Reklama

Reklama

Já, Claudius

(seriál)

Epizody(12)

VÁLKA, INTRIKY, LÁSKA, NENÁVIST. NEJSLAVNĚJŠÍ SERIÁL O STAROVĚKÉM ŘÍMU. Dvanáctidílný seriál britské stanice BBC je dodnes vysoce ceněn pro svou věrnost slavné předloze Roberta Gravese i pro strhující ztvárnění osudů tehdejších vládců Středomoří. Na začátku bylo Sibylino proroctví, které vnuklo římskému vládci Claudiovi myšlenku vyprávět svůj příběh. Kulhavý, koktající a nahluchlý mladík po léta záměrně zveličoval své tělesné nedostatky, předstíral hlupáka a díky tomu - všemi odstrkovaný a opovrhovaný - neuvázl v záludné síti vzájemných vztahů římské nobility, nestal se obětí intrik své kruté babičky Livie a přežil krutou vládu strýce Tiberia i šíleného synovce Caliguly. Až ho nakonec osud vyvedl z ústraní a v roce 41 n. l. byl prohlášen císařem. Vládcem se ovšem stal z donucení a proti svému republikánskému přesvědčení. V rámci dobového pojetí spravedlnosti se snažil panovat moudře a spravedlivě a leccos se mu i podařilo. Jeho bystrost a důvtip se osvědčily ve vojenské strategii, například při tažení proti Británii. Daleko méně se však Claudiovi dařilo v osobním životě. Nakonec ho totiž zradili i ti, kterým věřil nejvíce... (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

aknel1967

aknel1967 (hodnocení, recenze)

Tak jsem si to dlouhých letech zase pustila - a zhltala všech 13 dílů během tří dnů. A fakt skvělý dabing - Haničinec skvělý. Kde jsou ty doby! Dnes potkat dobrý dabing je zázrak. 

Aqualung

Aqualung (hodnocení, recenze)

No, já tohle viděl kdysi v televizi a nemohu, a ani nechci na to zapomenout.Vynikající výkon Dereka Jacobiho mám před očima ještě teď.A mlsně koukám po devku.Několikrát jsem viděl Caligulu, četl jsem také knihy Já Claudius a Claudius bůh a jeho žena Messalina.No, ale nazpět ke vzpomínkám na seriál.Nádherně podaná postava, která je jistě geniální, a to nejen ve schopnosti přežít na dvoře šíleného strýce tyrana.Vybavuje se mi jeden dialog, kdy Claudius opustí místnost ve které si povídal s Caligulou, poté praví svému příteli..."..on je Bůh, my dva ne!..."Co k tomu dodat? Snad jen to, že když se pohybujete v prostředí, kterému vladné psychopatický blbec je uměním jen přežít, natož se pokoušet o změnu něčeho...Ale to je jistě jasné.Smekám před seriálem, Derekem Jacobim i režisérem...

Příspěvek byl smazán administrátorem.

erl

erl (hodnocení, recenze)

Originální znění je samozřejmě stejně nejlepší a na dabing kašlu. Nenechám si kazit zážitek...

Příspěvek byl smazán administrátorem.

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Tudorovce sleduju zatim jenom na HBO, tam jsou pochopitelně s dabingem. Co se týče Říma, samozřejmě dabing nedosahuje kvalit dřívějších, přesto v porovnání se současnou úrovní je to hovysoký nadprůměr. Claudius (tedy jeho současný dabing) je podstatně horší.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

canakja: Jestli jsem to pochopil, bude to mít kromě originálu nový dabing (což bude asi stát za h.), ale ještě mi to nepřišlo, obědnal jsem to teprve v úterý, takže někdy za 14 dní. Poreferuju. Ostatní: aha, musí se psát "jiné" namísto toho formátu na D. Update: Tak dabing není taková tragédie, ale žádná sláva taky ne. Už výběr Martina Zounara jako Claudia je dost problematický. Přesto vidím větší problém v režii, objeví se tu řada hlasů dabujících Řím nebo Tudorovce, kteří jsou namluveni velmi dobře.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Tak, už to vyšlo celé, sedl jsem a objednal. Dosud jsem to měl v , teď to můžu zase pustit rodičům v TV.

movieretro

movieretro (hodnocení, recenze)

Já nevim,nechci to ani slyšet!Původní znění je samozřejmně nejlepší,ale ten Haničinec to opravdu daboval excelentně.Paradox je že v ČT jsou pitomci pro tu přemrštěnou cenu za autorská práva na dabing,ale Řitka Video tím ztratí min 50% potencionálních kupců.Někdy ty distributory nechápu... :-( Třeba se najde někdo kdo má doma původní dabing z VHS a vloží ho tam.

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

ČT ať jdou do e koncesionářské poplatky to jo, v tv samé reprízi nebo srajdy a na ně peníze maj! Je to bludný kruh..ps: A jaký je tedy ten dab. od Řiťky.. nevíte?

Příspěvek byl smazán administrátorem.

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Originál je parádní. Ale jednání ČT je mi záhadou. Seriál neodvysílají, ale práva k dabingu nedají. K čemu ho teda maj?

Příspěvek byl smazán administrátorem.

movieretro

movieretro (hodnocení, recenze)

Vynikající seriál s vynikajícím dabingem Československé Televize Praha a hlavně z nezapomenutelným Petrem Haničincem.Bohužel jak mi sdělil distributor Řitka Video nebyl tento dabing použit,protože ČT požadovala vysokou cenu :-(

cure

cure (hodnocení, recenze)

konecne na dvd. moje srdecko poskocilo jak som sa dozvedel ze to vydaju. dufam ze chudak claudius nestratil nic zo svojho povodneho cara ani po dlhych 25 rokoch odkedy som to videl naposledy.

Orlau32

Orlau32 (hodnocení, recenze)

Moc bych všem přála, aby tento seríál mohli shlédnout, jenže tam ani neteče krev z obrazovky, ani se tam nefackuje, ani se tam nemluví vulgárně. Proto si myslím, že to Tv nezařadí do svých programů, neboť se asi obává z nezájmů dnešních diváků. ( To se hlavně týká těch později narozených).

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Koktavý Claudius míří na plátna kin

Koktavý Claudius míří na plátna kin

18.09.2008

Stačí si přečíst komentáře místních uživatelů, abyste zjistili, proč je legendární britský seriál z poloviny 70. let Já, Claudius hodnocen tak vysoko a stále platí za to nejlepší, co kdy v televizi v… (více)

Reklama

Reklama