. Ve své nejslavnější roli se zde představil britský herec Jeremy Brett (1933–1995). Skládá se ze čtyř rozdílně pojmenovaných sérií a pěti delších televizních filmů. První na řadě jsou Dobrodružství Sherlocka Holmese, která byla natočena ve dvou řadách v letech 1984 a 1985. Celkem čítají 13 dílů a každý představí ucelený příběh s vyřešenou detektivní zápletkou. Jedná se o poměrně věrné adaptace knižních předloh Arthura Conana Doyla, které bývají řazeny ke klasikám detektivní literatury. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Tanmut k tomuto seriálu (12)

Dobrodružství Sherlocka Holmese (1984) 

Příběhy pod taktovkou Alana Grinta byly nejlepší. Paul Annett nedokázal v žádné ze svých epizod pořádně udržet napětí, možná proto už pozdější řady Sherlocka nerežíroval, což bohužel platí i pro prvního jmenovaného. ()

Skandál v Čechách (1984) (S01E01) 

Poněkud rozpačitý začátek série. Kdo to nečetl (Kdo to nečetl?), se možná bude trochu ztrácet. ()

Tančící figurky (1984) (S01E02) 

Dva z falešných knírů mě vážně pobavily. Mnohem lepší adaptace než u Skandálu v Čechách, přesto se mi ke konci nemohla nevybavit část repliky z Vraždy na večeři: "... na posledních pěti stránkách jste uváděli postavy, které předtím v knize vůbec nebyly..." ()

Námořní smlouva (1984) (S01E03) 

Povedená adaptace. Velmi mě potěšil způsob natočení soubojové scény - poklidná atmosféra příběhu nebyla vůbec narušena. ()

Mrzák (1984) (S01E05) 

Mrzák samozřejmě není žádná detektivka, jen velmi silný příběh. Zpracování tentokráte brilantní. ()

Strakatý pás (1984) (S01E06) 

Unylejší tempo kompenzuje hustá atmosféra. ()

Modrá karbunkule (1984) (S01E07) 

Příliš mnoho náhod jsi, Arthure, do této, synku, vánoční povídky zakomponoval, dobrý. Adaptace předčí povídku. ()

Dům u měděných buků (1985) (S02E01) 

Pohádka o princezně ve věži, kterou střeží zlý drak, v zámku, který střeží zlý a hladový pes. Na rozdíl od pohádek nesledujeme putování prince, ačkoli závěr je podobný. ()

Řecký tlumočník (1985) (S02E02) 

Ten vlak zářil jako by mířil do pekel. Bratři Holmesové svižně dedukují. Mycrofta jsem si nepředstavoval tolik sešlého, přesto byl zahrán výborně. Velmi akční díl s několika až naturalistickými okamžiky a bez morální katarze. ()

Domácí pacient (1985) (S02E04) 

Záhada Brooke Street. Domácí pacient ukazuje vcelku zajímavou možnost investování, i to jeho "Nikdy nevěřte bankéři, pane Holmesi" dojde pointy. Snový výjev i scéna s oběšením, obojí působí velmi sugestivně. ()

Spolek ryšavců (1985) (S02E05) 

Díky této epizodě mi došlo, co parodovali Cimrmanovci ve hře Vražda v salónním coupé Trachtovou metodou usilovných dřepů. Zakomponování Moriartyho položilo základní kámen pro Poslední případ, poslední díl série. Stejně by mě zajímalo, jak by případ řešil Eric Cartman. ()

Poslední případ (1985) (S02E06) 

Na Holmesovu metodu řvaní do vodopádu si nevzpomínám. Znázornění bitky na mě působilo komicky, ovšem následující scéná byla efektní. Záběry na krajinu rovněž. Bohužel se tvůrcům do této epizody nepodařilo přenést tísnivost povídky. ()

Reklama

Reklama