Reklama

Reklama

Bylo nás pět

(seriál)
  • angličtina There Were Five of Us
Česko, 1994, 6 h 2 min (Minutáž: 60–61 min)

Režie:

Karel Smyczek

Předloha:

Karel Poláček (kniha)

Scénář:

Ondřej Vogeltanz

Kamera:

Martin Šec

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Adam Novák, Jaroslav Pauer, Jan Müller, Štěpán Benyovszký, Jan Brynych, Sandra Nováková, Dagmar Havlová, Oldřich Navrátil, Jakub Hladík, Jiří Strach (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Ihned od své premiéry v roce 1994 uchvátil malé i starší diváky seriál na motivy Poláčkovy prózy, v němž režisér K. Smyczek spolu se scenáristou O. Vogeltanzem vytvořili prvorepublikovou atmosféru jednoho malého městečka s jejími dobrosrdečnými, zábavnými, ale i závistivými, pomlouvačnými a mnohdy komickými obyvateli. Svět viděný očima Péti, žáka čtvrté třídy (A. Novák) líčí rodinu – maminku s její vždy láskyplně otevřenou náručí (D. Veškrnová), přísného, leč spravedlivě trestajícího tatínka (O. Navrátil), i chytrého bratra Láďu (J. Strach). Především je to ale svět plný dobrodružství a rošťáren Péti a jeho čtyř kamarádů... (Česká televize)

(více)

Recenze (441)

Sinn 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších českých seriálů podle mé nejoblíbenější knížky z dětství. Poetika maloměsta i poťouchlí maloměšťáci, hravé příhody malých rošťáků a především výborní herci, jak dospělí profesionálové, tak i samotné děti (narozdíl od současných dětských rádoby herců). Režisér výborně přenesl z knihy atmosféru i jazyk, takže tu není nic, co bych mohla tomuto zpracování vtyknout. (A především je tu Adam, moje dětská láska). ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Režisér Karel Smyczek natočil v roku 1994 šesť dielnu televíznu sériu "Bolo nás päť". Nechal sa pri tom inšpirovať literárnou predlohou spisovateľa Karla Poláčeka. Spolu so scenáristom Odřejom Vogeltanzom spracovali túto tému do kvalitne zladeného celku. Technicky je to zvládnuté veľmi dobre a ešte lepšie je herecké obsadenie, vrátane detských úloh. Nehovoriac o perfektných hudobných podkladoch, ktoré zložil skladateľ Petr Hapka. Takže je pochopiteľné, že si tento český mini seriál našiel mnoho verných a oddaných divákov. Postupom času sa z toho stala klasika. Príbehy z malého mestečka z obdobia prvej československej republiky sú podané z pohľadu žiaka základnej školy. Je to svojské, originálne, zábavné, atmosferické. **** ()

Reklama

krystofkovar 

všechny recenze uživatele

Seriál eňo ňuňo, stará láska nerezaví!! Hlášky: Nazdar Ládíku, taks přijel jo, na svátky... No, přijel, no, strejdo... Hm, hm, no jo, jsou svátky, taks přijel no, no jo no, hehehe... Křesťani oslavují zrození spasitele zpěvem, cukráři - řevem. Ládíku, kolik? Devětačtyřicet. Hm... skoncuj to. Velevážený manžel Svoboda Jan? No co to je? No to je renons, jaký velevážený manžel zde...? Já jsem cukrář, Svoboda Jan, a ze mě si nikdo tajtrlíky dělat nebude!! Jakej dopis? Jaký známkování? Hm, a co je tohle, Bajza? No jo, bývalý po ,,b" měkké i .. je tu někdo k placení? Nooo, to jste neměl chodit za školu.. No už ve škole, Bajza, dej si na něj majzla, to je, to je sprostý, Bajza, sprostý!!! Ne sprostý, ale na propadnutí! To chce aranžmá, iluminaci! A co tahle pokladna, to je aranžmá, to je iluminace.. Mm, to je u nás v Teplicích samozřejmost, tím tady nikoho neohromíš. Zatímco ty bys nás chtěl ohromit všechny, viď. ()

MaMitti 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála malinka výborných filmových provedení knižní předlohy, opravdu neuvěřitelně kouzelné a půvabné převedení Poláčkova textu na plátno. Pokaždé, když dávají tenhle miniseriál, musím se dívat a pokaždé mě dostane svou čistotou a laskavostí. Dětem nelze než závidět tu skvělou partičku a spoustu dobrodružství, které podobné znám z vyprávění táty ... Herecké obsazení nemá jedinou chybu, všichni hrají jako by ani nehráli, všem to moc sluší a jsou naprosto odzbrojující. Má srdeční záležitost :-) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

My hoši, co spolu chodíme... tak tahle věta mě pronásledovala pěkně dlouho. Ale jen proto, že můj mladší bratr tenhle seriál omílal na videokazetě tak dlouho, až jsem z toho málem zcvoknul. (No dobře, přestal s tím trochu pozdě...) Zpracování je to jistě hezké a srozumitelné, nicméně největším kladem nejsou hlavní postavy pěti kamarádů, ale vedlejší postavy jako pan Fajst nebo strejda Vařecha (nezapomenutelný Petr Nárožný). ()

Galerie (43)

Zajímavosti (30)

  • Ačkoliv se 3. díl "Vypouštění draka" odehrává na podzim 1929, Bajzovy kamarádky v něm zpívají píseň "Cikánka", která vznikla až o dva roky později. (velkyvezir)
  • Seriál se odehrává v roce 1929 a v seriálu se objevuje logo firmy ALPA. Typické modrožluté logo však firma začala používat až v roce 1930. (Nptoh)
  • Při pálení stohu s krabicemi, které měly simulovat požár města, zpívá Pepek Zilvar (Jan Müller) z chudobince úryvek z komunistické Internacionály. (Nick321)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama