Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dustin Hoffman jako mladík, který se bouří proti přetvářce a maloměšťáctví. Benjamin Braddock se vrací domů z vysokoškolských studií a rodiče uspořádají na jeho počest slavnostní párty. Jak se zdá, čeká na něj jasně nalinkovaná kariéra a skvělá budoucnost, o nichž všichni kolem stále mluví. Benjamin nemá žádnou chuť, ale ani důvod o těchto věcech přemýšlet, podobné plány jej nudí a jediné, po čem touží, je klid a trochu soukromí. Přesto nedává nic najevo. Poněkud nesmělého mladíka ale potkává osud v podobě atraktivní paní Robinsonové a její dcery... Slavná kontroverzní komedie režiséra Mikea Nicholse vznikla podle románu Charlese Webba, svým tématem přitom více než souzněla se značně rozbouřenými vodami americké společnosti šedesátých let minulého století. Hlavní hrdina se prudce vyvíjí a z jakéhosi prototypu americké dokonalosti se stává nezkrotným rebelem, jenž nemá v úmyslu nechat se ničím omezovat. Film zachycující vášnivou touhu mladých lidí porušovat konvence, které byly pro jejich rodiče téměř posvátné, se nakonec stal kultovním. Dodnes zaujme skvělým hereckým výkonem Dustina Hoffmana a hudbou dvojice Simon & Garfunkel, s nezapomenutelnou provokující písní Mrs. Robinson. Ze sedmi oscarových nominací film Absolvent získal Oscara za nejlepší režii, kromě toho obdržel řadu dalších významných ocenění. (Česká televize)

(více)

Recenze (920)

c.tucker 

všechny recenze uživatele

Celým filmem prostoupené písně Simona a Garfunkla dodávají ten správný šmrnc. Dustin Hoffman, této roli naprosto sednul, i když ji měl nejprve ztvárnit Robert Redford, protož v knižní předloze je Benjamin popisován jako vysoký a blonďatý plážový hoch. Je jen doře dosazení Dustina, bez něho by to nebylo ono. A konec, kdy Benjamin buší na sklo v kostele a pak utíkají do autobusu, kterým odjíždějí, je naprosto legendární. ()

messiah 

všechny recenze uživatele

Nebýt skladeb Scarborough Fair a Mrs.Robinson, nejspíš by jsme zůstali při třech hvězdách. Záběry podkreslené Scarborough Fair se stávájí nezapomenutelným zážitkem, aby vše vyvrcholilo právě Mrs.Robinson při výjezdu z tunelu na most. Nádhernej film, nečekal jsem to až tak dobré. Můžu se na to dívat ze dvou pohledů. Z jednoho můžu kritizovat - pár věcí. A z druhého pohledu kritizovat nejde. Je to ten pohled kdy si jen sednete a užíváte si! Doporučuju druhou možnost. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Na fakultě se naučíte hodně - křivku nabídky a poptávky, pravidla amerického fotbalu, psát správně úvahy, spočítat úroky a mnoho dalších velmi užitečných věcí. Nu, a pak hurá na trh práce. Jenže po získání diplomu vyjdete z bezpečí kampusu a zjistíte, že i ženy mají svůj trh - a mladí, hodní, slušně vychovaní (Yes sir/ Yes Mrs. Robinson. You are welcome.), sexuálně zdraví a hlavně velmi velmi submisivní graduovaní na něm mají vysokou hodnotu. Jeden z prvních filmů ukazující skutečný svět - nikoliv dominantní bojovníci, ale slabí muži v područí ženské ekonomie. A jeden z nejlepších. ()

Jermann 

všechny recenze uživatele

Můj první dojem byl jednoznačně pětihvězdičkový.. tohle Absolvent nepochybně dokáže - strhnout působivými hereckými výkony a vytříbeným sarkastickým až cynickým humorem. Možná to bylo momentálním rozpoložením, nevím, ale nedávnou další projekci jsem odseděl jen, abych netrhal partu přátel, užívajících si jejich první dojem. Pro mě kouzlo v mnohém vyčpělo a situace, které prve rozesmály, mě tentokrát spíše frustrovaly.. a naopak. A vážně.. jestli v dohledné době znovu uslyším ''Scarborough Fair'', asi někoho přetáhnu krucifixem! Případné další repríze dám nějaký ten rok, třeba se jiskra spolu s pátou hvězdičkou vrátí. ()

Carrie_3 

všechny recenze uživatele

Více jak 100 minut jsem se připitoměle usmívala a sledovala, jaký "zákusek" mi Mike Nichols naservíroval. Film je založen na jednoduché zápletce, ovšem její zpracování nemá chybu. Jedinečná atmosféra a nostalgie, která ze snímku sálá, rozhodně stojí za to vidět. Dustin Hoffman v roli introvertního, trochu stydlivého absolventa školy si postupně hledá svoje místo na výsluní a jde si za tím, co považuje za důležité. Hoffman byl skutečně kouzelný, byla radost ho po celou sledovat. Nejlepší třešinka na pomyslném dortu byla jednoznačně hudba Simona & Garfunkela, která neměla chybu a dokázala mě zanést do 60. let minulého století. Pokud si chcete zlepšit náladu, tento film jednoznačně doporučuji. Myslím si, že svůj úkol splní znamenitě. ()

Mamie 

všechny recenze uživatele

„Mrs. Robinson, you're trying to seduce me... Aren't you?" Jeden z těch filmů co mi po skončení zůstal v hlavě natolik dlouho, abych ze 4* nakonec změnila hodnocení na 5*. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Je mi jasné, že se jedná o klasiku a stejně tak tedy i o povinnost zhlédnutí, proto se trochu hanbím, že jsem se k tomu dostal až teď a to ještě náhodou...film běžel v televizi a já ho mě spíš jako kulisu k jiné činnosti. Přiznám se i ktomu, že mě ten název taky moc nelákal ;-). Ale vážně jsem se neuvěřitelně bavil. Herectví Dustina Hoffmana je bezchybné, zápletky a rozuzlení povedené, navíc doplněné výborným hudebním doprovodem. Velmi zdařilé dílo po všech stránkách. ()

Bane_Boss 

všechny recenze uživatele

Když máš rád song The Sound Of Silence od Simona a Garfunkyho, tak je to super. Když máš rád song The Sound of Silence od Simona a Garfunkyho a slyšíš ho ve filmu 3krát celý, tak to je lahůdka(na ulici říkáme PO-PI-ČO-VKA). Když pak přidáš ještě další tři EPIK hity od Simona a Garfunkyho, vznikne ti prostě geniální soundtračík, jež lahodí uchu tak jako pocit, když ti z něj vyteče voda po dni potápění na plovárně....aaaaaaaaaa. Tolik ke kauze Absolvent - Soundtrack. Nyní ke kauze Absolvent - Film. Sexy, Retro, Svižný, Naučný, příležitostně i život-měnící. P.S. Nejvíc sem si stopl neopálené PRSA Mrs. Robinson. Byly tam tak setinu sekundy a než se mi podařil stopnout správný moment, vypil jsem sklenici horkého mléka a snědl tucet sušenek s oříšky a čokoládou, ale ten pohled stál i za to. Takže Mrs. Robinson...hihihih...don't move. *Hello darkness, my old friend, I came to talk to you again......* <3 ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Dá se říct, že pojem "MCBP" vznikl díky tomuhle filmu. Legendární sonda do duše rozjíveného studenta na kterého hezky sedí pořekadlo - "za vším hledej ženu"! Legendární Dustin Hoffman, Anne Bancroft a také Kathrine Ross, 5 hvězd! ()

gambit 

všechny recenze uživatele

Nebýt dokonalé hudby pánů Simona a Garfunkela, film by se mi v žádném případě nevryl tak hluboko do paměti. Ale stalo se a zůstane tam ještě hodně dlouho :) ()

Slavníkovec 

všechny recenze uživatele

Opravdu kvalitní kulťák. Absolvent vysoké školy Ben je synem bohatých a snobských rodičů, na jednom večírku ho připraví o panictví rodiná známá. Ona to bere jako zpestření sexuálního života, on jako recesi. Ben se záhy zamiluje do mladé dcery již zmíněné milenky hlavního hrdiny. Její matka se ho, ale nehodlá vzdát. Vyhrožuje mu tím, že vše co je mezi nimi sdělí právě dceři. Nádherné a autentické zobrazení jednoho milostného trojúhelníku. Podpořené ještě krásnější hudbou Simona a Gurdfunkela. Skvost?!?!?! ()

SoolenJV 

všechny recenze uživatele

Perfektně vyvážený celek. Skvělý Hoffman, nápaditý střih zajímavě využité písně (sice se opakují, ale což), ostatní herecké výkony a složky, včetně režie a kamery také na vysoké úrovni. ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělý, nápaditý film s tehdy vycházející hvězdou Dustinem Hoffmanem. Asi každému muselo být dle tohoto výkonu jasné, že tento člověk jednou bude hvězda a tak se také stalo, ale k filmu. Už samotný nápad musel dát ve své době předurčení k tomu, že se snímek bude líbit. Bylo v něm odhaleno totiž úplně nové téma vztahu stárnoucí ženy, její dcery a mladého studenta. Paradoxně ve skutečnosti bylo Dustinovi jen o pár let méně než Anne. Co bych na snímku ještě vyzdvihl je to, že upozorňuje na to, že ten úchyl a gauner vždycky nemusí být chlap ... ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Chvílemi jsem to chtěl vypnout, chvílemi jsem se bavil. A pak zase jsem to chtěl vypnout, a udělal jsem to. Třeba budu mít příště více trpělivosti a donutím se .... neb mě vlastně zajímá, jak to s chlapcem dopadne. ()

Související novinky

Zemřel režisér Mike Nichols

Zemřel režisér Mike Nichols

20.11.2014

Ve věku 83 let nás opustil Mike Nichols, režisér Absolventa, Kdo se bojí Virginie Woolfové? nebo Hlavy 22. Berlínský rodák se dostal do Ameriky v roce 1938 a po čase zjistil, že jej láká dramatické… (více)

Tentokrát bez koně Kevine!

Tentokrát bez koně Kevine!

12.02.2005

Kevin Costner přesedlá ze hřbetu westernu na hřbet komediální. Konkrétně půjde o film RUMOR HAS IT zkušeného režiséra Roba Reinera (Misery). Kevin spolu s další hollywoodskou star Jennifer Aniston… (více)

Reklama

Reklama